Schorsing Johan Bruyneel omgezet in levenslang

donderdag 25 oktober 2018 om 08:26
Schorsing Johan Bruyneel omgezet in levenslang

Het Internationaal Sporttribunaal in Lausanne heeft Johan Bruyneel een levenslange schorsing opgelegd. De voormalig ploegleider van Lance Armstrong stapte naar het CAS om zijn straf van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA aan te vechten. De 54-jarige Belg werd in 2014 tien jaar geschorst voor zijn rol in de dopingzaak rond US Postal en Discovery Channel.

Bruyneel maakte het nieuws bekend met een open brief. “Ik erken dat er in het verleden fouten zijn gemaakt. Er zijn veel zaken waarvan ik wil dat ik ze anders gedaan had en er zijn bepaalde zaken waar ik nu veel spijt van heb. Het tijdperk waarin ik renner en ploegleider was, is niet te vergelijken met het heden”, stelt hij vast. “We waren allemaal kinderen van onze tijd, met de valkuilen en de verleidingen die toen deel uitmaakten van de cultuur. We hebben niet altijd de beste keuzes gemaakt.”

Desondanks zijn er enkele elementen in de zaak die Bruyneel frustreren. “Ik heb vanaf het begin gezegd dat USADA geen jurisdictie had over mij, als Belg die in Spanje woont”, oordeelt hij. “Ze hebben alles gedaan om mij te kruisigen en te demoniseren en mij een hoofdrol te geven in hun Hollywood-verhaal.”

Bruyneel wil de zaak nu achter zich laten. “Het is voor mij een ingewikkeld en pijnlijk leerproces geweest, maar ik kan dit hoofdstuk nu afsluiten en me focussen op de positieve dingen in de toekomst. Ik heb nog veel energie en ideeën voor de volgende jaren”, geeft hij aan. “Ondanks de uitspraak van het CAS, is het nog altijd mijn doel en mijn wens om bij te dragen in de groei van mijn sport en deze beter te maken in de jaren die voor ons liggen.”

Naast Bruyneel werden ook dokter Pedro Celaya en José Martí geschorst voor respectievelijk levenslang en 15 jaar. De UCI laat in een persbericht weten WADA gesteund te hebben in de beroepsprocedure.

Dit artikel delen:

25 Reacties

Scott Sunderland 25 oktober 2018 om 08:35

Die zien we nooit meer terug…

Ach hij heeft geld. Hij kan wonen en leven en doen met zijn leven wat hij wil. Alleen niet meer in de wielersport.

0
Mwielerfan 25 oktober 2018 om 08:42

Inderdaad als zn salaris nou terug gevorderd zou worden zou een stuk meer terecht zijn.

0
Birdheart 25 oktober 2018 om 08:47

Niet helemaal leven zoals hij wil, hij kan niet naar Amerika, zonder eerst zijn boete te betalen.

0
Mwielerfan 25 oktober 2018 om 08:44

Het cas denkt anders over die jurisdictie. Zou ie in Spanje zijn gaan wonen omdat die geen zin hebben om heras aan te pakken? Flauw om achter zo’n argument te verschuilen en mooi dat cas daar niet in mee gaat.

0
Kraanwater 25 oktober 2018 om 08:46

haha ga je mooi van 10 jaar naar levenslang

0
Birdheart 25 oktober 2018 om 08:46

En waarom al die andere wel nog ploegleider mogen zijn, is weer een sterk staaltje van symboolpolitiek. Hij heeft gewoon gelijk dat als usada geen recht heeft over hem het heel vreemd is dat dit word toegestaan. Laat hem gewoon terug komen, als zelfs landis een drugsploeg mag opzetten is dit onverklaarbaar

0
ghostwriter 25 oktober 2018 om 09:05

"Hij heeft gewoon gelijk dat als usada geen recht heeft over hem het heel vreemd is dat dit word toegestaan."

Hoe kom je hierbij? Doordat Bruyneel aan het hoofd stond van een ploeg die onder een VS licentie reed heeft USADA hier wel zeker jurisdictie over.

"Laat hem gewoon terug komen, als zelfs landis een drugsploeg mag opzetten is dit onverklaarbaar."

Je moet niet vergeten dat Bruyneel niet alleen wordt gestraft omdat hij zijn wielrenners hielp doping te gebruiken maar ook omdat hij samen met Armstrong wielrenners die niet mee wilde doen en mensen die naar buiten wilde treden onder druk heeft gezet (of zelfs heeft bedreigd. Daarbij was hij verantwoordelijk voor het smokkelen van doping over grenzen. Natuurlijk is zijn straf dus (veel) hoger dan dat van iemand die alleen zelf doping heeft gebruikt.

0
AlfredoBinda 25 oktober 2018 om 09:17

@ghostwriter
Vergeet ook niet dat US Postal een staatsbedrijf is en onderdeel is van de Amerikaanse overheid. In feite heeft Bruyneel dus belastingeld gebruikt voor illegale praktijken, wat eigenlijk nog veel kwalijker is.

0
ghostwriter 25 oktober 2018 om 09:19

@AlfredoBinda

Voor het vraagstuk of USADA jurisdictie heeft maakt dat volgens mij niet uit (maar dat weet ik niet zeker).

0
Birdheart 25 oktober 2018 om 09:51

@Ghostwriter goed lezen voor je weer vol begint, hij heeft gelijk als… dan….
Als ze echt geen jurisdictie over hem hebben is dit echt wel vreemd te noemen. Maar ik ken zijn contracten niet dus weet het niet, net zo min als jij. Dat usada iets mag zeggen omdat het belasting geld is, lijkt me niet want wat heeft dat te doen doping? Valverde kon ook enkel in Italië geweerd worden en niet in spanje tot een andere partij hier iets over te zeggen kreeg. Als dit hier zou gelden omdat er een usa licentie is, zouden ze in dezelfde trant redenerend hem enkel mogen schorsen voor Amerikaanse activiteiten. Dan klinkt zijn verslag al iets begrijpelijker. Maar ook nu weer ik weet het niet.

Heb jij het verdict gelezen waarin staat dat hij daarvoor allemaal geschorst is? Of ligt het genuanceerder waardoor hij onder een zelfde noemer geschaard kan worden als vinocourov breukink die nu nog wel teams mogen leiden?

0
LucasR 25 oktober 2018 om 11:09

Exact. Het is weer incosequentheid troef daar.

0
Explorer 25 oktober 2018 om 15:53

@birdheart als jij als werkgever iemand betaald en je koppelt deze persoon aan jou bedrijf.
Deze persoon voert onder jou naam activiteiten uit die gerelateerd zijn met doping en dus schadelijk. Dan mag je alsxwerkgever je naam zuiveren en jezelf distantiëren om de naam van je bedrijf intakt te houden.
Wat heeft een contract met doping van doen, idd helemaal niks. Dat is sport gerelateerd. Maar je moet het eens naar jezelf reflecteren, als jij handelt en dealt in jou werkgever zijn tijd of je stuurt het aan zal jou werkgever dat oke vinden. Hebben ze dat in jou contract staan?
Kom op man, dat we het hier anno 2018 nog over hebben en proberen recht te praten zegt genoeg over jou beeld van bruyneel en degene die er anders over denken.
Man man man

0
Mwielerfan 25 oktober 2018 om 16:43

Vinokoerov is pas veeel later teamleider geworden en er zijn geen aanwijzingen dat de ploeg doping verstrekte. Bij breukink rabobank zij er aanwijzingen dat de ploeg ervan wist en de dopingcellen toestond, maar al nauwelijks dat rabo de ploeg faciliteerde.
Bruyneel is bewezen dat de ploeg alles niet alleen toestond maar ook zelf alles regelde en renners aanzette tot doping. Daarnaast de al genoemde maffia praktijken van intimidatie en bedreigingen.

0
FDJ 25 oktober 2018 om 08:46

Bruyneel is fout geweest zoals zo velen. Maar andere boeven als Vinokourov (als renner), Riis (csc) en Breukink (rabo) die ook uit die tijd komen en bepaald niet een schoon geweten bleken te hebben, zijn nog steeds onderdeel van de sport en bepalend binnen ploegen.

Floyd Landis mag doodleuk een nieuwe ploeg beginnen. Dan vind ik dit niet fair.

0
fietsvriend 25 oktober 2018 om 08:48

Hahaha, die brief. Doei, Johan!

(Woonachtig in Spanje, dan zal altijd wel weer een opportunist zijn die hem om ’trainingsschema’s’ komt vragen).

0
Romāns Vainšteins 25 oktober 2018 om 09:48

Ik pruim van alle (ex)ploegleiders Bruyneel het allerminste omdat het zo’n enorme gladjakker is maar hij heeft uiteraard hier en daar wel punten. Wat mij betreft zouden Armstrong en Bruyneel best weer een mooie Amerikaanse ploeg mogen opzetten die we dan onder de werkomstandigheden anno 2020 kunnen beoordelen.

0
kielabokki 25 oktober 2018 om 11:27

Knettergek.

0
VerstandOpNul 25 oktober 2018 om 10:10

Tuurlijk zijn er veel ploegleiders met een in meer of mindere mate dubieus verleden.. En er is een groot grijs gebied, best moeilijk om een lijn te trekken..

Maar……. Johan Bruyneel staat overduidelijk aan de verkeerde kant van de lijn.. Dus goed dat hij nooit meer terugkomt..

Begrijp ik trouwens goed dat hij zijn schorsing eerst ging aanvechten en nu zelfs een zwaardere straf krijgt? Dat vind ik op zich wel weer grappig..

0
Scott Sunderland 25 oktober 2018 om 10:54

Geen medelijden hoor met deze man. Zijn rol in de wielersport is gewoon uitgespeeld.

Wel is het zo inderdaad dat er veel meer foute types nog actief zijn. Zoals een Vinokourov. Boogerd is ploegleider. Landis en Riis hebben weer plannen etc.

0
nickdt 25 oktober 2018 om 10:58

Hahahahahahahaahaha KARMA.

0
Romāns Vainšteins 25 oktober 2018 om 11:17

Idioot gedoe toch met ‘karma!’ altijd…

0
kielabokki 25 oktober 2018 om 11:29

Prachtig nieuws, voor altijd weg met die 2. Mensen die proberen te vergelijken of komen met ja maar hunnie: jullie zijn af.

0
Emergo 25 oktober 2018 om 12:05

Hoera !!

0
KennyKlimmen 25 oktober 2018 om 12:20

Jammer dit. Wat zou ik graag een ploegleiding zien met Lance en Johan. Heb je gelijk over aandacht niet te klagen….

0
Birdheart 25 oktober 2018 om 12:24

Waarom ondersteunt de uci dit? Ja ik snap dat ze informatie en gegevens kunnen verstrekken. Maar ze zijn er schijnbaar trots op te moeten melden dat ze voornamelijk geholpen hebben met betalen…. en de kosten drukken. Sorry maar de uci als ze al hun vingers hieraan willen branden dan moeten ze openheid geven in hun daden en niet op deze goedkope manier ervan af komen. Nu kopen ze zich in bij wada en worden ze elkaars schoothondje. Daarbij wada hoort onafhankelijk te zijn en landen betalen het wada geld zat daar. UCI ….

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone