Schuilt er een Giro-winnaar in Wout van Aert? “Hij is wellicht een uitzondering op de regel”
foto: Cor Vos
dinsdag 21 november 2023 om 16:38

Schuilt er een Giro-winnaar in Wout van Aert? “Hij is wellicht een uitzondering op de regel”

Het is nog niet bevestigd door Jumbo-Visma, maar alles wijst erop dat Wout van Aert in 2024 zijn debuut zal maken in de Giro d’Italia. Maar met welke ambities mag de Belg volgend jaar aan de start verschijnen van de Italiaanse ronde? Is Van Aert in staat om de Giro te winnen? Kurt Bogaerts, coach bij INEOS Grenadiers, wikt en weegt zijn kansen.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Dit doet Bogaerts, die we natuurlijk vooral kennen als de persoonlijke coach van Tom Pidcock, in gesprek met GCN. Het lijkt intussen een publiek geheim: Wout van Aert gaat in 2024 de Giro d’Italia rijden. Onlangs liet hij in Colombia, waar hij was voor de Granfondo van Rigoberto Urán, ontvallen dat de Italiaanse ronde zelfs ‘voornamelijk’ zijn hoofddoel van het jaar is.

Volgens de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport zou de sportieve leiding van Jumbo-Visma met Van Aert zelfs denken aan een top-5-notering in het eindklassement. Maar hoe kijkt Bogaert als trainer naar de kansen van zijn landgenoot? “We hebben met Wout gezien dat hij in de Tour de France een paar enorm goede klimdagen kan hebben. Hij zou een uitzondering op de regel kunnen zijn.”

“We hebben in de Tour van 2022 gezien dat hij Tadej Pogacar (in de Pyreneeënrit naar Hautacam, red.) kan lossen in de bergen, op het moment dat hij zich besloot weg te cijferen voor zijn kopman. Hij eindigde die dag ook nog als derde. Wout heeft soms extreem goede dagen in de bergen, maar ik ken zijn gegevens niet. En ik kan dus ook niet zeggen of hij het ook kan over drie weken.”

Voorjaar en Giro: een onmogelijke combinatie? 
Er is een belangrijke maar: Van Aert wil volgend ook weer schitteren in de voorjaarsklassiekers. Valt dit überhaupt te combineren met het rijden van een klassement in de Giro? “Het is interessant om te volgen of hij na een klassiekercampagne, in de weken na Parijs-Roubaix, nog de transitie kan maken om een topklimmer te worden. Dat is wel nodig, wil hij een gooi doen naar Giro-winst”, is Bogaert van mening.

Wat wel in het voordeel speelt van de renner van Jumbo-Visma: er staan volgend jaar twee langere tijdritten op het programma in de Ronde van Italië. En de echt monsterlijke beklimmingen, zoals de Mortirolo en de Monte Zoncolan, worden in 2024 gemeden. “Maar er staan nog altijd een paar zeer zware etappes op het programma”, stipt Bogaerts aan.

“Denk aan de rit over de Stelvio. Op dat soort cruciale dagen moet Wout echt op de toppen van zijn kunnen presteren. De renners werken in de Giro heel wat tijdritkilometers af, maar in sommige ritten trekken ze ook naar een hoogte van boven de 2.000 meter. Daar zijn de lichtgewichten in het voordeel.”

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
21 november 2023 17:44
In de combinatie wordt vooral interessant hoe de wattages van Van Aert blijven indien hij een paar kilo minder weegt al in de klassiekers. Dat laatste is essentieel voor de Giro wat mij betreft.

Het hoeft voor Vlaanderen geen nadeel te zijn om wat lichter aan de start te komen. Je zag zowel in de E3 als de Ronde dat hij op de Kwaremont iets tekort kwam ten opzichte van Pogacar. Indien hij met een paar kilo minder geen kracht inboet moet de combinatie goed mogelijk zijn.

Pogacar komt als klimmer ook de Vlaamse hellingen over en was in de kasseienrit in de Tour ook heel sterk. Op hoogte heb ik bij Van Aert niet het gevoel dat hij minder wordt. Al hebben we als klassementsrenner geen indicatie. In de Granon rit en afgelopen jaar op de Tourmalet was hij ijzersterk.

Ik zie Van Aert best ver komen indien de grote mannen als Pogacar, Roglic en Vingegaard de focus vol op de Tour leggen. Tot nu toe hebben we Quintana (jaar zonder competitie) en Simon Yates als grote namen en die zijn niet bewezen heel stabiel in drie weken.
    21 november 2023 19:52
    Stiekem lijkt Van Aert best sterk op een 10kg zwaardere Pogacar, en omgekeerd.

    Een zwaardere Pogi zou ook in Roubaix, vlakke tijdritten en sprints top zijn. En een lichtere Van Aert top als klassementsrenner. Heb er daarom veel vertrouwen in, komende mei.
    21 november 2023 20:59
    Een 12 kg zwaarder Wout dan Pogi kon de Ventoux wel beklimmen....wie doet het hem na? Uiteraard haalt hij de top5....maar ik vermoed dat Pogi graag 12 kg minder blijft wegen om de Kwaremont over te knallen.
21 november 2023 20:13
Geef hem de vrijheid van een guillaume martin en hij eindigt top 5, maar dat gaat niet het geval zijn. Als hij met de besten blijft wordt hij elke bergrit gelost en die tijdritten gaan daar niet tegen opwegen. Een verre top 10 moet lukken, top 5 is te ambitieus.
21 november 2023 17:49
Ik zie Van Aert best ver komen maar denk dat het een transitie is die niet in één jaar te maken is. Van de andere kant; dit jaar heb je wel een giro parcours dat je niet veel beter gaat krijgen.
21 november 2023 17:52
Wat Wout kan helpen is dat hij goed tegen extreme weersomstandigheden kan, tropische hitte of die bakken met regen en kou (zoals afgelopen edities) maken voor hem niets uit. Maar om de Giro te kunnen winnen moet je onder de 70 kilo zijn naar mijn mening en dus zie ik hem niet de rol van kandidaat eindwinnaar oppakken. Wel ligt er met een gedegen voorbereiding kans op die Top 5 notering. Veel eerder echter is het een kans om meerdere ritzeges te pakken en de puntentrui. Bogaerts komt niet verder dan, het kan vriezen of dooien maar dat kunnen we allemaal bedenken.
21 november 2023 17:58
Dat Van Aert top5 kan rijden in een grote ronde met een enigszins gunstig parkoers lijkt me duidelijk. Daarvoor heeft hij immers in de Tour al genoeg getoond, inclusief een bovengemiddeld herstelvermogen.

De vraag lijkt me eerder wat er nog meer mogelijk is. Kan podium nu al? Kan eindwinst in de toekomst? Of dat gaat lukken (met een optimale voorbereiding) is nu nog niet te zeggen. Een klassiek voorjaar past echter niet in die optimale voorbereiding.

Ik vermoed dat hij eerst De Ronde en/of Roubaix wil winnen voordat hij volledig voor het rondewerk gaat. De Giro van komend jaar zal dan zijn om minimaal 1 rit te winnen en te kijken wat er mogelijk is met een suboptimale voorbereiding.
21 november 2023 19:03
Ik stel voor dat we niet te veel aandacht besteden aan de speculaties van precies één journalist, terwijl zowel de renner als de ploeg deze ambitie helemaal niet heeft uitgesproken. En natuurlijk geeft Van Aert in Colombia aan dat de Giro zijn hoofddoel is, want die koers is daar razend populair.
21 november 2023 20:18
Uiteraard, why not?
21 november 2023 21:53
Ik hoop het

Om te reageren moet je ingelogd zijn.