Rui Costa beleeft droomstart bij Intermarché: “Nieuw elan gevonden”
foto: Cor Vos
maandag 6 februari 2023 om 08:25

Rui Costa beleeft droomstart bij Intermarché: “Nieuw elan gevonden”

Rui Costa rijdt na enkele mindere jaren als herboren rond in het tenue van zijn nieuwe ploeg Intermarché-Wanty-Circrus. De 36-jarige Portugese oud-wereldkampioen won vorige maand al de Trofeo Calvia en schreef zondag – na een spectaculaire finale – de Ronde van Valencia op zijn naam.

De laatste etappe van de Ronde van Valencia was slechts 92 kilometer lang, maar eindigde in een sportief slagveld. Op de beklimming van La Frontera (5,2 km aan 9%) ontplofte de koers volledig en Rui Costa wist de schifting te overleven. In de chaotische finale trok de lepe Costa vervolgens de koers naar zich toe, versloeg hij Thymen Arensman in een sprint-à-deux en stelde hij bovendien de eindzege veilig.

De voormalig renner van onder meer Movistar en UAE Emirates was na afloop uiteraard erg blij met zijn dubbelslag. “Ik heb een nieuw elan gevonden sinds mijn komst bij Intermarché-Circus-Wanty. Deze ploeg gelooft in mij en dat motiveert me echt. Zondag startte ik vooral met de gedachte om een goed eindklassement te behalen. Deze korte rit beloofde intens te worden en dat was het geval.”

“Op de laatste klim werd ik op achterstand gereden, maar zonder te panikeren hield ik de eerste groep als mikpunt voor me. Daarna ben ik er in de afdaling op mijn eentje naartoe gesprongen. De samenwerking vooraan was niet optimaal, want verschillende teams hadden uiteenlopende bedoelingen. De laatste tien kilometer heb ik de groep gemotiveerd om voluit te blijven rijden en uiteindelijk zijn we erin geslaagd om het grote peloton voor te blijven.”

“Ik trek nu vol motivatie naar de Portugese wedstrijden”
In de finale wist Costa vervolgens het sportieve laken naar zich toe te trekken. “Het was mijn intentie om in de finale aan te vallen, om van een bocht gebruik te maken en eventueel op die manier voor de etappezege te gaan. De Ronde van Valencia is een zeer mooie wedstrijd, ik ben blij om deze tegen dergelijke concurrenten te winnen. Deze seizoensstart is gewoonweg fantastisch, na onze schitterende collectieve prestatie op Mallorca gaat het feest door. Ik trek nu vol motivatie naar de Figueira Classic en de Volta Algarve, twee Portugese wedstrijden.”

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
6 februari 2023 09:10
Ik ga niks insinueren, maar de geschiedenis heeft ons geleerd dat we kritisch moeten kijken naar ploegen waar veel renners beter gaan rijden.
  6 februari 2023 09:29
  Oei, dan is Uae verdacht waar Pogacar, Ayuso, Vine etc heel goed rijden. En oei Jumbo? Gloag, Vingegaard, Laporte, Benoot en Foss die ineens Wereldkampioen werd. En oei QS? Schmid, Cattaneo, Masnada etc. Laat ons gewoon genieten van de sport en vrijbuitersploeg Intermarche.
  6 februari 2023 09:44
  Het eerste deel van jouw alinea klopt Landeirovic, daarna laat je precies het probleem zien. Een kritisch vraagteken plaatsen bij de wielersport lijkt een no go geworden te zijn en dat is iets waar ik me al tijden enorm aan erger. Het is niet gek dat ploegen als UAE, Jumbo of welke topploeg dan ook onder een vergrootglas liggen omdat deze ploegen simpelweg bijzondere dingen doen.

  Ik ga geen namen noemen maar het afgelopen jaar heb ik dingen zien gebeuren die in de wielersport simpelweg nog nooit voorgekomen zijn, je kan dan boe en bah roepen als iemand daar bedenkingen bij heeft, maar het zou niet de eerste keer zijn dat wij, als wielerfans, later bedrogen uitkomen. Dat hele taboe over het uitspreken van bijzondere situaties moet er gewoon af.
  6 februari 2023 10:08
  Beetje misselijk om iedere renner die bovengemiddeld preseert direct verdacht te maken. Uiteraard geldt dat alleen bij wielrennen, bij andere sporten zijn zulke atleten direct grote helden waarbij verdachtmakingen uit den boze zijn. Ja: het wielrennen heeft in het verleden met aanzienlijke dopingzaken te maken gehad. Dat is breeduit uitgemeten in de pers, vandaar het label. Bij Operacion Puerto had iedereen het over de wielrenners, terwijl die maar een (klein) deel van de zaak vormden. Over de tennissers, voetballers, etc. heeft niemand het ooit.

  Als je door het verleden niet meer kunt genieten van de koers kijk er dan niet meer naar? Maar stop a.u.b. met al dat negatieve gedoe over mooie prestaties. In het geval van Costa heeft hij in het verleden al aangetoond het talent te hebben. Wellicht doet een verandering van omgeving een renner goed? Het mentale aspect kan een grote invloed op renners hebben, het zou zo maar kunnen dat ze hier bij Intermarché erg goed in zijn.
  6 februari 2023 11:23
  Wat mij betreft is een beetje argwaan prima, maar mijn wenkbrauwen fronzen pas als er wat meer aan de hand is dan enkel goede resultaten, d.w.z. als er politie-invallen zijn, of als er gewerkt wordt met artsen met een verleden, of als er een beleid is waarbij vaak 'besmette' renners een contract krijgen. Alleen maar resultaten verdacht vinden, en hard roepen dat het hypocriet is dat je dat niet mag zeggen vind ik niet zo boeiend.
  6 februari 2023 11:44
  Klopt, vandaar dat ik geen namen noem. (Vals) beschuldigen is kwalijk en ook gewoon laster. Enkel is het probleem dat zelfs het fronsen van de wenkbrauwen voor een groot deel van het publiek al insinueren is. "Stop dan met kijken" is al helemaal flauw natuurlijk, ik geniet van sport en van iedere op het oog onmenselijk prestatie, maar ik vind het niet gek dat mensen (en ook ik soms) er soms vraagtekens bij hebben, sterker, het is bijna naief om er niks bij te denken.
  6 februari 2023 11:58
  Doet Costa dan dingen die hij in het verleden niet kon? Slim koersen afmaken was altijd zijn specialiteit en gisteren werd hij er bergop toch ook gewoon afgereden. Dat hij een paar jaar als knecht heeft rondgereden, doet daar niets aan af en ook in die periode wist hij in kleinere rondes resultaten neer te zetten. Bovendien was hij vrijwel altijd goed in februari.

  Ik zie bij Intermarché dan ook vooral dat renners betere resultaten boeken door op hun sterkste punten in te zetten en de juiste programmakeuzes te maken. Het is niet zo dat ze ineens veel harder bergop rijden of klassiekers domineren.
  6 februari 2023 12:52
  je kritische opmerking is ondoordacht om vele redenen:
  - Costa was de laatste jaren geen kopman meer, moest in dienst rijden van, en is bij Wanty de absolute nr. 1, dan scoor je. Cf. Kristoff vorig jaar.
  - Kobe Goossens is een talent dat eindelijk doorbreekt, wat overigens al een tijdje voorspeld werd.
  - Girmay is een absoluut toptalent dat de andere ploegen hebben gemist, en als toptalent wint hij nooit dominant, enkel door slim en goed te sprinten op het goede moment
  - motivatie is enorm belangrijk, een goeie vibe waardoor je elkaar optilt, het is een oud recept, waar niets chemisch aan is
  - Wanty domineert absoluut niet in de rondes en lange uithoudingskoersen, cf een meintjes die gewoon doet wat meintjes altijd al heeft gedaan, mooie uitslagen rijden, zonder meer. Stel dat die nu podium in een GR reed en plots versmachtende demarrages zou plaatsen, ja, dan zou ik het ook verdacht vinden.
  - en: het is verdorie nog maar de start van het seizoen, hoe kan je nu iets besluiten op basis van de januari en februari koersen, stel je voor dat je dat doet op basis van de oktober koersen, wanneer de riem er bij de meesten al afligt.. wel: nu is de riem er bij de meesten gewoon nog niet op.
  - kortom: niet doordacht.
6 februari 2023 09:45
Ik vind t wat te vroeg om meteen naar middelengebruik te insinueren. En kijk even naar vorig jaar want toen begon hij t seizoen ook erg sterk. Met 5 top 10 plekken in februari en 3e in de ronde van Oman en in de Saudi tour in t eindklassement.

Als je nu eens naar de fiets setup kijkt van Wanty TOV wat Costa reed bij UAE is de setup bij wanty ook technisch meer up to date. Hij rijd nu met een misschien wel 4cm smaller stuur dan hij deed bij UAE, net zoals veel renners bij wanty. De cube heeft een echt goed aero frame. Continental 5000STR tubeless banden die vele malen sneller zijn dan de tubes bij UAE die nog veel gebruikt werden. Hij had aero schoencovers aan etc etc.

Dus net als vorig jaar vroeg in vorm, maar nu met veel sneller materiaal onderweg. Ik vind het allemaal nog niet zo gek.
  6 februari 2023 09:56
  Hij heeft wel nog altijd flap oren
  6 februari 2023 10:41
  Sjongejongejonge, wat een oren
  Sjongejongejonge, wat zijn ze groot
  Daar ken je mee naar Friesland varen
  Zonder zeilen op je boot
Naar ik heb begrepen heeft Costa zichzelf aangeboden bij Wanty voor een veel lager salaris bij UAE maar met enorm veel motivatie om voor Wanty te rijden. Een soort vrijbuitersploeg waar hij nu al rendeert. Er zijn niet veel renners die slechter gaan rijden bij Wanty.

Reacties zijn gesloten.