Sagan maakt zich op voor laatste Milaan-San Remo: “Het is vaak alles of niets”
foto: Cor Vos
donderdag 16 maart 2023 om 10:56

Sagan maakt zich op voor laatste Milaan-San Remo: “Het is vaak alles of niets”

Peter Sagan eindigde in zijn carrière al zeven keer bij de eerste vijf in Milaan-San Remo. Twee keer tweede, vijf keer vierde, maar winnen lukte hem nog niet. “Maar gelukkig heb ik zaterdag nog één kans”, laat de drievoudige wereldkampioen, bezig aan zijn laatste jaar op WorldTour-niveau, met de glimlach weten aan persbureau Belga.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Sagan begon meer dan eens als topfavoriet aan Milaan-San Remo, was er dus ook vaak dicht bij, maar de Slowaak greep telkens naast de overwinning. “Het is een moeilijke wedstrijd voor mij om te winnen, maar gelukkig heb ik zaterdag nog één kans. Of ik kan winnen? We zien wel. Dat hangt af van het koersverloop en mijn vorm van de dag. Er kan van alles gebeuren, je weet het nooit. Als ik win, ga ik meteen met pensioen. Nee, dat is een grapje. Alhoewel, laat ons zaterdag afwachten. Ik ga er voor, we zien dan wel.”

Het komt vaak terug als het gaat over Milaan-San Remo. Het is een van de makkelijkste klassiekers om te rijden, maar de moeilijkste om te winnen. Sagan probeert uit te leggen waarom dat zo is. “Er speelt altijd wel iets, dat hoort bij koers, die dingen gebeuren. Het is een koers die moeilijk te controleren valt. Als je echt de sterkste bent in de Ronde van Vlaanderen, dan win je ‘vrij gemakkelijk’, maar Milaan-San Remo is meer een loterij.”

“Je krijgt geen tweede kans om de koers te winnen”
“Alles wordt beslist in de laatste vijf kilometer, er is geen tijd om nog dingen recht te zetten of foutjes te herstellen. In deze koers is het vaak alles of niets. Ik voelde me vaak heel sterk, er waren momenten dat ik kon winnen, maar ik deed het niet. Dat is het leven. Je kan ervaring hebben, sterk zijn en slim koersen, maar toch verliezen. Milaan-San Remo wordt in een fractie beslist en je krijgt geen tweede kans in die koers om te winnen.”

Sagan houdt dan ook rekening met verschillende scenario’s. “Een kleine groep van drie of vier renners kan ontsnappen op de top van de Poggio, of één renner kan er vanonder muizen zoals Vincenzo Nibali. Of kijk naar wat Matej Mohoric vorig jaar klaarspeelde in de afdaling. En als iedereen mekaar als gekken in de gaten houdt, dan kunnen we misschien wel met een grote groep sprinten op de Via Roma.”

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
16 maart 2023 11:07
legende zwaait af
16 maart 2023 11:32
Sagan gaat m zeker niet winnnen...
16 maart 2023 16:44
We zien wel.

Das nu just ut chapiter.

Reacties zijn gesloten.