Sanne Cant duikelt na tien jaar uit top-8 veldritranglijst UCI

dinsdag 29 december 2020 om 14:25
Sanne Cant duikelt na tien jaar uit top-8 veldritranglijst UCI

foto: Cor Vos

In de categorie opvallend: Sanne Cant staat momenteel negende op de UCI-veldritranglijst. Wat daar bijzonder aan is? De Belgische kampioene stond sinds 9 november 2010 onophoudelijk bij de beste acht van die ranking.

Ruim tien jaar geleden wist Cant zich van de tiende plek op de veldritranglijst van de UCI naar de achtste plaats te rijden. Ze stond toen achter Daphny van den Brand (toen leidster), Sanne van Paassen, Laura Van Gilder, Katie Compton, Katerina Nash, Helen Wyman en Susan Butler.

In de jaren die volgden stond de inmiddels 30-jarige Cant altijd in de top-8, waarvan een paar jaar zelfs op nummer één. De afgelopen tijd zakte de kopvrouw van IKO-Crelan wat weg, en nu zelfs uit de top-8 van de individuele wereldranglijst die de UCI bijhoudt voor het veldrijden. Cant zakte drie plaatsen: Denise Betsema, Clara Honsinger en Manon Bakker gingen haar voorbij.

De negende plek kan Cant een mindere startplek bezorgen in diverse wedstrijden. De eerste acht van de UCI-veldritranking mogen zich dan melden op de eerste rij. Alleen in wereldbekercrossen is dat anders, daarin kijkt men voor de eerste startrij naar de top-8 van de wereldbekerstand. Dit is ook het geval voor het aankomende WK veldrijden. Cant staat in de Wereldbeker momenteel zesde.

Dit artikel delen:

24 Reacties

harryjohan71 29 december 2020 om 15:14

@Frank V ik vind het alleen niet opvallend dat ze buiten de top 8 valt. Dit zag je de afgelopen maanden aankomen.

Uppsala 29 december 2020 om 15:34

Cant is niet veel minder geworden. Het niveau in de breedte is veel hoger dan een paar jaar terug.

DeGroteMolen 29 december 2020 om 18:20

Eens. Cant rijdt op de plaats waar ze thuishoort: net achter de subtop. Heeft het nodige gewonnen dankzij een ‘ vacuum’ de afgelopen jaren. Zeker geen topper.

Frank V 29 december 2020 om 15:43

Idd

Frank V 29 december 2020 om 15:54

Gun ze tijd en ze komt er wel door. Ik denk dat ze wel wat respijt verdient na al hetgeen ze reeds bereikt heeft in haar carrière.

Robbiebier 29 december 2020 om 16:23

Is gewoon het verhaal van één oog is koning geweest,toch.

Edit redactie: Niet doen.

-Stijn- 29 december 2020 om 16:32

en wk 2019 dan? Denk wel dat ze nooit meer zo goed gaat zijn als toen

Michelangelo 29 december 2020 om 16:59

Dank Robbiebier!

Lalsacien 29 december 2020 om 16:38

Cant was de afgelopen decade de constante factor in het veldrijden bij de dames. Dat heeft haar meerdere wereldtitels opgeleverd. Verdiend!!! Enkel grote rensters konden haar van de wereldtitel afhouden, Vos of Ferrand-Prévot bijvoorbeeld. De laatste twee jaar ging het moeizamer door de opkomst van fulltime Nederlandse veldrijdsters. Ik vrees voor haar dat meedoen voor het podium steeds schaarser gaat worden. Het BK zal duidelijk maken of ze ook door landgenoten is voorbij gestreefd.

HoofdIsVrij 29 december 2020 om 16:44

Tja… op het BK heeft ze nog weinig te duchten. Vandonschot en Franck gaan het haar echt niet moeilijk maken.

harryjohan71 29 december 2020 om 16:45

@Lalsacien Voorbij gestreefd is ze niet. Ze moet op op basis van haar ervaring en klasse nog BK kunnen worden.

Thijs E 29 december 2020 om 16:54

Meh, Verdonschot bevestigd dit jaar niet, Vanderbeken,Sels en Van Loy is richting einde carrière en Alicia Franck zou een parkoers op maat én een hele goede dag moeten hebben. Ik denk dus gewoon weer Cant.

Murcia 29 december 2020 om 17:19

Dat die titels van haar verdient waren is meer dan duidelijk, ik heb er altijd een enorme hekel aan als mensen afbreuk doen aan prestaties door te zeggen dat die en die er niet was of dat ze ziek waren of moeite hadden met de omschakeling van weg naar veld. Daar had zij niets mee te maken, zij leverde een topprestatie en werd daar terecht voor beloond.

jan jansen 29 december 2020 om 23:37

Murcia
Glans krijgt een titel pas als er strijd wordt geleverd tussen sterke renners. En dat is bij haar vaak niet het geval geweest.
Dus een beetje afbreuk mag hier wel

Murcia 29 december 2020 om 16:56

Cant is niet minder geworden maar de rest beter, Ze heeft jarenlang optimaal geprofiteerd van het feit dat Vos, Brand en anderen het veldrijden er bij deden. Die hadden steeds weer tijd nodig om de benodigde techniek weer op te pakken en Sanne als full-time crosser kreeg dan de bovenhand. Nu zijn er de laatste 2 a 3 seizoen een aantal jongere dames doorgebroken en Lucinda kiest nu ook voor het veld op 1. Al deze dames zijn fullprof en er komt nog veel meer aan. Toch slaagt ze er in om achter de grote 4 uit Nederland tot nu toe een zeer degelijk seizoen te rijden, er zit alleen geen uitschieter in zoals van Honsinger. Over de rest van de Belgische dames kunnen we beter maar zwijgen, met name Verdonschot stelt zwaar teleur. Zij had in staat moeten zijn om stappen te zetten maar blijft hangen of nog erger.

Gelei 29 december 2020 om 17:04

En Valverde na 15 jaar uit de top 6 van cqranking.com!

Wheely 29 december 2020 om 18:21

Dit is pas nieuws!

Checco 29 december 2020 om 18:42

Zelfs tijdens zijn schorsing ook top-6 dan? Wat een kanjer is het toch he…

Gebruikersnaam 29 december 2020 om 18:51

Cant komt uit een ander tijdperk, toen het veldrijden nog niets voorstelde en nog in de kinderschoenen stond. Een eeuwigheid van maar liefst 2 jaar geleden. Toen bestond de top nog uit Brand, Worst, Betsema, Alvarado en co. Nu is die top helemaal anders met nieuwe dynamische namen zoals Brand, Worst, Betsema, Alvarado en co. Nee, Cant is niet minder geworden, dat is wel duidelijk.

Pieterse, Van Anrooij, dat is de generatie die het niveau echt omhoog zal trekken.

Checco 29 december 2020 om 18:54

Benieuwd wanneer we het tijdperk ingaan dat andere landen buiten NL het vrouwenwielrennen serieus beginnen nemen.

Murcia 29 december 2020 om 19:25

Twee jaar geleden was de top gewoon Sanne Cant, aan het eind van het seizoen 17/18 had ze maar liefst 20 crossen gewonnen. In 18/19 11 crossen en vorig seizoen 3. Dus ja de rest is beter geworden. Iedereen die niet Stevie Wonder heet ziet dat Lucinda mede dankzij Nys technisch enorm is verbeterd. Dat Ceylin grote stappen heeft gezet net als Worst en Betsema. Die trend zal zich alleen maar doorzetten met de volgende generatie.

jan jansen 29 december 2020 om 23:42

Murcia
+1

Michelangelo 29 december 2020 om 20:09

Cant is heel lang de enige full-prof en fulltime crosser geweest in het circuit. De meeste anderen waren ofwel full-prof met hun pijlen gericht op de MTB/weg en kwamen in de winter wat crossjes meepakken (denk aan Vos, Lechner, Prevot, Nash). Ofwel waren ze parttime crosser (denk aan Jolien Verschuuren, Ellen van Loy, etc) en stonden het andere deel van de tijd zorg te verlenen of mensen slimmer te maken.

Natuurlijk kan ze zelf ook wel een stukje fietsen, maar de belangrijkste verklaring voor haar lange verblijf in de top 8 zijn bovengenoemde zaken: de top is daardoor heel lang heel smal geweest.

Maar de afgelopen 3/4 jaar is daar overduidelijk verandering in aan het komen. Steeds meer (m.n. Nederlandse) meisjes en dames zijn het crossen serieus gaan nemen. Dat resulteert in jonge aanwas (Alvarado, Van Alphen, Van Anrooij, Kastelijn, Bakker) maar ook "zij-instromers" als Betsema en Brand. En die zijn technisch en/of conditioneel van een dusdanig niveau dat het "goed" van 5 jaar geleden al lang niet meer goed genoeg is. Voeg daar enkele buitenlandse rensters aan toe (Honsinger, Rochette, Kay) en je duvelt zo uit de top 8.

Ik denk dat Vos een goede indicatie is van het niveauverschil. Waar Vos in het "Cant-tijdperk" op haar crossfiets sprong en meteen wereldtop was, is dat nu wel anders. Misschien is ze conditioneel niet meer zo overheersend als vroeger, maar tegelijkertijd wint ze ook gewoon nog heel veel wegwedstrijden. Het zegt dus veel meer over het algehele niveau.

En Cant… daar zit geen groeimarge meer in als je het mij vraagt. Ze heeft jarenlang op een constant hoog niveau gepresteerd, maar beter kan ze niet. Conditioneel komt ze tekort en ook technisch steekt ze er niet meer bovenuit. Dus ik zie haar eerder verder terugzakken dan terug de vlucht naar voren nemen.

Erger is misschien nog wel dat ze al die jaren fluitend Belgisch kampioen geworden is. En dat alle landen eromheen stappen naar voren zetten, terwijl het in "crossland Belgie" stil blijft staan.

Maar ondanks al deze droefenis kan het altijd erger: kijk even naar de startpost van Frank V, en alle miserie die ik hierboven beschrijf valt in het niet…
EDIT: gelukkig is de startpost intussen verwijderd!

Peter Lippens 29 december 2020 om 20:23

goede analyse en idd het niveau van het veldrijden bij de dames in België is bedroevend, eigenlijk met gans het dameswielrennen tout court

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone