Rouwend peloton pakt de draad weer op

woensdag 1 mei 2019 om 17:15
Rouwend peloton pakt de draad weer op

foto: avesportfoto.nl

Nationaal

In de rubriek Nationaal schenkt WielerFlits aandacht aan het Nederlandse Continental-circuit, maar ook de buitenlandse renners in Nederlandse dienst en onze landgenoten in buitenlandse team komen aan bod. In de deze aflevering een in memoriam over Robbert de Greef. Het wielerpeloton rouwt om het veel te vroege afscheid van deze talentvolle renner. Verder ook aandacht voor BEAT en Metec-TKH.

In memoriam: Robbert de Greef (1991-2019)

Groot was de vreugde toen Robbert de Greef op 17 maart naar een tweede plaats in de Ronde van Drenthe reed. De 27-jarige coureur bewees die dag tussen de WorldTour-renners het ProContinental-niveau uitstekend aan te kunnen. En dat in een seizoen waarin hij gedwongen werd een stap terug te zetten naar het Continental-niveau. Vreugde is echter relatief en in dit geval van erg korte duur, want twee weken later kantelde vreugde in verdriet. De Greef kreeg in de Omloop van de Braakman een hartstilstand op de fiets en sindsdien vocht hij voor zijn leven. Op 25 april deed een hersenbloeding de Nederlander uiteindelijk de das om.

Robbert de Greef zag op 27 augustus 1991 het levenslicht in het Brabantse dorp Geldrop, waar hij op 11-jarige leeftijd het wielervirus te pakken kreeg: sindsdien was De Greef niet meer weg te slaan uit de Nederlandse wielerwereld. De Nederlander was vanaf zijn debuut in het Landelijk Jeugd Toernooi op 27 april 2003 tot zijn laatste koers de Omloop van de Braakman op 30 maart 2019 zestien jaar lang een gewaardeerd coureur in het peloton.

Dat kwam niet alleen door zijn bijzondere toewijding en motivatie voor de sport, maar ook door zijn behulpzaamheid, vrolijke karakter en humor, zeggen de vele coureurs met wie De Greef heeft samengereden. En dat zijn er veel: De Greef sleet in zijn wielerbestaan één clubploeg, vijf Continental-teams en één ProContinental-team. Van TWC De Kempen tot Alecto; allemaal werden ze de afgelopen dagen in rouw gedompeld door het vroege overlijden van de coureur.

Lees hier verder


Familie haalt herinneringen op aan Robbert de Greef

De familie van Robbert de Greef heeft online een condoleanceregister geopend, ter nagedachtenis aan de vorige week overleden wielrenner. De Greef lag al enkele weken in coma na een hartaanval tijdens de Omloop van de Braakman. Een hersenbloeding werd hem vrijdag 26 april fataal.

“De strijd is gestreden, zijn race is over. Tot ons grote verdriet is onze lieve Robbert in de nacht van 26 april 2019 overleden. Het is met geen woorden te beschrijven hoe erg wij deze knapperd nu al missen”, schrijven de nabestaanden.

In het online register worden door oud-collega’s en bekenden van De Greef herinneringen opgehaald. Onder meer zijn voormalig ploegleider Ton Welling laat een reactie achter: “Onwerkelijk, we hebben samen een mooie tijd gehad bij het Koga Cycling Team. We zullen je nooit vergeten . Sterkte allen.”

Wil je zelf een herinnering delen? Bekijk hier het online register.

De Greef zal aanstaande maandag worden gecremeerd.


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


Beladen overwinning Marco Doets in ‘s-Gravendeel

foto: avesportfoto.nl

Alecto CT had afgelopen weekend geen wedstrijd op het programma staan. Enkele renners besloten wel individueel aan de start te verschijnen van criteriums. Marco Doets en Coen Vermeltfoort reden op Koningsdag het criterium van ’s-Gravendeel. En dat was niet zonder succes. Na ruim twee uur koers zegevierde Doets door zijn medevluchter in een sprint te verslaan.

Het zijn weken van uitersten voor de renners en omkadering van het Nederlandse Continentale-team. Na een maand onzekerheid overleed afgelopen vrijdag Alecto-ploegmaat Robbert de Greef. Voor de ploegmaten van De Greef een dilemma: koersen of niet? Na overleg met teamgenoten en ploegleiding werd besloten om te starten. “Uiteindelijk is besloten om te doen wat iedereen het leukst vindt: koersen”, zegt Doets.

Het criterium van ’s-Gravendeel werd ingeluid met een minuut stilte. “Dat was een bijzonder moment. Ik heb al vaker een minuut stilte gehouden voor de koers, maar dat was vaak voor mensen die je niet hebt gekend. Deze minuut voor Robbert raakte mij echt. Ik kreeg een soort van kippenvel. Maar daarna is het meteen weer terug naar de realkteit: helm op en vertrekken.”

In de twee uur durende koers raakte Doets met vijf man voorop. In de finale wist hij opnieuw weg te springen met medevluchter Stijn Appel, die hij in de sprint wist te verslaan. “In de laatste ronde voelde ik al dat ik ging winnen. Op de finish heb ik een ingetogen zegegebaar gemaakt.”

Voor de 23-jarige renner was het zijn eerste overwinning sinds juni 2017, toen hij de winst pakte in het criterium van Honselersdijk. “Ik had al een tijdje niet gewonnen en dat het dan uitgerekend nu gebeurt, is wel bijzonder. Criteriums rijden is erg leuk, maar ik mik vooral op een goede uitslag in klassiekers en UCI meerdaagsen.”


Alecto CT koerst dit weekend

De renners van Alecto CT hebben in overleg besloten hun wedstrijdprogramma aan te houden. Zaterdag starten de mannen van Piet Rooijakkers in de Holland Cup-wedstrijd Ronde van Overijssel UCI 1.2), zondag verschijnt het achttal aan het vertrek van de Ton Dolmans Trofee (Topcompetitie) in Limburg.

Alecto CT voor Ronde van Overijssel & Ton Dolmans Trofee
flag-nl Abe Celi
flag-nl Marco Doets
flag-nl Mitch Groot (reserve Ronde van Overijssel)
flag-nl Rene Hooghiemster
flag-nl Adne Koster
flag-nl Gijs Meijer
flag-nl Daan van Sintmaartensdijk
flag-nl Coen Vermeltfoort


Havik achtste ondanks lekke banden en kettingprobleem

De renners van BEAT Cycling Club keerden maandag terug van de Rutland-Melton Cicle Classic (UCI 1.2) in Engeland, waar Piotr Havik andermaal de beste uitslag neerzette. Hij werd achtste in de sprint, maar dat was niet de bedoeling. “Hier doe ik het niet voor, absoluut niet met de benen die ik had”, zegt Havik, die twee keer een lekke band kreeg in de laatste 65 kilometer.

“Ik kwam makkelijk terug in het peloton en reed iedereen die ik inhaalde los uit het wiel. Die versnelling had ik graag van voren gebruikt op het gravel”, aldus Havik. “Er waren veel smalle wegen waar slechts één auto op kon, een beetje vergelijkbaar met Limburg. We gingen over gravelstroken en boerenerven. Sommige stroken waren opgepoetst. Dat was wel jammer want het werd zo relatief makkelijk, niet zwaar genoeg. De combinatie met de 2.500 hoogtemeters maakte het wel lastig.”

Na zijn tweede lekke band op veertig kilometer van de meet duurde de achtervolging van Havik zo’n twintig kilometer. Ondanks wat uitvalspogingen hielden Rally UHC, Wiggins Le Col en Monkey Town-à Bloc alles bij elkaar voor de sprint. Daardoor besloot ook BEAT om te gaan voor Bugter of Hoeyberghs. “Perfect getimed kwamen we van voren met vier man op 1,5 kilometer”, legt Havik uit. “Ik had de hoogste snelheid en ik zat klaar om aan te zetten, maar toen trapte ik mijn ketting eraf. Ik ging bijna over de kop en moest vol in de remmen. Daardoor sloeg het treintje wel uit elkaar, maar ik herstelde mezelf snel en vond nog ruimte.”

“We wilden met drie man de laatste bocht ingaan, toen was het nog driehonderd meter tot de streep. Dat had zeker gekund als dat kettingprobleem niet gebeurd was. Dan was de kans op de zege of een podium groot geweest”, aldus Havik, die zelf niets opschiet met zijn achtste plaats. “Ik heb liever dat onze snelle mannen winnen of strijden om de zege.”


Titelverdediger Havik: “Oorlog maken in Overijssel”

Komende zaterdag verdedigt Piotr Havik in de Ronde van Overijssel (UCI 1.2) zijn titel. Vorig jaar klopte hij huidig WorldTour-prof Harry Tanfield in een sprint met twee. “Mijn vorm uit Engeland geeft vertrouwen, ook al was het niet het gewenste resultaat. Ik heb een hart voor deze koers, omdat het heel onvoorspelbaar is. Het moedigt aan om door te koersen”, beschrijft Havik.

In 2014 debuteerde Havik in Overijssel – namens Rabo Development – met een vierde plaats. Vorig jaar won hij. “Ik durf te zeggen dat ik nu weer de vorm heb om te kunnen winnen”, zegt de ambitieuze BEAT-kopman.

foto: Léon van Bon

Het ideale scenario voor Havik lijkt op dat van 2018, toen hij met één concurrent naar de streep reed in Rijssen. “Ik hoop op een omvangrijke vroege vlucht waar ik – bij een grote groep – zelf ook mee zit”, voorspelt hij. “Er is altijd een constant hoog tempo, waarna ik op de lokale ronde oorlog wil maken met het team.”

Selectie BEAT voor de Ronde van Overijssel
flag-nl Daniel Abraham
flag-nl Martijn Budding
flag-nl Luuc Bugter
flag-be Yves Coolen
flag-nl Piotr Havik
flag-be Daan Hoeyberghs
flag-be Guillaume Seye


Desale weer terug in training

Nahom Desale is weer terug aan het trainen. De coureur van BEAT Cycling Club moest vorige week een nacht in het ziekenhuis blijven na een harde val in de Arno Wallaard Memorial. De ploegleiding laat weten dat het goed gaat met de Eritreeër. “Hij heeft geen erg meer ondervonden van de valpartij”, aldus BEAT.


Arne Peters verrast in Wim Hendriks Trofee

In en rondom Koewacht werd zondag op de Zeeuwse kasseien de prestigieuze Wim Hendriks Trofee verreden. Een kopgroep met daarbij drie clubrenners wist in deze koers uit handen van het peloton te blijven. Arne Peters van Merida-de Adelaar bleef in Koewacht uiteindelijk Bryan Bouwmans (Jumbo-Visma-De Jonge Renner) en Tim van Dijke (ZRTC Theo Middelkamp) voor. Onder andere Metec-TKH, dat er alles aan deed om Arvid de Kleijn naar de overwinning te piloteren, kwam te laat. De Kleijn eindigde op de vijfde plek, net achter Wim Wittenberg.

De winst van de 23-jarige coureur uit Beekbergen is verrassend te noemen. Peters zit namelijk pas drie jaar op de fiets. Dit jaar lijkt de coureur helemaal zijn draai gevonden te hebben: afgelopen zaterdag won hij ook al de Koningsronde van Beilen, terwijl hij in de Clubcompetitie indruk maakte in de Grote Omloop van de Veenkoloniën en de Zuiderzeeronde, waar hij op een tweede en zesde plaats eindigde.

Uitslag flag-nl Wim Hendriks Trofee 2019
1. flag-nl Arne Peters (Merida-de Adelaar)
2. flag-nl Bryan Bouwmans (Jumbo-Visma-de Jonge Renner
3. flag-nl Tim van Dijke (ZRTC Theo Middelkamp)


Carpathian Couriers Race van start gegaan met veel Nederlanders

In Polen is dinsdag de U23-koers de Carpathian Couriers Race van start gegaan, met daarbij veel Nederlanders aan de start. Niet alleen Continental-team Metec-TKH zorgt voor de Nederlandse representatie in Polen, ook Sensa-Kanjers voor Kanjers en WPGA hebben de oversteek gemaakt naar het oosten van Europa.

In de proloog was het uitgerekend clubploeg Sensa-Kanjers voor Kanjers dat tussen de Continental-teams indruk wist te maken. De ploeg greep namelijk nipt laatste de leiderstrui. In de 1,4 kilometer lange proloog in Lublin kwamen Joren Bloem en Sam Gademan slechts een fractie van een seconde tekort om Marceli Boguslawski van de leiderstrui af te houden. Ook Marijn van den Berg en David Dekker verkochten namens Metec-TKH hun huid duur: zij kwamen twee en drie seconden tekort en eindigden daarmee op de plaatsen vijf en negen.

Jens van den Dool schittert door afwezigheid
Metec-TKH koestert goede herinneringen aan de Pools beloftenkoers. Vorig jaar was het namelijk Jens van den Dool die in deze wedstrijd nipt naast de eindzege greep: de coureur uit Hoogblokland eindigde op de tweede plaats in het klassement. Verrassend genoeg is Van den Dool er dit jaar niet bij om zijn tweede plaats te verdedigen of te verbeteren. De renners focust zich op de Ton Dolmans Trofee aankomende zondag en de Rhône-Alpes Isère Tour, die volgende week van start gaat.

Toch droomt het team ook dit jaar weer van de eindzege. Coureurs als Van den Berg en Dekker eindigden al kort in de proloog, terwijl ook Dennis van der Horst, Danny van der Tuuk en Tim Marsman in staat worden geacht om hier iets te kunnen.


Helmantel moet puzzelen voor nieuwe Nations Cup-koers in Frankrijk

Adriaan Helmantel achter het stuur bij zijn oud-werkgever Sunweb – foto: Cor Vos

Zaterdag en zondag rijdt de beloftenselectie van de KNWU twee wedstrijden in Frankrijk. Op 4 mei staat de Etoile d’Or op het programma. “Een wedstrijd die lijkt op een koers in Limburg”, legt bondscoach Adriaan Helmantel uit aan WielerFlits. “Het is een wedstrijd van 180 kilometer, met een aanlooplus van honderd kilometer. Daarna volgen vijf lokale rondes met twee pittige, korte klimmetjes. Die zijn ongeveer aan een kilometer heel steil, echt iets voor de puncheurs. Wij verwachten een open koers waarin de sterkste mannen overleven.”

De selectie vertrekt donderdagochtend richting Frankrijk. Ergens op hun route pikken zij Marten Kooistra en Ide Schelling op, die woensdag de laatste etappe in de Tour de Bretagne afwerken. Zij zijn ook meteen de kopmannen voor Helmantel, die een hels karwei had met het samenstellen van zijn ploeg. “Het was echt puzzelen. SEG Racing Academy, Sunweb Development, Metec-TKH en Monkey Town-à Bloc hebben allemaal een vol programma. Er zijn ook heel veel wedstrijden op dit moment, vandaar ook een aantal verrassingen.”

Naast beide SEG-mannen, vervolledigen Bas van Belle (Leopard), Yanne Dorenbos (De Volharding), Wout van Elzakker (Differdange-GeBa) en Lars Oreel (Dauner D&DQ-Akkon) de selectie. “Bas is een klimtalent”, legt Helmantel uit. “Lars’ programma houdt niet over en hij krijgt hierdoor de kans om twee extra wedstrijden te rijden. Yanne is de grootste verrassing; hij bereidt zich voor op het EK U23 op de baan, maar op de weg gaat hij best goed bergop. Wout mag zich ook laten zien, al rijdt hij alleen de Nation’s Cup-koers op zaterdag.”

Zondag rijdt de selectie ook een 1.2-koers (Entre Brenne et Montmorillonnais) in Frankrijk van dezelfde organisatie. Daar mogen teams maximaal vijf renners inschrijven. “Die wedstrijd lijkt minder lastig, ik denk dat sprinters daar kunnen overleven”, denkt Helmantel. Maar het draait vooral om zaterdag. “Andere landen kunnen ook niet hun sterkste ploegen afleveren. Zo zitten de Britten bijvoorbeeld ook met de Tour of Yorkshire. Voor ons is het de vraag hoe Marten en Ide uit Bretagne komen. Ik ben heel benieuwd of we onze stempel kunnen drukken.”

KNWU-selectie voor flag-fr Etoile d’Or (1.Ncup) en Entre Brenne et Montmorillonnais (1.2)
flag-nl Bas van Belle (Leopard)
flag-nl Yanne Dorenbos (De Volharding)
flag-nl Wout van Elzakker (Differdange-GeBa) * alleen Etoile d’Or
flag-nl Marten Kooistra (SEG Racing Academy)
flag-nl Lars Oreel (Dauner D&DQ-Akkon)
flag-nl Ide Schelling (SEG Racing Academy)


Kleiman wint bierprijs in Groot-Brittannië: “De eerste flessen zijn al op”

Kleiman boekte vorig jaar een UCI-zege in Turkije – foto: Tour of Antalya

Monkey Town-à Bloc reed afgelopen weekend eveneens de Rutland-Melton Cicle Classic (1.2) in Groot-Brittannië. “Van te voren werd verteld dat er gravelstroken in het parcours zaten en dat het leek op de Slag om Norg”, vertelt Wim Kleiman, die in de vroege vlucht zat. “Maar ik vond het wel meevallen, extreem zwaar vond ik de stroken niet. Maar de koers an sich was dat wel. Het is net een koers in Limburg: geen meter vlak, draaien, keren, op en af. Engelse landweggetjes waar geen twee auto’s naast elkaar kunnen rijden. Dat maakt het zwaar. De meeste stroken vond ik maar vrij kort en niet heel technisch.”

Kleiman beaamt dat het er in het peloton wellicht anders aan toeging. Hij zat dus in de vroege vlucht en won onderweg een tussensprint. Na afloop werd hij daarvoor op het podium geroepen, want daar stond een mooie prijs tegenover: het lichaamsgewicht van de renner in bier! “Echt grappig”, haalt Kleiman zijn gedachten tevoorschijn. “De dag van te voren zaten we aan tafel met de ploeg en zagen we dat er een bierprijs te verdienen was. We zeiden toen: ‘wie is het zwaarst?’, want die moest hem pakken. Toevallig was ik dat”, lacht de vroege vluchter.

Ploeggenoot Maarten de Jonge onderstreepte op het profielkaartje op de stuurpen de ‘biersprint’. Zo werd het toch een klein doel voor Monkey Town, die Kleiman en passant nog won ook. “Na afloop werd ik gehuldigd, dat is natuurlijk altijd leuk. Ik kreeg uiteindelijk vijftien pakketten bier van vier liter mee. Niet de 82,5 kilo die ik zwaar ben, maar dat maakt niet uit! ’s Avonds hebben we al een paar flessen opgedronken. Niet te veel, want dat is na een dag koersen niet lekker. Het slaat ook in als een bom”, lacht Kleiman weer.

“Wat ik er nu mee ga doen?”, gaat hij verder. “Het staat bij mij in de berging. We hebben hier een WhatsApp-groep in de regio, genaamd Grupetto Oost. Daar zitten allemaal Continental-renners in, zoals Joey van Rhee, Gert-Jan Bosman en Justin Timmermans. Maar ook oud-profs als Tom Veelers, Albert Timmer en Tom Stamsnijder. Naast fietsen, vinden veel van die jongens het ook leuk om te vissen. Eens per jaar doen we dat met een barbecue langs het water. Daarvoor hoeven we nu alleen nog maar vlees te halen, want het bier heb ik al in huis!”


Selecties Monkey Town-à Bloc voor druk koersweekend

flag-nl Ronde van Overijssel (UCI 1.2)
flag-nl Rick van Breda
flag-nl Chiel Breukelman
flag-nl Adriaan Janssen
flag-nl Lars Loohuis
flag-nl Folkert Oostra
flag-nl Rick Pluimers
flag-nl Mel van der Veekens

flag-nl Ton Dolmans Trofee (Topcompetitie)
flag-nl Chiel Breukelman
flag-nl Adriaan Janssen
flag-nl Jeen de Jong
flag-nl Alex Molenaar
flag-nl Folkert Oostra
flag-nl Rick Pluimers
flag-nl Mel van der Veekens

flag-dk Himmerlandt Rundt (1.2) en flag-dk Skive Løbet (1.2)
flag-it Nicola Gaffurini
flag-nl Maarten de Jonge
flag-nl Wim Kleiman
flag-nl Bas van der Kooij
flag-lv Martins Pluto
flag-nl Ivar Slik


Ploegwatchers

Alecto – Maxim Horssels

BEAT – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld

Monkey Town-à Bloc – Youri IJnsen

SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Vlasman CT – Maxim Horssels

Nieuwstips: [email protected]

Dit artikel delen:

1 Reactie

Mwielerfan 2 mei 2019 om 01:06

Mooi verhaal over die Engelse koers

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone