Savio geeft Giro niet op: “Dit is het grootste onrecht in mijn carrière”

Savio geeft Giro niet op: “Dit is het grootste onrecht in mijn carrière”

Savio met paradepaardje Bernal - foto: Sirotti

dinsdag 7 maart 2017 om 12:53

De soap rondom de deelname van Androni Giocattoli-Sidermec aan de honderdste Giro d’Italia blijft voortduren. Teammanager Gianni Savio heeft Cyclingnews tijdens de Tour de Langkawi toevertrouwd dat hij zijn claim op startrecht blijft voortzetten. 

Onrecht
Naar eigen zeggen kan Savio in de komende Giro een van zijn beste ploegen ooit samenstellen. “We hebben resultaten geboekt in Venezuela tijdens de Vuelta al Táchira, waar we de eerste rit wonnen (Raffaelle Bonusi, red.). We reden drie keer podium in de Vuelta a San Juan, waar Egan Arley Bernal de beste jongere werd, we als tweede eindigden in het ploegenklassement na Bahrain Merida en Rodolfo Torres derde werd in het eindklassement. Dit is dus groot, groot onrecht. Het grootste onrecht in de 33 jaar die ik in het profwielrennen zit.” Bovendien waren Mattia Cattaneo, Francesco Gavazzi en Bernal op dreef in enkele eendagskoersen.

Fusie-team niet ongebruikelijk voor Savio
Hoewel RCS Sport-directeur (organisatie achter de Giro) Mauro Vegni eerder al het idee van een mix-team tussen Androni Giocattoli-Sidermec en Nippo-Vini Fantini neersabelde, blijft Savio stug volhouden. Weet hij RCS Sport toch te overtuigen van een mix-team, dan is dat niet de eerste keer dat dit gebeurt. In de Tour de France van 1995 kreeg Telekom aanvankelijk geen uitnodiging, terwijl het dat jaar een van de beste ploegen van het voorjaar was. Na lang aandringen van teammanager Walter Godefroot, ging de organisatie overstag. Die kwam toen met een heel opmerkelijk compromis, om ook een andere formatie tevreden te stellen.

Telekom en ZG Mobili-Selle Italia: in de Tour ’95 één en hetzelfde team – foto: Sirotti

Er werd gekozen voor een combinatieteam van Telekom en ZG Mobili-Selle Italia van – ja wel – Gianni Savio. Telekom leverde zes renner, terwijl Savio drie mannen afleverde. Alle coureurs reden in hun eigen merktrui, ook tijdens de ploegentijdrit. Juist in die teamchrono bleken de negen renners gezamenlijk te knokken om (Telekom-)kopman Vladimir Pulnikov zo hoog mogelijk in het klassement te houden. “En omdat dat ook gebeurde, durf ik te zeggen dat al die individuen toch oog hebben voor het algemeen belang”, zei Godefroot destijds tegen De Volkskrant. Met Erik Zabel wist de mix-ploeg zelfs twee ritten te winnen.

Dit artikel delen:

19 Reacties

achtpuntzes 7 maart 2017 om 13:08

hij blijft maar verongelijkt doen als een kind die schreeuwt om een ijsje maar het niet krijgt.
en ook WF trouwens. dat de man het niet leuk vind weten we nu wel. daar kan je nog wel tig artikelen aan wijden maar welke meerwaarde heeft dat nog?

JasperVG 7 maart 2017 om 13:27

Kan deze clown gewoon niet zijn mond houden. Dat de WF redactie hier nog ruimte aandacht aan besteed…

Mathieu Moller 7 maart 2017 om 13:28

Vooral het missen van een etappewinnaar uit de ronde van Venezuela zal voor de Giro een groot gemis zijn. Ik denk dat Androni in de Giro minstens zoveel te zoeken heeft als CCC, maar Savio komt wel wat kinderachtig over, zoals hij er nu over blijft zeuren.

SolerEritrean 7 maart 2017 om 13:28

Maar is ook gewook zeer onrechtmatig. Naar mijn mening de sterkste Italiaanse Procontiploeg die inzet op jonge (Italiaanse) talenten. Hopen dat ze het in de Tirreno laten zien

Tutu888 7 maart 2017 om 13:51

Meneer Savio heeft het systeem van wildcards niet begrepen. Dat is niet iets waar je als niet-WT ploeg recht op hebt maar waar je o.b.v. sportieve en commerciële afwegingen op wordt uitgenodigd. Hij kan teleurgesteld zijn in de organisatie maar laat hem eens ophouden om als een klein kind te brullen dat hem onrecht is aangedaan.

Tinkerbell 7 maart 2017 om 13:59

Ik zou een fusieteam een leuke oplossing vinden. Ik vind het zelf ook een slechte beslissing van de Giro organisatie om Androni niet uit te nodigen. Het argument van Vegni, er zit geen visie achter, klopt totaal niet. Ze hebben een leuk jong team en ze zijn niet veel slechter dan CCC of Gazprom maar ja, de commercie wint het.

Il Cavaliere 7 maart 2017 om 14:06

Blijft ook schandalig! Wij steunen Savio met zijn allen hier!

sverige1977 7 maart 2017 om 14:12

Nee

SolerEritrean 7 maart 2017 om 14:20

#jesuissavio

alsjewint 7 maart 2017 om 14:23

Savio zal moeten beseffen dat een uitnodiging middels een wildcard geen recht is voor zijn ploeg maar een gunst die de organisatie jou al dan niet gunt.

HIj komt nu inderdaad wat drammerig over met gevoel voor dramatiek (het grootste onrecht in 33 jaar). Aan de andere kant kun je wel zeggen dat hij veel moeite doet voor zijn renners om te proberen alsnog een startbewijs te bemachtigen. Dat siert hem op de een of andere manier wat mij betreft ook wel weer.

Mathieu Moller 7 maart 2017 om 15:00

Ik vraag me af wat dit gedrag doet met zijn kansen op een wildcard voor de komende jaren. Zou Vegni nu niet al helemaal denken van ”laat die zeur de komende drie jaar ook maar thuisblijven”?

ah-ja 7 maart 2017 om 15:03

Kwa resultaten heeft hij gelijk. Torres, Bernal, Cattaneo, zijn een meerwaarde. Maar daar gaat het nu niet om, en de wildcards zijn uitgedeeld. Zal jaartje moeten wachten.

brecht_vdk 7 maart 2017 om 15:21

Wildcards worden uitgedeeld aan het begin van het seizoen, zodat je je goed kan voorbereiden. Het is dus gebaseerd op de uitslagen van vorig seizoen.
Stop met zagen oude man

Daan° 7 maart 2017 om 16:49

Geen aandacht aan besteden, bij voorbaat dank.

SCIC 7 maart 2017 om 17:01

Voor de WT wedstrijden kan een PCT ploeg geen startrecht claimen. Maar voor de categorieën daaronder niet. En daar is Androni hard op weg het klassement te winnen. Als dat gebeurt, heeft de ploeg automatisch startrecht voor de Giro, net als Bardiani nu.

Chaba 7 maart 2017 om 17:54

Steunen doe ik deze vent zeker niet….jammer maar helaas geen Giro.
Soms moet je het ook accepteren. Je bent geen WT ploeg dus het kan gewoon gebeuren.

Polleke 7 maart 2017 om 18:18

Savio mag de hand in eigen boezem steken…zijn doping parcours zal hem niet helpen en ook het schimmige gedoe met pseudo prof contracten niet…

Covadonga 7 maart 2017 om 21:48

@Il cavaliere
Spreek voor jezelf!

Coppi Coppi 8 maart 2017 om 14:48

Zeldzaam sneu staaltje van pesterij en machtsmisbruik van Vegni. Hij ontmaskerd zichzelf als een kleinzielige man.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair