Rudi Kemna: “Iedereen heeft inspraak in selectie”

dinsdag 1 juli 2014 om 18:58

De Giant-Shimano renners hebben in de periode voor de Tour de France, en eigenlijk gedurende het hele seizoen, invloed op de samenstelling van de Tourselectie. Rudi Kemna, ploegleider voor de Tour, legt aan WielerFlits uit waarom Marcel Kittel en John Degenkolb naar eigen zeggen niet expliciet gevraagd zijn naar hun mening over de renners die hen vergezellen naar Frankrijk.

“Kittel en Degenkolb hebben wel degelijk invloed gehad op de uiteindelijke selectie”, stelt de ex-prof als reactie op het eerdere artikel. “Dat heeft iedereen. Hun invloed speelt vooral door de manier van werken en koersen tijdens het seizoen. We evalueren elke koers en elke sprint. Daarbij spreken we natuurlijk over wat goed en minder goed gaat, hierin heeft iedereen zijn eigen mening.”

“Uiteindelijk moet uit deze mix echter wel een beslissing worden gemaakt. Er zijn altijd verschillende meningen, zowel onder de renners als onder de coaches. We hebben zeven, acht trainers die meespreken en die zijn het ook niet altijd allemaal met elkaar eens. Grotendeels wel, maar als het gaat om de knopen die uiteindelijk nog doorgehakt moeten worden is dat de verantwoordelijkheid van de teamleiding.”

Iedereen evenveel invloed
Op de vraag of beide Duitsers als kopmannen van het negental niet meer inspraak zouden moeten hebben dan anderen, antwoordt Kemna ontkennend. “Alle renners hebben bij ons evenveel invloed. De kopmannen hebben niet meer invloed op de selectie, want dan zouden ze ook die verantwoordelijkheid moeten dragen. We spreken natuurlijk wel constant met hen over hoe en wat, maar dat is met alle andere renners net zo.”

Het voorstel van Degenkolb om eens samen te zitten voordat de definitieve selectie bekend is, wordt door Kemna echter niet afgeschoten. “Als dat nodig is om meer duidelijkheid voor iedereen te creëren, dan staan we daar zeker voor open. Zo werken we ook als ploeg; als meerdere jongens dit fijn vinden dan kan dat altijd.”

“Deelname Ji Cheng resultaat van jaren investeren”
Met zijn opmerking dat “in de professionele wereld ook andere prioriteiten meespelen” leek Marcel Kittel vooral te doelen op het meenemen van Ji Cheng ten faveure van, bijvoorbeeld, landgenoot Johannes Fröhlinger. Kemna wil deze prioriteiten niet commercieel noemen. “De keuze voor Ji Cheng is gemaakt op basis van een combinatie van sportieve en andere factoren. Wij zijn al jaren Aziatisch georiënteerd, ook al toen Skil nog hoofdsponsor was. Als internationale ploeg werken we met allerlei nationaliteiten, en dus ook met Aziaten.”

En van die Aziaten wordt Ji Cheng komend weekend de eerste Chinees ooit in de Tour. “Ik verwacht zeker dat hij hem uitrijdt. Hij is in vorm. We zijn al jaren bezig hem op te bouwen naar dit niveau, en nu vinden we dat hij er klaar voor is. We hebben dit al met meerdere renners geprobeerd, en Ji Cheng is degene die uit dit proces is voortgekomen.”

Kopman Kittel noemde de Chinees een nuttige helper. “Hij zal zeker van nut zijn voor de ploeg”, beaamt zijn ploegleider. “Natuurlijk, de rol die hij heeft had ook door andere renners ingevuld kunnen worden. Maar dat geldt net zo goed voor onze sprinters, daar hebben we er ook zes van. Wij denken dat Cheng er op dit moment klaar voor is en daarom hebben we hem geselecteerd.”

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair