Rotterdam aast opnieuw op Grand Départ Tour de France

zondag 9 december 2018 om 17:54
Rotterdam aast opnieuw op Grand Départ Tour de France

foto: Sirotti

Rotterdam stelt zich kandidaat voor de Grand Départ van de Tour de France in 2023, 2024 of 2025. De gemeente heeft haar interesse al kenbaar gemaakt bij organisator ASO en wil graag een proloog en de start van de eerste etappe houden. In 2010 organiseerde de Maasstad al eens de start van La Grande Boucle.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Onder de naam ‘Rotterdam demarreert’ werkt de stad de komende jaren aan een landelijke samenwerking om de kandidatuur te bekrachtigen en meerdere etappes in Nederland te laten verrijden. In 2010 trok de Rotterdamse Grand Départ een miljoen bezoekers en gingen beelden van de stad de wereld over. In 2015 doorkruiste de Tour Rotterdam in de rit naar Neeltje Jans.

“Onze stad is bij uitstek geschikt voor dit soort grote internationale evenementen”, stelt sportwethouder Sven de Langen. “We willen dit echter niet alleen doen. Voor deze evenementen zoeken we de samenwerking met de andere grote steden in het land en met de gebieden om ons heen. Laten we er samen een feest voor heel Nederland van maken.”

Cancellara won in 2010
Fabian Cancellara was in 2010 de snelste in de proloog in Rotterdam. Met een gemiddelde snelheid van meer dan 53 kilometer per uur was hij tien seconden sneller dan Tony Martin. David Millar eindigde als derde op twintig seconden van de Zwitser. Daardoor mocht Cancellara de eerste leiderstrui van de Tour in ontvangst nemen.

Komend jaar begint de Tour de France in de Belgische hoofdstad Brussel met een rit in lijn van 192 kilometer en een ploegentijdrit van 27 kilometer. In mei werd al bekendgemaakt dat de Tour van 2020 in Nice begint. De Grand Départs van de jaren erna moeten nog worden toegewezen. Marseille toonde zich onlangs nog geïnteresseerd voor de jaren 2021 tot 2024.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Sjoerd102 9 december 2018 om 18:03

En Limburg aast op een etappe. Kan wellicht mooi gecombineerd worden

0
Jan 9 december 2018 om 19:43

El Bosco ,Dit maal bel je me wel. Gr De oude garde wielerflitsers ….

0
Slurpie Blauw 9 december 2018 om 20:56

2010 was fantastisch met die proloog. Ik liep daar rond met al die internationale talen die je om je heen hoort. Italiaans, Spaans, Duits, Engels, vele Nederlandse accenten…. zelfs Vlaams.

Goed parcours ook met die 2 bruggen; ik kon het parcours belopen met genoeg renners te zien. Rotterdam is ideaal voor een strakke, snelle proloog in een grote stad.

0
Geit in mijn Kelderman 9 december 2018 om 22:22

Tja, heb de afgelopen jaren vaak mijn bedenkingen gehad bij alle Vuelta’s in Drenthe en Giro’s in Apeldoorn, beetje overdaad schaadt. Maar als Rotterdammer zou ik hier toch wel weer erg blij van worden als je de grootste wielerwedstrijd kan organiseren. Wat Slurpie zegt: Rotterdam leent zich wel voor een parcours met de twee bruggen en je kan het heel uniek in beeld brengen.

0
Romāns Vainšteins 9 december 2018 om 22:31

Op zich is Rotterdam een fraai decor maar begin dan eens voor de lol met een Canada-piste dus geen proloog maar rondjes raggen en afspurten. Dag 2 door Zeeland kronkelen en dag 3 aanloop + draaien en keren op de welbekende Limburgse postzegel > klaar.

Dit betoog staat geheel los van dat het lichtelijk ridicuul is hoe geil NL is op het binnenslepen van rondestarten en hoe vaak het al gebeurd is de afgelopen jaren.

0
Kelder is de Man 9 december 2018 om 22:36

Overdaad schaadt..

0
the student 9 december 2018 om 23:34

We hebben er te veel gehad. En niet iedereen is fan van wielrennen. Op begeven moment begint een deel van de Nederlandse bevolking dan weer te klagen hoe veel geld het allemaal wel weer niet kost… en waarvoor eigenlijk?

Gewoon even nog 5 jaar langer stilzitten en afwachten en dan vind iedereen het weer fantastisch en bijzonder. Nu wordt t bijna normaal rondestarten in Nederland.

0
r525 10 december 2018 om 16:01

Sorry maar dit vind ik totaal geen valide argument. Kijk hoeveel voetbal en de daarbij behorende tokkies wel niet kosten. Wielrennen stelt (ook in verhouding tot het aantal fans) qua kosten in NL niets voor.

0
NDI22 10 december 2018 om 00:38

Ja hoor. Het was niet lang wachten op het eerste geld verslindende project van de nieuwe raad. Waarom niet investeren in de breedte sport of Zuid?

0
Col du Bramont 10 december 2018 om 08:23

Als men het budget rond kan krijgen samen met andere steden/instanties en een goed plan heeft, prima geen probleem. Eerst dat plan maar eens zien dat is er nu nog niet.

Maar het is ook wel een beetje overdaad schaadt met al die starts van Grote Rondes in NL. Het speciale gaat er van af zo, ik was al weer vergeten dat zowel Groningen als Adam de Giro start ook al hadden, oja Apeldoorn ook toch en dan nog eens de recente Tour en Vuelta starts.

0
Paul81 10 december 2018 om 09:54

Denk dat wekelijkse inzet van politie überhaupt bij ieder wedstrijd, de vernielingen aan treinen en binnensteden in sommige gevallen bij de voetbal op jaarbasis meer kosten dan de start van een grote ronde kost…

0
Zjoske 10 december 2018 om 16:41

Ja, maar dat staat hier los van. Of stel je voor om de Eredivisie een jaartje op te schorten ten faveure van een Grand Départ?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone