Roson klopt Nibali en slaat dubbelslag in koninginnenrit Kroatië

Roson klopt Nibali en slaat dubbelslag in koninginnenrit Kroatië

foto: Sirotti (archief)

zaterdag 22 april 2017 om 16:59

Jaime Roson heeft de koninginnenrit van de Ronde van Kroatië gewonnen. De Spanjaard van Caja Rural-Seguros RGA klopte klassementsleider Vincenzo Nibali in een rechtstreeks duel op de slotklim naar Ucka. Jan Hirt eindigde als derde.

Roson stond voor de vijfde etappe op twee seconden achterstand van Nibali in het klassement. Hij neemt door zijn zege de rode leiderstrui over van de kopman van Bahrain Merida. Morgen is de slotrit van de Ronde van Kroatië.

Caja Rural-Seguros RGA valt Nibali aan
De traditionele kopgroep van de dag (Lluis Más, Lukasz Owsian en Antonio Parrinello) haalde het niet en werd voor de slotklim ingerekend. Bahrain Merida bepaalde het tempo in dienst van klassementsleider Vincenzo Nibali, die zichtbaar emotioneel was voor de etappe. Caja Rural-Seguros RGA, dat met Jaime Roson de nummer twee van het algemeen klassement in de selectie had, probeerde de ploeg van Nibali onder druk te zetten door – opnieuw – Más in de aanval te sturen op de 16 kilometer lange slotklim.

Favorieten onderscheiden zich
Roland Thalmann van Roth-Akros koos vervolgens voor de aanval. De Zwitser kreeg wat ruimte, maar de Bahreinse formatie hield de trein goed intact. Het team stuurde zelfs Kanstantsin Siutsou (vierde in het klassement) vooruit, maar de mannen van Roson haalden hem terug. Een sterk uitgedunde favorietengroep reed de laatste drie kilometer binnen, waarna Nibali op 2200 meter van de finish besloot te demarreren. De Haai kreeg Roson en Jan Hirt met zich mee.

Roson de sterkste
Het drietal bleef naar elkaar kijken en hield de benen stil toen de Sloveen Jan Polanc (UAE Emirates) op en over hen heen sprong. Onder de vod van de kilometer sprintten Roson en Nibali weer voorbij Polanc. Toch lieten de beste twee renners de anderen weer terugkomen in het wiel. Roson controleerde en wachtte op de sprint, die hij van kop af wist te winnen.

Dit artikel delen:

16 Reacties

IlPirata 22 april 2017 om 17:01

Hij ging erg diep die Nibali om een 'ode' aan Scarponi te kunnen brengen, maar Roson was sterker en neemt ook nog eens de leiderstrui over van hem.

ditisdavid 22 april 2017 om 17:24

Dat wordt spannend morgen, gezien het peloton meestal verbrokkeld raakt op die aankomst in Zagreb.

Rondo 22 april 2017 om 17:56

Mooie overwinning, nadat hij deze week ook al een keer nipt tweede werd en ook de sterkste was.
Had iets minder enthousiast gemogen, maar ik kan er wel begrip voor opbrengen.
Renner met veel klasse, en aanvalslust gaan we hopelijk nog veel van horen en zien.

Janjanssen98765 22 april 2017 om 18:11

Jammer dat Nibali zijn vriend niet kon eren.

Edit redactie: Graag on topic

boehoe 22 april 2017 om 18:19

Edit redactie: Uit respect voor Michele Scarponi stoppen wij hier de discussie.

Wielrennertje 22 april 2017 om 19:24

Jongens, een discussie over wel of niet mogen juichen na een overwinning omdat er iemand is overleden is wel een beetje buitensporig. Natuurlijk wordt het ook door Roson betreurt.

Chaba 22 april 2017 om 19:35

mmm in dit deelnemersveld zou hij toch iedereen moeten zoek rijden bergop. Hij heeft nog heel wat werk te doen voor de Giro.

SCIC 22 april 2017 om 20:29

Roson rijdt volgend jaar vast bij een WT ploeg.

Leukefans 22 april 2017 om 20:34

@Chaba
Na een lange periode zonder races hebben de kilometers hem vast goed gedaan, zeker de lange ritten in dit rondje. Als hij dan net als vorig jaar vooral in de laatste week op zijn aller sterkst wil zijn, maak ik me nog geen zorgen over Nibali hoor. Die rijdt trouwens wel vaker wat minder in de voorbereiding, maar staat er haast altijd tijdens de grote afspraken!

Manuel Beltran 22 april 2017 om 20:38

Als je op deze dag een sprintje met Nibali aangaat hou je toch gewoon even de benen stil?

Bassieb 22 april 2017 om 20:47

Want? Roson had juist baat bij die bonificatie seconden om leider te worden. Overigens een zeer terechte overwinning omdat hij ook al achter Sioutsoe en later achter Polanc aanging.

nederbelg 22 april 2017 om 20:48

@wielrennertje
Buitensporig is enkel de beslissing van de redactie om de al bij al ingetogen discussie dan maar meteen te schrappen.
@beltran
Waarom zou Nibali hier de overwinning cadeau moeten krijgen?Hij heeft gevochten voor wat hij waard is, en ik ben zeker dat hij deze tweede plaats niet als een nederlaag beschouwd.

schipperaar 22 april 2017 om 20:50

@mb
Peleton wacht nooit maar Scarponi zal hem die tweede plek niet kwalijk nemen.

denistel 22 april 2017 om 20:56

sterk van Roson hoor die perste er nog een beste sprint uit.

Manuel Beltran 22 april 2017 om 21:31

Wellicht ben ik wat ouderwets in mijn opvattingen. Ik had Nibali vandaag graag een mooi eerbetoon zien brengen aan Scarponi op de meet. Nu heeft ene Roson m geklopt, schijnbaar verdient. Hup Roson!

Chaba 22 april 2017 om 23:33

Het is wel topsport. Belangrijke zege voor Roson. Ik zou het zelf niet waarderen als hij de benen stil zou houden. Nibali moet er dan maar alles aan doen om de Giro te winnen voor Scarponi.

Headlines

Materiaalzone

Populair