Scheldeprijs: Jasper Philipsen of Tim Merlier? Christoph Roodhooft legt uit…

Scheldeprijs: Jasper Philipsen of Tim Merlier? Christoph Roodhooft legt uit…

foto: Cor Vos

woensdag 6 april 2022 om 07:00
Interview

Titelverdediger Jasper Philipsen en Tim Merlier staan samen aan de start van de Scheldeprijs. Maar wie van de snelle Alpecin-Fenix-toppers krijgt de voorkeur als het in Schoten op een sprint uitdraait? Wij legden ons oor te luisteren bij Christoph Roodhooft, teammanager en in de Scheldeprijs ook ploegleider.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Anderhalve week geleden, in Gent-Wevelgem, mochten Philipsen en Merlier elk hun eigen sprint rijden. Dat draaide uiteindelijk niet uit zoals gehoopt. Merlier won dan wel de sprint, het was slechts voor de zesde plaats. Het groepje met de latere winnaar Biniam Girmay bleef immers buiten schot. Hadden ze bij Alpecin-Fenix niet moeten kiezen en een van beide kopmannen opofferen om samen met Gianni Vermeersch de kloof op Girmay en co. te proberen dichten?

“Ach, dat zijn vijgen na Pasen”, zegt Roodhooft. “Je bedenkt vooraf een plan, maar in de koers gaat het soms snel. Niet evident om altijd te zien wie waar zit, wat er speelt en hoe de situatie juist in te schatten. Achteraf is het makkelijk oordelen of commentaar geven.”

Philipsen in Scheldeprijs
Morgen staan Merlier en Philipsen opnieuw samen op het wedstrijdblad. Is het wel aangewezen om beide renners aan dezelfde koersen te laten deelnemen? “Dat willen we in de toekomst meer en meer vermijden”, zegt Roodhooft. “Maar af en toe moet het wel kunnen. Ik vind zelfs dat ze complementair kunnen zijn. Tim en Jasper kunnen ook méér dan sprinten alleen.”

In de derde Touretappe van 2021 werkt het plannetje Merlier – Philipsen perfect – foto: Cor Vos

“Wie zegt dat de Scheldeprijs op een massasprint uitdraait? De laatste jaren wordt meer en meer gekoerst. Dat kan morgen ook het geval zijn. En als ze toch allebei de finale overleven en er gesprint wordt, trekken we de kaart Philipsen. Omdat de massasprints in de Scheldeprijs meestal hectischer zijn dan een doorsnee sprint. Jasper is naar mijn gevoel net iets beter in dat soort omstandigheden.”

En als het zover komt, is Roodhooft ervan overtuigd dat Tim Merlier in Schoten netjes de sprint zal aantrekken voor zijn Kempense ploegmaat. “Zeker weten. Tim is professioneel genoeg. Het is soms geven en nemen. Tim heeft ook al zijn kansen gekregen, zoals in Brugge-De Panne, en die ook benut.”


Dit artikel delen:

15 Reacties

Etika 5 april 2022 om 21:21

Ok, dat is duidelijk. Het uitvallen van Rickaert blijft wel een aderlating natuurlijk in dit soort wedstrijden.

0
Turtlehead 5 april 2022 om 21:43

Merlier gaat dus werken voor Philipsen. OK, dat werkt meestal wel.
Andersom zie ik Philipsen nooit veel nuttigs doen, hoewel hij dat denk ik intrinsiek wel goed zou moeten kunnen.

0
Michelangelo 5 april 2022 om 21:57

Ik denk dat daarom Roodhooft ze in de toekomst ook zoveel mogelijk uit elkaar wil houden in de koers.

0
YannickGoat 5 april 2022 om 21:49

Gelukkig ben jij geen cabaretier geworden

0
Romāns Vainšteins 5 april 2022 om 22:08

Lekker makkelijk weggewuifd door Roodhooft. Een scenario waarbij Philipsen en Merlier samen in een jagende groep zouden zitten had iedereen hier wel kunnen bedenken en daarop had geanticipeerd moeten worden. Ook zonder oortjes in een overzichtelijke situatie etc bla bla.

0
platteprijs 6 april 2022 om 07:32

Inderdaad. Misschien dat Nico Dick vandaag met een follow-up komt met daarin de echte uitleg.

0
Mwielerfan 6 april 2022 om 08:21

Inderdaad hoezo achteraf? Ze hadden 25km om iets te bedenken

0
Medicijnman 5 april 2022 om 23:20

Philipsen is na een goede seizoenstart redelijk onzichtbaar geworden in de laatste weken

0
Baard 6 april 2022 om 01:22

Philipsen heeft in de Tour mooi gewerkt voor Merlier. Ben benieuwd of Merlier dat ook andersom kan. Lijkt me iig logisch om in eerste instantie voor de winnaar van vorig jaar te werken. Vd Poel heeft iig wel het goede voorbeeld gegeven in een aantal koersen die in een spurt eindigden.

0
legrandbornand 6 april 2022 om 07:38

Een ploeg dient steeds voor de snelste sprinter te gaan, en in dit geval is dat zonder twijfel Merlier. De broertjes hun probleem echter is dat Merlier volgend jaar elders rijdt. (Zo goed als zeker voor Quickstep). Los daarvan, een ploegleider/manager dient steeds in het belang van de ploeg, maar vooral van de sponsor te denken. Met Merlier is de kans groter dat je wint, punt aan de lijn.

0
Mwielerfan 6 april 2022 om 08:22

Vorig jaar ja, bij vlak en geen gedoe ja, na heuvels nee, na zware koers nee

0
Massimo Bataille 6 april 2022 om 10:07

Dat ze nu duidelijk voor een sprinter kiezen is het goeie plan ( al zou ik persoonlijk ook eerder voor Merlier kiezen dan Philipsen). Maar ik denk dat ze Philipsen ook nog eens succes gunnen (want had wss meer gehoopt van zijn klassieke koersen).

Dat het in Gent-Wevelgem “snel ging” en “moeilijk in te schatten” is toch complete bullshit. Kan gerust geloven dat ze niet zo snel alle info hebben zoals wij thuis op onze tv.
Maar die kopgroep viel aan op 20km vd streep. Dat is +-25min om te reageren. Zelf al wacht je nog eventjes af op andere ploegen ( en het werk van Vermeersch),nog genoeg tijd om een keuze te maken.
De ploegleiding was gewoon te dom/laf om een keuze te maken. (Nu zie ik ook niet direct een Philipsen het gat dichten op die kopgroep, maar je moet tenminste proberen).

Zowiezo is het plan “We nemen beide sprinters mee en als ze samen in de finale belanden mogen ze elk hun ding doen” gewoonweg belachelijk en profwielrennen niet waardig.
Bij klimmers kan je nog kijken wie de beste is bergop, maar in een sprint heb je hard je ploegmaats nodig om je te positioneren en krachten te sparen.

0
Shinzawai 6 april 2022 om 10:58

Philipsen heeft sinds de UAE Tour niet meer gewonnen, terwijl Merlier in topvorm is. Ik geloof er dus niets van dat ze voor Philipsen gaan rijden.

0
Thombeg 6 april 2022 om 11:52

Onbegrijpelijk zeg. Merlier is intrinsiek zoveel sneller dan Philipsen. Philipsen zal wel podium rijden maar alleen Merlier kan Jakobsen verslaan (in potentie)

0
way2go 6 april 2022 om 13:48

Laat Merlier nog wat ervaring opdoen in die hectische sprints. Als hij zich daarin nog wat kan verbeteren, dan zijn er weinig die hem nog kunnen kloppen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone