Sam Bennett klopt Van Poppel in de Algarve na chaotische finale
foto: Cor Vos
woensdag 5 mei 2021 om 18:29

Sam Bennett klopt Van Poppel in de Algarve na chaotische finale

Sam Bennett heeft de openingsetappe van de Volta ao Algarve gewonnen. In Portimão, waar in het weekend nog een Formule 1-race werd gehouden, was de Ierse renner van Deceuninck-Quick-Step de snelste in een massasprint. Danny van Poppel legde beslag op de tweede plek.

Eigenlijk zou de Volta ao Algarve in februari al worden verreden, maar door de coronacijfers had de organisatie om een uitstel van drie maanden gevraagd. De nieuwe data werden goedgekeurd, en dus kon het peloton vandaag alsnog in Lagos aan de vijfdaagse etappekoers door het zuiden van Portugal beginnen. Via een lange lus door het heuvelachtige achterland van Albufeira werd naar Portimão gekoerst, waar na 189,5 kilometer de streep lag en vermoedelijk werd gesprint om de eerste gele leiderstrui.

Allrouder Carlos Canal mee in de vlucht van de dag
Na tien kilometer kwam de vlucht van de dag tot stand. Carlos Canal was een van de aanvallers. De 19-jarige renner van Burgos-BH kennen we niet alleen uit het wegwielrennen, maar ook in de cross en het mountainbiken heeft hij zijn sporen liggen. Niet alleen een van de jongste renners uit het peloton zat in de kopgroep, ook de oudste was erbij. Gustavo César Veloso stond al aan het begin van zijn profcarrière, toen Canal nog geboren moest worden. In zijn lange loopbaan won de 41-jarige Spanjaard onder meer de Ronde van Catalonië en een rit in de Vuelta.

Behalve Canal en César Veloso maakten ook Jon Irisarri en Hugo Nunes deel uit van de vlucht. In eerste instantie was ook César Nicolás Paredes mee, maar na slechts een paar kilometer in de aanval viel de Colombiaan weg door een val. Daardoor moesten de overgebleven vluchters met zijn vieren verder. Hun voorsprong schommelde lange tijd rond de drie minuten, terwijl de ploegen van sprinters Pascal Ackerman en Sam Bennett, BORA-hansgrohe en Deceuninck-Quick-Step het tempo in het peloton bepaalden.

Na 106 kilometer kwam Irisarri als eerste boven op de klim naar Picota, de enige klim van de dag. Daarmee verzekerde de Spaanse renner van Caja Rural-Seguros RGA zich van de eerste bergtrui. Op dat moment was het peloton al begonnen te versnellen, waardoor de kopgroep geleidelijk aan werd ingelopen. Andreas Schillinger en Bert Van Lerberghe brachten het verschil met de vluchters terug tot onder de minuut, waarna de vier koplopers Canal, Irisarri, César Veloso en Nunes nog enige tijd vooruit mochten rijden.

Davide Ballerini betrokken bij een val
Met nog 25 kilometer te gaan werd er gevallen in het peloton. Davide Ballerini, aan het begin van het seizoen winnaar van Omloop Het Nieuwsblad, was daarbij betrokken, net als Michael Garrison en Marcelo Salvado. Maar toen de knoop van fietsen was ontward, kon iedereen zijn weg weer vervolgen. Amper een paar kilometer verder was het wederom raak, deze keer was Raúl García het grootste slachtoffer. Vervolgens werd op negentien kilometer van de streep de vroege vlucht bijgehaald. Dat de ontsnapping was ingelopen, zorgde voor de nodige onrust.

foto: Cor Vos

Naarmate de kilometers wegtikten, werd de strijd om de beste posities voorin steeds heviger. De ploegen van de sprinters probeerden hun kopmannen zo goed mogelijk naar de laatste kilometer te brengen. In de laatste vijf kilometer brak het peloton door een val waarbij van Shane Archbold en Fabio Jakobsen werden opgehouden. Daardoor was de controle even weg, maar de orde werd door Deceuninck-Quick-Step op tijd weer hersteld. Ondanks de val van zijn ploegmaten werd Sam Bennett perfect naar de streep gebracht, waar hij een sterke Danny van Poppel voorbleef.

 
22 Reacties
Sorteer op:
5 mei 2021
Toch bekruipt mij keer op keer het gevoel dat bennett niet de snelste van het gehele pak is. Zet van poppel vandaag in die trein en hij wint
  5 mei 2021
  Klopt, trein is belangrijk onderdeel van de sprint discipline.
  5 mei 2021
  @wheely jep. Je kan voor dcqs alleen maar respect hebben
  5 mei 2021
  eens Yeez. Edit redactie: Bedankt, is aangepast
Jammer voor Danny, maar Bennett weer perfect gebracht. Verliezen twee man in een valpartij en houden alsnog 3 man in de laatste 500 meter over.
  5 mei 2021
  Voor DQS was de valpartij voor deze sprint niet ongunstig, omdat de enige andere ploeg (Bora) met een goede sprinttrein en een snelle sprinter hierdoor wegvielen. Ze konden hierdoor juist makkelijker hun positie houden in de laatste km
5 mei 2021
Goede sprint van Van Poppel, maar zoals zo vaak was er niks te halen tegen de blauwe sprinttrein.
5 mei 2021
Fabio weer gevallen? Hoe is het met hem?
  5 mei 2021
  Blijkbaar viel Archbold, en moest daardoor Fabio voet aan de grond zetten.
5 mei 2021
Opvallend dat een vak met fabio nauwelijks aandacht krijgt in het verslag, behalve dat het benoemd wordt. Denk dat menigeen er graag meer over hoort, hoe is t met hem?
  5 mei 2021
  het is moeilijk voor te stellen, maar wsl weet men dat nog niet. hij zal niet gelijk WF bellen om dat toe te lichten na de finish.
  5 mei 2021
  Geweldig dat die man zo sterk en veerkrachtig is dat hij nu alweer aan het koersen is, maar wil niet zeggen dat we nu elke poep en scheet van hem moeten uitvergroten. Zeker niet als er nog geen verdere details bekend over zijn. Laat hem lekker koersen en gewoon onderdeel zijn van het peloton, niet teveel aandacht geven, maar hem gewoon lekker laten genieten en rijden. Vind het dus juist fijn dat ze dit gewoon normaal in het dagverslag vermelden.
  5 mei 2021
  Zo te lezen is hij alleen opgehouden en niet gevallen. Voor de sprint an sich was het belangrijker on hier te melden dat de enige concurrent van Bennett in de persoon van Ackermann was opgehouden.
5 mei 2021
Hoop dat Danny er nog eentje win hier, heeft op de een of andere manier altijd een hoge gunfactor gehad bij mij. Zijn vorm lijkt ook eindelijk echt in orde te zijn sinds jaren.
  5 mei 2021
  Danny rijdt zich dit voorjaar goed in de kijker. In de voorjaarsklassiekers zagen we hem geregeld van voren mee koersen. Zijn carrière begon op een piramide te lijken met respectievelijk Vacansoleil, Jumbo, Trek, Sky, Jumbo, Wanty. Hopelijk weet hij bij deze laatste Belgische formatie weer wat overwinningen te behalen
5 mei 2021
Ackermann wederom in geen velden of wegen te bekennen. Bora zal zich nog eens meoten bedenken of ze echt de kaart Ackermann ipv Sagan willen trekken in de Tour. Die Aniolwiski gaat lekker door naar Turkije. olgend jaar mss World Tour?
5 mei 2021
Te veel Whisky Titaantje!? Het is Aniolkowski toch
5 mei 2021
Idiote finale met veel verkeersdrempels van kasseien, rotondes en een motard die ineens in volle finale op positie 6 gaat rijden en het peloton doet breken. Hebben ze in Portugal geen rechte weg ? Voor wat betreft de zege, niets op aan te merken, al kwam van Poppel wel erg dicht. Jammer dat hier niet een TJV met Kooij en Dekker aan mee doen.
6 mei 2021
Sprinterbezetting niet echt hoog, met Ackermann uit vorm. Logisch dat Bennett hier de man is, al is een goede Van Poppel natuurlijk altijd leuk om te zien.

Reacties zijn gesloten.