Romain Bardet wil af van communicatie via oortjes
donderdag 29 november 2018 om 12:35

Romain Bardet wil af van communicatie via oortjes

Romain Bardet is van standpunt veranderd. De Fransman is tegen het gebruik van de oortjes, waarmee ploegleiders informatie geven aan renners in koers. De drievoudig etappewinnaar van de Tour de France denkt dat een peloton zonder de communicatiemiddelen heel goed zal zijn.

“De renners moeten dan meer verantwoordelijkheid nemen, het zou hun tactische gevoel en bewustzijn verhogen en het zorgt ervoor dat je alerter bent”, aldus Bardet tegen Cyclingnews.

De wielersport moet spannender, dat is al maanden de conclusie van diverse renners en bestuursleden. Een van de genoemde voorstellen is het verbieden van de vermogensmeter. Dat vindt Bardet niet het beste idee. “Ik denk niet dat het erg is om ze weg te halen, maar ik denk ook niet dat het dé magische oplossing is”, vertelt de nummer twee van de Tour van 2016 tijdens het trainingskamp van zijn ploeg AG2R La Mondiale in de Alpen.

Wat de klimmer zelf een beter idee vindt, is het afschaffen van de oortjes. “De echte zorg is de voorspelbaarheid van de wedstrijd: de gedachte dat Sky de Tour zou kunnen winnen met bijna alle renners.” Bardet vindt dat de sport passiever aandoet met koersradio op zijn oor. “Je wacht op informatie voordat je een zet doet. En vaak is de informatie die je krijgt, ‘goed gepositioneerd zitten op kilometer 80’ bijvoorbeeld, de informatie die alle 180 renners krijgen. Dit kan het risico op valpartijen verhogen.”

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
29 november 2018 12:44
Edit: De Passage is inmiddels verwijderd
    29 november 2018 12:58
    Ik denk dat hij het bedoelt in de zin van de tour de France wordt onrecht aangedaan doordat Sky alles opkoopt enz. Anders kan ik deze zin ook niet duiden.
    29 november 2018 13:24
    Inderdaad rare zin. Ik heb het artikel van Cyclingnews dan maar eens geopend:

    "Bardet suggested that the rivalry was in part drawn along national lines. Team Sky received a hostile welcome on the roads of France this July, and Bardet – who called for respect at the time - suggested that painting Sky as villains helps the French - who have waited more than 30 years for a home winner of the Tour – focus their support of Bardet and others.

    The Tour is the biggest event, the spectators are bit less familiar with cycling culture – they see the sport slightly differently and want to see an attractive spectacle," he said, drawing a comparison with the lack complaints at Quick-Step's dominance of the Spring Classics.

    "We're all guilty, when our national teams are playing, of being a bit chauvinistic. We like to feel slightly wronged by our rival. It's a very French thing."

    Bardet lijkt me dus vooral te bedoelen dat Fransen zich vanwege hun chauvinisme vaak benadeeld voelen tegenover hun rivalen. Of zoiets.
    29 november 2018 13:25
    Brrr + bah.
    29 november 2018 14:24
    Dank Joachim, behoorlijk uit de context gehaald en niet goed vertaald dus.
    29 november 2018 14:33
    Dubbel fout dus, verkeerd vertaald en incorrect Nederlands. Onrecht wordt aangedaan, Fransen is het lijdend voorwerp en niet het onderwerp
29 november 2018 13:15
Enige wat helpt om de concurrentie gelijke kansen te geven is een salarisplafond voor de teams en bijvoorbeeld het draften van talenten. Zoals in de NHL.
29 november 2018 13:33
Zoals wel vaker gesuggereerd, hier en op andere plaatsen, hoeven de oortjes niet per definitie weg, maar moet het een open kanaal worden, zodat iedereen (TV-kijkers, jury en de concurrentie) mee kan luisteren met wat er gezegd wordt. Dan ondervang je gelijk het argument dat er ook voor gevaren wordt gewaarschuwd via de oortjes, want dat kan dan gewoon.
    29 november 2018 13:49
    Daarmee ondervang je alle nadelen van het wegnemen van ploeg specifieke oortjes.

    Er zal toch niet veel anders verteld worden dan van te voren is bedacht in de bus, dus echt een nadeel zullen ze er ook niet van ondervinden. Ik denk dat er dan ook niet veel zal veranderen in de koerstactiek
    29 november 2018 17:19
    Wel in de enorme aanname verdrinkend dat iedere renner dan de taal van het kanaal machtig is.

    Ze zullen dan wel naar Engels leunen als meest logische keuze , wat feitelijk een voordeel voor de Heymates is. Ik pleit voor taal van de organisatie en kijk alvast uit naar de ronde van het Baskenland.
29 november 2018 13:44
De drievoudig etappewinnaar van de Tour de France denkt dat een peloton zonder de communicatiemiddelen heel goed zal zijn.

Dit klinkt alsof het peloton in zijn geheel beter zal presteren zonder oortjes; beetje raar verwoord
29 november 2018 13:52
Edit: Is inmiddels aangepast
29 november 2018 15:29
Van mij mogen de oortjes vanuit de wagen ook worden afgeschaft. En om het argument veiligheid tegen te gaan dragen renners een oortje met daarop "neutrale" info over gevaarlijke bochten, kruispunten en eventuele andere koerssituaties en weersomstandigheden.
    29 november 2018 15:53
    Ik denk dat dit niet gebeurd omdat de organisaties niet verantwoordelijk willen worden gehouden wanneer een "gevaarlijk punt" niet aangegeven is en er wat renners vallen oid. Nu ligt die verantwoordelijkheid bij de ploegen en dat is handig voor de UCI en alle organisaties. Geld spreekt...
29 november 2018 16:06
Oneens natuurlijk, ik ben tegen alle maatregelen die van wegwielrennen meer een individuele sport dan een teamsport maken. Er zijn legio wedstrijden die met oortjes zijn gereden waar het superspannend was en er volop initiatief werd getoond, er zijn ook legio wedstrijden zonder oortjes waar de gaapfactor immens was.

Sowieso is het een gotspe om te denken dat dit iets oplost aan de controle. Als zo'n maatregel al iets doet, neemt die alleen maar toe. Als een ploeg als Sky niet zeker is of iemand voorop rijdt, dan halen ze de kopgroep voor de zekerheid toch maar bij. En sowieso blijft Sky toch wel hetzelfde doen, gewoon tempo op kop blijven rijden ongeacht koersverloop, of ze nou wel of geen oortjes hebben.

Het enige verschil is dat er meer kolderieke situaties ontstaan zoals een ploeg die nog volle bak op kop blijft rijden terwijl de kopman met een lekke band aan de kant staat. Ik wil geen clownesk individueel wielrennen, maar mooi ploegenspel. En daar zijn oortjes een mooi hulpmiddel bij.
    30 november 2018 12:49
    +1

    Enige gevolg van het afschaffen van oortjes, is een ongecontroleerd, ongeorganiseerd en frustrerend schouwspel door een gebrek aan informatie. Als toeschouwer, die wel een koersoverzicht bezit, is dat meestal niet om aan te zien.
29 november 2018 17:11
Mooie zet van Bardet om het veiligheidsaspect erbij te betrekken. 1 open kanaal met koersinfo lijkt me ook prima en kolderieke situaties van zich vergalopperende en of wegdromende renners omdat papa niet mee alles voor mag kauwen smul ik van.
30 november 2018 08:04
Geen beeldscherm in de ploegleiderswagen, geen gemorrel aan fietsen al rijdend en wagens te allen tijde achter de renners laten rijden.

Reacties zijn gesloten.