Ruth Winder (28) stopt aan het einde van het seizoen

vrijdag 9 juli 2021 om 11:11
Ruth Winder (28) stopt aan het einde van het seizoen

foto: Cor Vos

Ruth Winder zal binnenkort afzwaaien als wielrenster. De nog altijd maar 28-jarige Amerikaanse, dit jaar winnares van de Brabantse Pijl, voelt dat de tijd is gekomen om te stoppen. “Ik reed al enkele jaren rond met het idee om te stoppen. Ik wil graag meer thuis zijn”, aldus Winder.

Winder begon haar carrière in 2014 bij UnitedHealthcare Pro Cycling en werd na drie seizoenen opgepikt door Trek-Segafredo. De renster wist in haar loopbaan een etappe te winnen in de Giro Donne, kroonde zich vorig jaar tot eindwinnares van de Tour Down Under en was afgelopen voorjaar de beste in de Brabantse Pijl. Ook werd ze in 2019 Amerikaans kampioene op de weg.

Twee werelden 
Winder had tijdens de coronapandemie tijd om over de toekomst na te denken. “De pandemie heeft me in zekere zin geholpen bij het nemen van deze beslissing. Ik realiseerde me na verloop van tijd dat ik uit het wielrennen wil stappen. Ik leefde twee verschillende levens. Ik was enerzijds een wielrenner in Europa en anderzijds een gezinsmens in de Verenigde-Staten. Ik wil nu verder als niet-wielrenner.”

De Amerikaanse zal de wielersport overigens niet helemaal vaarwel zeggen. “Ik hoop nog wel betrokken te blijven bij de sport. We hebben in Boulder (waar Winder woont, red.) een heel goed juniorenprogramma. Ik zou graag mijn kennis willen overdragen aan een nieuwe generatie. Daarnaast wil ik wel iets gaan doen met coaching en ik ga me nu ook meer richten op het gravelracen.”

Spelen en WK
Winder, die momenteel in Italië verblijft voor de Giro d’Italia Donne, zal de komende weken en maanden nog deelnemen aan de Olympische Spelen van Tokio, de Donostia San Sebastian Klasikoa Women, de Grote Prijs van Plouay, Tour de l’Ardèche en het WK wielrennen in België. De renster denkt aan een afscheid na de Women’s Tour (4-9 oktober) in Groot-Brittannië.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Poeksel 9 juli 2021 om 11:27

Zonde, was toch goed bezig dit seizoen. Ik vraag me af in hoeverre het (naast de reden die ze geeft) ook een financiele kwestie is. Het is toch makkelijker opofferingen te doen als je er goed voor beloond wordt.

007 9 juli 2021 om 12:21

De vrouwen bij Trek verdienen tenminste het minimumloon van 40.045 Euro:

https://www.wielerflits.nl/nieuws/trek-segafredo-stelt-minimumsalaris-vrouwen-gelijk-aan-mannen/

chasse patat 9 juli 2021 om 13:26

De biologische klok, investeren in je relatie en de financiën die daar tegenover staan wegen niet tegen elkaar op in het Amerikaanse vrouwenwielrennen. Begrijpelijk om dan te investeren in de toekomst.

FritsvanHoefelen 9 juli 2021 om 14:10

Gelukkig zit ze niet meer bij DSM. Anders had men hier ook weer het label weggepest op geplakt

Sagan=hulk 10 juli 2021 om 12:22

Tijd voor kinderen, vrijheid in de USA tegen die continue Corona maatregelen in de EU, je begrijpt de keuze wel.

Headlines

Materiaalzone

Populair