Kamp zoekt niet naar excuses na WK: “De Belgen waren gewoon te goed, chapeau”

zondag 30 januari 2022 om 09:54
Kamp zoekt niet naar excuses na WK: “De Belgen waren gewoon te goed, chapeau”

Kamp, Nys en Hendrikx in de achtervolging - foto: Cor Vos

Op het WK voor beloften mannen werden de crossliefhebbers getrakteerd op een strijd tussen Nederland en België. Met Ryan Kamp, Pim Ronhaar en Mees Hendrikx stonden er drie Nederlandse favorieten aan de start, maar Joran Wyseure, Emiel Verstrynge en Thibau Nys zorgden voor een volledig Belgisch podium.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Kamp, die zelf genoegen moest nemen met een zesde plaats, kwam na de cross met een duidelijke analyse. “Het draaide vanaf de eerste ronde al verkeerd uit, waardoor Mees (Hendrikx, red.) al in de eerste ronde het heft in handen moest nemen. Emiel (Verstrynge, red.) trok in de openingsronde zo hard door, dat ik er eigenlijk niet eens in kon komen. Ze hebben tactisch heel erg sterk gereden”, vertelde de Nederlander in gesprek met onder meer WielerFlits.

De wereldtitel ging uiteindelijk naar Joran Wyseure, die een lange solo tot een goed einde wist te brengen. Kamp: “Over Joran werd vooraf een beetje laks gedaan. ‘Goede renner, maar net niet‘. Vandaag laat hij echter zien dat hij het net wel is. Hij versnelde op een moment dat iedereen aan het herstellen was van de eerste ronde. Hij ging echt vol aan. Een paar renners gingen mee, maar moesten meteen een paar meter later.”

Kamp kritisch op Ronhaar: “Kom op Pim, waarom blijf je nu in het wiel zitten?”
“Ik zat op dat moment zelf ingesloten, maar ook al had ik erbij gezeten… Ik had vandaag niet de benen om mee te doen”, is Kamp eerlijk. De regerende Europese veldritkampioen bij de beloften besloot zich vervolgens op te offeren in dienst van Hendrikx. Ronhaar, die andere Nederlandse favoriet, reed dan weer een afwachtende wedstrijd. Kamp plaatste na afloop vraagtekens achter de koerstactiek van zijn landgenoot.

“Pim was vandaag verre van wat hij moest zijn. Dan denk je: kom op Pim, waarom blijf je nu in het wiel zitten? Ik voel me ook ruk en ik rijd ook op kop voor Mees. Die laatste was de afgelopen weken de sterkste van ons, heel simpel. Tijdens de bespreking is gezegd dat we met drie kopmannen zouden beginnen aan de wedstrijd. Maar als het niet gaat, moet je je meerdere erkennen en eerlijk zijn. Dat heb ik gelijk in de eerste ronde gedaan.”

De drie Nederlanders moesten echter al snel hun meerdere erkennen. “We botsten gewoon op een veel te sterk Belgisch blok. Chapeau. Ik heb nog geprobeerd om Mees af te zetten aan de voet van de klim, maar het vet was wel van de soep. Er werd onderweg echt wel hard gereden. De Belgen waren te sterk en Joran reed gewoon te hard.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

meqadon 30 januari 2022 om 10:13

Vond ik ook ryan. Die ronhaar heeft veel te egoistisch gereden

0
Oblomov 30 januari 2022 om 10:24

Terwijl hij toch een heel geldig excuus had, met zijn covid-besmetting midden in het seizoen. En dan eentje met symptomen.

Het idee om met drie kopmannen te starten sloeg nergens op. Ronhaar heeft met deze weersomstandigheden niets op dit parcours te zoeken. Die moet het hebben van modder en zand. Kamp is ook geen klimmer, al lukte het hem op de VAM-berg desondanks om de overwinning uit het vuur te slepen.

Voor Hendrikx zou een wereldkampioenschap, of in ieder geval een medaille, een mooie steun in de rug zijn geweest. Die zal de komende jaren nu veel meer moeite hebben om een profcontract te behouden. Dan had je beter voor hem kunnen rijden.

Maar dat lijkt me eerder kritiek die thuishoort bij de bondscoach, dan bij Ronhaar.

0
ChefSpijker 30 januari 2022 om 10:39

Vermoed dat Hendrikx zich voorlopig geen zorgen hoeft te maken over een profcontract. Iedereen ziet toch wel dat hij een van de betere beloften is, anders win je de World Cup niet. Denk dat de Roodhooftjes hem er graag bijhouden, is met Vandeputte en Michels hun toekomst bij de mannen. Met het vertrek van Meisen, Benoist en Rouiller is er ook al voorgesorteerd om ruimte te maken voor komend seizoen.

0
Oblomov 30 januari 2022 om 11:30

Ik zie Hendrikx toch vooral als een subtopper/middenmoter in spé en dan moet je eigenlijk een Belg zijn om zeker te zijn van een contract. Aan de andere kant bewijst Corné van Kessel natuurlijk dat het ook weer niet uitgesloten is. Moet in ieder geval zorgen dat die top 10 in Hoogerheide volgend seizoen geen incident blijkt, anders dreigt een Sybren Wouters scenario.

Nederland krijgt wel wat meer kracht in de breedte in de elite categorie volgend seizoen, met Kamp en Hendrikx erbij.

0
Maillot à Pois 30 januari 2022 om 11:25

De Belgen hebben tactisch erg goed gereden, maar daarbij hielp het natuurlijk ook wel dat de twee beste Belgen ook ploegmaats bij Tormans zijn en dat ook Nys er met een andere tactiek niet méér had kunnen uithalen.

0
Cochise 30 januari 2022 om 14:59

Vooral dat. Ik denk niet dat een andere Belg zo ostentatief op het tweede wiel zou hebben gereden. De Tormans-ploeggeest en de hulp van Wyseure bij z’n Belgische titel waren hier meer doorslaggevend dan “de Belgische tactiek”.

0
armstrong 30 januari 2022 om 11:37

Is aan de bondscoach om dat te regelen de beste van de 3 beschermd te laten rijden leek wel een jeugdwedstrijd

0
Motta 30 januari 2022 om 12:36

Zwaar teleurgesteld in Pim Ronhaar, egoïsme ten top.

0
De Cabybara van de Conradkade 30 januari 2022 om 12:38

Eerlijk verhaal van Kamp en wat een teamplayer, of het nou hier is of voor Pauwels-Sauzen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone