Sam Bennett boekt eerste seizoenszege in Eschborn-Frankfurt

zondag 1 mei 2022 om 16:55
Sam Bennett boekt eerste seizoenszege in Eschborn-Frankfurt

foto: Cor Vos (archief)

Eschborn-Frankfurt, traditiegetrouw verreden op de Dag van de Arbeid, is gewonnen door Sam Bennett. De Ier klopte in een sprint van een omvangrijk peloton Fernando Gaviria en Alexander Kristoff. Danny van Poppel deed de lead-out voor Bennett en werd zelf nog vijfde.

Eschborn-Frankfurt begon in Eschborn en na vijftien kilometer passeerden de renners al voor een eerste keer de streep in Frankfurt. Maar niet om te finishen, want eerst werden de heuvels nog opgezocht. Na de vlakke aanloop was de Feldberg (11 km aan 4,8%) de eerste beklimming op de route. Daarna volgden, naast de Billtalhöhe (2,6 km aan 6,2%), ook nog tweemaal de Ruppertshain (1,3 km aan 8,6%) en viermaal de Mammolshain (2,3 km aan 8,3%). Genoeg klimmen dus, maar na de tweede passage van die laatste klim, op veertig kilometer van de streep, ging het over vlakke wegen naar de aankomst.

Vijf renners kozen in de openingsfase voor de aanval. Pierre Rolland (B&B Hotels-KTM), Johan Meens (Bingoal Pauwels Sauces WB) Juan Antonio López-Cózar (Burgos-BH), Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise) en de Nederlander Daan Hoole (Trek-Segafredo) verwierven een voorsprong van vijf minuten. In het peloton bepaalden Alpecin-Fenix en BORA-hansgrohe het tempo, dat al snel wat opgevoerd werd. De ploegen van Jasper Philipsen en Sam Bennett zorgden ervoor dat de vluchters met nog honderd kilometer minder dan twee minuten over hadden.

Paar renners steken over
Niet veel later kwam er bergop een versnelling in het peloton, voor geïnitieerd door de mannen van Intermarché-Wanty-Gobert. Het leidde even tot wat afscheiding, maar al snel kwam alles weer bij elkaar. Ook een aanvalspoging van Nils Politt was van korte duur. Het gat met de koplopers werd door deze acties wel verder gereduceerd. Van deze vluchters bleven eerst Rolland en Meens, en uiteindelijk alleen Rolland over. Laatstgenoemde werd vervolgens vergezeld door Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost), die de sprong maakte vanuit het peloton. Later kwamen ook Meens en Reynders weer aansluiten, samen met de overgestoken Edward Theuns (Trek-Segafredo).

Het bleek uiteindelijk allemaal niet van groot belang, want het peloton had alles onder controle. Zodoende kwam alles op veertig kilometer voor het einde weer bij elkaar. Omdat er geen heuvels meer kwamen, maakte het peloton zich op voor een massasprint. Dat deed het onder leiding van nog steeds Alpecin-Fenix en BORA-hansgrohe, maar nu ook Bahrain-Victorious en Intermarché-Wanty-Gobert.

Lead-out Van Poppel
Toch was het BORA-hansgrohe dat in de laatste kilometer op het perfecte moment Sam Bennett lanceerde. Dat gebeurde vooral door Danny van Poppel, die zelf nog vijfde zou worden. De Nederlander kon toekijken hoe Bennett het vakkundig afmaakte: hij bleef Fernando Gaviria en Alexander Kristoff voor. Het is de eerste zege van Sam Bennett in 2022.

Dit artikel delen:

32 Reacties

RLM 1 mei 2022 om 16:58

Dat gaat goed voelen na een lange periode van pijn. Hoop dat hij hiermee verder weer de oude kan worden.

Marik 1 mei 2022 om 16:58

Erg leuk voor Sam, die zal wel even laag in het zelfvertrouwen hebben gezeten de laatste tijd. Van Poppel met een indrukwekkende lead out, die mag 50% van de overwinning op zijn conto schrijven.

Aerosolo 1 mei 2022 om 16:58

Gaviria piept heel sneaky vanuit Romandie naar het wiel van Bennett en wordt nog tweede.

Scott Sunderland 1 mei 2022 om 17:15

Gaviria maakt extra kilometers voor de Giro. Zo te zien wordt hij wel beter. Het lijkt te gaan werken.

TheBigShow 1 mei 2022 om 17:00

Van Poppel ging echt 2x harder dan Girmay. Indrukwekkende aanzet ook nog van Bennett

Overigens, de beste man van DSM was Donovan hahahaha

En de beste Bol is Jetse

Aerosolo 1 mei 2022 om 17:16

Girmay ging de laatste kilometer in met een getekend gezicht. Hij moest de laatste 6km vaak buitenom een paar rijen terug naar voren rijden.

Baard 1 mei 2022 om 18:49

Cees bol zou eens moeten gaan koersen in plaats van altijd maar sparen voor de sprints. Misschien krijgt hij dan de juiste prikkel om het eens af te kunnen maken. Statistiekjes winnen geen koersen

Geel Zwarte Bril 1 mei 2022 om 18:54

Beste man DSM is Degenkolb

Franco Ballerini 1 mei 2022 om 17:01

Nou, dat hebben we ook weer gehad. Waarom geen mooie WT koers in bijvoorbeeld het Zwarte Woud, Sauerland of de Harz. Waarschijnlijk veel goedkoper om te organiseren ook.

Tuubke 1 mei 2022 om 17:04

Misschien omdat de grote sponsor van deze koers hartje Frankfurt zit en de koers voor de deur wil hebben?

Mwielerfan 1 mei 2022 om 17:49

Omdat dit een koers is die net zo goed als de amstel een klassieker is? Iig qua history

Franco Ballerini 1 mei 2022 om 18:01

Het zal wel. De Amstel is toch duizend keer leuker om naar te kijken? Als je de wielersport populairder wilt maken, dan snel dit soort koersen schrappen. Wat moeten de Duitsers die door de ban op de wielersport na de dopingschandalen denken als dit de enige grote koers in Duitsland is die hun wordt voorgespiegeld? Wat een saaie sport, vermoed ik.

Romerike 1 mei 2022 om 18:35

Duitsland heeft zoveel mooie mogelijkheden voor een goede (ritten)koers. Zo raar en jammer dat dat niet van de grond kan komen.

Scott Sunderland 1 mei 2022 om 17:02

Topprestatie van het Bora duo Van Poppel – Bennett. Dat worden gevaarlijke tegenstanders van Jakobsen en Ewan in de Tour.

Marik 1 mei 2022 om 17:09

Als Van Poppel de lead out blijft doen dan ben ik dat absoluut met je eens.

Scott Sunderland 1 mei 2022 om 17:12

Ja dat is de bedoeling heb ik begrepen. Rol nummer één in de ploeg van Van Poppel is de sprint aantrekken voor Bennett. Dat zei hij al toen hij bij Bora tekende.

Mwielerfan 1 mei 2022 om 17:50

Op vlakke aankomsten lijkt me van poppel toch iets minder als lead out dan zo’n heuvel die hem het best ligt

Scott Sunderland 1 mei 2022 om 17:11

Bij DSM wil de sprintploeg maar niet slagen, in tegenstelling tot de ploeg voor de rondes (Arensman, Bardet). Bol lukt het steeds niet en men kiest nu voor Degenkolb, maar ook hij komt niet verder dan plaats 22. Dainese, die hier niet was, heeft ook nog weinig laten zien. In laatstgenoemde heb ik wel het meeste vertrouwen.

Mwielerfan 1 mei 2022 om 17:51

Die werd toch laatst 2de ergens, Dainese?

xistnc 1 mei 2022 om 18:29

Tweede in het ploegenklassement, meen ik.

Scott Sunderland 1 mei 2022 om 18:47

Ik denk dat je Albanese bedoelt. Dainese had wel een paar ereplaatsen hoor, maar niet tweede.

Poeksel 1 mei 2022 om 17:22

Jetse vandaag de beste Bol.

Gebruikersnaam 1 mei 2022 om 17:33

De Lie zit ergens tussen 20e en 25e positie wanneer Van Poppel aanzet en eindigt nog 7e. Als die punten dan toch zo’n obsessie zijn voor Lotto, dan begrijp ik niet dat ze die jongen niet wat beter ondersteunen, dan rijdt die in dit soort koersen altijd top 5.

Niet de eerste keer dan die dit jaar in de laatste 200/300 meter nog 15 plaatsen goed maakt.

Mwielerfan 1 mei 2022 om 17:53

Lotto heeft geen punten omdat er best wel heel veel renners rondrijden die niet zo goed zijn. Dus is de ondersteuning ook niet zo best, zeker niet als het niet het a programma van Ewan is. Verder hebben ze toch heel veel renners die je nooit in uitslagen, in beeld of zelfs maar zeer zelden in kopgroep ziet. Ja knechten zijn minder zichtbaar, heel begrijpelijk in grote koersen. Maar ook in kleinere koersen komt het er niet uit

Gebruikersnaam 1 mei 2022 om 19:25

Ze zitten in de problemen omdat ze de vorige jaren te weinig punten haalden, dit jaar zijn ze gewoon terug de middelmaat die ze daarvoor ook altijd waren.

Gewoon ondoordacht om Barbero en Janse Van Rensburg voor de leeuwen te gooien in een koers waar net wel opties liggen voor Lotto. Een Selig zou dit ook perfect moeten kunnen, maar die heb ik bij Lotto nog niet veel zien presteren.

Thoin 1 mei 2022 om 19:48

Met Selig kan je toch niet zeggen dat dit iemand is zonder ervaring of kunde. Heeft Kristoff bij Katusha en Ackermann bij Bora vaak genoeg goed gezet.

Samamba 1 mei 2022 om 20:25

De Lie zei na afloop zelf dat hij gewoon de benen niet had om Janse van Rensburg te volgen in de laatste kilometers. Die laatste kwam namelijk in positie 10 door in de laatste bocht. Weinig met de ploeg te maken deze keer dus. Al klopt het wel dat hun selectie vandaag gewoon zwak was. Conca is niet profwaardig, Selig sukkelt nog altijd met de naweeen van Covid en van Barbero kan je moeilijk meteen wonderen verwachten. Vanaf volgende week wordt De Lie toch wat beter omringt.

reusjen 1 mei 2022 om 18:22

Dit gun ik hem van harte, het moet heerlijk zijn om na zoveel onzekerheid weer te winnen. Al geldt dat ook voor Gaviria, die kan ook wel weer een zege gebruiken.

Landeirovic 1 mei 2022 om 18:45

Gaviria won er al 2 dit jaar. Opzich rijdt hij een degelijk seizoen. Door de blessure wel zijn ritme doorbroken.

reusjen 1 mei 2022 om 22:14

Je hebt gelijk, in mijn beleving heeft hij toch best wel een matig jaar. Maar in ieder geval een stuk beter dan Bennett.

Verweggistan 1 mei 2022 om 19:01

Boradag vandaag

Pizzi 1 mei 2022 om 21:19

Deftige lead-out van Danny zeg!