Sanne Cant: “Superdag nodig om Europese titel te verlengen”

Sanne Cant: “Superdag nodig om Europese titel te verlengen”

foto: Photopress.be

vrijdag 2 november 2018 om 18:32

Sanne Cant (28) is drievoudig Europees kampioene. De laatste vier jaar lukte het haar alleen in Pontchâteau (2016) niet om de titel binnen te rijven. Een vierde sterrentrui behalen wordt moeilijk, denkt ze zelf. “Annemarie Worst en Marianne Vos zijn met stip de favorietes. Zelf zal ik een superdag nodig hebben.”

Sanne Cant krijgt de voorbije weken af en toe wat kritiek te slikken. Dat het niet loopt zoals het moet. Maar de Kempense, zowel regerend Belgisch en Europees als wereldkampioene, is niet helemaal akkoord. “Ik heb op vandaag twee overwinningen achter mijn naam. Dat is eentje minder in vergelijking met een jaar geleden”, haalt ze de feiten aan. “Zo rampzalig is het dus niet.”

“Pas in november op dreef”
Als we er de resultaten op naslaan, stellen we vast dat ze gewoon gelijk heeft. Pas vanaf de maand november begon ze vorige winter volop te winnen. Daarvoor ging het een stuk minder gemakkelijk. “Dat is gewoon zo. Als mijn resultaat op de Koppenberg een goede waardemeter is, moet ik mij zeker geen zorgen maken. Ik eindigde als zesde – op een parcours dat niet op mijn lijf geschreven is – binnen de minuut van de winnares. Dat is mijn beste uitslag in die wedstrijd sinds 2014.  Maar ik moet me toch verantwoorden. Dat is niet altijd even plezant. Maar ik maak me absoluut geen zorgen.”

Toch is Cant ook niet blind voor de kleine tekortkomingen. “Het is ondertussen een weerkerend gegeven, maar ik heb het elk jaar moeilijk om na mijn terugkeer uit de Verenigde Staten de topconditie te pakken te krijgen. Pas in november kom ik op dreef. Ook niet toevallig in die periode waarin de weersomstandigheden wat veranderen en de omlopen er wat minder snel bij liggen.”

“Nederland plukt vruchten van jeugdwerking”
De tweevoudige wereldkampioene geeft ook aan dat de tegenstand veranderd is. “Je kan er niet onderuit dat de top breder is geworden. Er zijn een aantal jonge rensters die een grote stap vooruit hebben gezet. Die hebben bovendien bijna allemaal de Nederlandse nationaliteit. Geen toeval”, weet Cant. “We weten al langer dat de Nederlandse jeugdwerking op volle toeren draait. Daar worden nu beetje bij beetje de vruchten van geplukt. Dan lopen we in België een eind achterop. De oorzaak? Ik vermoed dat de persoon van Marianne Vos daar voor veel tussen zit. Zij stond op heel jonge leeftijd al aan de wereldtop in het veldrijden en is een groot voorbeeld. Meisjes die toen met veldrijden zijn gestart, zijn ondertussen volwassen. Daar zit het grote verschil.”

Sanne Cant op de Koppenberg – foto: Photopress

De Belgische delegatie had deze namiddag om 17 uur afspraak in Rosmalen. Pas morgen zal het EK-parcours voor het eerst verkend worden. “Ik heb het totaal niet verkend”, aldus Cant. “Maar van wat ik hoor, lijkt het wel een leuk rondje voor mij. Veel draaien en keren, weinig rechte stukken, een zandpassage… Klinkt allemaal goed. Maar dat maakt van mij zeker absoluut nog geen favoriete.”

“Absoluut geen druk”
Daarvoor wijst Cant in de richting van Vos en Worst. “Zij staken er tot nog toe bovenuit op die omlopen. Zelf zal ik een superdag nodig hebben om met hen te duelleren, zondag. Natuurlijk geef ik die trui niet graag af. Maar lukt het niet, dan zal het zijn omdat er iemand beter is. Daar kan ik mee leven. Er is ook geen sprake van druk van mijn kant. Ik ben al drie keer Europees kampioene geweest en ik heb ook nog de Belgische tricolore en het regenboogshirt in mijn bezit.”

Onder anderen Marianne Vos paste voor de Koppenbergcross. Cant zelf heeft het nooit in overweging genomen om uit Oudenaarde weg te blijven. “Absoluut niet. Omdat ik van de DVV Trofee een doel maak. Ik denk trouwens dat ik in het klassement geen slechte zaak doe. Bovendien had ik een overeenkomst met de organisatoren. Ik zou het zeer onrespectvol vinden om die niet na te komen. Tegenover de organisator, maar ook tegenover de collega-rensters die die dag geen contract kregen.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

sooike 2 november 2018 om 23:38

Het is tekenend voor de mentaliteit van Cant dat ze zorgvuldig de namen van Vlaamse kanshebsters vermijdt. Zoals b.v. Kim van der Steene die toch op de Koppenberg liet zien dat ze momenteel sterker rijdt dan Cant. Onsportief van Cant om alleen te wijzen op de concurrentie uit Nederland. Ze is al jaren gewend dat ze in België toonaangevend is, maar daar komt o.a.met Van der Steene verandering in en dat is voor mevrouw Cant blijkbaar moeilijk te verteren. Maar haar hegemonie lijkt te gaan eindigen en dat is maar goed ook !

0
theking 3 november 2018 om 08:27

Is het niet een beetje overdreven om te stellen dat het onsportief is van Cant. Het is maar net hoe de vraag is voorgelegd. Bovendien klopt het toch dat Worst en Vos favoriet zijn. In België doet iedereen alsof de koppenbergcross de ultieme klassieker is. Voor alle niet Belgen is dat natuurlijk niet zo. Getuige de afwezigheid van Vos.

0
tendam 3 november 2018 om 09:12

Het is eerder tekenend voor jou dat je weer eens iemand afbrandt. Dit is een interview met een Nederlandse site, logisch dat ze Nederlandse namen noemt. Ze kan wat chagrijnig overkomen in interviews, maar ja, we zijn niet allemaal zo sympathiek als sooike.

0
Col du Bramont 3 november 2018 om 10:45

Vreemde en overdreven reactie dunkt me. Op dit parcours zie ik Worst en Vos ook als grote favorieten, dat heeft Cant dus goed gezien. Puur gebaseerd op wat we dit jaar aan prestaties hebben gezien en het soort parcours.
Vrij normale reactie dus van Cant, dat geldt niet voor de reactie cq insinuatie van sooike, vd Steen zie ik op dit parcours als een outsider, geldt wat mij betreft nog net iets meer voor Arzuffi die zie ik op plaats 3 eindigen, na Vos en Worst.
Cant is niet iemand die met een big smile altijd rondloopt, ze is gewoon haarzelf, prima.
Cant verwacht ik minimaal top5 maar podium d.i. plaats 3 kan ook.

0
assen 3 november 2018 om 20:46

Het zou mij niet verbazen als Cant geen grote prijs meer wint. Ze heeft heel veel uit haar carriere gehaald met haar harde werken, en daarvoor verdient ze zeer veel respect. Maar ik denk dat nu de tijd is aangebroken voor vrouwen met meer talent.

0
Deel Koeper 4 november 2018 om 10:47

Lachen, gieren, brullen met deze reactie. Cant is niet de krachtpatser die sommige andere vrouwen zijn en ze compenseert dat al jaren door de betere crosstechniek te hebben. Als dat geen puur cross-talent is, wat is het dan wel?

Als Cant in topvorm en 100% is, dan kan van het huidige peloton alleen Vos haar verslaan (tenzij het over de Koppenberg of Namen of zo gaat, dan zijn er wel meer).

0
kielabokki 4 november 2018 om 12:11

Ze is in ieder geval nationaal kampioen langst kijken zonder lachen. Mijn god, wat een onsympathiek voorkomen. Ook een talent.

0
tendam 4 november 2018 om 12:41

Max Verstappen is ook niet bepaald sympathiek. Who cares, als ze maar hard kunnen rijden.

0
kielabokki 4 november 2018 om 13:30

Klopt, maar dit is wel heel uitzonderlijk. Bijna een gelaatsaandoening.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone