Romain Bardet beëindigt seizoen vroegtijdig: “In 2020 sterker terugkomen”

vrijdag 16 augustus 2019 om 14:25
Romain Bardet beëindigt seizoen vroegtijdig: “In 2020 sterker terugkomen”

foto: Cor Vos

Romain Bardet heeft een punt gezet achter zijn seizoen. De Fransman won weliswaar de bergtrui tijdens de Tour de France, maar voorts heeft het jaar niet gebracht waarop hij hoopte. Nu gaat hij zich fysiek en mentaal opladen voor het komende seizoen, laat hij weten in een persrelaas.

“Ondanks de blijdschap van het winnen van de bergtrui als beste klimmer van de Tour de France, voldeed het seizoen niet aan de doelen die ik mezelf stelde. Na een paar dagen van persoonlijke reflectie en gesprekken met de ploegleiding van AG2R werd duidelijk dat ik mezelf beter fysiek en mentaal kan gaan opladen om volgend seizoen sterker terug te komen”, meldt Bardet.

“Het niveau waarop ik wil acteren, vereist frisheid op alle vlakken. Ik gebruik de komende weken om te rusten, mijn fysiek aan te sterken en de contouren te bepalen voor het seizoen 2020, dat er veelbelovend uitziet. Ik bedank het team, de staf, de sponsors en de fans voor het vertrouwen en de steun tijdens het seizoen”, aldus de Fransman.

Vorig seizoen reed Bardet juist nog een sterk najaar na zijn zesde plaats in de Tour de France. In de Deutschland Tour werd hij destijds achtste om daarna via enkele Italiaanse semi-klassiekers naar het wereldkampioenschap in Innsbruck te trekken. In de wegwedstrijd was hij een van de vier renners die sprintten om de titel en moest hij alleen Alejandro Valverde voor zich dulden.

‘Een doordachte en constructieve beslissing’
“Romain Bardet is de afgelopen seizoenen de hoeksteen van het team geweest”, stelt ploegbaas Vincent Lavenu. “Met veel energie en vastberadenheid oefent hij zijn vak uit. De bergtrui, bereikt met overtuiging en met de steun van het team in moeilijke tijden, onderstreepte nog maar eens zijn kwaliteiten als sportman en mens. Hij heeft volledig de rol van een kopman aangenomen.”

“Na een zorgvuldige analyse van zijn seizoen, zowel op sportief als op medisch gebied, bleek dat het noodzakelijk was voor Romain dat hij een punt zette achter zijn optreden in wedstrijdverband voor 2019. Het is een doordachte en constructieve beslissing, waardoor we samen met hem zijn profiel voor het seizoen 2020 kunnen opstellen en de doelen zullen, als altijd, hoog liggen.”

Tourdroom
Bardet keek reikhalzend uit naar het huidige seizoen, waarin hij een gooi hoopte te doen naar de Tourzege. Via top 10-klasseringen in de Tour du Haut Var en enkele semi-klassiekers, kwam hij naar Parijs-Nice waar hij vijfde werd. Met de Volta a Catalunya wachtte een volgende proef, maar na een valpartij in de slotetappe zou hij de Spaans-Catalaanse rittenkoers niet uitrijden.

foto: Cor Vos

Vervolgens keerde hij terug in de heuvelklassiekers met een negende plaats in de Amstel Gold Race als beste resultaat. In het Critérium du Dauphiné werd hij tiende en in de kersverse Mont Ventoux Dénivelé Challenge moest hij alleen zijn meerdere erkennen in Jesús Herrada. Dan stond de Tour de France voor de deur, die hem dankzij de vele bergetappes op het lijf leek geschreven.

Maar al in de eerste week bevond Bardet zich in de hoek waar de klappen vielen. In Brussel in de ploegentijdrit en in de etappe naar La Planche des Belles Filles verloor hij al meteen kostbare tijd. Na de individuele tijdrit en de Pyreneeën besefte de Fransman dat zijn Tour zo goed als voorbij was. Alleen een opleving in de Alpen, die hem de bergtrui opleverde, gaf zijn Tour toch nog glans.

Dit artikel delen:

20 Reacties

Sagan=hulk 16 augustus 2019 om 14:31

Zo dat is betaald verlof voor enkele maanden voor Bardet. Vreemd dat hij zich niet kan opladen voor Lombardije.

IlPirata 16 augustus 2019 om 14:32

Wel makkelijk natuurlijk, kan zich ook in de Italiaanse najaarskoersen gaan verbeteren met het oog op volgend seizoen.

hartstikkebedankt 16 augustus 2019 om 14:33

Nou die zit aardig in de put geloof ik. Eerst al in de Tour zo’n huilstory en nu maar gewoon kappen met het seizoen. Italiaans najaar had hem goed gepast normaal gesproken maar helaas, even compleet rebooten.

Samlambeej 16 augustus 2019 om 14:37

Terwijl vorig jaar echt fenomenaal was in de klassiekers.
Geniez zal hun man worden voor het najaar.

Jean Dumas 16 augustus 2019 om 14:50

De bergtrui van Bardet is een bizar verhaal, uniek in de Tourhistorie. Een favoriet zakt er compleet doorheen. De meeste bergpunten zijn in de laatste drie bergritten te verdienen. In de eerste pakt hij door een geslaagde vlucht voor de ritzege de bergtrui; de overige twee ritten worden ingekort.

Johnny7 16 augustus 2019 om 15:05

Deze man wordt steeds slechter ipv beter. Maar komt ook niet in hem en zijn team op een keer een andere grote ronde te gaan rijden zoals de Giro. Dom dom dom.

Viktrodriguez 16 augustus 2019 om 16:06

Tja, het probleem is dat ze bij AG2R geen goed Frans alternatief hebben voor de Tour wegens de commerciële waarde. Waar Pinot nog de mazzel heeft dat FDJ met Demare een tweede Franse klepper in dienst heeft, dus af en toe nog de Giro kan rijden.

josi 16 augustus 2019 om 15:12
Quote:
als beste klimmer van de Tour de France

Ik hoop maar niet dat ze dat serieus denken. Al met al een zwaar teleurstellend jaar voor Bardet, ondanks die in de schoot geworpen bolletjestrui.

Panache 16 augustus 2019 om 15:19

Enkele ploegen hebben uitgesproken (nog) geen gebruik te maken van ketonen: Sunweb en AG2R behoren tot dat selecte groepje. In een peloton met twee versnellingen is het dan ook zinloos voor een type renner als Bardet.

Romāns Vainšteins 16 augustus 2019 om 15:21

Wat zijn de druiven toch altijd zuur op wielerfora voor toprenners die er lichamelijk/mentaal even door zitten zeg.

Geweldige renner die we wel weer terug gaan zien in de allerhardste koersen ter wereld.

Sammysosa 16 augustus 2019 om 15:31

Dank hiervoor. Ik word een beetje droevig van deze reacties. We hebben gezien bij Pinot wat mentale klachten en onredelijke hoge verwachtingen met een renner kunnen doen.

Ik hoop dat Romain er bovenop komt. Prachtige renner en prachtig mens. Interview in de Bahamontes van een tijdje geleden is aan te raden.

Kelder is de Man 16 augustus 2019 om 16:12

Zo onredelijk waren die verwachtingen toch niet. Was op weg naar tourpodium, mss winst.

Viktrodriguez 16 augustus 2019 om 16:16

Ook eens. In Nederland ligt de druk voor het winnen van de Tour al extreem hoog met de zo gewilde opvolger van Zoetemelk. Zeker na de Girowinst van Dumoulin is die druk verder opgevoerd. In Frankrijk ligt die druk wel een even een aantal factoren hoger dan hier. Je moet bijna een robot zijn om daar mee om te kunnen gaan. Zijn lokale ”rivaal” kan dan af en toe die druk negeren via de Giro en de aanwezigheid van Demare in de ploeg, Bardet kan dat niet als enige topkopman.

Ik geloof oprecht dat deze beslissing tegen wil en dank is, juist vanwege zijn interesse en prestaties in het Italiaanse najaar. Hopelijk doet deze ingelaste rustperiode datgene wat het moet doen en komt Bardet terug op zijn gewenste niveau.

Peter Lippens 16 augustus 2019 om 17:37

mee eens, dit jaar was het wat minder voor Bardet maar vorig jaar reed hij toch een mooi seizoen, ook in de Ardense klassiekers en voor de grote rondes is zijn tijdrit gewoon te zwak maar verder attractieve aanvallend ingestelde renner

SolitaryShell 16 augustus 2019 om 15:25
Quote:
De bergtrui, bereikt met overtuiging

Oké, hebben we denk een andere wedstrijd gezien Vincent.

Had ook liever gezien dat hij wel op niveau was overigens.

Titaantje 16 augustus 2019 om 17:35

Hopelijk helpt het om op deze wijze op te laden. Sommige andere renners lijken juist te suggeren dat een goed najaar nodig is om het volgende seizoen weer klaar te staan. We zullen het volgend jaar zien, ik hoop dat Bardet volgend jaar weer vooraan meestrijdt.

Japsie 16 augustus 2019 om 19:44

Eens met RV, groot coureur, leeuwenhart, kop leegmaken en in 2020 weer knallen.

Koersmaniak 16 augustus 2019 om 20:36

Nu al moe?
Of moet hij zich de komende maanden op een ‘andere manier’ voorbereiden?

SnellePelle 16 augustus 2019 om 20:59

Men moet vooral eens naar zijn voorbereiding kijken op Strava.

Hij heeft tot 1,5 week voor de tour nog verkenningsritten gereden in het kader van de slotweek.

Ritten alleen gereden met een gemiddelde 35-36 km/u in de Alpen. Absurd.

Hij is doodop aan de tour begonnen.

Supercompensatie zal hij waarschijnlijk deze weken krijgen…

Maar ja, op vakantie heb je daar niks aan.

Kansloos ouderwets team, stenen tijdperk.

Polleke 17 augustus 2019 om 00:16

Hij heeft zelf aangehaald dat hij uit zijn comfortzone moet treden… laat dat nu net zijn team zijn… geef Lavenue zijn contract terug en ga op een ander proberen, iets zegt mij dat dat niet gaat gebeuren…

Headlines

Materiaalzone

Populair