Romain Bardet grijpt naast ritzege op Blockhaus: “Moeilijk te accepteren”

zondag 15 mei 2022 om 19:51
Romain Bardet grijpt naast ritzege op Blockhaus: “Moeilijk te accepteren”

foto: Cor Vos

Romain Bardet moest op de top van Blockhaus genoegen nemen met de tweede plaats. De kopman van Team DSM zag in de negende etappe van de Giro d’Italia de zege gaan naar Jai Hindley. “Ik maakte een fout in de laatste bocht. Ik had niet verwacht dat de finish zo kort zou liggen na die laatste bocht”, aldus Bardet tegen L’Équipe. Hij werd uiteindelijk nipt geklopt door Jai Hindley.

“Ik wist dat ik in goede vorm begon aan deze Giro. Aan de andere kant kende ik ook het niveau van de anderen niet, maar het lijkt erop dat ik hier tot de besten behoor. Dat is goed om te zien”, vertelt Bardet kort na de finish. “Maar ik ben vooral pissig dat ik niet heb gewonnen vandaag. Dat is moeilijk te accepteren.”

“Eerlijk gezegd voelde ik mij de hele klim goed. Het was best moeilijk, omdat er veel wind stond en ik iets eerder in de etappe een mechanisch probleem heb gehad. Dat heeft me wat energie gekost, maar mijn benen waren nog steeds goed”, legt hij uit. “Op de laatste klim wist ik dat INEOS Grenadiers iets ging proberen en dat het vooral nodig was om in het wiel van Richard Carapaz te blijven. Dan kon ik hem volgen als hij wilde aanvallen.”

Slechte samenwerking met Carapaz en Landa
Bardet was uiteindelijk, samen met Mikel Landa, de enige die de demarrage van Carapaz kon volgen op vijf kilometer van de top. “Met Carapaz en Landa waren we vandaag de beste drie, maar we werkten niet genoeg samen tot de top. We kwamen niet overeen. Het is jammer dat we niet met zijn drieën kunnen rijden voor de overwinning”, blikt de Fransman terug.

foto: Cor Vos

Uiteindelijk kwamen João Almeida, Jai Hindley en Domenico Pozzovivo nog terug, waarna de zes gingen sprinten om de ritwinst. Daarin maakte Bardet naar eigen zeggen een fout. “Ik probeerde vlak voor de laatste bocht niet te hard aan te zetten, omdat ik wist dat ik in de sprint de snelste zou zijn. Ik bleef in het wiel van Carapaz, maar Hindley nam drie lengtes voorsprong in de bocht. Ik had niet verwacht dat het zo kort zou zijn na die laatste bocht”, slaat hij zichzelf voor zijn kop.

‘We hebben ons niet laten verrassen’
Team DSM-ploegleider Matt Winston was na afloop blij met het optreden van Bardet en Thymen Arensman, die tiende werd. “We hebben goed werk geleverd. We hebben ons niet laten verrassen op deze sleuteldag”, vertelt hij aan Eurosport. “We zijn de rit goed doorgekomen en begonnen met vijf man aan de slotklim. Dat hebben we als team goed gedaan. Romain heeft de concurrentie nog getest. Zijn tweede plaats is goed en daar zijn we blij mee. Dit ziet er mooi uit voor de komende twee weken.”

Dit artikel delen:

27 Reacties

FDJ 15 mei 2022 om 19:56

Gun het Bardet wel! Heb persoonlijk niet zoveel met Carapaz.

0
ThorHushovd 15 mei 2022 om 20:00

Nou ja Bardet leek ook de sterkste, maar was veel ultiemer geweest als ze met de beste drie voorop bleven. Kwamen er toch tweederangs terug, dankzij eerste range Almeida die dan voor mij duidelijk tot de beste vier behoort. Bardet was vroeger niet zo’n snelle aankomer toch? Mede daarom geen veel-winnaar. Is dit jaar echt een kracht geworden van hem.

0
FDJ 15 mei 2022 om 20:02

Kreeg ook het gevoel dat Bardet de enige was die echt voorop met 3 wilde blijven. Carapaz en Landa toch ook wel met elkaar bezig.

0
Scott Sunderland 15 mei 2022 om 20:13

Als ze vooraan echt doorgereden hadden waren de drie anderen nooit teruggekomen. En in een sprint kan alles gebeuren, zoals we gezien hebben. Hindley was niet de beste klimmer maar heeft terecht en zeer knap gewonnen.

0
makkelijk 15 mei 2022 om 21:57

Hindley had wel een enorme portie mazzel dat Pozzo er tussen kwam zitten met zijn totale gebrek aan sprintvermogen.

0
Gibo 15 mei 2022 om 22:18

Pozzo begint de spurt als tweede en eindigt op 3 seconden, moet je kunnen

0
platteprijs 16 mei 2022 om 07:18

Het was Carapaz die echt niet doorreed. Een beetje vreemd na al het werk van zijn ploeg. Een beetje Tesfatsion/Grimay-tactiek.

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 15 mei 2022 om 20:16
Quote:
"Ik had niet verwacht dat het zo kort zou zijn na die laatste bocht”

Duurbetaalde profs die niet tot in detail weten hoe de finale van een koers eruit ziet. Het blijft te bizar voor woorden. Hoe kan zoiets? En zelfs al zou Bardet het niet weten, dan hoor je het als ploegleider toch wel te weten en in zijn oor te schreeuwen?

Ondanks de ministapjes die er de afgelopen jaren zijn gezet blijft het wielrennen toch wel een de meest amateuristische sporten die er bestaat.

0
Polleke 15 mei 2022 om 21:38

Bekijk de ‘behind the scenes’ reportages om te zien hoe ploegleiders soms totaal verdwaasd achter de koers aansukkelen en letterlijk van toeten noch blazen weten… van DSM die zo trots zijn op hun aandacht voor ‘de details’ zou je idd mogen verwachten dat ze weten waar ongeveer de laatste bocht ligt…

0
unionwagtmans 15 mei 2022 om 22:50

hij wou deze rit winnen. Tuurlijk hebben ze routeboek goed bekeken.
Alleen op het moment supreme dunkte de werkelijkheid hem korter dan wat
hij van dat boek nog in z’n kop had. Voila.
Jammer

0
Turtlehead 15 mei 2022 om 23:24

Hij zat veeel te ver. In meters en in posities. Dan is t altijd te kort.
Hij had op positie twee moeten zitten (want altijd vóór Pozzo). Maar was alleen met Carapaz bezig.
Hindley kwam gratis terug dankzij Almeida, reed op kop om Buchmann af te houden en heeft dan de mazzel dat anderen hem onderschatten.

0
unionwagtmans 15 mei 2022 om 23:38

nou ja, niet veeeelst te ver; dat is nou juist de discussie.

Verder helemaal mee eens.
Nog net iets meer lef, dan is de volgende keer wel raak

0
SolitaryShell 15 mei 2022 om 20:17
Quote:
“Op de laatste klim wist ik dat INEOS Grenadiers iets ging proberen en dat het vooral nodig was om in het wiel van Richard Carapaz te blijven. ”

Knap gezien zeg.

0
Anton van Valouwe 15 mei 2022 om 20:40

DSM komt in ieder geval in de gelegenheid om die keus te maken…..!

0
KennyKlimmen 15 mei 2022 om 20:55

Soms snap ik er geen reet van. Carapaz, Landa en Bardet waren overduidelijk de besten in koers. Alle drie klassementsmannen. Dan pak je toch tijd waar dat kan. Later kan je altijd weer tegen elkaar rijden.

0
Romāns Vainšteins 15 mei 2022 om 21:21

Er was volgens mij wel een type wind daar wat op kop rijden moeilijker maakt. Waren veel naast elkaar aan het rijden en het wijfelen. Daarachter deed Almeida alles waardoor Hindely en Pozzo er nog leuk uit konden komen.

0
Mystieke_Monnik 15 mei 2022 om 21:41

De regel is normaal: tijd pakken waar je kunt. Maar geen van de drie leek alleen weg te kunnen komen. Al leken ze het wel alledrie een keer te proberen.

0
Pietspeed 15 mei 2022 om 21:56

Lol, DSM coöperatie, samenwerking. Ook met de concurrentie zeker. Krijgen we nog competitievervalsing. Gewoon betere voorbereiding Bardet.

0
peterwinnen 15 mei 2022 om 23:05

Kan de Giro winnen, zou je bijna zeggen. Zou hem nog toekomen ook.

0
unionwagtmans 15 mei 2022 om 23:23

Ik zie de tijdrit van een recente Tour in Marseille nog voor me … Macron had
‘m voor ’t oog van de natie nog wat extra druk opgelegd. Naufrage.

Ik gun het hem van harte. Hij heeft er de ervaring en de vorm/benen voor.
Maar hij zal wel wat voorsprong op naaste concurrenten moeten hebben
voor Verona.
Et ça c’est pas gagné

0
Jean Dumas 16 mei 2022 om 01:17

Hij is misschien de beste tijdrijder van de club met Carapaz, Hindley en Landa.

0
Henk Boer 15 mei 2022 om 23:21

1. Carapaz
2. Bardet
3. Buchmann

0
Turtlehead 15 mei 2022 om 23:25

Welnee, Buchmann zakt er nog wel door in week 3.
Landa!

0
Jean Dumas 16 mei 2022 om 01:15

Hindley is de derde, naast Bardet en Carapaz.

0
Henk Boer 15 mei 2022 om 23:31

Buchmann is groeiende, en bij Landa gaat er altijd wel iets mis.

0
Japiejo 16 mei 2022 om 05:09

Wel typisch dat Hindley op kon ging sleuren terwijl zn ploegmaat Buchmann aan het terug keren was. Of zie ik ze vliegen?

0
Panache 16 mei 2022 om 09:09

Buchmann eindigde op 16 seconden, dus kwam tot circa 10 seconden, dat is te veel om op te wachten terwijl je ook wilt sprinten voor de overwinning. Doordat Hindley de sprint wint heeft hij het gelijk aan zijde deze keus gemaakt te hebben.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone