Sagan: “Dat de ‘grote drie’ Milaan-San Remo niet wonnen, geeft hoop voor de Ronde”

zaterdag 3 april 2021 om 09:00
Sagan: “Dat de ‘grote drie’ Milaan-San Remo niet wonnen, geeft hoop voor de Ronde”

foto: Cor Vos

Peter Sagan gaat zondag op voor zijn tiende Ronde van Vlaanderen. Door het coronavirus kende de winnaar van 2016 geen ideale voorbereiding, maar zijn etappezege in de Ronde van Catalonië gaf hem moraal.

“Ik heb een kans, je weet het maar nooit”, zei Sagan tegen Cyclingnews over zijn winstkansen. “Ik voel me goed, maar ik ben niet op mijn best. Ik ben drie weken van de fiets geweest. Ik heb er alles aan gedaan om terug op mijn beste niveau te komen, maar zonder ook maar een klassieke koers moet ik nu de Ronde van Vlaanderen rijden. Het is dus moeilijk om te zeggen hoe ik het ga doen. In de Ronde komt altijd de beste en de sterkste van de dag boven, daar is geen ontkomen aan.”

De drievoudige wereldkampioen ziet Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe als de topfavorieten. “Alaphilippe rijdt bovendien voor Deceuninck-Quick-Step, wat het voor de anderen extra moeilijk maakt. Ik weet hoe het is om als favoriet te winnen. Het is niet makkelijk, maar het kàn en ieder van de drie kan zondag winnen. Maar ook elke andere renner heeft een kans, anders zouden we niet in België zijn. Kijk naar Milaan-San Remo, waar de ‘grote drie’ niet wonnen. Dat geeft me hoop voor zondag.”

Contract
Ook ging Sagan in op uitspraken van Ralph Denk, ploegmanager van BORA-hansgrohe. Die zei in Duitse media dat Sagan en het team met elkaar in gesprek zijn om het aflopende contract van de renner te verlengen, maar ook dat de kans bestaat dat de wegen met de Slowaakse kopman gaan scheiden. “Peter gaat de herfst van zijn carrière in”, aldus Denk. “Ik weet niet of Ralph exact heeft gezegd wat in de media geschreven staat. Ik heb het niet gelezen en soms wordt een gedeelte van een interview uit de context gehaald”, reageert Sagan.

“Eigenlijk voel ik me niet oud”, gaat hij verder. “Ik ben 31 en ik heb niet het gevoel dat ik in de herfst van mijn carrière ben. Ik denk dat ik heb laten zien dat ik nog steeds wedstrijden kan winnen, ook al belemmerde het coronavirus mijn voorjaar. Ik ben druk met koersen, dus ik heb nog niet met Ralph samen gezeten om te praten. Mijn toekomst moet dus nog worden bepaald. Ik heb een aantal geweldige jaren met BORA-hansgrohe gehad, maar als Ralph denkt dat mijn beste tijd voorbij is, dan is dat zijn mening.

“Als hij denkt dat hij mij niet meer nodig heeft bij het winnen van wedstrijden voor de ploeg, ben ik de eerste die probeert een ploeg te vinden die me echt wil hebben”, aldus Sagan.

Dit artikel delen:

28 Reacties

Thijs E 3 april 2021 om 09:17

Denk onderhandelt via de media, dat is niet de slimste move.

Ik denk dat Sagan meegaat tot in de finale en dan afhaakt op koershardheid, maar ik hoop op een wonderdag van hem.

Gitan 3 april 2021 om 09:24

Misschien is dat zijn move om van Sagan af te raken? Peto is natuurlijk een enórme hap uit het budget. En ondanks zijn publicitaire waarde zijn zijn prestaties bij Bora eigenlijk niet navenant geweest. Kan me dan ergens wel voorstellen dat je voor dat geld nu liever een topper haalt die op dit moment wel op de top van zijn kunnen zit.

Thijs E 3 april 2021 om 09:30

Zeker voorstelbaar, maar dan is het toch veel netter om te zeggen dat je doorselecteert en inzet op de jeugd?

Als je vanaf april ruzie gaat maken met Sagan, dan heb je een matige renner voor een groot deel van het seizoen en slechte publiciteit.

Panache 3 april 2021 om 10:41

We kunnen niet in de kaarten van Ralph Denk kijken, dus ook moeilijk beoordelen welke strategie slim of dom is. Dat het via de pers onderhandelen (of de verwachtingen managen) niet netjes is tegenover een grootheid als Sagan dat is iets anders. Bovendien vind ik jouw suggestie dat Sagan zich niet volledig zal inzetten vanwege zo'n mogelijk conflict een gotspe. Sagan is eerzuchtig genoeg en heeft puntje bij paaltje maar twee monumenten op zijn palmares. Hij laat de kans op een derde niet schieten om Ralph Denk een hak te zetten (buiten dat het zijn positie in onderhandelingen sterk verzwakt, terwijl goede prestaties die juist versterken).

Gelei 3 april 2021 om 13:11

Uit wat doorsijpelt uit de sponsor zoektocht van Patrick Lefevere maak ik op dat hij ergens met binnenpretjes zit alsof hij qua budget een sprong voorwaarts maakt maar er pleziet uit haalt niet het achterste van zijn tong te laten zien.

Is het absurd te denken dat hij via Specialized Sagan zou binnenhalen en hem, zoals Gilbert indertijd, een fors bonus-gestuurd contract zou voorleggen? Past ook perfect in z’n vendetta met Denk. Mss heeft ook Bakkala een zwak voor zijn Slovaakse buur?

En Sagan zijnde, lijkt het niet veel comfortabeler koersen binnen de Wolfpack? In feite weten we al 2 jaar niet of hij individueel nog zijn voet kan plaatsen naast VDP & WVA in het klassieke werk.

Pietspeed 3 april 2021 om 23:19

Iig niet netjes als je het zo interpreteert. Maar een ballonnetje oplaten via media… gaat vaak zo. Iig, als Sagan morgen weer echt iets laat zien, versterkt dat zijn situatie sowieso. Zeker als je hem afzet tegen n Froome. Sagan is nog steeds uithangbord. En wie zegt dat ie niet voor 2milj fietsen? Denk dat zijn echtscheidingsperikelen hem sportief laatste jaren veel hebben gekost. Zat niet lekker op de fiets, terwijl ie mss wel de benen had

Romāns Vainšteins 3 april 2021 om 09:38

Ik zie Sagan morgen een truc gaan proberen van het type Roubaix 2018, lieden als Asgreen, van Baarle, Küng zullen absoluut met hem doorrijden in de veronderstelling dat ze hem in de rode zone lossen gaan.

Gelei 3 april 2021 om 13:13

In Roubaix heeft hij verdomd veel mazzel gehad.

Op weg gaan met Baarle en Asgreen is toch van een andere orde dan met Dilier die graag 2e werd.

Gitan 3 april 2021 om 13:39

Mazzel… Ik vond dat eigenlijk 1 van de weinige keren dat Sagan op een uitgekookte wijze een grote wedstrijd naar zich toe wist te trekken. Al te vaak was hij wel de sterkste man in koers, maar liet hij zich rollen in de finale.

Gelei 3 april 2021 om 13:52

Als Dilier daar niet zo graag 2e wil worden, wint Sagan simpelweg niet.
Maar dat is hoe koers soms loopt en sowieso kudos voor Sagan dat hij het initiatief nam.
Ik heb die editie nooit ervaren als een heroisch nummer à la Boonen of Cancellara.

Gitan 3 april 2021 om 16:40

Ben ik met je eens hoor. Dat was geen nummer waarin hij de rest wegblies, zoals ik hem wel zag doen in bv. de Ronde van Vlaanderen van 2016.

Maar wel slim gekoerst. Dilliers drang naar een mooie ereplaats perfect uitgebuit, zoals bv. ook Philippe Gilbert een jaar later met Politt (hoewel Phil me toen echt wel de beste man in koers leek).

Staat in schril contrast met al die keren dat Sagan blind bleef doorhengsten, om dan aan het eind het deksel op de neus te krijgen.

Echt 'mazzel' vind ik dat niet. Je wint een koers niet enkel door onderweg te tonen dat je de beste bent, maar ook door na te denken hoe je een wedstrijd naar je hand kan zetten.

Dat is iets dat Sagan in de klassiekers voor mij net iets te veel heeft nagelaten t.o.v. bv. Boonen en Cancellara. Daar staan wel zijn wereldtitels tegenover in '16 en '17 waar hij dodelijk efficiënt was.

WK Richmond en RVV '16 zijn wat mij betreft wel de mooiste overwinningen van Sagan. Duidelijk de sterkste man in koers, maar ook het koppie erbij gehouden door op het juiste moment toe te slaan. Die glans heeft zijn zege in Roubaix misschien inderdaad niet.

Gelei 3 april 2021 om 16:48

Volledig met je eens.

Richard van Hoof 3 april 2021 om 09:52

Pas maar op, Sagan is vele malen meer ervaren dan MvdP en WvA, als hij in vorm is dan heeft hij zeker kans.

Gelei 3 april 2021 om 12:58

Ervaren: ja; maar geen taktisch genie in ieder geval.

Top 10 hoogst haalbare wat mij betreft.

Richard van Hoof 3 april 2021 om 09:58

Wat ik overigens nergens lees is dat WvA in 2021 nog geen enkele keer in zware heuvel koersen met de beste mee kon als het er op aan kwam.

In Gent – Wevelgem werd WvA geen enkele keer op de proef gesteld door een andere topper, het ging allemaal op tempo en er waren geen andere top punchers.

Gent – Wevelgem was geen goede graadmeter om te vergelijken met de Ronde. Wat dat betreft was het voor mij eerder veel zeggend dat WvA in de E3 geen thuis gaf toen er werd versneld bergop, net als in alle andere koersen in 2021 met toppers die kunnen versnellen.

Beer 3 april 2021 om 10:07

Van Aert reed, nadat hij moest terug komen na een lekke band, de volledige Paterberg, Oude Kwaremont en Karnemelkbeek naar boven met VDP en DCQS in zijn wiel. Ook in de tussenstukken deed hij het merendeel van het werk samen met VDP. Niet onlogisch dan dat je op de Tiegemberg op een counter loopt na een aanval die je zelf lanceert. De E3 was net het bewijs dat het wel ok zit met van Aert op de heuvels, alleen reed hij tactisch geen al te slimme koers. Twee dagen later pakte hij het veel beter aan.

Murcia 3 april 2021 om 10:11

Geen enkele keer betekend dus E3, je neemt die koers als bewijs aangezien hij de andere Vlaamse koers waaraan hij deelnam won. Maar met dat argument is het wel raar dat je Sagan als favoriet noemt die dit in 2021 ook nog geen enkele keer heeft laten zien.

tendam 3 april 2021 om 10:20

Van Aert werd er in de E3 afgereden toen hij zelf versnelde en tegen z’n plafond aanliep. Niet raar ook, hij reed bijna constant op kop bij de achtervolgers, wat een beetje overmoedig was. Het is ook vreemd om MSR te negeren, dat gaat toch ook over een heuvel? Daar leek Van Aert prima in orde.

Romāns Vainšteins 3 april 2021 om 10:23

Uiteindelijk zijn het allemaal momentopnames die niet 1 op 1 naar een volgende koers vertaalbaar zijn.Voor precies hetzelfde geld liggen morgen de verhoudingen zo dat van Aert het hardst de heuvels opknalt.

Richard van Hoof 3 april 2021 om 12:30

Murcia,

Heb jij WvA in Italië niet gezien? Iedere keer als er door de beste mannen aan de boom werd geschut op de steilste stukken lag hij eraf.

Ik heb hem nog niet 1 keer in 2021 een demarrage van een andere topper op een korte steile klim zien pareren.

Gelei 3 april 2021 om 13:27

Richard,

Ik denk dat de meesten hier Italie wel gezien hebben :-)

Enkel in de SB kon je duidelijk zien dat hij op zijn terein nog iets tekort kwam.

In de Tirreno was enkel Pogacar beter (Schande!).
In MS gaat hij moeiteloos mee met Flip.
In de E3 moest hij nergens pareren omdat hij zelf alle sleutelklimmen op kop deed waarbij hij zelf op de Paterberg met Greg & VDP de breuk forceert.

Eerlijkgezegd snap ik je punt niet; staat aanvallen pareren gelijk aan het demonstreren van je sterkte?
Ik heb vooral een Wout gezien die een enorm werkvolume heeft weggezet en dat doe je niet als de benen het niet toelaten of er geen zelfvertrouwen is.

Magician 3 april 2021 om 10:32

Dit is voor Sagan weleens lekker, hij is jarenlang de spil in de koers geweest. Nu kijken ze eens niet honderden kilometers naar hem als er wat gebeurt.

WernerFranke 3 april 2021 om 11:35

Er wordt al 2 jaar niet meer naar Sagan gekeken.

williams 3 april 2021 om 11:02

Ben ik nu echt de enige die het op z’n minst raar vind dat de meeste renners zich maanden minuscuul moeten voorbereiden om goed te zijn in 1 week en Sagan, 3 weken voor die week nog niet koerswaardig door een coronabesmetting, nu in een soort topvorm verkeert?

Romāns Vainšteins 3 april 2021 om 11:11

Bedoel je te zeggen : Sagan is een pakpaashaas?

Ik neig eerder naar : talent verloochent zich niet!

Wheely 3 april 2021 om 11:17

Sagan in zijn topdagen won fluitend van alles zonder daar extreme moeite voor te hoeven doen schijnbaar. Daarnaast verwacht ik hem niet op het podium zondag al zou het wel mooi zijn.

Maillot à Pois 3 april 2021 om 11:23

Topvorm? Zelf zegt hij alvast van niet, hij zegt letterlijk dat hij zich niet op zijn best voelt.
Verder is hij niet heel erg ziek geweest door corona en is hij kunnen blijven doortrainen tijdens zijn quarantaine in Gran Canaria. Hij heeft uiteraard een achterstand opgelopen, maar uiteindelijk dateert de besmetting van eind januari. Dus niet zo raar dat hij stilaan weer op niveau is.

Mystery Rider 3 april 2021 om 15:20

Hij mag van mij op de verrassing spelen – ik zie hem wel 1 of andere stunt uithalen.

Een solo van 50km zie ik hem niet meer doen, maar stuur 2-3 man met hem mee uit de juiste ploegen (Quickstep, Trek, Ineos, UAE,…) en het is over en uit voor de grote drie.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair