Rui Costa wint op Jebel Hafeet ondanks Nederlandse tegenaanvallen

zaterdag 25 februari 2017 om 14:15
Rui Costa wint op Jebel Hafeet ondanks Nederlandse tegenaanvallen

Foto: ANSA

Rui Costa heeft de koninginnenrit in de Abu Dhabi Tour op zijn naam geschreven. De vele klimtoppers aan de start maakten er vandaag een spannende strijd van op Jebel Hafeet. De Nederlanders hadden hier een groot aandeel in.

Harde wind
De etappe werd vandaag gekleurd door een kopgroep van vier man. Simone Andreetta  (Bardiani-CSF), Pavel Brutt (Gazprom-RusVelo), Stephen Clancy (Novo Nordisk) en Alan Marangoni (Nippo-Vini Fantini) probeerden op het vlakke en vooral winderige stuk richting de 10,8 kilometer lange slotklim naar Jebel Hafeet het peloton voor te blijven, maar dat bleek een onmogelijke opdracht. Op veertien kilometer van het einde was het gedaan voor de vier leiders.

De harde wind zorgde halverwege de etappe overigens voor een korte neutralisatie. Er was veel zand op de weg gewaaid, waarna de organisatie besloot om de koers even stil te leggen.

Speldenprikken Quintana
De weersomstandigheden hielden Nairo Quintana niet tegen om al snel de knuppel in het hoenderhok te gooien op de slotklim. Nadat hij zijn ploeg het peloton liet ontploffen, plaatste Quintana op 9,5 kilometer van de top zijn eerste speldenprik, maar Alberto Contador volgde direct. Ook bij een tweede poging van Quintana zat de Spanjaard meteen op zijn wiel. De twee bleven elkaar in de gaten houden, waardoor de helft van het sterk uitgedunde favorietengroepje zelfs even bij ze wegreed.

Rui Costa maakte gebruik van de situatie door samen met Ruben Fernandez en Manuel Senni weg te rijden. Daarachter probeerden Ilnur Zakarin en Laurens ten Dam naar hen toe te springen. Zakarin slaagde in die missie, maar voor Ten Dam ging de Rus te hard. Dat gold overigens ook voor Senni en Fernandez, waardoor Rui Costa en Zakarin vooraan alleen overbleven.

foto: ANSA/CLAUDIO PERI

Kruijswijk maakt indruk
Ondertussen ging Quintana op zes kilometer van het einde voor een derde keer in de aanval. Wederom volgde Contador direct, net als Vincenzo Nibali. Steven Kruijswijk moest even een gaatje laten, maar hij sloot als vierde aan bij de drie toppers, om vervolgens direct bij ze weg te rijden.

Rafal Majka gaf vervolgens een ploegmaat de opdracht om Kruijswijk terug te halen, maar de Nederlander wist desondanks voor het peloton uit te blijven. Hij zag even later wél zijn landgenoot Tom Dumoulin voorbij rijden. De Sunweb-renner was weggesprongen uit het peloton en probeerde naar de twee koplopers toe te springen. Kruijswijk kon hem niet volgen.

Dumoulin en Mollema in de achtervolging
Op 3,5 kilometer van het einde reden ook Bauke Mollema en Romain Bardet weg uit de groep met favorieten, waar Contador en Quintana elkaar in een greep leken te houden. Mollema bleek de betere van de twee. Hij liet al snel Bardet achter en ging ook over Kruijswijk heen, maar Zakarin, Rui Costa en Dumoulin zou hij nooit bijhalen. Mollema eindigde de etappe uiteindelijk als vierde.

Zakarin en Costa gingen als eersten de slotkilometer in, met tien seconden voorsprong op Dumoulin. De Nederlander leek op het einde steeds dichterbij te komen, maar Zakarin – die veel meer kopwerk deed dan Rui Costa – voorkwam dat Dumoulin kon aansluiten door het tempo hoog te blijven houden. Daar profiteerde Rui Costa van in de slotmeters. De Portugees sprintte relatief eenvoudig naar de etappezege. Zakarin werd tweede, Dumoulin derde.

Quintana raakt niet weg
Daarachter hadden de toppers de handdoek al in de ring gegooid. Quintana probeerde op drie kilometer van het einde weliswaar om nog eens weg te rijden, maar hij bleek niet in staat om Contador van zich af te schudden. Bij dat moment maakte George Bennett van LottoNL-Jumbo overigens veel indruk door als een van de weinigen die twee toppers te volgen. Hij ging daarna zelfs in de aanval en eindigde uiteindelijk als achtste.

foto: ANSA / MATTEO BAZZI

Dit artikel delen:

40 Reacties

Bertvd 25 februari 2017 om 14:16

Dumoulin en Mollema sterk hoor. Dik in orde. Net als Bennett!

0
kelderfan 25 februari 2017 om 14:17

Bennett lijkt niet in orde, maar hij is in orde.

0
schlossborn1995 25 februari 2017 om 14:17

Bennett erg verassend! Eerste koers dit jaar. Nederlanders reden goed. Tegenvallend gevecht tussen Contador en Quintana.

0
tendam 25 februari 2017 om 14:18

Die Rui Costa, nooit de sterkste maar wel heel vaak de slimste. Goed gedaan van Dumoulin en Mollema ook. Kruijswijk voor zijn doen ook prima, maar overschatte zichzelf wel ’n beetje.

0
DrJ 25 februari 2017 om 14:19

Wat een heerlijke strijd. Dumoulin en Mollema dik in orde. Zelfs Ten Dam was nog even vooraan. Gesink en Kruijswijk ook oké. Natuurlijk Bennett helemaal geweldig.

0
Belkin 25 februari 2017 om 14:19

Dumoulin en Mollema sterk, Kruijswijk liet zich ook goed zien en Gesink kon ook aardig mee. Dat ziet er weer goed uit voor dit jaar voor onze klimmers :)

0
Wheely 25 februari 2017 om 14:19

Prachtige klim gezien. Sterke Dumoulin en Mollema, waarschijnlijk net te laat gereageerd en Kruiswijk te vroeg.

0
Laatste man 25 februari 2017 om 14:19

Mooie koers. Rui Costa weer eens de slimste. Quintana en Contador de sterkste, maar tegen elkaar. Nederlanders mooi gezien + Bennett. Trouwens het sterkste deelnemersveld van het gehele jaar.

0
Lennimator 25 februari 2017 om 14:20

Kan er niets aan doen, maar ben toch blij dat die Rus niet won…

0
Sebas 25 februari 2017 om 14:20

Kruissie ook Bert! Goed en heel vermakelijk om de Nederlanders te zien. Vind het verrassend dat Steven zich zo snel al laat zien.

0
miguelon 25 februari 2017 om 14:20

Tergend dat slepen van Contador en Quintana, ze konden hier met de vingers in de neus één en twee zijn. De overwinning van Costa geeft wel nog een extra Cachet aan de winst van Hermans in Oman.

0
Poeksel 25 februari 2017 om 14:21

Geweldige rit (op het einde) ja, de strijd tussen Quintana en Contador, de Nederlandse aanvallen, Bennet die weer goed is, diverse andere toppers, hopelijk wordt de Omloop ook zo mooi.

0
TykkeThor 25 februari 2017 om 14:22

Costa begint ook sterk dit jaar zeg. En Quintana maar kijken naar Contador, terwijl hij hier niet eens kwam om te winnen. Lezen die gasten zich wel een beetje in vooraf aan de koers?

0
klassementsrenner 25 februari 2017 om 14:23

Als dit zo doorgaat kunnen nog leuke ereplaatsen en klassementen zien voor de Nederlanders.
Gesink, Kruijswijk , Mollema en Dumoulin zie in wel in staat voor rit overwinning in de bergen.
Ook leuk om te zien dat Bennett het goed doet. Hopelijk zien we die dit jaar ook vaker.

0
Koel 25 februari 2017 om 14:23

Valt nog mee dat de kop niet luidt:
“Rui Costa wint op Jebel Hafeet, Bennett achtste”……..

0
Ruben_ 25 februari 2017 om 14:24

Als Zakarin niet zo hard aan het slepen was kwam Dumoulin nog terug

0
Wheely 25 februari 2017 om 14:26

Mollema kan hopelijk vaker op deze manier profiteren van het feit dat Contador in zijn ploeg zit en andersom.

0
Covadonga 25 februari 2017 om 14:27

@Wheely
Heb jij gekeken dan? Dat had ik niet verwacht, aangezien het seizoen volgens jou nog moet beginnen -).

0
Guushovd 25 februari 2017 om 14:27

@Koel
Vanochtend azijn als ontbijt gehad?

0
tendam 25 februari 2017 om 14:28

@koel
Het grappige is dat je zelf dus blijkbaar heel erg bezig bent met die ploeg… valt jou dat nou zelf nooit op? Maar een leuk resultaat van Bennett inderdaad, goed opgemerkt!

0
Duh 25 februari 2017 om 14:28

Altijd gek dat het in een WT koers in het AK gaat om wie zich het best plaatst in massasprint etappes zoals nu voor plek 5 t/m 9. Majka het slimst geweest. Alaphille voor Kittel moeten knechten en daarom steeds pas achterin het peloton bij sprint etappes.
Benieuwd of er nog iemand wil sprinten voor tussensprints. Anders gaat het om de som van de etappe-uitslagen, nu:
Majka: 66
Bennet: 82
Aru: 99
Pozzovio: 107
Alaphillippe: 252

0
denistel 25 februari 2017 om 14:30

Alaphilippe ook lekker hoor denk 1 van de beste top 15 dit jaar

0
klassementsrenner 25 februari 2017 om 14:34

Gun het Costa dat hij wint. Mooie overwinning en goeie strijdlustige renner.

0
Wheely 25 februari 2017 om 14:34

@Covadonga
Daarom stond mijn tv ook aan, de omloop is reeds begonnen hé ;)

0
josi 25 februari 2017 om 15:00

Zakarin bezorgt Rui Costa weer een mooie overwinning, de Nederlandse klassementsrenners al op prima niveau en Bennet gewoon heel knap in zijn eerste koers na ziekte. Quintana en Contador hadden meer oog voor elkaar dan voor een goede uitslag.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone