Rui Costa debuteert voor Intermarché-Circus-Wanty met zege in Trofeo Calvià
foto: Cor Vos
woensdag 25 januari 2023 om 16:16

Rui Costa debuteert voor Intermarché-Circus-Wanty met zege in Trofeo Calvià

De Trofeo Calvià (1.1), de eerste wedstrijd van Challenge Mallorca, is gewonnen door Rui Costa. De Portugese aanwinst van Intermarché-Circus-Wanty bleef samen met Louis Vervaeke en Ben Healy een achtervolgende groep net voor na een spannende slotfase. Vervaeke werd tweede, Healy derde.

De Challenge Mallorca, een serie van vijf eendagswedstrijden, begon woensdag met de Trofeo Calvia. De renners kregen op het Spaanse eiland meteen een pittig parcours voorgeschoteld. In de 150 kilometer lange koers met start en finish in Palmanova ging het continu op en af, wat aan het einde van de dag resulteerde in ruim 3.000 hoogtemeters. Kansen genoeg dus voor kleppers als Julian Alaphilippe, titelverdediger Brandon McNulty en Tim Wellens – altijd goed op Mallorca – om flink koers te maken.

Vanuit het vertrek ging het vrijwel gelijk omhoog. Op het eerste hupje wist nog niemand een gat te slaan, maar vrij snel daarna reed er een kopgroep van vier weg. Ben Healy (EF Education-EasyPost), Mirco Maestri (EOLO-Kometa), Matt Zimmer (Project Echelon Racing) en Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny) kregen de zegen. Hun voorsprong zou in het eerste deel van de rit oplopen tot ruim vier minuten.

Bewolking en neerslag op Mallorca – foto: Cor Vos

Tegenaanval
Op tachtig kilometer van de streep, toen het flink was beginnen te regenen, werd het onrustig in het peloton. Het begon bij Louis Vervaeke (Soudal Quick-Step), die een gaatje sloeg in de afdaling van de Coll de Sóller. De Belg kreeg even later het gezelschap van tien andere renners. Zijn ploeggenoten Julian Alaphilippe, Ilan Van Wilder, Casper Pedersen en Andrea Bagioli, Carlos Canal (Euskaltel-Euskadi), Kobe Goossens, Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty), Axel Zingle (Cofidis), Ben Zwiehoff (BORA-hansgrohe) en Tim Wellens (UAE Emirates).

Laatstgenoemde, Wellens, en Van Wilder kwamen niet lang na de afscheiding ten val. Zij waren niet enigen. Ook Wellens ploeggenoot Brandon McNulty was al tegen het asfalt gegaan, net als bijvoorbeeld Patrick Konrad en Lennard Kämna van BORA-hansgrohe. Allen zouden zij de wedstrijd verlaten. Ondertussen sloten de tien tegenaanvallers aan bij Maestri en Zimmer, die Eenkhoorn en Healy hadden moeten laten gaan.

Eenkhoorn en Healy – foto: Cor Vos

Vervaeke en Costa maken de sprong
Eenkhoorn en Healy hadden nog altijd dertig seconden voorsprong op de achtervolgers, toen Vervaeke en Costa daar versnelden. Zij probeerden samen de bres te dichten, maar kwamen niet snel dichterbij. De andere achtervolgers verloren zelfs weer wat terrein, terwijl het peloton al op meer dan drie minuten volgde. De renners die nog in het pak zaten, konden de zege vergeten.

Met nog een dikke twintig kilometer te gaan sloten Vervaeke en Costa dan toch aan bij het kopduo. Enkele kilometers later, op de laatste serieuze beklimming van de dag, liet Vervaeke zijn metgezellen achter. Hij probeerde solo naar de streep te rijden, maar dat lukte niet. Costa en Healy konden terugkeren. Eenkhoorn slaagde daar niet in: hij zakte terug in het groepje met Alaphilippe.

Spannende slotfase
Toch leek de Nederlander nog in kansrijke positie te komen. In de slotfase viel het leidende drietal namelijk behoorlijk stil, waardoor de achtervolgers snel naderden. Julian Alaphilippe deed hier veel werk voor Casper Pedersen. In de laatste kilometer begon Healy echter vol gas te geven in de kopgroep, in de hoop een podiumplek te pakken. Dat lukte, want de Ier werd derde. De overwinning ging naar Costa, die Vervaeke nipt versloeg. Voor de voormalig wereldkampioen was het zijn eerste zege sinds 4 februari 2020, toen hij een rit in de Saudi Tour op zijn naam schreef.

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
25 januari 2023 16:37
Wat hebben ze bij Lotto samen met Ridley een gave fiets voor Eenkhoorn geregeld. Echt heel tof en laat wel waardering zien.
  25 januari 2023 16:57
  Zeker. Heb sowieso het idee dat de nationale truien weer wat herwaardering krijgen. De Italiaanse kampioenstrui van Jayco is ook stylish en met veel meer respect gedaan dan wat UAE liep te prutsen de afgelopen jaren.
25 januari 2023 16:19
Het Intermarché effect houdt ook in 2023 aan!
  25 januari 2023 16:41
  Eerste zege sinds 2020 voor Rui Costa, vet jongeuh.
  Renners lijken zelden slechter te gaan rijden als ze naar deze ploeg trekken, au contraire. Costa is gemotiveerd en had zichzelf aangeboden bij de ploeg.
Mooie wedstrijd. De mannen van de vlugge stap hadden aanvankelijk zwaar overmacht, maar de felheid waarmee Eenkhoorn en Haely zich verdedigde heeft de wolfpak gesloopt. Fraaie overwinning voor Rui Costa.

Wel boutweer op het eiland.
  25 januari 2023 16:26
  tis ook 'gewoon' op Eurosport.
  25 januari 2023 17:12
  In Spanje, in Spanje, in Spanje!
  In Spanje schijnt altijd de zon! :)

  https://youtu.be/Z-cD01Tvh2M
25 januari 2023 16:35
Weer een mooie bewijs dat Visbeek goed oog heeft voor de weggedeemsterde renners bij andere teams
25 januari 2023 16:27
IWG en Aike Visbeek effect doet het weer.
25 januari 2023 16:34
Er is wel werk gemaakt van de uitrusting van Eenkhoorn, enkel de bidons missen nog een blauwe onderkant.
25 januari 2023 16:38
Healy rijdt zich het snot uit de neus voor het podium en speelt daarbij eigenlijk volledig in de kaart van Costa. Een wat meer uitgekookte renner had er meer uitgehaald. Ook geen eersteling voor Vervaeke, die net zoals Eenkhoorn verdienstelijk gereden heeft. Die Nederlandse kampioenentrui zal genoeg in beeld komen denk ik zo.
  25 januari 2023 17:17
  Als Healy dat niet had gedaan, had hij zeker het podium niet gehaald. Zo pakt hij toch aardig wat punten, in plaats van ze aan SQS te geven.
  25 januari 2023 17:32
  Healy heeft prima gereden. Gekozen voor 3e 1pv 10 plek.
  25 januari 2023 17:38
  Ja ik weet het wel, maar ik bekijk het vanuit zegestandpunt. Indien hij aan het einde niet rijdt, worden ze teruggepakt, maar ik heb het vooral over onderweg. Healy heeft het gat gedicht en Costa geprofiteerd, een winnaarstype zou dat nooit toegelaten hebben. Maar inderdaad, een podium was wellicht het hoogst haalbare voor hem.
25 januari 2023 16:35
Edit redactie: Correct! Het is aangepast, bedankt!
25 januari 2023 16:42
Mooie koers, ze maakten het nog even spannend op het eind.
25 januari 2023 16:50
Hup wanty
25 januari 2023 16:56
Sinds die fantastische regenboogtrui in Firenze in 2013 ben ik altijd fan van hem geweest, leuk dat hij weer eens wint.
  25 januari 2023 17:16
  Jawel, maar zowel jij als ik hadden in dat groepje van 3 goud gepakt. Zelden zo’n prachtige jij-niet-winnen-dan-ik-ook-niet-winnen actie gezien
25 januari 2023 17:06
150km... op ervaring, tussen niet winnaars. Ala en Bagioli lieten Louis z'n kans in dit kleine koersje.

Dit maakt zijn seizoen nog niet, de trofea cavia, moet ook wel met zo'n hoofd.


Maar deze pakken ze IWG iig al niet meer af.
  25 januari 2023 17:15
  Eén zwaluw maakt de lente uiteraard niet - maar in je eerste wedstrijd voor je nieuwe ploeg je eerste zege sinds 2020 halen is alvast een mooie binnenkomer. Een kleinere wedstrijd, maar ook dat is hem de afgelopen jaren niet gelukt.
  Misschien zijn 't dan toch niet zo'n dikke missers, die transfers van Intermarché ;-)
  25 januari 2023 17:22
  @Grand Plateau daarmee bewijst Rui Costa voorlopig jouw ongelijk zoals onze bolletjestrui ook al aangeeft.
  25 januari 2023 17:51
  ach ja, als jullie echt zulke opportunisten willen zijn, Prima
  25 januari 2023 18:01
  Het is blijkbaar lastig om positief en realistisch te zijn.
  Negatief zijn is veel makkelijker.
  25 januari 2023 18:40
  Volgens mij geef ik positief aan dat ze deze IWG al niet meer afpakken

  en ben ik (in tegenstelling tot jou) wel zo realistisch dat Rui Costa vooral won omdat hij met Vervaeke op pad was en Alaphilippe en Bagioli met water in de bek afwachtten op plek 9 en 10.

  Die hadden 'm gegarandeerd gerookt in de sprint.

  Denk de nickname even weg als je op reacties ingaat. ;)
  25 januari 2023 18:55
  Ik heb helemaal niet mijn mening gegeven over deze wedstrijd dus daar kun je (realistisch) geen oordeel over vellen. Ik had alleen in mijn geheugen dat iemand (wist niet meer wie) de aankoop van Costa, Calmejane en nog een andere renner verspilde moeite of dom beleid van IWG noemde. Dat vind ik een negatieve insteek. Ik heb het bericht even teruggezocht en het bleek dat jij dat had geschreven.
  25 januari 2023 22:15
  @alsacien
  Dus dat dingetje van "hoe heette jij een ander leven?" ben je kwijt?

  goed om te horen
25 januari 2023 17:32
Healy is helaas ook niet de slimste van het pak. Gaat, na heel de dag in de aanval te hebben gereden, zelf het gat op Vervaeke dichtrijden met een veel frissere Costa in het wiel. Wat dacht ie dan?
Laat Costa zelf dat gat helemaal dichtrijden, niet alleen is hij de beste sprinter van het trio, hij is ook een prima tijdrijder. Bijkomend voordeel is dat die fase dan langer duurt, waardoor ook Vervaeke langer voluit blijft gaan en krachten verspilt, terwijl Healy zit te rusten. Zo had Healy meer krachten kunnen sparen voor zijn getelefoneerde aanval, en had Costa wat minder fris geweest om erop te reageren. Dat ie dan eieren voor zijn geld kiest bij de sprint, kan ik dan wel weer begrijpen. Op dat punt ging hij toch nooit meer winnen, dus dan kiest hij voor een podiumplek, ongeacht wie er wint.
25 januari 2023 21:07
Valverde gestopt, Wellens die op heilige Mallorca-grond tegen de vlakte gaat.
Tja, zo komt er nog eens een kans voor Costa om te winnen.
Benieuwd of generatiegenoot Van Avermaet er dit jaar ook nog eens in slaagt om te winnen, na een veel te lange droogte.
25 januari 2023 16:51
Wint hij nu zijn gewicht in Cavia's?

Reacties zijn gesloten.