Bardet wint vijfde etappe in Critérium du Dauphiné, Van Garderen leider

donderdag 11 juni 2015 om 14:57
Bardet wint vijfde etappe in Critérium du Dauphiné, Van Garderen leider

foto: Sirotti

Romain Bardet heeft de vijfde etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Fransman kwam solo over de streep. Tejay van Garderen werd vlak voor Christopher Froome tweede. Van Garderen is daardoor de nieuwe leider in deze WT-wedstrijd.

In de slotkilometers van deze bewogen etappe werd de ene na de andere grote naam gelost. Toen op 28 kilometer voor het einde Sky het heft in handen nam op de Col d’Allos werd het peloton al flink gedecimeerd. Bauke Mollema behoorde tot één van de geloste en heeft de vorm voor de Tour de France dus nog niet te pakken. Wilco Kelderman kon in die fase nog net aanklampen en kwam met de groep der favorieten boven op de col van eerste categorie.

Vlak voor de top was Romain Bardet weggesprongen uit de groep, die op dat moment ongeveer nog 30 eenheden groot was. Ogenschijnlijk ging de Fransman van AG2R La Mondiale voor de bergpunten, maar in de afdaling zette Bardet flink door. Het gat met de favorieten liep op tot anderhalve minuut. In de slotklim naar Pra-Loup wist Sky het gat – onder aanvoering van onder meer Wout Poels – nog veel achterstand goed te maken. Dit moordende tempo van de Sky-trein koste eerst Alejandro Valverde de kop en vervolgens moest ook Vincenzo Nibali afhaken. Beide kopmannen zouden flink tijdverlies lijden.

Bardet wist op de streep nog 36 seconden over te houden op zijn eerste achtervolgers. Een ontketende Froome moest in de slotmeters nog Van Garderen voorlaten. Beñat Intxausti redde -door als vierde binnen te komen – de meubelen voor Movistar, terwijl Simon Yates (Orica-GreenEDGE) nogmaals liet zien over uitstekende klimmersbenen te beschikken. Kelderman kwam uiteindelijk op 1 minuut en 41 seconden binnen.

Kopgroep met Albert Timmer

Op het moment dat Bardet gehuldigd werd en Van Garderen zijn gele leiderstrui mocht aantrekken, was iedereen allang vergeten dat deze etappe gekleurd werd door een kopgroep van 7. De Fransman Christophe Riblon moest hieruit als eerste lossen. Toen Pieter Serry (Etixx-Quickstep) ten aanval trok konden alleen Romain Sicard (Europcar) en Tim Wellens (Lotto Soudal) volgen. Even later kon Albert Timmer (Giant – Alpacin) ook nog aansluiten. Met nog 32 kilometer koers te gaan, stond ook achteraan de deur open. Julian Alaphilippe, Lars Boom en Sebastian Langeveld behoorde tot de snelle lossers.

Op dat moment had BMC, voor leider Rohan Dennis, de touwtjes nog stevig in handen. Astana (met Lieuwe Westra goed voorin) zat met Nibali op het vinkentouw. Uiteindelijk bleek de Italiaan niet sterk genoeg om mee te spelen. Het werk van BMC werd beloond, ondanks het afhaken van Dennis in de slotkilometers van deze etappe. Met Tejay van Garderen in het geel blijft de leiderstrui binnen de ploeg.

Critérium du Dauphiné 2015 (WT)
Uitslag rit 5: Digne-Les-Bains – Pra-Loup (161 km)

1. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) in 4u31m22s
2. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 36s
3. flag-gb Chris Froome (Sky) op 40s
4. flag-es Beñat Intxausti (Movistar) op 42s
5. flag-gb Simon Yates (Orica-GreenEDGE) op 50s
6. flag-za Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) z.t.
7. flag-us Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) op 55s
8. flag-it Michele Scarponi (Astana) op 57s
9. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) z.t.
10. flag-ch Mathias Frank (IAM) z.t.

18. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1m42s
Volledige uitslag

Algemeen klassement na vijfde rit:

1. flag-us Tejay van Garderen (BMC) in 18u3m22s
2. flag-es Benat Inxausti (Movistar) op 17s
3. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 20s
4. flag-it Michele Scarponi (Astana) op 31s
5. flag-gb Christopher Froome (Sky) op 41s
6. flag-gb Simon Yates (Orica-GreenEDGE) op 43s
7. flag-us Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) op 1m08s
8. flag-ie Daniel Martin (Cannondale-Garmin) op 1m16s
9. flag-ch Mathias Frank (IAM) op 1m17s
10. flag-ie Nicolas Roche (Sky) op 1m25s

20. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 2m06s

Volledig klassement

Dit artikel delen:

139 Reacties

Jorik112 11 juni 2015 om 20:32

Mollema: geen tourkandidaat, rug of niet. Zie hem niet meedoen voor de ereplaatsen.
Kelderman: Laten we die jongen niet te veel druk opleggen. Lijkt me wel goed als er niet te veel van verwacht wordt. Het wordt tenslotte zijn eerste tour.
Nibali: voorbereidingsrit, herhaalt t trucje van vorig jaar. Tekenend hiervoor is het feit dat Scarponi niet blikt of bloost als Nibali wegstuurt.
Froome: maak ik me het meest zorgen over demareerde in mijn optiek in de veronderstelling dat die nog bij Bardet zou komen. Toen dat niet lukte op t metertje gereden denk ik.
Valverde: pakt 2 ritoverwinningen in de tour. Heeft zich neergelegd bij het kopmanschap van Quintana.
Tj: Overmorgen afwachten. Dit was in eigen tempo omhoog rijden. En laten we eerlijk zijn dat kan die wel.
En godsamme wat ben ik blij dat die alaphilippe hier gewoon moet lossen, heeft die iets van zijn geloofwaardigheid terug en hoef ik niet iedere keer met argwaan naar dat manneke te kijken.

T

mus van de maasstad 11 juni 2015 om 20:46

Alaphilipe op meer dan 19 minuten. Dat had ik niet verwacht.

@jorik

Precies wat ik dacht toen ik hem in de uitslag zag staan.

alsjewint 11 juni 2015 om 21:04

Heel veel conclusies kun je misschien nog niet verbinden aan deze rit. Wie nu top is kan te vroeg gepiekt hebben en in de 3e week van de Tour doorzakken. Wie nu net nog niet mee kan heeft nog een paar weken om de juiste vorm te pakken te krijgen. De meeste zorgen heb ik dan toch bij Mollema als hij rugklachten heeft van de val in Baskenland. Als dat nu nog opspeelt is dat dan in de Tour voorbij? Hebben ze het niet goed ingeschat destijds en niet de goede therapie of zelfs rust genomen? Alaphilippe inderdaad menselijke trekjes gelukkig!

vanuit de kantlijn 11 juni 2015 om 21:13

Niets is wat het lijkt! Mooi dat iedereen zijn of haar meningen al klaar heeft voor die vermaledijde Tour. Dat worden toch een paar rot weken in juli… Helaas vandaag niets kunnen zien, na vandaag toch mijn Tourprognose: van dag tot dag stuivertje wisselen.

wakkie 11 juni 2015 om 22:26

Valverde was echt lossen, Nibli daarentegrn die zei op dat moment “ok, dit was lang genoeg voor trainingsblok X, vanaf nu rustig eigen tempo tot boven”. Gezien hoe fris hij zat? Die is puur zijn trainingen aan het afwerken maar dat has noch José noch Karsten in de gaten.

Omhoog73 11 juni 2015 om 22:55

Goed van dit knaapje met beugel!

off: Waarom besteedt Wielerflits geen aandacht aan dit bericht van Gert-jan theunisse?
Hij geeft aan dat Zeeman en Plugge weinig verstand hebben van het echte wielrennen, fijn als we hier een discussie over kunnen voeren.
Artikel: http://www.telegraaf.nl/telesport/wielersport/24145287/__Theunisse_fileert_Lotto-Jumbo__.html

Omhoog73 11 juni 2015 om 23:02

@Wakkie
Nibali heeft na de Dauphine zijn “speciale Astana training” en komt als een frisse herboren haai bovenwater. Daar hebben ze hun speciale methodes voor ;)

orogenese 12 juni 2015 om 00:04

@Omhoog73

Theunisse? Was dat niet de Nederlandse Ricardo Ricco avant la lettre?

xistnc 12 juni 2015 om 00:20

@Omhoog73
Prima toch dat onze redactie niet meewerkt aan het uitbreiden van het podium van deze droeftoeter – het podium dat hij eigenlijk helemaal niet had moeten krijgen? Theunisse vertegenwoordigt samen met zijn makker Rooks een bijzonder kwalijke periode van de Nederlandse wielersport. Hoe durft hij op wie dan ook af te geven!

albertooo 12 juni 2015 om 00:28

@jorik112
Vanwaar krijgt Alaphilippe van jou zijn geloofwaardigheid terug? Hij heeft nog altijd die prestatie op Mount Baldy geleverd.

albertooo 12 juni 2015 om 00:31

@xistnc
De mening van Theunisse komt hier genoeg aan bod, in de vorm van types zoals sooike.

PK41 12 juni 2015 om 03:11

Als het om de grote jongens gaat is dit gewoon één grote trainingsrit. Ook Bardet test zich, maar die had nog bijna niks gewonnen, dus die ging er gewoon voor. Mooi dus, geef m eens ongelijk, maar kan vast nog beter (toekomstig Rondewinnaar wat mij betreft). Van Garderen wel vol, die gaat de Tour nooit winnen, maar kan zomaar een Dauphine pakken, dus… Froome test zich én zijn team. Fraaie demarrage, ziet er fysiek ook wat steviger uit dan anders, maar kan nóg beter. Nibali heeft keurig meegereden in het zog van Sky, maar liet los toen het hem te gortig werd. Tikje drama erbij, wat mij zegt ie is ontploft. Hij weet nu dat er nog wat bij moet. Weer wat geleerd, opbouwen dus. En het mooie is: Contador heeft deels op reserve al een Grote Ronde binnen (tingeling), slaapt en traint verder naar écht topniveau, houdt straks de beentjes warm in Route du Sud en pakt in de Tour de hele bende in. Let maar op. Nou ja, klein voorbehoud: ik kan Quintana niet helemaal plaatsen momenteel, maar die gaat moeite hebben met de druk die de Tour met zich meebrengt en daaronder bezwijken.

assen 12 juni 2015 om 06:21

Gaan we in de Tour weer elke dag zo’n Sky trein krijgen? Ik hoop van niet. Hopelijk betekenen die rugproblemen van Bauke niet het einde van zijn carriere, wat betreft top10 rijden van grote rondes…

PaulSchoonakker 12 juni 2015 om 07:45

@assen
Dit is gewoon hun ding. Froome komt het beste tot zijn recht in een strak tempo; kijk maar naar vuelta 2014. Als je team dan dat strakke ritme verzorgd en tegelijk niemand kan aanvallen, is dat briljant gebuik maken van je sterke punten. En als je kijkt welke trein ze bergop meenemen worden het astaniaanse taferelen ;)

Headlines

Materiaalzone

Populair

Poll