Scheldeprijs-winnaar Philipsen: “De volgende stap is bevestigen in de Tour”

Scheldeprijs-winnaar Philipsen: “De volgende stap is bevestigen in de Tour”

Foto: Cor Vos

donderdag 8 april 2021 om 08:45
Interview

Jasper Philipsen kon met zijn overwinning in de Scheldeprijs een moeizaam voorjaar toch op een knappe manier afsluiten. De 23-jarige Limburger liep een competitieachterstand op door het missen van de UAE Tour en komt pas nu op volle kruissnelheid. Het is daarom al volop uitkijken naar zijn zijn tweede Tour, nu in het shirt van Alpecin-Fenix. Dat vertelde Philipsen aan onder andere WielerFlits op de persconferentie na zijn zege.

Voor ons was het enigszins verrassend om te horen dat je sowieso de voorkeur gekregen zou hebben op Tim Merlier, die de laatste weken driemaal won. Heb je daar zelf op aangedrongen?
“Nee, ik denk dat de ploeg gewoon duidelijke afspraken maakt en die afspraken ook lang op voorhand plant. Dan ontstaat er ook geen discussie. Natuurlijk had ik nog niet kunnen winnen dit seizoen, maar ik denk dat het vertrouwen nooit zoek was. Dat is wel leuk.”

Wat is eigenlijk de reden dat er nog geen overwinning inzat?
“Ik denk gewoon dat de conditie nog geen honderd procent was. De UAE Tour die ik gemist heb door een positieve coronatest van een staflid heeft daar denk ik ook wel iets mee te maken. Ik denk dat ik die ronde echt nodig had om er in te komen. Daarna is alles een beetje opgeschoven, en pas na Parijs-Nice had ik echt het goede gevoel te pakken. Dat heb je in De Panne ook gezien.”

Deze overwinning is ook een knap staaltje ploegwerk.
“Absoluut. We zijn altijd kalm gebleven en zijn goed samengebleven met ons drieën. Dries De Bondt begon de lead out, waarna Jonas Rickaert overnam. Jonas heeft echt ervaring op dit terrein en dan zijn de kleine details, zoals de ruimte voor Bennett een klein beetje verkleinen, die het verschil maken. De beste lead outs van de wereld die kunnen de concurrentie soms een beetje flikken. Dat deed Jonas misschien ook. Maar dat was misschien wel een cruciale zet om hier te kunnen winnen.”

Is het dan stressen als je het moet opnemen tegen Sam Bennett, de beste sprinter ter wereld, die bovendien nog vijf ploegmaats van Deceuninck-Quick-Step bij zich had?
“Ik denk dat het ook geen schande was geweest als ik niet gewonnen had. Er zijn heel veel snelle jongens hier, zoals Cavendish en Bennett. Alles moest in de juiste plooi vallen en ik denk dat dat vandaag zeker zo was. Ik had ook nog goede benen, dus dat is allemaal nodig om te kunnen winnen. Vandaag was zo’n dag dat alles in de juiste plooi viel.”

Philipsen met ploegmaat Dries De Bondt – foto: Cor Vos

Voor Mark Cavendish begon het hier allemaal pas echt in 2007. Kan dat ook voor jou het geval zijn?
“Dit is niet het echte begin of zo, ik ben geen neoprof. Ik denk dat ik al twee seizoenen aan het bouwen ben aan mijn weg naar boven. Ik geloof er ook wel echt in dat ik nog kan groeien. In het verleden zag je dat je er als sprinter altijd direct moest staan, en dat de sprinters ook sneller aan de top kwamen dan de klimmers. Maar tegenwoordig heb je mannen als Tadej Pogacar, Remco Evenepoel en Marc Hirschi die er al staan op hun twintigste. Ik wil gewoon mijn eigen lijnen uitzetten en dan zullen we wel zien waar ik uitkom. Met deze overwinning ben ik wel blij.”

In de andere klassiekers hebben we jou minder gezien. Hoe zit dat juist? Focus jij je nu voornamelijk op de massasprints of zijn die klassiekers ook een doel in de toekomst?
“Ik ben er nog niet echt aan te pas gekomen, maar het is zeker een doel of ambitie in de toekomst voor mij om te proberen ook in die voorjaarsklassiekers een rol te spelen. Maar die sprints, ik denk dat we daar op dit moment in mijn carrière het meeste kans in hebben. Je ziet vandaag ook dat als alles in de juiste plooi valt, ik voor niemand schrik moet hebben. Ik denk dat dit de eerste stap is, en dan zullen we wel zien of we klaar zijn om bijvoorbeeld in de Tour daarop voort te bouwen. Dan moet ik bevestigen.”

En nu? Rusten en dan de opbouw richting die Tour de France?
“Zondag start ik nog in de Ronde van Turkije. Dat is acht dagen. Die is erbij gekomen omdat er wat wedstrijden zijn weggevallen voor mij zoals UAE, Parijs-Roubaix, wat Franse koersen. De conditie zit goed, dus ik zou het jammer vinden om al te gaan rusten. Daarna is het waarschijnlijk een hoogtestage richting de Tour en wat voorbereidingswedstrijden.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

Marik 8 april 2021 om 09:10

Deze man heeft kansen genoeg in de Tour. Het vervelende voor hem is, dat als een etappe een aankomst heeft die op zijn lijf is geschreven, het vaak ook zo is voor Mathieu.

Gr.R. 8 april 2021 om 09:31

Maar die is halverwege de Tour weg…

Marik 8 april 2021 om 09:40

Daar heb jij weer gelijk in. Philipsen de eerste week in de spaarstand dan maar.

ChefSpijker 8 april 2021 om 11:37

Als een aankomst Mathieu op het lijf geschreven is, is ie ongetwijfeld te zwaar voor Philipsen. Zoals de eerste twee aankomsten. En Mathieu gaat zich in die pure massasprints toch niet smijten, dus die kunnen prima de ritten onderling verdelen tot Mathieu eruit is. En daarin hoeft Philipsen niet eens kansloos te zijn. Uiteraard zijn Ewan en Bennett (vooral door de trein) grotere favorieten, maar als ie vooraan start zoals gister, moeten ze er nog maar over zien te komen. Heeft toch al vaker goed geduelleerd met een Bennett, Groenewegen en Ackermann in pure massasprints.

Beer 8 april 2021 om 09:16

Philipsen probeert zijn Tour-selectie al af te dwingen. Het ijzer smeden wanneer het heet is. Benieuwd hoe de minder assertieve Merlier hier mee omgaat. Lijkt me weinig waarschijnlijk dat ze met VDP én Philipsen én Merlier naar de Tour trekken.

zietemgaan 8 april 2021 om 09:21

goh, ze hebben toch geen enkele ernstige klassementskandidaat? Waarom dan geen ploeg van vrijbuiters he, Vandepoel, Philipsen, Merlier, Vermeersch, De Bondt, Rickaert, en allez, nog iemand die wat in de bergen kan. De boel wat opschudden, de andere ploegen frustreren, zie ik ze wle doen hoor, lekker in de breedte. Ik denk dat bij zo een scenario heel wat ploegleiders gaan vloeken.

Beer 8 april 2021 om 09:32

Ze rijden ook de Giro & Vuelta; lijkt me dat ze minstens in één van die 2 rondes toch ook een snelle man willen bij hebben. Philipsen & Merlier zie ik ook niet als vrijbuiters, wel als mannen die de sprint afwachten.

blix 8 april 2021 om 09:38

In de Giro evt. Modolo uitspelen? Benieuwd hoe die zal presteren in Turkije, lijkt wat te zijn weggedeemsterd…

Oblomov 8 april 2021 om 09:57

Het ligt voor de hand dat bij het overeenkomen van het contract al afspraken gemaakt zijn over de Tour. Dat ze Philipsen konden vastleggen was best een coup, dus daarbij zullen heus wel eisen rond zijn programma op tafel zijn gekomen.

Boomie1 8 april 2021 om 11:45

Vermeersch staat gepland voor de Giro.

blix 8 april 2021 om 09:29

Merlier kan je o.b.v. zijn voorjaar niet thuislaten. Die moet gewoon eens uittesten tot wat hij in staat is in de Tour. Jasper thuislaten is ook lastig. Volgens mij gaan ze beiden naar Frankrijk en verdelen ze de kansen.

Panache 8 april 2021 om 09:57

Je kan Merlier ook t/m etappe 13 laten sprinten/leren in de Giro. Een snel eindschot is namelijk niet genoeg om een Touretappe te winnen. Gaat dat goed dan kan hij daarna starten in de Tour.

Gidon 8 april 2021 om 10:00

Dat is ook de bedoeling. Merlier zal de Giro rijden. Nadien wordt beslist of hij ook van start gaat in de Tour.

lo squalo dello Stretto 8 april 2021 om 10:11

Zeker dat Merlier de Giro rijdt? Heb daar nergens iets van gelezen. Ik zou denken Modolo en vrijbuiters de Giro. Vdp + 1 van Merlier of Philipsen de Tour en de andere de Vuelta?

blix 8 april 2021 om 10:40

@Gidon: vanwaar heb je die inside info?

@Panache: ik acht Merlier (voor nu) toch een completere sprinter dan Philipsen, met dat verschil dat Philipsen zich beter kan plaatsen.

Adorni 8 april 2021 om 11:31

Vanderpoel+Merlier+Philipsen+trein is inderdaad teveel van het goeie.
Beter de kansen spreiden en iemand zijn kans geven in de Giro.

Gidon 8 april 2021 om 22:04

Geen inside informatie. Wel gelezen in het Nieuwsblad: “De Giro is voor Tim Merlier. “De Tour is niet uitgesloten, maar we praten nu wel over de Giro”, bevestigt die. “Al rijd ik ze in een ideaal scenario allebei.””

jappe666 9 april 2021 om 18:27

“Roodhooft laat echter niets los over de mogelijke keuze: ‘We hebben wel een idee van wat we gaan doen, maar daar wil ik niks over zeggen. De Tour is belangrijk. Ik wil mijn renners scherp houden tot de start.’ Op de vraag of Philipsen een streepje voor heeft voor de Tour en Merlier de Giro, lacht hij geheimzinning: ‘Wie weet, misschien hebben we wel een verrassing in petto.'”

Gilberto 9 april 2021 om 18:31

Als ik Merlier was, zou ik het hele jaar thuisblijven, met Cameron…

Wheely 8 april 2021 om 10:09

Hopen op wat waaiers in de Tour dan ook. Dan horen de Alpaca’s bij de besten.

lo squalo dello Stretto 8 april 2021 om 10:11

Verdiend! Zeker na de kritiek de jongste weken dat Alpecin-Fenix niet de juiste ploeg voor hem was etc. Dit is als sprinter een hele mooie om te winnen!

Davide Lappartiente 8 april 2021 om 12:16

Jammer dat Merlier de sprint had moeten aantrekken voor hem als je die de voorbije weken zag sprinten. Meneer Philipsen wint een koers en is blijkbaar al zeker van een Tour selectie, terwijl de brave Merlier zegt dat ze het moeten uitvechten. De Roodhoofts zullen hen elk wel iets anders verteld hebben. Hopelijk zien we Merlier in de Tour, want samen met Rickaert is dat een dodelijk duo.

Headlines

Materiaalzone

Populair