Romain Bardet wint in Burgos ondanks val in afdaling Picón Blanco

donderdag 5 augustus 2021 om 16:27
Romain Bardet wint in Burgos ondanks val in afdaling Picón Blanco

foto: Cor Vos

Romain Bardet heeft de derde etappe van de Vuelta a Burgos gewonnen. Op de steile klim van de Picón Blanco reed de Franse klimmer weg uit de groep favorieten, waarna hij makkelijk solo op de zege leek af te stevenen. Een val in de afdaling gooide bijna nog roet in het eten, maar hij zat snel weer op de fiets en stelde vervolgens de overwinning veilig in Espinosa de los Monteros.

De derde etappe ging over 173 kilometer van Busto de Bureba naar Espinosa de los Monteros. Na een lange aanloop van 147 kilometer over drie klimmetjes van derde categorie bereikte het peloton al voor een eerste keer de finishplaats, maar dan wachtte nog de beklimming van de Picón Blanco met een maximale helling tot 17%. Na de acht kilometer lange scherprechter was het nog zeventien kilometer afdalen naar de streep.

Met Gonzalo Serrano in de paarse leiderstrui werd de koers even na kwart over twaalf op gang gebracht. In de eerste dertig kilometer ontstond een kopgroep met vier man, met Guy Niv (Israel Start-Up Nation) en de Spanjaarden Óscar Cabedo (Burgos-BH), Oier Lazkano (Caja Rural) en Joan Bou (Euskaltel). Zij mochten meer dan zeven minuten wegrijden. Rond halfkoers versnelde het peloton en begon het verschil terug te lopen.

Lazkano rijdt weg bij zijn medevluchters
Op de Alto de Retuerta, op 45 kilometer van de finish, reed Lazkano weg bij zijn medevluchters om solo verder te gaan. Zijn voorsprong op het peloton was op dat moment nog meer dan vier minuten, maar in de slotfase wachtte nog de beklimming van de Picón Blanco. Met drieënhalve minuut begon hij aan de steile klim, waar vorig jaar nog een aankomst lag en Remco Evenepoel als winnaar boven kwam.

Lazkano kwam zichzelf op de klim echter tegen, waardoor Cabedo en Bou weer bij hem konden terugkeren. Maar met de klim in zicht waren ook de ploegen van de klassementsrenners in gang geschoten, waardoor de voorsprong van de koplopers verdween als sneeuw voor de zon. Met nog twintig kilometer te gaan waren het eerst Fabio Aru en later Romain Bardet die de debatten openden.

foto: Cor Vos

Nadat Niv al eerder was ingelopen, werden ook Lazkano en Cabedo bijgehaald. Daardoor bleef Bou als enige over van voren, maar op twee kilometer onder de top was ook voor de renner van Burgos-BH het avontuur voorbij. Dat was het teken voor Mikel Nieve en Geoffrey Bouchard om aan te vallen, waarna Bardet in een ruk het gat naar de twee koplopers dichtreed. Het verschil met de eerste achtervolgers was echter maar klein.

Bardet is de sterkste vooraan
Bardet was de sterkste vooraan en reed weg bij Nieve en Bouchard; hij begon in zijn eentje aan de snelle afdaling naar Espinosa de los Monteros. Daarachter gingen Mikel Landa en Domenico Pozzovivo in de tegenaanval en zij kwamen bij Nieve en Bouchard. Bardet was echter gevlogen en leek makkelijk naar de overwinning te rijden. Een val in de afdaling hield hem nog bijna van de zege, maar hij zat snel weer op de fiets en had nog genoeg voorsprong om vooruit te blijven.

Tevens is Bardet in het algemeen klassement de nieuwe leider. Op nummer twee en drie Mikel Landa en Domenico Pozzovivo heeft de Franse renner van DSM respectievelijk 45 en 58 tellen voorsprong. Op Fabio Aru, David De la Cruz en Geoffrey Bouchard heeft hij een minuut.

Dit artikel delen:

20 Reacties

Al Phila 5 augustus 2021 om 16:30

Goed spul, die kleding van DSM vezels. Hele seizoen goed gemaakt.

0
De Cabybara van de Conradkade 5 augustus 2021 om 16:31

Sterke Bardet zeg! Gaat die Lombardije rijden?

0
Turtlehead 5 augustus 2021 om 17:38

Eerst ff de Vuelta…

0
Jasperdewaal11 5 augustus 2021 om 16:35

En die Marc de Maar het maar blijven hebben over Yates terwijl Nieve van voren reed. Pfff goed commentaar blijft lastig……

0
peterwint 5 augustus 2021 om 16:48

Daarbij kwam de naam Nieve ook nog eens regelmatig in beeld.

0
Murcia 5 augustus 2021 om 16:41

Sterk van Bardet en Marc de Maar was dus weer in topvorm begrijp ik. Je mag van commentatoren wel verwachten dat ze niet door de ondergrens heen zakken maar in Nederland staan we dat gewoon toe.

0
Tuubke 5 augustus 2021 om 17:03

Nou, "we"….

Ik zit intussen op de Eurosport Player naar de Noorse koers te kijken, als ik het goed hoor met commentaar van José Been in het Engels. Je zou zowaar heimwee krijgen.

0
Ronellenfitsch 5 augustus 2021 om 16:44

Bardet lekker bezig, in rit 1 ook al. En Alpecin heeft alweer een relatief onbekende voorin meerijden.

0
FritsvanHoefelen 5 augustus 2021 om 16:45

Mooie heropkomst van Bardet. Die kan het najaar van DSM nog mooi laten opleven

0
Yskoud 5 augustus 2021 om 16:46

WTF is dit nu weer. Pozzo, Aru, Landa, Nieve en Bardet. Zijn we 5 jaar terug in de tijd?

0
AOVV 5 augustus 2021 om 16:51

Je vergeet de la Cruz nog. :D

0
Polleke 5 augustus 2021 om 16:51

Deze editie is kinderen niet toegelaten…

0
achterhoeker 5 augustus 2021 om 17:19

Padun niet gewonnen?
Nou breekt mn klomp ,-))

Bardet een Dark Horse voor de Vuelta…net op tijd

0
Turtlehead 5 augustus 2021 om 17:43

Ja, Bardet kan een topklassement rijden in de Vuelta.
Maar… DSM gaat alleen voor ritzeges heeft de ploeg ons al voorgelogen.
Wat zal het worden?

Ik denk: klassement.

0
Wheely 5 augustus 2021 om 18:05

Ik denk: meerdere tests in de praktijk met de nieuwe kleding.

0
hjjanssen1973 5 augustus 2021 om 17:30

Hoe gaat het met Bernal en Yates?

0
Al Phila 5 augustus 2021 om 18:27

Bernal zakte er flink door. Hij werd ook al een aantal keren gezocht door zijn ploegmaat die op kop aan het sleuren was.

0
IlPirata 5 augustus 2021 om 18:02

Was een mooie rit met een sterke Bardet. Maar vooral leuk Aru weer eens met de besten bergop te zien.

0
Tony 5 augustus 2021 om 19:20

Ik hoop dat Bardet weer zijn eigen niveau haald. Aanvaller voor de bergen. Kijken waar Bernal staat .Nu overtuigd hij nog niet.

0
Cochise 5 augustus 2021 om 22:38

Na 2 jaar de eerste behoorlijke uitslag voor Ardila. Het zijn duidelijk niet allemaal raketten als ze naar de profs komen. Net op tijd om (hopelijk) niet helemaal zoek gereden te worden door z’n kersverse ploegmaat in de Tour de l’avenir.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone