Vierde rit Ronde van Polen wordt geneutraliseerd
dinsdag 6 augustus 2019 om 08:30

Vierde rit Ronde van Polen wordt geneutraliseerd

Update Ondanks het noodlottige overlijden van Bjorg Lambrecht vandaag, zal de Ronde van Polen dinsdag verdergaan. “In overleg met de renners hebben we besloten dat dat de beste manier was om hem te eren”, citeert Sporza de organisatie. “Iedereen, ook wij, is enorm bedroefd. We zullen hem op de gepaste manier herinneren”, klinkt het.

Lambrecht raakte tijdens de derde rit na 48 kilometer van de weg af. Hij kwam terecht in een gracht en botste op een duiker, een betonnen buis. “Het ongeval is gebeurd op een rechte, brede weg. De snelheid lag niet ontzettend hoog. Hoe Lambrecht van de weg geraakt is, is onduidelijk. Hij is zeer ongelukkig ten val gekomen en had zware interne verwondingen”, legt organisator Czesław Lang uit.

Lambrecht werd gereanimeerd en per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. “Zijn toestand was zo ernstig dat het onmogelijk was hem per helikopter naar het ziekenhuis te brengen, dus werd hij met de ambulance vervoerd”, aldus de wedstrijdarts. In het ziekenhuis van Rybnik vochten de doktoren voor zijn leven, maar zij slaagden er niet in hem te redden. Lambrecht werd slechts 22 jaar.

Update 21:45
De rit van dinsdag zal geneutraliseerd worden. Dat meldt Jaroslaw Marycz, afgevaardigde van de CPA. “De renners rijden van start naar finish en zullen slechts één ronde rijden. Er is geen wedstrijd. Wanneer Lotto Soudal besluit om te starten, zullen zij de finish voorafgaand aan het peloton passeren.”

VTM meldt dat de renners van Lotto Soudal die deel zouden nemen aan het EK, dinsdag beslissen of zij gaan starten.

Update 08:30
De geneutraliseerde vierde etappe wordt ingekort van 173 naar 133 kilometer. Het aankomstcircuit in en om aankomstplaats Kocierz zal één keer worden afgelegd. Gedurende de etappe zullen alle deelnemende teams om beurten over een afstand van zeven kilometer op kop van het peloton fietsen. Het is onzeker of Lotto-Soudal van start gaat, maar mocht dat het geval zijn dan zullen de ploegmaats van Lambrecht als eerste over de finishlijn mogen rijden.

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
5 augustus 2019 21:38
Onnodig... wie heeft nu nog interesse in het verloop van deze wedstrijd...
    5 augustus 2019 21:51
    Het is de beste manier om zoiets onwerkelijks samen te verwerken.
    Ik weet niet hoe de renners morgen op de fiets zullen stappen.
    Misschien laten ze in een geneutraliseerde koers de Lotto-renners op kop rijden en gezamenlijk over de finish laten komen.
    6 augustus 2019 10:46
    Geneutraliseerd rijden is wel een gelegenheid om het ietwat te verwerken met z'n allen.
    6 augustus 2019 11:27
    Renners zijn ook gewoon mensen met een gevoel. Geef ze de kans om het op hun manier te verwerken.....dus onnodig is een verkeerde conclusie...sterkte allemaal
5 augustus 2019 21:43
Soms lijkt het leven even stil te staan. Des te harder is de klap wanneer blijkt dat het alsnog verder gaat. Dat het peleton dat het leven is, nooit stil staat maar steeds verder rijdt, tot het de berg over is en uit het zicht verdwenen is. Veel te plots, veel te goed en vooral veel te vroeg. Elke keer weer staat mijn hart op springen wanneer ik een grijze foto in het groot op Wielerflits zie verschijnen. En dan doet het er niet toe of het om een Belg, Nederlander of Oezbeek gaat. Het maakt niet uit of het al dan niet om iemand uitzonderlijk getalenteerd ging. Ik hoor vooral het gehuil van een moeder, het briezen van een vader en het verdriet van velen. Het doet me telkens weer stil staan bij het gevaar dat wielrenners lopen. Verdomme toch. Rust zacht Bjorn, ik zal je nooit vergeten zoals ik ook Michael, Wouter en te veel anderen nooit vergeten ben.
    5 augustus 2019 21:53
    Ik krijg er kippenvel ( rillingen) van! <3
    5 augustus 2019 22:51
    Prachtig verwoord.... kippenvel en tranen....
    5 augustus 2019 23:24
    Dat is inderdaad precies zoals het voelt. Mooie woorden voor zo'n trieste gelegenheid, mijn complimenten.
    6 augustus 2019 11:28
    Mooi....dank hiervoor
    6 augustus 2019 13:23
    Hartverwarmend om te lezen hoe men hier meeleeft met de briezende nabestaanden van Bjorn.
5 augustus 2019 21:51
Rijden blijkbaar geneutraliseerd van start tot finish.
5 augustus 2019 21:52
rit wel geneutraliseerd dus geen koers, gwn parcours afrijden
5 augustus 2019 22:03
nog steeds rillingen pffff
5 augustus 2019 22:05
Lijkt mij het best, een geneutraliseerde koers. Een eerbetoon.
5 augustus 2019 22:17
Meer dan een uur fietsen zou ik niet kunnen onder deze omstandigheden.
5 augustus 2019 22:18
Woorden schieten tekort, hier past slechts stilte.......Mijn welgemeende condoleances aan geliefde, familie, vrienden en Lotto-Soudal.
Jos van Eyck
5 augustus 2019 22:48
The show must go on. We wachten op een ayrton senna achtig renner die iets overkomt voordat we maatregelen gaan nemen. Denk aan airbags op de fiets etc.
    5 augustus 2019 23:05
    zoals ik het lees zal dit niet geholpen hebben want is op een duiker gebotst dus ik vermoed dat hij over zijn fiets is gevlogen

    het enige wat je kan doen is overal dranghekken zetten maar dat brengt dan ander gevaar met zich mee of de kleding aanpassen (meer zoals motocrossers)
5 augustus 2019 23:00
Ik vermoed dat (een deel van) de Soudal-renners niet meer opstappen morgen. Volkomen begrijpelijk.
    5 augustus 2019 23:11
    Vermoed ik ook. Deden ze ook na de val van Stig. Toen stapte de hele ploeg uit de koers.

    En binnenkort de Vuelta waar hij normaal ook ging starten. Hoe kunnen die jongens zich nog opladen na dit?
    5 augustus 2019 23:28
    Ik kan me voorstellen dat ze nog wel bij dit eerbetoon willen zijn morgen, en daarna uitstappen. Zoals ook de Trekploeg deed in de Giro van 2011.

    @Merzbow: Dat kan twee kanten op. Het kan zijn dat de Vuelta-groep volkomen gedemoraliseerd is en dat zou niemand ze kwalijk nemen. Maar ik sluit ook niet uit dat er renners zijn die hier juist motivatie uit putten en gaan rijden tot ze erbij neervallen om een zege aan hem te kunnen opdragen. Ik ken Bjorg niet persoonlijk, maar ik kan me voorstellen dat hij dat graag gewild zou hebben.
5 augustus 2019 23:46
Vorig jaar heb ik meegedaan aan een meerdaagse tocht door Italië voor een zeer goed doel. Tijdens de derde etappe overleed een deelnemer door een val in de afdaling. Het was vreselijk. In overleg met de familie is de tour uitgereden (nog drie dagen). Uiteindelijk bleek dit voor mij en vele amderen een goede manier om het te verwerken. Wij zijn geen beroepsrenners en het was geen wedstrijd, maar de situatie was eveneens zeer triest en ook wel wat vergelijlbaar. Het is voor de betrokkenen dus misschien niet zo gek om door te gaan. Maar natuurlijk volledig te begrijpen als mensen afstappen.
    6 augustus 2019 08:55
    Bij Giro di KiKa toevallig?
    6 augustus 2019 13:26
    Ja, dat was de Giro di Kika
6 augustus 2019 07:38
Volledig terecht dat er geen koers is vandaag. Soms is de wedstrijd niet belangrijk en vandaag is zo'n dag. Wat een vreselijk ongeval is dit!
6 augustus 2019 08:18
Deze rit wordt bijna net zo onwerkelijk als dood van Bjorg Lambrecht, net zoals toentertijd na Casartelli en Weylandt..
6 augustus 2019 08:25
Echt verschrikkelijk! Zag Bjorg enkele weken geleden bij Vive le Velo vertellen over zijn dromen, talenten, ambities, doelen. Zó aandoenlijk bescheiden en sympathiek. Mijn gedachten gaan uit naar de familie van Bjorg, vrienden en ieder die door dit ontluisterende overlijden geraakt is.
6 augustus 2019 11:31
Ik heb ruim 40jaar geleden een koers mogen rijden waarbij de zoon van de organisator het leven verloor na het raken van een achterwiel....dat beeld....dat gaat nooit....nooit weg....

Reacties zijn gesloten.