Sagan na fletse vertoning in E3 Harelbeke: “Ik was leeg op het einde”

Sagan na fletse vertoning in E3 Harelbeke: “Ik was leeg op het einde”

foto: Sirotti

zaterdag 24 maart 2018 om 09:37

Waar Quick-Step Floors als een wervelwind door de E3 Harelbeke trok, kende wereldkampioen Peter Sagan een duidelijk mindere dag. De coureur van BORA-hansgrohe moest in de finale lijdzaam toezien hoe zijn grootste concurrenten bij hem wegreden. Hij bolde uiteindelijk als 27e over de streep in Harelbeke, op 3.23 van winnaar Niki Terpstra.

Na afloop zocht Sagan voor de camera’s van de verzamelde pers naar een verklaring. “Wat er vandaag gebeurde? Ik voelde me niet super. In de finale had ik alleen nog Daniel (Oss) tot mijn beschikking. Hij probeerde het gat naar de twee koplopers te verkleinen, maar hij werd telkens gelost door de versnellingen in de achtervolgende groep. Aan het einde was hij leeg, net als ik”, aldus de Slowaak.

Aanvankelijk leek Sagan de situatie onder controle te hebben. Zo was hij bij de pinken na de zware valpartij op ruim 100 kilometer van de streep, waardoor favorieten als Oliver Naesen en Sep Vanmarcke in het defensief werden gedwongen. “De koers verliep tot de Taaienberg ook volgens plan, tot Quick-Step Floors aan de boom begon te schudden. Ik zag dat bepaalde medevluchters mij het werk lieten doen, om vervolgens te demarreren. Uiteindelijk moesten Daniel en ik te vroeg onze verantwoordelijkheid nemen. Dan weet je dat het moeilijk wordt.”

Ondanks de fletse vertoning, maakt de drievoudig wereldkampioen zich geen zorgen voor de aankomende keiklassiekers. “Dit is het leven; soms gaat het goed, soms gaat het slecht. Ik denk dat ik zondag (Gent-Wevelgem) beter voor de dag zal komen.”

Dit artikel delen:

36 Reacties

KimJungPoels 24 maart 2018 om 09:52

Dat lijkt toch een beetje het verhaal van Sagan en de Vlaamse Klassiekers te gaan worden. Wanneer deze man 110% is dan is hij absoluut een hoofdrolspeler in de klassiekers. Maar bij iedere procent minder lijkt het toch alsof de opeenhoping van inspanningen hem toch teveel kracht kost. Hij loopt sneller leeg dan een aantal concurrenten in dit soort koersen lijkt het.

achtpuntzes 24 maart 2018 om 09:54

Sagan:

Quote:
Ik zou best wel winnen zoals Terpstra in de E3 maar…

:p

ghostwriter 24 maart 2018 om 10:00

@KimJungPoels
Ik denk niet zo zeer dat hij sneller leegloopt maar dat hij meer krachten verspilt doordat hij zijn knechten niet optimaal gebruikt. Dit jaar heeft hij voor het eerst een echt sterke ploeg om hem heen maar hij moet nog leren hoe hij die moet gebruiken. Als Sagan leert hoe hij zijn krachten bespaard tot diep in de finale van wedstrijden zal hij bijna onklopbaar worden.

theking 24 maart 2018 om 10:15

Ik denk dat sagan zijn opbouw gewoon anders heeft gedaan dit seizoen. Is vader geworden en is gewoon een persoon doe zich niet zo druk maakt om de resultaten. In de tour zal hij weer onnavolgbaar zijn.
Dit speelt in de kaart van QS omdat van avermaet nu niet mee zijn koers op sagan kan afstemmen. Zoals het er gister uit zag wordt hij besluiteloos. Maar ik kan er nu naast zitten.

KimJungPoels 24 maart 2018 om 10:16

Weet ik niet, ik heb mannen als van Avermaet, Trentin, Benoot, Naesen en Moscon ook op verschillende momenten veel zien geven gisteren zonder dat het kaarsje echt volledig uit ging. Sagan heeft ook een paar inspanningen geleverd, maar laten we het niet overdrijven, dat waren er nou ook weer niet zoveel..

Sunrider 24 maart 2018 om 10:34

Het is ook zo dat het er op lijkt dat zijn rivalen nu hun lesje geleerd hebben en niet al het werk meer voor hem opknappen.

Lothlòrien 24 maart 2018 om 10:38

Dit mannetje hangt het soms echt wel uit als wereldkampioen!! Getuige hiervan is onderstaand interview:

HLN.be
Sport
Delen met Whatsapp
Delen met Twitter
Delen met Facebook
4Philippe Gilbert probeert iets duidelijk te maken aan Peter Sagan.
Photo News Philippe Gilbert probeert iets duidelijk te maken aan Peter Sagan.
Sagan hekelt rol van Gilbert: “Sommigen speelden spelletjes”
Geruisloos liep hij binnen op meer dan drie minuten. De E3 Harelbeke was niet de wedstrijd van Peter Sagan. De drievoudige wereldkampioen kwam in het begin van de wedstrijd (zonder erg) ten val en miste daarna volledig de slag op de Oude Kwaremont.

DMM & JDK 24 maart 2018 08u40
“Soms gaat het goed, soms gaat het slecht”, reageerde Sagan achteraf. Een dooddoener die zijn koers helemaal samenvatte. “Ik kende een moeilijke dag en dat was het dan. Geen drama, zondag is er een nieuwe wedstrijd.”

De Slovaak moest zijn meesterschap erkennen in het werk van Quick.Step. “Ze reden een sterke koers, al waren er wel die spelletjes speelden. Eerst kropen ze in het wiel en daarna reden ze weg.”

Sagan hintte daarmee op de rol van Philippe Gilbert. De wereldkampioen trachtte net na de Taaienberg het gat op Lampaert en Terpstra te dichten, maar kreeg daarbij een Ardense waakhond mee. Gilbert speelde het teamspel perfect en dat was uiteraard in het nadeel van Sagan.

“Op een bepaald moment schoof ik inderdaad met Peter mee”, vertelde Gilbert. “Hij wilde dat ik overnam, maar dat weigerde ik. Daar was hij zeer ontstemd over. Wat ik niet zo goed begreep. Sagan moet toch weten dat ik dat in de gegeven omstandigheden niet kon maken.”

Stoppen Gilbert en Stybar niet af dan wint Terpstra niet. Idem voor zijn overwinning in Roubaix (Boonen in ditgeval)

Nibs 24 maart 2018 om 10:52

Het is mentaal niet gemakkelijk voor sagan met dat altijd naar hem kijken en in zijn wiel plakken. Ik vraag me soms af of hij het eigenlijk allemaal wel nog graag doet.
Tactiek is tactiek maar sagan heeft ergens wel gelijk dat er enorm vam hem geprofiteerd wordt bij momenten. Vooral sanremo 2017 met kwiatkowski was op het schandalige af eigenlijk.

ronddraaien 24 maart 2018 om 11:18

Als Sagan echt dacht dat Gilbert even voor hem het gat ging dichten op 2 man van QS, dan was hij wellicht nooit de slimste jongen van de klas. Feit is dat de kopmannen die voor de val zaten (GVA, Benoot, Trentin, Gilbert, Stybar, Stuyven etc) maar ook mannen die achter de val zaten zoals Naesen en Vanmarcke nog allemaal meededen voor de tweede plaats. De aanvallen van Benoot of GVA werden ook gecounterd door Gilbert. Ik hoor hen niet klagen.

schipperaar 24 maart 2018 om 11:39

Dat Gilbert geen trap meedeed is te begrijpen maar dan wel middenin blijven rijden om de boel te verstoren laakt de verantwoordelijkheid vd rest, naar achter als je geen poot uitsteekt, jammer dat ze geen fietspompies meer bij zich hebben.
@nibs
Helemaal eens, zou me niks verbazen als ie het binnen twee jaar voor gezien houdt en iets leuks gaat doen, mtb of zo met de kleine.
@sunrider
Sagan kent geen rivalen maar als je er bovenuit steekt heb je er nou eenmaal veel en wacht ieder met smart op die "nederlaag" , waar zou dat woord vandaan komen?

platteprijs 24 maart 2018 om 11:54

@ Lothlorien Je laatste zin, wat bedoel je daarmee? Waarom haal je hier ook nog eens Roubaix aan? Hoeveel renners winnen niet dankzij hun ploeg. De door jou aangehaalde Boonen had in de ploeg van Sagan ook veel minder gewonnen. Zo zit het wielrennen toch in elkaar. Overigens, is het gisteren achter Terpstra nauwelijks stilgevallen. Terpstra was gisteren gewoon de beste.

Slurpie Blauw 24 maart 2018 om 12:01

Zo zie je maar dat het ook maar een mens is.

Punchagan 24 maart 2018 om 12:11

Iedereen kijkt naar en volgt Sagan. Die geeft zich, net als Oss met 7 levens, volledig gegeven om naar voren te rijden. De vorm is er meer dan, maar tegen een zeer sterk QS gisteren kan Sagan met luxeknecht Oss niet op. Winnen doet ie nog niet maar attractief koersen meer dan

Schollekop 24 maart 2018 om 12:13

Sagan is ook maar een mens. Als iedereen steeds naar jou kijkt en afwacht wat jij doet, dan gaat dat op een gegeven moment in je hoofd zitten en effect hebben op je uitslagen. Is trouwens niet echt in topvorm. Bewust tragere opbouw om top te zijn in RvV en PR?
Benieuwd hoe hij morgen koerst.

Vlinder 24 maart 2018 om 12:48

@Nibs, dat denk ik ook! En hij heeft erg geen geheim van gemaakt dat hij liever de MTB races doet. Het zou mij ook niet verbazen als hij nog maar een paar jaartjes koerst op de weg ivm geld verdienen voor zichzelf en zijn entourage, en dan nog overstapt op de MTB ofzo.
Wat Sunrider hier boven beschrijft begrijp ik niet echt, zover ik me kan herinneren is Sagan iemand die nooit extreem veel geprofiteerd heeft van anderen. Wk’s misschien uitgezonderd maar dat kan ook bijna niet anders als je zo’n kleine landenploeg hebt lijkt me. Het werd hem toch eerder verweten dat hij juist ‘teveel’ zelf opknapte?

Geraint 24 maart 2018 om 13:06

@Punchagan,

Zoals reeds hierboven aangegeven hebben een Naesen, Vanmarcke en Moscon veel meer moeten geven dan Sagan om naar voren te rijden. Die waren er op het eind wel nog bij.

Sagan was gisteren niet goed, punt.

KimJungPoels 24 maart 2018 om 13:10

@Ronddraaien

Volgens mij zaten Trentin en Stuyven ook niet voor de valpartij? Trentin zeker niet in ieder geval.

Lothlòrien 24 maart 2018 om 13:19

@platteprijs Boonen en andere groten wonnen ook koersen zonder teamgenoten. Wat heeft Terpstra al in zijn eentje bereikt. Ik heb er gewoon een probleem dat iedereen hem ophemelen terwijl het maar een goede knecht is in de kasseiklassiekers

Quintenri 24 maart 2018 om 13:38

@Lothlorien

Terpstra is één van de beste renners ter wereld.

OT: Sagan was gisteren absoluut niet goed genoeg, en dat moet hij ook maar eens leren toegeven. Hij werd door de ene na de andere uit het wiel gereden (Benoot, Gilbert, groepje met Naesen en Vanmarcke). Wat me nog het meeste opvalt is dat hij op de kwaremont zelfs achtergelaten werd door Frederik Backaert.

Lothlòrien 24 maart 2018 om 13:47

@Quintenri niet overdrijven. Laat hem rijden bij de Belgische of Nederlandse Lotto of Katusha en hij wint geen enkele klassieker. Hij is een type Roelandts/Oss/Breschel maar zit in de beste klassieke ploeg die er is waardoor hij wedstrijden van boven zijn niveau kan winnen

moa 24 maart 2018 om 14:28

Als je enkel naar het geld kijkt zoals Sagan, dan heb je geen topploeg ter beschikking, want het budget is op.

Ik denk dat ie wat ziekjes is. Zag er al wat grauw uit voor de start.

Belkin 24 maart 2018 om 14:43

Laat me raden Lothlòrien: je bent een Belg die baalt van Terpstra. Ik zou zeggen, kijk nog eens naar zijn erelijst. Hij is gewoon een winnaar. Geen veelwinnaar, maar wel iemand die regelmatig grote prijzen pakt. In tegenstelling tot de namen die jij noemt.
Het mooie aan Terpstra vind ik dat hij niet iets bijzonder goed kan (zoals sprinten, klimmdn ed) maar dat hij gewoon keihard kan fietsen en een hele taaie is.
Natuurlijk rijdt hij in een topploeg maar het is echt geen toeval dat hij mooie prijzen, hij is gewoon heel goed. Dat zag je gisteren ook: terwijl bij zijn medevluchter het kaarsje uitging rijdt hij gewoon keihard door.

Lothlòrien 24 maart 2018 om 14:58

@Belkin Ja ik ben Belg maar wat heeft dat ermee te maken. Ik was ook anti Boonen al was het een wereldtopper. Leefde teveel op zijn heldenstatus.

Ik alludeerde net op zijn erelijst, rijdt hij bij een ander team dan spreken we over geen erelijst behalve koersen à la Samyn etc. Je kan Terpstra toch niet opeen hoogte zetten van Sagan/Cancellara/Baldato/Sorensen/Van Petegem/Boonen/Van Avermaet/Bartoli/Musseeuw om maar enkele aan te halen

Romāns Vainšteins 24 maart 2018 om 15:04

Miskennen dat Terpstra al tig jaar bij de absolute toppers zit in het Vlaamse voorjaar is natuurlijk net zoiets als stellen dat Wesley Snipes geen neger is.

Ab Normaal 24 maart 2018 om 15:30

@Lothlòrien
Dat heeft er mee te maken dat een behoorlijk aantal Belgen een hartgrondige hekel heeft aan Nederlanders omdat ze zo’n grote mond hebben.
Dan is het fijn om een overwinning van zo’n Ollander toe te schrijven aan het werk van de Belgen ipv toe te geven dat hij misschien de geheel terechte winnaar was omdat hij de sterkste was.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair