Ryan en Staune-Mittet bezorgen Jumbo-Visma Development een-tweetje in Ronde de l’Isard

zaterdag 1 oktober 2022 om 16:39
Ryan en Staune-Mittet bezorgen Jumbo-Visma Development een-tweetje in Ronde de l’Isard

foto: Cor Vos (archief)

De vijfde etappe in de Ronde de l’Isard, een bergetappe met finish bergop in Goulier Neige, is gewonnen door Archie Ryan. Zijn ploeggenoot Johannes Staune-Mittet werd tweede. Laatstgenoemde blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

De 131 kilometer lange vijfde etappe in de Ronde de l’Isard startte in Carbonne en had een relatief vlak eerste deel. Daarna stonden echter drie grote Pyreneeëncols op het menu. De finish lag in Goulier Neige, na een klim van een kleine tien kilometer aan zo’n acht procent.

Eenmaal aan de voet van deze laatste beklimming lagen vier renners op kop. Daarbij twee renners van Jumbo-Visma Development: Archie Ryan en Johannes Staune-Mittet, de klassementsleider. Zij hadden het gezelschap van Fernando Tercero en Reuben Thompson. Die laatste trok al vroeg op de berg ten strijde, waardoor Tercero over boord ging. De Spanjaard van EOLO-Kometa U23 sloot later echter weer aan. Tegelijkertijd kwam Mathys Rondel (VC Pays de Loudeac) vanuit de achterhoede terug.

Na een volgende demarrage van Thompson moesten Tercero en Rondel opnieuw lossen. Ook Staune-Mittet liet een gaatje, maar Ryan wachtte op de Noor en bracht hem terug. Even later sloten Tercero en Rondel eveneens weer aan, waarna Ryan de kop nam. In de voorlaatste kilometer besloot de Ier echter zelf te demarreren. Hij sloeg een gat en zou niet meer teruggepakt worden.

Ryan pakte zodoende de zege en achter hem reed Staune-Mittet naar de tweede plek. Laatstgenoemde verstevigde zodoende zijn leidende positie. Met nog etappe te gaan heeft hij een voorsprong van een minuut en 33 seconden op Thompson.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Stims 1 oktober 2022 om 16:44

Archie Ryan is wel heel hard aan het doorbreken zeg, mijn hemel. In 2020 amper kunnen koersen door corona, en in 2021 maar 4(!) koersdagen door een slepende knieblessure. Maar dit jaar gaat hij bergop bijna overal met de beste mee omhoog.

Vandaag ook weer de hele slotklim Staune-Mittet op sleeptouw genomen, om in de slotkilometer doodleuk nog even 15 seconden weg te rijden en de rit te winnen. Maak dat contract maar alvast klaar Jumbo, dit is weer een nieuw pareltje.

5
goldone123 1 oktober 2022 om 16:47

Ja die gaat vast wel naar jumbo visma, zo snel mogelijk

0
kelderfan 1 oktober 2022 om 17:26

Archie laat zich zeker zien in de laatste koersen. In Slovenie was hij al dik in orde met zijn zege in de 2e. etappe en vandaag weer. Hopelijk ziet de teamleiding dat ook.

0
Murcia 1 oktober 2022 om 18:26

Bewijs dat de opleiding van JV prima functioneert. Dit hele jaar al rijden ze goed en het vertrouwen in de eerder met blessures kampende Ryan betaald zich nu dubbel uit.

0
goldone123 1 oktober 2022 om 22:01

Ja, tijmen graat overgens ook dikke prima.

0
goldone123 1 oktober 2022 om 22:01

Ja, tijmen graat overgens ook dikke prima.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone