Romain Bardet over ‘doorgaan’ Tour: “Eerst euforie, nu twijfels”

woensdag 22 april 2020 om 10:03
Romain Bardet over ‘doorgaan’ Tour: “Eerst euforie, nu twijfels”

foto: Cor Vos (archief)

Romain Bardet was een gelukkig man na het verplaatsen van de Tour de France. “Er was licht aan het einde van de tunnel”, zo vertelt de Fransman in gesprek met Le Monde. De renner van AG2R La Mondiale kijkt nu echter anders naar de situatie. “Er zijn nog veel vragen, maar geen antwoorden.”

De UCI maakte onlangs bekend dat de Tour de France – vanwege het coronavirus – met twee maanden is verplaatst. De Franse rittenkoers begint nu op 29 augustus en finisht drie weken later op 20 september in Parijs. “Ik was echt euforisch na het horen van het nieuws, maar ik ben nu toch al een stuk voorzichtiger”, zo begint Bardet zijn relaas.

“Laten we eerlijk zijn: we willen alleen maar horen dat de Tour alsnog doorgaat. Het is als sporter belangrijk om een doel te hebben, maar ik zie nog erg veel gevaren. We zullen in september nog geen wondervaccin hebben tegen het coronavirus en dus moeten we tegen die tijd strenge veiligheidsmaatregelen nemen. Maar valt dat wel te rijmen met het karakter van de Tour?”

Bardet: “Ik ben inmiddels niet meer zo enthousiast. We hebben veel vragen over praktische zaken, maar we wachten nog altijd op antwoorden. Voetbalwedstrijden zullen de komende periode waarschijnlijk achter gesloten deuren plaatsvinden. Het is volgens epidemiologen de enige oplossing.” De klimmer kan zich een veilige Ronde van Frankrijk niet voorstellen.

“Het peloton is een broeinest”
“Het is moeilijk voor te stellen dat een deelnemer helemaal niet in contact zal komen met een drager van het virus. Gaan we het virus drie weken lang ongemerkt door Frankrijk verspreiden? Het peloton is een broeinest voor potentiële besmettingen. We ademen, zweten en raken elkaar aan. Denk aan massages en contact in restaurants. Het is niet te voorkomen.”

“Ik ben een sportman maar tegelijkertijd ook een realistische burger. Het is belangrijk om gemotiveerd te blijven, maar we weten niet of de Tour kan doorgaan.” Bardet zou aanvankelijk zijn debuut maken in de Giro d’Italia, maar het coronavirus gooide roet in het eten.

Dit artikel delen:

21 Reacties

LB108 22 april 2020 om 10:11

In 2020 hebben vele ploegen toch ook al eigen chefs en zelf trucks om in te eten dus evt. restaurant problemen kan je ook al oplossen.

Als je dan nog denkt aan PN systeem waar nauwelijks iets gebeurd in het midden van de corona tijd moet dit zeker mogelijk zijn wanneer zovelen hier baat bij hebben en hun steentje kunnen bijdragen.

Denk dat sommigen gewoon ook al bang worden omdat ze eerst gedach hebben pas volgend seizoen weer te moeten gaan koersen en nu vooralsnog vol aan de bak moeten

guyremgabdel 22 april 2020 om 13:49

LB108 : hierbij de link naar alle reglementen van de UCI.
https://www.uci.org/inside-uci/constitutions-regulations/regulations (zie vooral part II)
In één ervan staat duidelijk vermeld dat renners verplicht zijn om te eten in de hotel/restaurants aangeduid door de organisatie en niet in hun truck. Deze regel is er enkele jaren terug gekomen om Sky nauwlettend in het oog te kunnen houden.
Neem dit niet persoonlijk, maar ik dacht dat wij allemaal wielerkenners en volgers waren die net zoals het verkeersreglement ook quasi de meeste basic wielerreglementen kennen. Blijkt dus niet zo te zijn. Veel leesplezier ermee.

vincenzo 22 april 2020 om 10:43

Vanwaar opeens twijfel bij Bardet? Wat is er de laatste dagen veranderd?

Zekerheid over het doorgaan zal er niet zijn totdat er daadwerkelijk wordt gestart met een 'unieke' Tour en zelfs dan moeten we niet vreemd opkijken als de Tour vroegtijdig wordt beëindigd of dat het parcours wordt aangepast. Wat 'uniek' zal inhouden, zal vanaf juli duidelijk worden.

jan jansen 22 april 2020 om 16:10

Wat “uniek” is, is nu al bekend.
Het unieke van deze tour is dat hij niet door gaat.

Derierre de la course 22 april 2020 om 21:26

Ik denk dat hij na is gaan denken over de gevolgen en hoe het dan te gaan doen. Getuigt van intelligentie dat je na het verdiepen in het onderwerp je mening bijstelt.

KimJungPoels 22 april 2020 om 11:04

Tsja Romain, en toch kunnen we ook moeilijk met zijn allen tot eind september thuis blijven zitten lijkt me.

Scott Sunderland 22 april 2020 om 11:22

2020 wordt thuiswerken en beperkt openbaar leven. Geen evenementen. Geen wielrennen op internationaal niveau. Heel beperkt theater / bioscoop / café / restaurant in de loop van het jaar. Geen internationale reizen qua toerisme. Heel beperkt pretparken en dierentuinen. Wielrennen vanaf 2021 opnieuw evalueren.

Chris Van Uden 22 april 2020 om 12:45

Ik denk dat je gelijk hebt Scott.

Ward 22 april 2020 om 12:49

Een realistische Bardet

Kevin Lowagie 22 april 2020 om 13:34

Ziektes gaan snel de ronde in een peleton vooral in meerdaagse koersen. Ik zie geen enkele manier om dat risico weg te werken, behalve bij als er enkel tijdritten worden georganiseerd. Dit is volgens mij de enige vorm van wedstrijden die ergens mogelijk zijn. Dan lijkt het me beter om te wachten tot er een vaccin beschikbaar is.

guyremgabdel 22 april 2020 om 13:59

+1
Met een beetje geluk zal er tegen einde dit jaar een vaccin komen. Duimen maar.

Emergo 22 april 2020 om 14:55

@Guyremgabdel Maak daar maar een (hele) hoop geluk van.

koos verrek 22 april 2020 om 13:43

lijk wel dat je t virus enkel kan stoppen door te stoppen met ademen…

guyremgabdel 22 april 2020 om 13:59

De grootste boosdoener bij het virus is volgens het laatste wetenschappelijk verslag dat het virus het besmettelijkst is de laatste 2 dagen vooraleer de besmette persoon zelf symptonen krijgt). Hoe in godsnaam kan je zoiets gaan beheersen zonder beschermende kledij / mondmaskers / handschoenen / social distance ) ?

koos verrek 22 april 2020 om 15:21

niet ademen is geen optie… dat er maar snel een vaccin komt!

Ligthning 22 april 2020 om 14:37

Ook volgend jaar, en de jaren nadien, zullen we met het coronavirus (al of niet in een afgezwakte vorm) blijven geconfronteerd worden. Immuniteit, als die al opgebouwd werd, zal maar voor enkele maanden gelden. Net als de bescherming door een nog te ontwikkelen vaccin. Daarenboven dreigen we om de paar jaar geconfronteerd te worden met een variant van het Covid 19-virus. En dan hebben we het nog niet over nieuwe Coronavirussen. Covid 20, Covid 21…..
Dus, Romain. Ik stel voor dat je dan maar meteen je fiets aan de haak hangt.

S. Morgenstern 22 april 2020 om 15:14

Zwaar overdreven ingezette reactie! Zeker voor iemand die in maart nog vond dat iedereen zich overdreven druk maakte.

Uiteraard blijven er altijd nieuwe virussen opduiken, maar de kans op een herhaling van de huidige gevolgen zal de komende jaren niet groot zijn.

SnellePelle 22 april 2020 om 17:16

Romain heeft het inzicht gekregen wat ik vanaf begin af aan al had: dit virus is komende jaren een blijvertje.

En wielersport is gedoemd en zal jaren niet georganiseerd kunnen worden.

Het zijn niet alleen renners die onderweg zijn, de gehele koers mobiliseert al zoveel mensen dat het op voorhand niet te doen is.

Wielrennen is iets anders als prof voetbal waarbij 22 spelers een handje begeleiding en wat tv mensen een sportevenement kunnen maken waarbij er weinig risico is van kruisbesmetting zolang ploegen hun speler goed in quarantaine houden.

Maar wielrenners trainen op straat, komen uit allerlei landen en windstreken. Dat wordt hem echt niet.

Dr op en dr over 22 april 2020 om 23:36

En misschien waren de Fransen al een beetje op de hoogte van de eventuele uitspraken die de minister van sport (Roxana Maracineanu) vanavond heeft gedaan op tv.

Sport heeft geen prioriteit, en een jaar zonder Tour is niet het einde van de wereld, om er maar even twee van haar uitspraken uit te vissen.

https://www.lequipe.fr/Tous-sports/Actualites/Roxana-maracineanu-le-sport-ne-sera-pas-prioritaire-dans-notre-societe/1129086

jan jansen 23 april 2020 om 07:08

Ze praat ook in dat artikel over niet meer sporten dit seizoen als een mogelijkheid.

sonnierol 23 april 2020 om 15:21

Heel Europa in Lock Downs en dan gaan ze in Frankrijk alles om zeep helpen met de Tour en dan zitten we van de winter zonder cross want dan zitten we weer in een lock down .
Elke wielrenner weet eigenlijk dat het helemaal niet kan . Eigenlijk respectloos naar alle mensen die nu bezig zijn om levens te redden.

Headlines

Materiaalzone

Populair