Sebastian Langeveld: “Parijs-Roubaix in het najaar? Van mij mag het, heel graag”
foto: Cor Vos
zaterdag 14 maart 2020 om 09:43

Sebastian Langeveld: “Parijs-Roubaix in het najaar? Van mij mag het, heel graag”

Voor Sebastian Langeveld was het normaal gesproken aftellen geweest naar de klassiekers, maar het coronavirus zet het klassieke voorjaar vooralsnog on hold. Van hem mogen koersen als Parijs-Roubaix naar het najaar worden verhuisd. “Parijs-Roubaix blijft Parijs-Roubaix.”

Langeveld stond meerdere weken noodgedwongen aan de kant met een sleutelbeenbreuk, die hij had opgelopen in de Étoile de Bessèges. Inmiddels zit de EF Pro Cycling-renner weer op de fiets en is hij op trainingsstage in Girona. De koersen waar hij naar toewerken zou, vielen echter een voor een om vanwege het coronavirus. “De Driedaagse Brugge-De Panne, E3 BinckBank Classic, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, allemaal wedstrijden die ik in een dienende rol zou rijden voor de ploeg”, zegt hij in een interview met De Telegraaf.

“Wat er nu aan de hand is in de wereld, gaat veel verder dan wat wij op een fiets doen. Het lijkt me volstrekt logisch dat alle maatregelen die nu worden genomen, worden uitgevoerd. Maar dat neemt niet weg dat er een flinke streep door de rekening is gegaan.” Hard trainen blijft hij doen, al weet hij nog niet waarvoor. “Ik blijf trainen, al vind ik het moeilijk. Want als ik nu afga op de berichtgeving over het virus en de ontwikkelingen, dan heb ik er een hard hoofd in dat er überhaupt nog wordt gekoerst de komende periode.”

‘De koers is de koers’
Voor veel koersen wordt naar een nieuwe data gezocht, ook voor de afgelaste kasseiklassiekers. “Van mij mag het, op een andere datum rijden. Hele graag, want die koersen blijven hetzelfde. De beleving is anders, maar Parijs-Roubaix blijft Parijs-Roubaix. Er zullen wat meer bladeren aan de bomen hangen, er zal wat meer stof zijn in de Hel, maar de koers is de koers.” Ook speelt mee dat Langeveld in januari 35 jaar is geworden. “Voor mij is het zo dat ik geen tien jaar meer heb als beroepsrenner. Ik reed vorig jaar nog een heel goed voorjaar en er veel plezier aan beleefd.”

“Waarschijnlijk heb ik nog een paar goede voorjaarsperioden in me. Wanneer er dan eentje door deze omstandigheden sneuvelt, is dat voor mijn sportcarrière ontzettend jammer. Aan de andere kant is het brute pech en overmacht en kan ik dat ook weer relatieveren”, zegt de Nederlander.

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
14 maart 2020 11:28
Hoe wil men het voor elkaar krijgen, al die uitgestelde koersen nog in dit seizoen?
    14 maart 2020 11:50
    Niet.
    Een aantal organisatoren heeft al aangegeven dat men het niet kan of wil plannen later dit jaar. Een ander aantal wil het wel maar wordt het afgeraden (bijv Giro). Een klein aantal zou misschien wel doorgang kunnen vinden. Gewoon afwachten, je weet toch niet hoe het gaat lopen.
    14 maart 2020 12:04
    Wat is de bron van die informatie? Dat het de Giro wordt afgeraden. Dat al die kleine koersen niet opnieuw ingepland worden is niet meer dan logisch, maar denk dat de grote koersen met miljoenenorganisatie (RCS, ASO, Flanders Classics) erachter zeker pogingen gaan wagen om nog zoveel mogelijk te rijden. Alles afhankelijk van wanneer Europa weer 'normaal' kan leven uiteraard.
    14 maart 2020 12:24
    Kan niet... kalender is al overvol...
    Geldt voor veel grote sporten
    14 maart 2020 12:40
    Of de kalender zo overvol is, gaat ook afwachten zijn. Wat als de Giro niet doorgaat en in België er weer normaal geleefd kan worden vanaf mei? Dan kun je al die voorjaarsklassiekers prima in mei gaan organiseren bijvoorbeeld. Er is gewoon zoveel onzeker momenteel, dat het gewoon allemaal gissen is.
    14 maart 2020 13:13
    Denk maar niet dat er vanaf mei weer normaal geleefd kan worden. De maatregelen zijn minstens tot de zomer nodig om het virus volledig te kunnen uitbannen.
    14 maart 2020 14:45
    RIVM en Merkel hebben verklaard dat de genomen maatregelen niet bedoeld zijn om het virus uit te bannen, maar om te spreiden en tijd te winnen. 60-70% wordt binnen drie jaar geïnfecteerd (zie nrc vandaag). Met de echte lente in aantocht is de verwachting dat ‘alles’ weer mag en dan bereid men zich voor op de storm van winter 2021.
    14 maart 2020 19:17
    .Niet alle afgelaste koersen zullen terugkomen op de kalender, maar, de belangrijkste 1 daagse, en zeker de monumenten zullen een goede kans hebben: wellicht dat ze wel her en der een kleine koers moeten uitkopen om dat plekje op de kalender te krijgen...
    Daarnaast begint de winter al jaren later, er kan best nog een paar weken langer door gekoerst sta worden aan het einde van het seizoen.
14 maart 2020 12:12
November is een mooie maand voor Parijs-Roubaix
14 maart 2020 14:23
Hoe gaan ze bepalen welke koers later in een seizoen als eerste wordt gereden? Stel dat de Tour niet door kan gaan, heeft de Giro dan voorrang omdat die eerder in het seizoen op de kalender stond?
    14 maart 2020 14:46
    De ploegen (sponsoren) willen hun exposure. Dus grootste wedstrijd eerst.
14 maart 2020 15:12
De man van april wil gaan presteren in het najaar. Een sleutelbloem bloeit niet in oktober.
14 maart 2020 17:03
PR ipv de Primus Classic? Prima

Reacties zijn gesloten.