‘Scenario in de maak om Tour de France vier weken op te schuiven’

dinsdag 7 april 2020 om 09:38
‘Scenario in de maak om Tour de France vier weken op te schuiven’

© Cor Vos

Organisator ASO heeft aan alle start- en aankomststeden van de Tour de France gevraagd of het mogelijk is het event vier weken op te schuiven. Van zaterdag 25 juli tot zondag 16 augustus. Dat weet Le Parisien. De Franse krant deed dezelfde oefening en deed een rondvraag. “Iedereen wil zich soepel opstellen.”

De Tour-organisator weigert zich neer te leggen bij de coronacrisis. Ook een aantal teammanagers gaf ondertussen aan dat het al of niet doorgaan van de Ronde van Frankrijk essentieel is in het blijven bestaan van hun ploeg. ASO-baas Christian Prudhomme stelde de deadline meer dan een week geleden al uit naar 15 mei. Zo koopt Prudhomme tijd. En die gebruikt hij zinvol.

Bij de Franse krant Le Parisien ontdekten ze dat ASO alle start- en aankomstplaatsen heeft gecontacteerd met de vraag of het mogelijk is om de passage op hun grondgebied met vier weken op te schuiven. De krant deed dezelfde oefening en polste op haar beurt alle lokale besturen. Conclusie: “Iedereen wil zich soepel opstellen.” Meer zelfs: het kunnen organiseren van de Tour zou als een overwinning op de pandemie worden beschouwd.

De voorwaarde daarbij is dat het een Tour mét publiek wordt, zoals eerder Prudhomme zelf en ook de Franse minister van Sport Roxana Maracineanu al aangaven. Vanuit het standpunt van de steden logisch. Zij investeren volgens de krant 80.000 euro voor een start en 120.000 euro voor een aankomst. Die kunnen ze enkel terugverdienen via de wielerfans die op bezoek komen.

Dit artikel delen:

79 Reacties

Limal 7 april 2020 om 09:49

Verloren moeite. Zoals in De Afspraak gezegd werd gisteren is het ondenkbaar dat er in de zomer al terug massa-events zouden plaatsvinden. Als het voor ASO, de gaststeden en de sponsors niet zónder publiek kan, dan gaat de Tour dit jaar niet door.

0
Franco Ballerini 7 april 2020 om 09:59

Eens. Het was een vreemde gewaarwording om afgelopen zondag naar de RvV van 2017 te kijken met de enorme massa’s aan de kant. Dat soort taferelen gaan we echt niet zien voordat het virus (vrijwel) geheel bestreden is.

0
Ab Normaal 7 april 2020 om 10:23

Dat moet ik nog zien.
De houding van iedereen is langzaam aan het veranderen van: “paniek!!!!! We moeten dat virus stoppen en komen met draconische maatregelen zonder na te denken over de consequenties omdat dit virus ten koste van alles gestopt moet worden.”
Naar: “Oei, hoe moeten we verder, want we gaan economisch hier aan kapot op deze manier en dat kan niet zo doorgaan, we moeten gaan verzinnen hoe we snel de boel weer kunnen gaan opstarten om de schade zoveel mogelijk te beperken.”

En ik denk dat over 3 weken, als het water tot over de onderlip is gestegen, de meerderheid wil dat het gewone leven weer opstart en dat dit lang genoeg geduurd heeft.
Ik denk dat 8 augustus tot 30 augustus misschien iets realistischer is, maar het zou mij niet verbazen als de Tour inderdaad verreden gaat worden.

0
Arie den Blanken 7 april 2020 om 11:14

@Ab Normaal:
Ik denk dat over een tijdje om reden die je aangeeft de maatregelen versoepeld zullen worden maar dan alleen de belangrijke economische branches. Ik mag hopen dat festivals en grote sport evenementen daar niet bij horen.

0
vincenzo 7 april 2020 om 11:59

@Ab Normaal

Je conclusie over het houden van de Tour zou eventueel nog kunnen kloppen, maar níet de redenering. De houding van iedereen is níet langzaam aan het veranderen, maar het virus krijgt minder voet aan de grond door de maatregelen. Dat maakt vanaf mei langzaam (stapsgewijs) versoepeling van maatregelen mogelijk, wat weer ten goede komt aan de economie.

0
Derierre de la course 7 april 2020 om 12:59

Eens met Vincenzo

0
Ab Normaal 7 april 2020 om 16:33

@vincenzo
Ik hoor anders steeds meer geluiden, en zie ook steeds meer mensen dat in de talkshows verkondigen, dat we echt weer aan de gang moeten omdat anders de consequenties echt niet te overzien zijn.

0
vincenzo 7 april 2020 om 20:47

Mijmeren, het hart luchten en de wens en zorg uiten mag uiteraard. Vooralsnog is het uitzien naar 28 april. Maar mensen weten ook wel dat, zoals Rutte zegt, nu verslappen betekent dat alle opofferingen van de afgelopen weken voor niets zijn geweest en dat we zo weer terug bij af zijn. Niemand die daar serieus tegenin gaat (behalve wat mensen op dit wielerforum). In de loop van mei mogen er weer wat dingen op gang komen en de komende weken zal er druk gespeculeerd gaan worden over wie, wat en hoe.

0
bomb ba 7 april 2020 om 10:14

Denk dat het goed mogelijk is dat deze datum wordt gehaald. Ik word een beetje moe van alle doemscenario’s en dergelijke. Uiteindelijk kunnen coronavirussen nooit goed tegen warm weer, daarnaast neemt de groei ook af. Oostenrijk daar gaat het zelfs al gefaseerd weer opengooien. Steeds meer mensen roepen om het stoppen van de lockdown. Ik denk dat met de 1,7 miljoen ondernemers het ook niet lang meer gaat duren voordat alles opengaat.

0
FDJ 7 april 2020 om 10:28

We worden gewoon bang gemaakt door al die viroloogjes die het ook allemaal niet weten. Ineens is Ab Oosterhaus een orakel… Besef wel dezelfde man stond in 2009 te juichen toen het Mexicaanse griep virus in NL kwam. Ze pakken allemaal hun moment of fame.

Ze roepen nu allemaal weer dat de piek in NL op de IC eind april is. Dat was eerst nog eind mei. En het mooie is. Als je je nuchtere verstand gebruikt dan kan dat helemaal niet. De piek is geweest. Er komen de laatste dagen gemiddeld 25 nieuwe mensen bij op de IC. Die mensen liggen er 3 weken gemiddeld. Je gaat nu dus gemiddeld gezien meer mensen wegstrepen dan erbij komen. Er kwamen namelijk 3 weken geleden meer mensen op de IC te liggen dan dat er nu dagelijks nog bij komen.

De strategie van de media is angst zaaien. Mensen zo bang maken dat ze zich aan de regels gaan houden. Dat hebben we blijkbaar nodig, maar gezond verstand niet verliezen.

0
S. Morgenstern 7 april 2020 om 11:00

25 meer, niet nieuwe..

Er komen meer mensen bij, dan er weg gaan. Waardoor het aantal mensen op de IC nog aan het toenemen is en we de piek dus nog niet hebben gehad.

0
Krul 7 april 2020 om 11:20

Veel corona virussen hebben moeite met warm weer, maar dit virus blijkbaar niet. Hoe verklaar je dan dat er in Singapore, Indonesië, Brazilie en Maleisie ook duizenden gevallen zijn en deze landen ook maatregelen en lockdowns hebben?

Als we al deze maatregelen loslaten dan heeft het virus weer vrij spel. Lokale ondernemingen zouden wellicht net als in Oostenrijk vanaf mei weer open kunnen met 1,5 meter afstand tussen mensen, maar grootschalige evenementen en internationale reizen zijn de 2 laatste dingen die mogelijk zijn na een grootschalige pandemie en laat de Tour nu net afhangen van beide. Totdat er een medicijn of vaccin is, is het gewoon niet mogelijk een grootschalig evenement te houden met publiek. Olympische Spelen is verplaatst, grote zomerfestivals als Glastonbury en Roskilde zijn al gecancelt en in sommige landen in Europe zijn tot en met eind augustus evenementen verboden.

0
FDJ 7 april 2020 om 11:29

Je gaat de mensen echt niet tegenhouden op vakantie te gaan deze zomer. Hebben ze veel te hard nodig. Oke een Spanje of Italië wordt lastig te bezoeken, maar landen om ons heen kun je rustig vakantie gaan vieren.

Ook dit Coronavirus gaat de warmte echt niet overleven. De landen die jij noemt hebben naast de warmte vooral de luchtvochtigheid gigantisch tegen. Daarin overleven ze wel weer.

0
vincenzo 7 april 2020 om 11:52

Hierbij enige onderbouwing van de impact van warm(er) weer op griepvirussen (met de aantekening dat het Coronavirus geen griepvirus is):
Of het koud of warm is, heeft geen betekenis voor de overlevingskans van griepvirussen op zich, maar wel op de mogelijkheden om zich te verspreiden en op de vatbaarheid van mensen. Het normale griepseizoen komt meestal vanaf april snel ten einde. Dit komt doordat de weerstand van mensen verbetert, onder andere doordat velen weer vitamine D opdoen in de zon. Dat de griep vooral ’s winters rondgaat, komt ook omdat we dan vaker samen binnen zitten, dicht op elkaar. Zo kun je elkaar makkelijker besmetten. Daarnaast verspreiden virussen zich minder makkelijk door de toenemende luchtvochtigheid. Virussen kunnen zich veel sneller verspreiden als het koud en droog is. Koude lucht bevat minder vocht dan warme.
Maar bij een pandemie kan het ook anders lopen: de pandemie van het griepvirus 2009-2010 begon in het voorjaar, nam vervolgens in kracht toe in het voorjaar en in de zomer, en bereikte een piek in de daaropvolgende winter. Dat suggereert dat bij een pandemie het grote aantal gevallen wereldwijd ervoor zorgt dat de verspreiding van het virus ook tijdens de zomer aanhoudt onder normale omstandigheden (dat wil zeggen zonder beperkende maatregelen).

0
ghostwriter 7 april 2020 om 12:39

@bomb ba
Dat Coronavirussen niet goed tegen warm weer kunnen is gewoon niet waar. Zowel bij SARS als MERS is gebleken dat hoewel ze het bij koude temperaturen beter doen ze ook bij warme temperaturen goed gedijen. Covid-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus en er is vooralsnog geen reden om te verwachten dat SARS-CoV-2 niet net zo goed tegen warm weer kan als SARS-CoV-1 (SARS).

@vincenzo
Wat heeft een griepvirus te maken met een Coronavirus?

0
vincenzo 7 april 2020 om 13:09

@ghostwriter
Hierbij het antwoord op je vraag:
Het nieuwe coronavirus en de griep worden veroorzaakt door twee heel verschillende typen virussen en zijn dus niet verwant aan elkaar. De symptomen van het coronavirus lijken wel sterk op die van de griep. Op dit forum zijn er mensen die suggereren dat het Coronavirus net als griep minder goed tegen warmte kan. Voor hen is mijn posting bestemd.

Jouw eerste opmerking klopt. Er zijn inmiddels genoeg landen waar het warm/heet is waar het Coronavirus ook toeslaat. Bijvoorbeeld Equador.

0
ghostwriter 7 april 2020 om 13:12

@vincenzo
Ahh, ik begreep je verkeerd. Ik dacht dat je het griepvirus als voorbeeld gebruikte van wat we met dit Coronavirus kunnen verwachten.

0
SoloSlim 7 april 2020 om 13:14

@FDJ
Denk juist dat landen als Italië het snelst Corona-vrij zullen zijn.
Als we rekenen op groepsimuniteit, hebben de hardst geroffen landen ook de meest mensen met immuniteit. Als dan het warme weer het virus nog wat extra afremt kan daar nooit een 2e golf meer komen.. terwijl dit in andere landen wel hoogst waarschijnlijk is.
We mogen “enkel” de ziekenhuizen niet overbelasten maar moeten proberen de economie terug op gang te brengen.

0
ghostwriter 7 april 2020 om 13:44

@SoloSlim
We weten nog helemaal niet of groepsimmuniteit werkt bij dit Coronavirus. Tegen SARS zijn mensen maar twee of drie jaar immuun en tegen MERS zijn mensen zelf maar één of twee jaar immuun. Als dat bij dit Coronavirus ook het geval is zal het bijna onmogelijk zijn om een groepsimmuniteit te ontwikkelen zonder een vaccin.

0
Henk 7 april 2020 om 14:02

@Morgenstern
Ben je hier nou ook weer bezig over de IC?
Denk je nog wel eens ergens anders aan.

0
S. Morgenstern 7 april 2020 om 14:15

Neem je dat vastgeluld worden echt dagen met je mee? Moet je niet doen joh!

Hier werden wat gegevens onjuist geïnterpreteerd, dus hielp ik alleen even. Leek mij wel handig.

0
Henk 7 april 2020 om 14:33

Vastgeluld worden. Alleen de term al.
Wat ben je toch een grapjas Morgenstern.
Lees de discussie nog eens door zou ik zeggen.

0
SoloSlim 7 april 2020 om 15:35

@ghostwriter
Dan moeten we volgens die redenering dus wachten tot ergens rond Kerst (dan is er misschien een vaccin) en kan niets doorgaan voor die datum. Want zodra er nog iemand rondloopt met het virus kan hij onmiddellijk weer een hele groep mensen aansteken. En herbeginnen we weer van vooraf aan.

In zwaar getroffen regio's zoals Noord-Italië zitten we al waarschijnlijk aan zo'n 3 miljoen besmette mensen (Als het al niet veel meer is) op 16miljoen. Bijna 20% is dus al immuun voor 1 a 2 jaar. Deze kunnen niets meer doorgeven en blokkeren dus een 2e golf van infecties in die regio..

0
bomb ba 7 april 2020 om 15:40

Lekker zsm alles weer opengooien en alle zwakkeren moeten in de zelfquarantaine. Zo ook de Tour met deze aangepaste data door laten gaan. De IC capaciteit is vergroot, er komen niet meer zoveel extra mensen meer bij per dag, de economie moet niet langer lijden. Gefaseerd alles weer opengooien en in juli moet alles het weer doen. Dan kan de Tour ook met deze data makkelijk van start.

0
vincenzo 7 april 2020 om 16:17

Groepsimmuniteit speelt geen rol. Voordat dat niveau van besmettingen (60 % van de bevolking) bereikt is, is er al een vaccin. Geldt ook voor een land als Italië. Nu zijn er heel misschien wel een paar miljoen Italianen besmet (wat niet op cijfers gebaseerd is), maar de bedoeling is juist om het aantal nieuwe besmettingen te beperken, niet alleen nu, maar ook zolang het virus rondwaart.

0
Romāns Vainšteins 7 april 2020 om 16:25

@ Krul, 1000en gevallen in die landen is natuurlijk helemaal niks. Steden als Jakarta en Sao Paolo zijn 3 x nl in elkaar gecomprimeerd met een vele malen slechtere hygiënische omgeving.

0
ghostwriter 7 april 2020 om 17:25

@SoloSlim
20% heeft geen enkele invloed. Omdat we nog zeer weinig van Covid-19 afweten is het nog niet duidelijk wanneer groepsimmuniteit plaats zal vinden. Daarvoor moeten we eerst weten hoe infectious het daadwerkelijk is en omdat er nog veel te weinig wordt getest is dat nog niet duidelijk. Het benodigde percentage kan zo laag zijn als 60% maar volgens de virologen die ik heb gesproken (één daarvan is gespecialiseerd in MERS) is de kans groter dat het pas rond de 80% zal zijn. Daarom hebben veel overheden het idee van groepsimmuniteit losgelaten aangezien (zoals vincenzo al schreef) er al een vaccin zal zijn voordat groepsimmuniteit op natuurlijke wijze zal woden bereikt.

@bomb ba
Hoe eerder je de maatregelen afzwakt hoe langer andere maatregelen nodig zullen zijn. Eerst moet er voor worden gezorgd dat iedereen de beschikking heeft over single use mondkapjes en handschoenen en in de wet is opgenomen dat het tijdelijk verplicht is om een mondkapje en handschoenen aan te hebben wanneer je jezelf tussen andere mensen plaatst. Niet alleen om de kans dat je het virus zelf krijgt te verlagen maar ook omdat het de kans verlaagd dat als je het virus hebt je het aan andere mensen doorgeeft. Wanneer er genoeg single use mondkapjes en handschoenen beschikbaar zijn kunnen de winkels weer worden geopend met de regel dat er een beperkt aantal mensen tegenlijkertijd naar binnen mag. Samenkomsten van grote groepen zullen waarschijnlijk moeten wachten todat er een vaccin is. Sportevenementen moeten tot die tijd zonder publiek plaatsvinden.

0
Jacco van Stierop 7 april 2020 om 18:55

@SoloSlim
“In zwaar getroffen regio’s zoals Noord-Italië zitten we al waarschijnlijk aan zo’n 3 miljoen besmette mensen”
Er zijn in Noord-Italië ongeveer 100.000 besmettingen bevestigd. Van de 5 uitgevoerde testen blijkt er ongeveer gemiddeld 1 positief te zijn. Uit welke bron blijkt dat het daadwerkelijke aantal besmettingen het 30-voudige zou bedragen van het officieel geregistreerde aantal?

Ik vind die groepsimmuniteit een vaag en weinig overtuigend verhaal.

0
ivo001 8 april 2020 om 09:41

In Brazilië is het rond deze periode normaal 30 graden, maar daar zijn ook 14 duizend besmettingen.
https://klimaatinfo.nl/klimaat/brazilie/
https://coronavirus.jhu.edu/map.html

0
Henk 7 april 2020 om 10:21

Probeer eens in oplossingen te denken.
Start en finish zonder publiek.
Dorpen en steden kun je afsluiten voor publiek van buiten.
Bergen en heuvels zijn ook eenvoudig af te sluiten.
Ben je al een heel eind qua massa bijeenkomsten.

0
Ab Normaal 7 april 2020 om 10:24

Dan lees je niet goed denk ik. Ze hebben al gezegd dat zonder publiek geen optie is en dat de start en aankomstplaatsen alleen hun geld terug kunnen verdienen met publiek.
Lijkt me geen optie dus.

0
kleomantre 7 april 2020 om 10:53

@Ab Normaal:

Je denkt niet in oplossingen. Je poneert een probleem dat mogelijk ook opgelost kan worden.

Het zou mij verbazen als de Tour door de ASO enkel kostendekkend georganiseerd wordt (zelfs met goede salarissen van personeel/bestuurders). Of dat ze de volledige winst van de Tour nodig hebben om de andere koersen kostendekkend te organiseren. Kortom ik vermoed dat er nog wel behoorlijk wat rek is. In zulke speciale tijden als deze, kun je dan als ASO best de organiserende plaatsen tegemoetkomen door de fee voor het start- of finishrecht heel fors te verlagen.

Zou een mooie geste zijn als ze het zelf toch zo belangrijk achten om te organiseren, de natie het nodig heeft en ze de sport willen beschermen.

0
Henk 7 april 2020 om 13:58

@Ab
Ik zeg ook niet dat er helemaal geen publiek kan zijn.
Alleen op de plekken waar het normaal heel druk is kun je het afsluiten.
Geloof me, geld is het laatste probleem. Vooral omdat de kijkcijfers skyhigh zullen zijn na deze ellende.
Dat zal ook de reden zijn dat ze perse willen organiseren.

0
KnightBiker 7 april 2020 om 10:50

Flexibele plannen zijn goed, het is op dit moment gewoon te vroeg om een beslissing te nemen maar alternatieve scenario’s ontwikkelen is prima, en het houd ons bezig.

Waar Wielrennen zijn best doet om iets te verzinnen om er nog wat van te maken gelasten ze in het Tennis alles af, en dat snap ik niet: je hebt 2 tennissers per wedstrijd nodig + entourage en wat camera’s. Okay het reizen is wat lastig heden maar het kan prima zonder publiek, makkelijker dan de meeste andere sporten.

0
kleomantre 7 april 2020 om 11:01

Ik hoorde dat Nederlandse bond hiervan aardig in de slappe was zit toen ze een tijdje terug in het nieuws kwamen nav een boete ivm schending GDPR-regels.

Tennis is toch een elitesport en wellicht heeft men meer reserves daar opgebouwd dat ze niet meteen in de problemen komen. Minder afhankelijk van bepaalde bezoekers (VIP-lui). Of het is veel beter georganiseerd en zit men veel meer op 1 lijn.

0
ChefSpijker 7 april 2020 om 11:14

Misschien dat de organisators meer reserves hebben in het tennis, die kunnen ook weer makkelijker iets nieuws opzetten omdat ze de kaartverkoop hebben om kosten te dekken. Maar denk eens aan al die spelers. Die hebben geen vast inkomen zoals veel andere sporters. Zijn puur afhankelijk van prijzengeld en sponsordeals.

0
Krul 7 april 2020 om 11:40

Reizen is nagenoeg onmogelijk tot en met het begin van de zomer, hoe komen tennissers op tournooien? Wat doen sponsoren? Publiek mag niet, dus geen ticketverkoop. Waarom zitten er zoveel mensen op dit forum die het beter weten dan alle medische experts?

0
vincenzo 7 april 2020 om 12:25

@Krul
'Zoveel' valt nogal mee hoor

0
KnightBiker 7 april 2020 om 15:16

@krul – Niemand zei hier dat hij/zei iets beter wist, ik heb mijn opmerking zelfs geponeerd als vraag.
ja reizen is lastig, maar eventueel een ontheffing voor bijzondere gevallen? Transport van goederen gaat immers ook gewoon door. En ja er is geen kaartverkoop, maar de televisie inkomsten zijn voor de Grandslams ook niet weinig: er valt dus wel wat te verdienen, vooral nu er bijna niks anders aan sport te zien is.
(privé jets kunnen ingezet worden voor vervoer)
Verder zie ik niet in wat medische experts hiermee van doen hebben: juist in tennis is social distancing voor het grootste deel gewaarborgd als je het publiek en de ballen jongens en meisjes achterwege laat.

0
guyremgabdel 7 april 2020 om 11:13

We zullen zien zei de blinde …
Ik heb hier vroeger al aangegeven dat er bij grote koersen naast de organisatoren, ploegen, pers, ordehandhaving en eventueel publiek ook een navenant medisch team aanwezig moet zijn bij start, onderweg, in de koers en aankomst. Spoedartsen en verpleging. Ziekenhuizen langs het parcours moeten op IC klaarstaan om gevallen renners te kunnen opvangen. Daar is op dit moment voor de komende maand geen sprake van. Alle medisch personeel is ingeschakeld om coronapatienten te behandelen.
Jullie lullen maar over met of zonder publiek. Weet dat geen enkele koers kan vertrekken zonder medici. Kijk daar maar naar en zoek eens op hoe (rampzalig) de situatie momenteel in F is.
Pas als de lockdown in F wordt opgeheven en alle actoren weer paraat staan (en heeft iemand een glazen bol ?) kan er gedacht worden aan koers en hoe de economie terug te doen draaien.

0
ChefSpijker 7 april 2020 om 11:16

Wat heeft de komende maand er precies mee te maken? Dit plan gaat over bijna vier maanden van nu.

0
guyremgabdel 7 april 2020 om 11:24

Ik bedoel dat de IC's tegen juli-augustus mogelijks nog niet vrij zijn van coronapatiënten. Zoals gezegd ik heb geen glazen bol hé.

0
FDJ 7 april 2020 om 11:31

Jij denkt niet in oplossingen, maar alleen in problemen. Doemdenken. Structureel. Daar vererger je de boel slechts mee. Onze economie, het toerisme, maar ook de mensheid heeft baat bij oplossingen.

0
guyremgabdel 7 april 2020 om 12:02

FDJ ik zou heel graag denken in oplossingen. Doch ik ben geen biochemicus, noch viroloog (jij misschien wel), dus ik kan geen medicijn of anti-viraal middel aanmaken. Ik heb het volste vertrouwen in de wetenschap dat dit er komt op zelfs korte termijn en dan kan alles weer losgelaten worden zoals vroeger. Allez ttz mits men er hopelijk de nodige lessen heeft uit geleerd. Gisteren in F 605 doden erbij (hoogste cijfer tot nog toe). Dat zijn helaas naakte feiten, geen wishful thinking.

0
Panache 7 april 2020 om 12:34

Je hoeft ook geen viroloog te zijn. In Nederland is afgesproken dat een levensjaar maximaal 80.000 euro mag kosten. Na de ergste paniek zal het lange termijn beleid meer die richting op gaan en ja dat kost levens op korte termijn (misschien niet op lange termijn). De boodschap dat volledige controle onmogelijk is en dat de politiek keuzes zal moeten maken is een pijnlijke voor de gemiddelde burger. Maar een sociaal én betaalbaar beleid, welke richting dat op gaat, is een keus die binnenkort gemaakt zal moeten worden. De boodschapper (Rutte?) zal zwaar aangevallen worden door de korte termijndenkers.

0
vincenzo 7 april 2020 om 12:43

@Panache
Welke paniek heb je het over? Rutte gaat niet onder vuur komen hoor. Het virus krijgt spoedig minder voet aan de grond door de maatregelen. Dat maakt vanaf mei langzaam (stapsgewijs) versoepeling van maatregelen mogelijk, wat weer ten goede komt aan de economie.

0
vincenzo 7 april 2020 om 14:16

Panache, in dit artikel spreekt de immer rationele Ira nergens van paniek. Hij bevestigt dat de politiek alleen naar de korte termijn kijkt en dat de politiek binnenkort niet zal kiezen voor het prevaleren van een lange termijn blik. De politie heeft welbewust – zonder paniek – gekozen voor een benadering die los staat van paniek, maar het voorkomen van eigen impopulariteit met een door medisch specialisten gesteunde redenatie van IC-bedden en het uitgangspunt dat iedereen heeft recht op gelijke zorg. De boodschap dat volledige controle onmogelijk is en dat de politiek keuzes zal moeten maken, wordt dan ook niet voorzegd door Ira die stelt: "Het is dan ook echt niet zo dat de regering nu ineens gaat zeggen: alles overziend moeten we dit – het huidige beleid – toch maar slikken."

0
Panache 7 april 2020 om 14:34

@vincenzo

Ik spreek over paniek. Ik probeer zo min mogelijk te herkauwen en vorm mijn eigen mening. Een bron hoeft dat niet op die wijze te verwoorden.
De term paniek vind ik uitstekend van toepassing, gezien de definitie: **pa·niek (de; v; meervoud: panieken) 1 algemene, plotselinge, radeloze angst**.
Ik raad je overigens aan het artikel nogmaals te lezen. De woorden zoals ze er staan. ,,De keuzes die nu worden gemaakt, worden gemaakt uit angst voor keuzes die hard zijn.’’ ,,Maar de overheid kijkt alleen maar vanuit het perspectief van de ziekenhuizen die overvol dreigen te raken…’’ ,,Zij agenderen dat in de media: het is echt niet zo dat de overheid zelf is begonnen met klagen over een tekort aan ic-bedden.’’ ,,echt een gevoel van diepe droefheid over wat we onszelf en onze samenleving voor de aankomende jaren aandoen. De klap die we nu aan het organiseren zijn, zijn we niet zomaar kwijt. We zijn niet in staat gebleken verder te kijken dan naar de patiënt van morgen. Daar word ik niet vrolijk van.’’

Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar je steekt stelselmatig je kop in het zand wanneer er door vooraanstaande mensen uit andere vakgebieden dan virologie en gezondheidszorg kritiek is op de gekozen strategie.

0
vincenzo 7 april 2020 om 15:06

Panache, ik stelde de vraag: "Welke paniek heb je het over?" Jij brengt dit naar "angst" en verwijst daarbij naar een artikel met de doordachte mening van Ira Helsloot. In het artikel spreekt Ira over angst voor keuzes van de politiek die hard zijn (qua effect). Daarmee doelt hij, gelet op de rest van het artikel, op een rationeler beleid, gebaseerd op de langere termijn, waarvoor de politiek niet durft te kiezen vanuit de angst om impopulair te worden en tegengas te krijgen (uit bevolking en andere landen) – niet angst voor de effecten van Corona op zich. Dus juist níet paniekerig, maar weloverwogen, ook al is het gekozen beleid gebaseerd op emotie (zelfs toen het Kabinet de scholen open wilde houden, is het gezwicht onder maatschappelijk tegengas). Politiek is vaak gericht op korte termijn. Ira ziet het dan ook niet snel gebeuren dat de politiek de koers wijzigt en overgaat tot een op lange termijn beschouwd rationeler beleid. Dat lijkt mij ook. Ik onthoud me van enig oordeel over de keuzes die gemaakt zijn, observeer slechts en doe van daaruit ook wel voorspellingen.

0
Panache 7 april 2020 om 17:06

Oke je stelde een vraag. Het leek mij in die context eerder een ontkenning. De angst die ik signaleerde is de angst voor corona zelf (de ziekte die volgt na de besmetting). De angst bij de bevolking die de druk op de politici hebben opgevoerd – zoals sluiting van de scholen.
Zweden heeft een beleid waar ik veel meer in geloof (voor de lange termijn). en het is niet zo dat het in Zweden kan omdat het 10x zo groot is als Nederland. Stockholm heeft meer inwoners dan Amsterdam en ze hebben daar 20 steden met minimaal 50.000 mensen. Het is gewoon een totaal ander beleid.

0
vincenzo 7 april 2020 om 17:29

In het protestantse Zweden is geen/weinig carnaval gevierd en er zijn weinig Zweden in Italië en Oostenrijk op wintersport geweest. Zweden had een gunstiger uitgangssituatie en kan daarom toe met minder vergaande maatregelen. Deze maatregelen kunnen als voorbeeld dienen voor het moment dat ook in Nederland de politiek besluit tot versoepeling van de huidige maatregelen. Een ander verhaal is of er bij een laag aantal besmette mensen in midden- en zuid-Europa weer internationale wielerwedstrijden gehouden kunnen worden in die landen. Daarin kan Zweden niet als voorbeeld dienen.

0
Jacco van Stierop 7 april 2020 om 17:37

“… er zijn weinig Zweden in Italië en Oostenrijk op wintersport geweest.”

Grootste deel van de besmettingen in Zweden is te herleiden naar een Duitse barman in het Oostenrijkse Ischgl.

0
vincenzo 7 april 2020 om 18:06

Ik bedoel uiteraard relatief weinig Zweden ten opzichte van het aantal Nederlanders dat in die gebieden is geweest. Uiteraard moet er ook voor de Zweden een besmettingsbron zijn. Maar het aantal bronnen is minder dan in Nederland, wat dan inderdaad blijkt uit het gegevens dat het vooral om één specifieke barman gaat. Was blijkbaar een populaire bar …

0
guyremgabdel 7 april 2020 om 18:23

In geen enkele reactie lees ik iets over het medisch personeel dat je nodig hebt om een dergelijke koers te mogen organiseren.
Velen lullen hier zoals Boris Johnson die het eerst maar een klein griepje vond, maar nu zelf sedert gisterenavond op IC ligt. Frappant het verschil in uitleg ts de woordvoerder van de regering en het hoofd van de IC afdeling.

0
josi 7 april 2020 om 11:36

Het zal straks nog druk worden met alle drie de grote ronden in augustus.

0
Jean Dumas 7 april 2020 om 11:39

Prudhomme snapt niet dat imperialisme vanuit ASO (de burgemeesters contacteren zich soepel op te stellen) niet werkt op planeet Corona. Een Tour zonder publiek in augustus, OK. Een beetje oriënteren mag. Maar een reguliere editie gaat er dit jaar echt niet meer komen.

0
Emergo 7 april 2020 om 11:42

De wens is hier overduidelijk de moeder van de gedachte (de vader mag ook). Als ik een artikel lees over een exitstrategie waarin de gedachten van epimiologen etc bij elkaar komen lijkt een periode waarin, met evt aanvullende maatregelen, kan worden afgebouwd eerder richting een jaar of zelfs nog langer realistischer.

0
xistnc 7 april 2020 om 19:58

Klinkt heel aannemelijk. Want we zijn er nog lang niet. De positieve trend van de afgelopen week heeft als risico, dat allerlei types met overslaande stem gaan roepen dat de piek voorbij is. Alsof dat op zichzelf staat, terwijl het een gevolg is van de offers die we momenteel met elkaar brengen.

Ik ben voorstander van een debat over de zin en onzin van de economische pijn die momenteel geleden wordt het over het versoepelen van maatregelen. Maar net als onze lock down moet dat op een intellectuele manier gebeuren.

0
koos verrek 7 april 2020 om 12:11

ik zei het toch ze gaan m in augustus doen! top top top dit!

0
Emergo 7 april 2020 om 14:37

Forget it.

0
Johnny7 7 april 2020 om 13:18

Ik stoor me ontzettend aan de voetbalwereld en de wielerwereld. Dagelijks berichten over het hervatten van de wedstrijden alsof dit momenteel het belangrijkste op deze aarde. Doe eens normaal en heb eens geduld. Dagelijks gaan er nog duizenden mensen dood. Neem een voorbeeld aan de tenniswereld waar ook veel geld op het spel staat maar de grootste evenementen gewoon worden gecanceld, zoals het hoort.

0
stefanl2512 7 april 2020 om 15:03

Het aantal mensen dat dagelijks hun baan verliest en hun bedrijf kapot ziet gaan is vele malen groter dan het aantal doden.
En dan hebben we het primair over jongere mensen die nog jaren mee moeten ipv ouderen met meerdere gezondheidsklachten of ziektes.
De piek in het virus zijn we al voorbij, de piek in economische schade en daaruit voortvloeiende gezondheidsschade nog lang niet.

0
ChefSpijker 7 april 2020 om 15:25

Je vergeet voor het gemak dat Roland-Garros voorlopig enkel uitgesteld is tot september. Wimbledon is wel afgelast, maar die hadden een dikke verzekering afgesloten waardoor ze nu amper verlies lijden tov regulier een toernooi houden. En die heeft Roland-Garros dus niet. Ta-da. Ook daar speelt geld (en dus het behoud van banen) gewoon een rol.

0
Ab Normaal 7 april 2020 om 16:36

@stefanl2512
+1

0
FDJ 7 april 2020 om 19:22

In Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg wordt ook voorzichtig over de exit strategie gesproken. Ik krijg alleen het idee dat in Nederland je hoofd bijna op het hakblok moet als je uit deze opsluiting wilt.

Je hoort zoveel onzin en bangmakerij op de tv. Als jij op een gegeven moment virusvrije zones/ landen hebt kun je daar onderling weer gaan reizen. Virusvrij is virusvrij. Dan kan het er niet opduiken ook.

Het vluchtverkeer zal nog wel een jaar duren. Maar so be it. Ik vlieg niet en vind vliegen een luxe dingetje. Binnen de virusvrije landen of delen van landen kun je dan weer reizen.

0
Kelder is de Man 7 april 2020 om 19:34

Stefan
Dus als ik je goed begrijp zeg je.. Laat de ouderen maar doodgaan, zodat de jongeren minder financiele problemen hebben. En als we nu iedereen weer loslaten, komt het dubbel zo hard terug en zijn de gevolgen veel groter, voor de economie en het dodental.

0
vincenzo 7 april 2020 om 21:39

@FDJ De huidige maatregelen zijn nog maar amper 3 weken geleden ingevoerd. Het Kabinet in Nederland wil pas publiekelijk over een exit strategie spreken kort voordat er versoepeld kan worden. Dat wil niet zeggen dat er niet al over nagedacht wordt door het Rijk. Op zijn vroegst rond 20 april wordt de strategie "pas" (voorzichtig en onder voorbehoud) geuit mits er dan zicht is op besluit tot versoepeling op zeer korte termijn. Hiermee wil het Kabinet voorkomen dat men nu al gaat denken dat er na 28 april versoepeld gaat worden en dat velen de huidige maatregelen niet meer zo strikt opvolgen. De meeste mensen begrijpen dat.

0
Jean Dumas 8 april 2020 om 17:02

+1

0
SoloSlim 7 april 2020 om 13:22

Ik vind ook dat de tour moet doorgaan, maar dan in een afgeslankte (qua publiek en journaslisten) versie. Alle grote evenementen met veel volk zal zelf in de zomermaanden gewoon nog te gevaarlijk zijn.. maar werken (wat dit is voor wielrenners) zal opnieuw mogen.

0
Verweggistan 7 april 2020 om 13:29

Iedereen die naar de Tourstart of aankomst gaat kijken daarna verplicht twee weken in quarantaine in de stad waar ze zijn gaan kijken. (Goed voor de hotels). Bezoekers langs de route moeten in hun auto of camper blijven zitten. Toeschouwers mogen de renners niet aanraken, ook niet met hun fototoestellen of zelf meegenomen merchandise (want dat uitdelen zit er ook niet in). De rondemissen/misters met mondkapjes op. Renners en begeleiders twee weken van te voren in quarantaine. Slechts een ploegleider of mechaniker per auto. Moet lukken.

* Deze post kan ironie, overdrijvingen of grapjes bevatten. Gelieve dat mee te wegen bij uw reacties.

0
kleomantre 7 april 2020 om 13:57

Gewoon een oldschool tour, geen volgwagens, zelf een fietsband om het nekkie.

0
Fred Postma 7 april 2020 om 18:49

Eind juli is toch nog een end weg. We zien nu toch wel overal een piek behalve misschien uk en USA.
Het virus zal zich wel even rustig houden tot oktober. Mooi een Window voor de tour.

0
Fred Postma 7 april 2020 om 18:49

Eind juli is toch nog een end weg. We zien nu toch wel overal een piek behalve misschien uk en USA.
Het virus zal zich wel even rustig houden tot oktober. Mooi een Window voor de tour.

0
Fred Postma 7 april 2020 om 18:49

Eind juli is toch nog een end weg. We zien nu toch wel overal een piek behalve misschien uk en USA.
Het virus zal zich wel even rustig houden tot oktober. Mooi een Window voor de tour.

0
Fred Postma 7 april 2020 om 18:54

Op een bepaald moment moet je het virus controleren ipv dat het jouw controleert . Af en toe een klein besmettingshaardje hou je misschien toch wel. Dan meteen optrdeden Maar zonder risico ken je toch niks in het leven.

0
Fred Postma 7 april 2020 om 18:55

Op een bepaald moment moet je het virus controleren ipv dat het jouw controleert . Af en toe een klein besmettingshaardje hou je misschien toch wel. Dan meteen optrdeden Maar zonder risico ken je toch niks in het leven.

0
Lalsacien 7 april 2020 om 19:30

Je plaat blijft hangen Fred…

0
xistnc 7 april 2020 om 19:58

Ik denk dat Fred en Anna een setje zijn.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone