Roodhooft over Van der Poel: “Waterkansje dat er nog iets van dit seizoen te maken is”

vrijdag 10 september 2021 om 18:49
Roodhooft over Van der Poel: “Waterkansje dat er nog iets van dit seizoen te maken is”

foto: Cor Vos

Ploegleider Christoph Roodhooft van Alpecin-Fenix is voorzichtig over de kansen van Mathieu van der Poel om nog iets te maken van zijn wegseizoen. Sinds zijn veelbesproken val tijdens de Olympische Spelen van Tokio heeft de renner niet meer gekoerst vanwege rugklachten. Aan de hand van Antwerp Port Epic van zondag wordt een evaluatie gemaakt over zijn programma.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Peter Sagan, Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

“Het is moeilijk te zeggen hoe Mathieu ervoor staat, want hij is meer dan twee maanden uit koers geweest”, vertelde Roodhooft vandaag in het radioprogramma Bureau Sport op Radio 1. “Als er nog iets van het WK in Vlaanderen of Parijs-Roubaix kan worden gemaakt, dan is er nu geen tijd meer te verliezen en daarom wil hij in competitie even kijken hoe het gaat met zijn rug. Die is alles behalve hersteld. Het is nu: of het zou lukken, of het kan niet – en dan is het vakantie.”

De rugklachten zijn er nog steeds. “Mathieu heeft nog altijd het gevoel dat hij een rug heeft. Die zeurende pijn en dat vervelende gevoel op en naast de fiets is almaar aanwezig. Het is steeds op en af en niemand kan er de vinger op leggen, dus het is heel vervelend. Hij had al problemen richting de Spelen, maar iedereen heeft weleens wat. Toen kwam die ongelukkige val erbovenop. Er was niets van letsel te zien, maar hij zal daar wel zijn lichaam pijn hebben gedaan.”

‘Als het zondag niet gaat, zijn er niet veel andere opties’
De Antwerp Port Epic wordt een test voor Van der Poel. “Als het zondag echt niet gaat, zijn er in zijn geval niet veel andere opties. Het seizoen duurt nog vijf of zes weken; als hij niet kan koersen, dan is het over en out. Daarom willen we het nu proberen. Er is nog een klein waterkansje om iets te maken van het seizoen en bijvoorbeeld alsnog deel te nemen aan Parijs-Roubaix, in het kader van volgend jaar. Als het zondag echter niet gaat, dan is het simpel.”

“Ik blijf toch voorzichtig”, ging Roodhooft verder. “Als zijn rug op de training al gevoelig is… Een wedstrijd is toch nog iets anders en een WK is weer heel iets anders dan de koers van zondag. Voorzichtigheid en realisme zijn geboden, denk ik. Voor ons als ploeg is het ook niet aangenaam. We hebben het best goed gedaan in de afgelopen weke, maar we zijn nu ons speerpunt kwijt”, zei de ploegleider nog.

Dit artikel delen:

30 Reacties

De Siepel 10 september 2021 om 19:01

Klinkt niet goed. Dit is geen kwestie van even rustig aan en verder…

Chippen 10 september 2021 om 19:02

alles behalve hersteld, op training al gevoelig, steeds op en af maar ze weten niet waarom. aan de andere kant gaan ze dan maar "even kijken" of het dan in koers wel op wonderbaarlijke wijze plots zou lukken. eventueel laten we deze halve renner dan wat naar roubaix sukkelen in kader van volgend jaar. maar we zijn wel voorzichtig.

klinkt allemaal nogal als wanhopig en weinig gestructureerd gokwerk. ze komen op vele vlakken over als world tour team, maar af en toe duikt er toch wat continentaal amateurisme op.

koos1 10 september 2021 om 19:08

Klinkt niet hoopvol. Beter nu herstellen dan iets forceren en misschien volgend voorjaar nog steeds last hebben.

Alfons Haavers 10 september 2021 om 19:11

Het lijkt op basis van dit verhaal toch vreemd dat ze het gaan riskeren, Mathieu is nog altijd maar 26. Klinkt toch wat als kortetermijndenken.

Verder heeft hij al een mooi seizoen gehad, met een sterk voorjaar en een geslaagde Tour. Het is niet alsof het hele seizoen nog moet gered worden.

roeleur 10 september 2021 om 19:16

Zijn rug is alles behalve hersteld maar toch maar proberen met een zeurende pijn op en naast de fiets. Een gevaarlijke gok met een groot talent. En dus geen duidelijke hernia want niemand kan er de vinger op leggen. Wees verstandig en speel niet met vuur. Rust tijdelijk voor de toekomst verleden tijd is.

Blackcanyon 10 september 2021 om 19:18

Volgens mij had Van der Poel al iets van t seizoen gemaakt …

Panache 10 september 2021 om 19:25

De van der Poels en Roodhoofdjes zijn niet gek. Ze spelen verstoppertje, of ze spreken de waarheid (in dat laatste geval wordt er dit jaar slechts nog gekoerst voor de ervaring en niet voor de prijzen).
Hoe Mathieu en het team hiermee om moeten gaan is voor ons volgers niet te zeggen omdat we het medische dossier niet kennen. Al die goedbedoelde adviezen kunnen de prullenbak in.

roeleur 10 september 2021 om 19:34

Ze moeten nu nog steeds koersen om ervaring op te doen? Met wat, hoe je een klassieker met chronische rugpijn door moet komen? Je speelt geen twee maanden verstoppertje en wij volgers kunnen er blijkbaar evenveel van zeggen als Roodhooft en de medici die verklaren: “Het is steeds op en af en niemand kan er de vinger op leggen”.

vincenzo 10 september 2021 om 20:29

Ze zeggen altijd hoe het er voor staat. Ik heb ze nooit betrapt op verstoppertje spelen.

Fast Freddy 10 september 2021 om 23:03

@panache, idd. Proberen uit de halve woorden van een renner of begeleiding zinnige conclusies te trekken heeft geen enkele zin.

Michelangelo 10 september 2021 om 23:37

Ik denk niet dat die jongens achterlijk zijn. De Roodhoofden niet, en de VDP’s niet. Die zullen echt wel een goede afweging maken van wat kan en wat niet, en wat de risico’s zijn. Zeker ook omdat het contract nog even doorloopt, en ze niet enkel dit jaar Mathieu nodig hebben om successen binnen te halen.

Hopelijk lukt het, en krijgen we Mathieu op het WK en Roubaix, in een vorm die hem in staat stelt om mee koers te maken. En zo niet, dan lekker herstellen, van de winter wat crossen meepakken, en dan volgend jaar nieuwe kansen. Het is niet dat hij zijn seizoen nog moet redden, hij kan het enkel nog mooier maken.

Verweggistan 10 september 2021 om 19:28

Hopelijk is het allemaal snel achter de rug

Wheely 10 september 2021 om 23:21

Nu staat ie met zijn rug tegen de muur
Stil toe te kijken
Hoe wij maar doen alsof
Hoe komt ie nou weer terug naar de tijd
dat wij samen zeiden
Hem krijg je niet kapot

Fritsie 11 september 2021 om 23:54

Ik neem aan dat hier ruggespraak over geweest is

josi 10 september 2021 om 19:30

Waar willen ze nou precies achterkomen op zondag? De rug doet pijn tijdens het trainen en ook als hij niet op de fiets zit. Ik vermoed dat hij tijdens een koers niet ineens beter zal voelen.

Steven_E 10 september 2021 om 19:37

Zien of hij na 5-6u koers nog al z’n kracht kwijt kan. En of het dan de dag erop erger is of niet. Met de grote koersen die er nog komen snap ik dat ze dat even willen testen. Indien het “mag”, even doorbijten tot begin oktober en dan maar wat crossen skippen om het te laten herstellen.

josi 10 september 2021 om 19:59

Maar ik krijg uit de verhalen juist de indruk dat hij op training al niet voluit kan gaan.

girardengo 10 september 2021 om 20:06

Raar verhaal. Als hij pijn heeft moet hij niet starten. Hij wil toch nog langer mee?

Ed De B 10 september 2021 om 22:09

Parijs-Roubaix lijkt me, met al dat gestuiter, ook geen ideale koers voor iemand met rugklachten.
Ik zie het niet gebeuren, eerlijk gezegd.

Romāns Vainšteins 10 september 2021 om 22:19

Zou het heel misschien kunnen zijn dat MvdP er na Tokio even mentaal helemaal klaar mee was?

Plankie, plankie
When will those clouds all disappear?
Plankie, plankie
Where will it lead us from here?

Hij wordt immers behoorlijk geleefd als icoon en rijdt liever als speelse held mee dan dat er allemaal vervelende vragen beantwoord moeten worden.

Pietspeed 10 september 2021 om 22:38

MATHIEU VAN DER POEL TERUG IN KOERS, GAAT ZICH TESTEN IN ANTWERP PORT EPIC
MAANDAG 6 SEPTEMBER 2021
Mathieu van der Poel gaat zondag van start in de Antwerp Port Epic. De Nederlandse kopman van Alpecin-Fenix heeft een goede trainingsweek achter de rug volgens zijn ploeg. Na de Belgische eendagskoers wordt gekeken of Van der Poel, die kampt met de nodige rugproblemen, ook het WK wielrennen en Parijs-Roubaix kan rijden…. Luidde de kop van het vorige artikel.

Kennelijk een terugslag of een extra mededeling van AFC ; het is een test, geen resultaat verwachten, ook al is het startveld ‘bescheiden ‘.

williams 10 september 2021 om 23:00

Hij kan zich optrekken aan de winter waar ie weer 3 maand moederziel alleen kan rondrijden.

Dr op en dr over 11 september 2021 om 01:53

Stekker eruit trekken voor dit seizoen, en snel maar eens op bezoek gaan bij wat specialisten. Als je al niet eens weet wat er mis is, lijkt het me niet bepaald snugger om daarmee door te sporten. Beter nu enkele maanden aan de kant, dan een verdere loopbaan op het spel te zetten.

Een WK en Parijs-Roubaix kan je ieder jaar nog rijden.

Jean Dumas 11 september 2021 om 06:09

Ze starten in de Port Epic volgens mij alleen om vast te stellen dat het niet gaat. Als trainen al moeilijk is en dan een kasseienkoers? Het is een retorische vraag.

djerkson 11 september 2021 om 09:33

Het kan ook een mentale kwestie zijn, wellicht willen ze die hypothese eens ‘testen’.

hjjanssen1973 11 september 2021 om 11:12

Ze blijven maar proberen en hoop houden, lijkt mij heel onverstandig. Waarom toch, laat die kerel afsluiten en herstellen voor volgend seizoen.

Kempen en Ko 11 september 2021 om 15:26

Ofwel zijn ze zand aan het spuien ofwel gaan ze meer kapot maken dan hun lief is.

Taliesin 11 september 2021 om 16:20

Lijkt me volstrekt helder waarom ze blijven proberen toch? Er staat een WK voor de deur waarvan het parkoers hem echt goed ligt. Zelfs als ie niet 100% zou zijn heeft ie daar een kans, als ie tenminste niet zwaar gehinderd wordt door een blessure. De week erna Parijs Roubaix is natuurlijk ook een grote mogelijkheid om een echte klassieker te winnen waar hij al langer van droomt, again, zelfs al is ie niet 100% dan heeft ie daar een kans.

Deel Koeper 11 september 2021 om 18:41

Moet gewoon ook 100% zijn, het is geen veldrijden waar je vorm die nog niet optimaal is, kan compenseren met techniek.

Vinokourov90 12 september 2021 om 07:25

Vrij optimistisch om met zo’n blijkbaar gevoelige rug Parijs Roubaix te rijden.

Headlines

Materiaalzone

Populair