Rozetruidrager Ayuso ook ongenaakbaar in koninginnenrit Giro d’Italia U23

woensdag 9 juni 2021 om 16:40
Rozetruidrager Ayuso ook ongenaakbaar in koninginnenrit Giro d’Italia U23

foto: IsolaPress

De koninginnenrit in de Giro d’Italia U23, met aankomst op de beklimming naar Lago di Campo Moro, is gewonnen door Juan Ayuso. De nog altijd maar 18-jarige Spanjaard van Team Colpack Ballan bleek andermaal de sterkste klimmer en wist zo zijn voorsprong in het klassement nog wat verder uit te breiden.

Voor de renners in de Giro d’Italia U23 was het vandaag de dag van de waarheid. De zevende etappe, van Sondrio naar Lanzada Diga di Campo Moro, konden we gerust omdopen tot koninginnenrit van de ronde. De beklimmingen naar Monastero en Triangia waren pittige voorgerechten in aanloop naar de dertig kilometer lange slotklim naar Lago di Campo Moro (de enige klim van buitencategorie deze ronde), met zijn top op 2.020 meter boven zeeniveau.

Leider Ayuso is bij de pinken – foto: IsolaPress

Vroege vlucht kleurt Italiaans 
Het peloton, met rozetruidrager Juan Ayuso op de eerste rij, reed omstreeks 12.40 uur het centrum van Sondrio uit om te beginnen aan de net geen 120 kilometer lange bergetappe. De vlucht van de dag werd gevormd na goed dertig kilometer koers. Gabriele Petrelli (Cycling Team Friuli ASD), Federico Guzzo en Gabriele Benedetti (Zalf Euromobil Fior), Leandro Masotto (Iseo Serrature-Rime-Carnovali) en Alessandro Santaromita (Velo Club Mendrisio) waren de avonturiers met dienst.

De voorsprong van Petrelli, Guzzo, Benedetti, Masotto en Santaromita liep op een bepaald moment op tot om en nabij de vier minuten, maar de Italianen bleken al snel vijf vogels voor de spreekwoordelijke kat. In aanloop naar de slotklim naar Lago di Campo Moro spatte de kopgroep uiteen en bleven Benedetti, Petrelli en Santaromita als sterkste klimmers over. De groep der favorieten naderde echter met rasse schreden en eenmaal op de slotklim werden de laatste avonturiers tot de orde geroepen.

De vroege vluchters werden netjes op tijd ingerekend – foto: IsolaPress

De groep der favorieten werd vervolgens al snel stevig uitgedund tot een man of vijftien. Het was wachten op een eerste versnelling van een van de favorieten en die kwam er van Jesus David Peña. De 21-jarige Colombiaanse pocketklimmer, eerder dit jaar al winnaar van de Ronde van Colombia voor beloften, werd geschaduwd door leider Ayuso, de Belg Henri Vandenabeele, Brit Thomas Gloag, Noor Tobias Johannessen en de Italiaan Alessandro Verre.

Ontketende Ayuso boekt derde ritzege 
Vervolgens was het aan Ayuso om aan de boom te schudden en het Spaanse toptalent slaagde erin om de meeste tegenstrevers uit het wiel te rijden. Alleen Peña wist zijn wagonnetje aan te haken, maar moest niet veel later voor zijn eigen tempo kiezen en zo kreeg de ongenaakbare Ayuso vrij baan richting de finish. De ontketende rozetruidrager reed alsmaar verder weg en kwam uiteindelijk met voorsprong over de finish, goed voor zijn derde ritzege in deze Giro d’Italia U23. Peña werd tweede, voor Vandenabeele.

In het algemeen klassement loopt Ayuso alleen nog maar verder uit. Nummer twee Johannessen volgt op bijna drie minuten, Vandenabeele blijft derde op 3:42 van de Spanjaard. Lennert Van Eetvelt zakt twee plekken en staat nu achtste. Donderdag krijgen de renners weer een lastige bergrit voorgeschoteld, over de Passo del Tonale, naar de slotklim naar Andalo.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Landeirovic 9 juni 2021 om 16:43

Ongezien dominant deze 18 jarige Ayuso!

Gilberto 9 juni 2021 om 16:59

Wel oppasse dat er niet weer meteen fanboys aan kome zette met de voorspelling dat deze jongen 8 keer de Tour achter elkaar gaat winne straks..
Vandenabeele toch weer netjes

Kannibaal van Schepdaal 9 juni 2021 om 21:41

Ik denk wel dat het al duidelijk is dat dit niet zo’n winnaar zal blijken die later niets voorstelt bij de profs; De jonge leeftijd en de mate van dominantie doen mij vermoeden dat het wel supertalent is zoals ook Bernal, Pogacar, Evenepoel en Pidcock gebleken zijn. Wat niet wil zeggen dat hij ook van hetzelfde niveau is. Wel dat dit wellicht geen toevalstreffer is maar wel een voorbode voor meer moois bij de profs.

Drossard Kudus 9 juni 2021 om 17:55

Johannessen ook aan een mooie ronde bezig. Viel op in de eerste etappes van TOTA, maar moest toen wegens besmettingen in de ploeg vroegtijdig naar huis.

MartinMartin 9 juni 2021 om 18:07

Ook hier had evenepoel mooi tweede kunnen worden, net als zijn vader, ook eeneeuwige twee

Melkzuur 9 juni 2021 om 18:10

Dat was Van der Poel en niet zijn vader, maar grootvader.

Diskob 9 juni 2021 om 18:30

Eens zien hoe deze knaap hier in de grond wordt geanalyseerd als hij niet binnen de drie jaar een grote ronde wint.

Landeirovic 9 juni 2021 om 22:14

https://twitter.com/i/web/status/1402662389867241477

Hier zie je zijn geweldige aanval bergop.