Rui Costa klopt Thymen Arensman en slaat dubbelslag in slotrit Ronde van Valencia

zondag 5 februari 2023 om 17:22
Rui Costa klopt Thymen Arensman en slaat dubbelslag in slotrit Ronde van Valencia

foto: Cor Vos

Rui Costa heeft zijn hoogvorm in het voorjaar opgeluisterd met eindwinst in de Ronde van Valencia. De ervaren Portugees van Intermarché-Circus-Wanty klopte Thymen Arensman in de slotetappe en trok zo het eindklassement naar zich toe. Costa reed Giulio Ciccone, die zich in de slotkilometers liet verrassen door een late uitval, uit de leiderstrui.

De kopgroep van de dag bestond uit Davide Gabburo (Green Project-Bardiani-CSF-Faizanè), Alessandro De Marchi (Jayco AlUla) en Samuele Battistella (Astana Qazaqstan), maar zij hielden geen stand in het klassementsgeweld tijdens deze korte etappe naar Valencia. Op de tweede klim van de dag gooide Aleksandr Vlasov namelijk de knuppel in het hoenderhok op La Frontera (5,2 km aan 9%).

Klassementsleider Giulio Ciccone volgde Vlasov en ook andere klassementsrenners Tao Geoghegan Hart, Pello Bilbao, Marc Soler, Thymen Arensman en de overgebleven Battistella kwamen samen over de top. Rui Costa wist zich in de afdaling terug te knokken in de favorietengroep.

Elitegroep blijft uit handen van achtervolgers
Een grote achtervolgende groep met onder meer Mikel Landa en Damiano Caruso volgde lange tijd op ongeveer een halve minuut. Vijftien kilometer voor de meet was het gat even tien seconden, maar de definitieve aansluiting volgde nooit. In de kopgroep waren het Bilbao en Hart die belangrijke bonificatieseconden pakten, waardoor ze Ciccone nog uit de leiderstrui konden rijden.

Dan moesten ze wel de etappe winnen en zo nog meer bonificaties binnenslepen. Maar Arensman en Costa staken daar een stokje voor. De Nederlander sloop weg en kreeg de Portugees achter zich aan. De twee vielen niet meer stil en gingen sprinten om de ritzege.

Costa bleek nipt sneller dan Arensman en wist zo twee vliegen in een klap te slaan; hij won door de voorsprong en de bijbehorende boni’s namelijk ook het eindklassement. Ciccone, die alles op alles zette in de achtergrond, eindigde in het klassement op zestien seconden van Costa.

In de chaotische slotfase kwamen Hart en Vlasov – buiten het zicht van de tv-camera’s om – ten val. Hun tijdverlies werd daardoor geschrapt, waardoor ze in de top-5 van het eindklassement eindigden. De jonge Jumbo-Visma-kopman Tom Gloag miste de slag op de laatste klim en was aangewezen op achtervolgen. Hij stelde een zesde plaats in het eindklassement veilig.

Dit artikel delen:

20 Reacties

Peel Rijder 5 februari 2023 om 22:48

Transfer van Costa begreep ik totaal niet. Nu wel! Alle credits naar Intermarche, heerlijke ploeg, goed beleid

3
go Ineos 5 februari 2023 om 17:24

Uberdom van Arensman om aan te vallen, in plaats van Geoghegan Haert

1
go Ineos 5 februari 2023 om 17:25

Helpen voor de sprint

-1
tvm 5 februari 2023 om 17:36

Mooiste ontknoping die ik in tijden heb gezien. En weer zoals vanouds op een sluwe, tactische manier de koers naar zich toe getrokken.

1
Wheely 5 februari 2023 om 19:36

Schitterende finale inderdaad.

0
xistnc 5 februari 2023 om 17:37

Heerlijke chaos in de finale, mede door de onjuiste tijdverschillen en de slagschaduwen. Weer laten enkele ploegen zich de kaas van het brood eten door onbegrijpelijke tactiek.

Ben benieuwd of het klassement klopt dat ze nu geven, dan zouden Vlasov en Hart zijn weggevallen uit de top.

1
ChefSpijker 5 februari 2023 om 17:49

Er was een valpartij in de achtergrond. Zullen die twee ook wel bijgelegen hebben. In dat geval wordt het nog wel gecorrigeerd.

0
Polleke 5 februari 2023 om 17:54

Mooi, een juniorenkoers… zou wel eens mooi zijn om nu beelden van allemaal radeloze sportdirecteuren en performance managers in de volgauto’s te zien…

0
Limal 5 februari 2023 om 17:55

Het is gecorrigeerd – Hart heeft nog als 3e op het eindpodium gestaan en Vlasov is ook weer 5e in het AK. Wel spijtig dat die val de onderweg vergaarde boni’s teniet deed.

1
Limal 5 februari 2023 om 18:01

Zotte finale! Toen ik gisteren het profiel zag dacht ik “hoe spijtig dat die klim halverwege de rit ligt”, maar dan zag ik dat de etappe slechts een dikke 90 km lang was en er dus wel vuurwerk verwacht kon worden. Het ontgoochelde zeker niet!

Zuur voor Arensman dat die sluwe Costa er nog net overkwam, maar dit belooft wel goeds voor de rest van het seizoen.

1
Ronellenfitsch 5 februari 2023 om 18:02

Costa altijd al een lepe renner geweest, komt bij Wanty weer optimaal tot z’n recht

1
Ronellenfitsch 5 februari 2023 om 18:04

En allang blij dat het niet alleen maar een rondje bergop en vlak sprinten is. Hup lepe renners!

1
Jean Dumas 6 februari 2023 om 06:13

Het is geen schande om van deze Rui Costa te verliezen. De hele kopgroep was uiteengeslagen en de achtervolgende groep met Fred Wright heeft een groot deel nog opgeslokt.

0
Federico Bahamontes 5 februari 2023 om 17:29

De extreme sprong voorwaarts die Intermarche sinds vorig jaar heeft gemaakt zonder dat ze nou per se hele grote renners hebben gehaald doet toch enigzins de wenkbrauwen fronsen. Laat ik het houden op gezond scepticisme gezien de geschiedenis van de sport..

Nu ook weer zo’n Costa. Rijdt al jaren eigenlijk amper meer fatsoenlijke resultaten in serieuze koersen en in zijn eerste maand bij Intermarché vlamt hij weer als nooit tevoren.

-2
Mr. Tornado 5 februari 2023 om 17:35

Costa zat bij UAE in een ploeg met enkele van de beste renners in het peloton waardoor hij vaak een dienende rol kreeg. Zo was het voor hem veel moeilijker om voor een eigen resultaat te rijden. Bij Intermarché is het algemene niveau wat lager en is hij één van de betere renners binnen de ploeg. Hij moet nu niet naar ploeggenoten kijken en kan volledig voor zichzelf rijden.

3
tvm 5 februari 2023 om 17:38

Het is natuurlijk slechts een voorbereidingskoers. Wellens won ook jaar in jaar uit op Mallorca in februari, en zag je verder niet zodra de grote mannen in vorm geraakten.

Dit was niet tegen Janneke en Mieneke, maar wel b-garnituur en/of renners die nog in vorm moeten raken.

Rui Costa gaat deze zomer geen platte prijs rijden, let maar op.

-2
Timothy12 5 februari 2023 om 17:43

Bovendien heeft UAE waardeloze trainingsmethodes die alleen werken bij een beperkt aantal renners.

2
TheBigShow 5 februari 2023 om 17:50

Ik snap je punt, echter reed Rui Costa vorig jaar in februari ook al goed rond

1
mokum the best 5 februari 2023 om 17:54

Ik sluit me hier volledig bij aan. Ze hebben denk ik het minste te besteden als ploeg. Maar de renners doen niet onder voor Jumbo UAE INEOS. Het verhaaltje van goeie trainers begeleiders zal het wel weer worden. Vorig jaar reed die kleine Italiaan en Bimi zeer opvallend. Maar nu rijden ze allemaal als motors. Aike rustig aan met je renners want dit gaat opvallen.

-1
zietemgaan 5 februari 2023 om 21:00

Ach, eerst is het van hup Wanty! Wat een sympathiek ploegje! En oops dan verslaat Costa Neerlands Hoop en plots wenkbrauwen gefrons en geïnsinueerde nonsens, tsssss

2

Headlines

Populair

Materiaalzone