Sayar over argwaan: “Niet dezelfde situatie als Gabrovski”

zaterdag 27 april 2013 om 11:35

Peloton Algemeen Milan San Remo SanRemo

foto: Sirotti

De Turk Mustafa Sayar won vrijdag op indrukwekkende wijze een lastige rit in de Ronde van Turkije en greep bovendien de leiding in het klassement. Na de positieve controle van voormalig ploegmaat Ivailo Grabovski, die in 2012 met doping deze wedstrijd won, worden er hardop twijfels uitgesproken over de opvallend rijdende Turkse Torku-ploeg. Sayar laat echter weten dat dit niet dezelfde situatie is als met Grabovski vorig jaar.

De 24-jarige Turk stelt dat Grabovski risico’s heeft genomen. “Wielrennen is een erg lastige sport en elke wielrenner heeft dergelijke problemen tijdens hun carrière”, zo citeert Velonation uit de mond van Sayar. “Grabovski was een erg goede sporter, maar hij was te ambitieus in het uitvoeren van deze sport. Ik denk niet dat ik in dezelfde situatie zit.”

Andere renners hebben daar duidelijk hun twijfels over. Marcel Kittel liet via Twitter weten dat hij zelden zo boos was op een resultaat van een ander, doelend op Sayar. De Duitse spurter verduidelijkte tegenover Het Nieuwsblad zijn standpunt: “De ervaring leert dat er in deze ploeg in het verleden een dopinggeval was. We mogen hem niet meteen veroordelen, maar in het peloton wordt er gepraat over hem en Torku. Ja, er is argwaan.”

De Belgische krant schrijft dat een andere renner een paar dagen eerder een vreemde plek op de linkerarm van Sayar zag. Dit wakkerde de vermoedens van dopinggebruik in het peloton nog meer aan. Sayar werd tijdens de persconferentie na afloop van de rit geconfronteerd met de teksten van enkele van zijn collega’s. De Turk reageerde kort: “Ik heb hen niets te zeggen.”

Sayar bleek spraakzamer op een vraag over zijn achtergrond. Hij stelt dat hij op jongere leeftijd rugproblemen had en enkele operaties heeft moeten ondergaan. Sayar zegt dat hij daardoor niet eerder topprestaties kon leveren. Zijn huidige vorm verklaart hij door het vele trainen in de afgelopen maanden. Hij was zes maanden van huis om met zijn team te pieken in deze wedstrijd.

Bovendien suggereerde Sayar dat andere renners momenteel niet op hun topniveau zitten. “Mijn succes van vandaag is misschien gelinkt aan de vorm van andere klimmers. Misschien zijn zij nog niet op hun gewenste niveau. Het is niet makkelijk om in april een goede conditie te hebben, maar ik heb voor deze Ronde van Turkije getraind. We hebben erin geloofd en zijn in de opzet geslaagd.”

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair