Roglic slaat aanval Evenepoel af en wint opnieuw in Catalonië
foto: Cor Vos
vrijdag 24 maart 2023 om 17:16

Roglic slaat aanval Evenepoel af en wint opnieuw in Catalonië

De vijfde etappe in de Ronde van Catalonië is gewonnen door Primoz Roglic. Bovenop Lo Port sloeg de Sloveen meerdere aanvallen af van Remco Evenepoel, die tweede werd.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De vijfde etappe in de Ronde van Catalonië bood kansen om het algemeen klassement helemaal op zijn kop te zetten. De finish op Lo Port (8,4 kilometer aan 9 procent) zou de verhoudingen tussen Primoz Roglic en Remco Evenepoel nog maar eens bloot leggen, met nog maar twee ritten te gaan. 

De eerste 160 kilometer naar de voet van Lo Port waren relatief vlak, met enkel de beklimmingen van de Alt de Bot (7,6 kilometer aan 3,4 procent) en de Coll de Som (4 kilometer aan 4,1 procent) onderweg. Op die eerste beklimming reed er een kopgroep weg met Guillaume Martin, Tsgabu Grmay en Ethan Hayter weg. De drie renners verzamelden een voorsprong van bijna vier minuten op het peloton en leken de vlucht van de dag te vormen, tot Soudal-Quick Step het tempo in het peloton opvoerde en het gat met de kopgroep ineens flink kleiner werd.

Een aantal Spaanse ProTeam-renners rook hun kans om vervolgens de oversteek te maken naar de kopgroep. Dit waren Julen Amezqueta, José Felix Parra, Pablo Castrillo, Hector Carretero en Ibai Azurmendi, die vervolgens Martin en Hayter vooraan aflosten. Het gat met het peloton groeide weer even, maar met slechts een aantal minuten voorsprong aan de voet van Lo Port zou het niet genoeg zijn om kans te maken op ritwinst. 

Evenepoel trekt, Roglic kan mee – foto: Cor Vos

Roglic zet Evenepoel in extremis een hak
Op Lo Port viel de kopgroep helemaal uit elkaar en op 6 kilometer van de streep kwam de vlucht ten einde. Soudal-Quick Step nam vervolgens het initiatief over van BORA-hansgrohe, dat even daarvoor met Ide Schelling op kop reed. Het was duidelijk dat de ploeg van Patrick Lefevere plannen had om met Evenepoel vrijdag een dubbelslag te slaan.

De aanval van Evenepoel zou volgen op 4,5 kilometer van de meet. De Belg kreeg Roglic en Marc Soler met zich mee, die zich in de kilometers die volgden kranig verweerden tegen Evenepoel. Op een kilometer van de meet versnelde Evenepoel nog maar eens en deze keer leek Roglic te kraken. Toch vocht de Sloveen zich terug en passeerde hij Evenepoel nog in de slotmeters.

Roglic sprint weg van Evenepoel – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
85 Reacties
Sorteer op:
24 maart 2023 19:31
Liefhebber of niet, vooral je voorspelling wordt in twijfel getrokken. Ook als niet fan kun je rare voorspellingen doen.
25 maart 2023 08:02
Opnieuw rechtstreeks duel tussen de 2: heerlijk. Heb zo'n gevoel dat er nog wat geserveerd zal worden in Barcelona. Verder knappe Uijtdebroeks die op 30 seconden van een vierde plaats staat. Indrukwekkend!
24 maart 2023 20:20
Evenepoel probeert nu al dagenlang om Roglic te kloppen in Roglic’ grootste sterkte. Dat lijkt me niet tactisch zo slim . Hij zou volgens mij veel beter focussen op zijn eigen sterktes.
24 maart 2023 18:43
Als remco roglic al niet kan verslaan ist maar goed dat hij zich niet in de tour laat zien
24 maart 2023 17:52
ik begin toch wel een beetje te twijfelen aan de intellectuele kwaliteiten van Evenepoel. Waarom zo lang initiatief nemen met sleper Roglic in je achterwiel? Het leek wel of hij hem de zege cadeau wou doen.
    24 maart 2023 17:57
    Hij had een kloof nodig omdat er een redelijke kans is dat Roglic zondag ook bonusseconden neemt. Gegokt en verloren, maar uiteindelijk hebben deze mannen elkaar niet kunnen lossen met uitzondering van de laatste honderd meter van de laatste twee ritten. Dit was één van de spannendste rittenkoersen van de afgelopen jaren.
    24 maart 2023 18:34
    Remco heeft een paar kleine, maar cruciale fouten gemaakt, deze dagen. Maar hij is nog jong, en kan bijleren. Roglic is natuurlijk een hele lepe jongen; hij valt te vaak van zijn fiets, maar is steengoed als hij blijft zitten - hij had vorig jaar best nog de Vuelta kunnen winnen..
    Waarom is het trouwens triest om als Nederlander voor een Sloveen te supporteren? Ik ben niet zo bekrompen nationalistisch als veel Belgische fans die hem alleen maar omhoog krijgen als een Belg wint. Ik juich voor goeie, aantrekkelijke coureurs; of ze nu Mathieu heten, of Wout, Primoz of Tadej, Egan of Richard. Remco is een supertalent, maar geen aantrekkelijke coureur: als hij vertrokken is kun je de tv wel uitzetten.
    24 maart 2023 18:58
    Ik weet niet wie 'hem' is, maar houd me vrij van speculatie.

    En Evenepoel vind je geen aantrekkelijke coureur omdat de rest hem niet bij kan houden? En voor Pogacar is dat blijkbaar anders... ok.

    En 'bekrompen' zit niet gevangen in nationaliteit. Er zijn legio Nederlanders die 10x liever Mollema, Bol of van der Poel zien winnen, dan Roglic of van Aert bij Jumbo - Visma. Voor mij is dat andersom, maar prima toch?

    Niets zo subjectief als dat...
    24 maart 2023 22:21
    Remco kon zich niet losflitsen, optie #2 is dan sleuren. Hij moest nu eenmaal linksom of rechtsom verschil zien te maken.
24 maart 2023 17:33
Mooi duel tussen die twee. Goed dat ze aan elkaar gewaagd zijn. Ik hou toch het vermoeden dat Evenepoel de Giro dik gaat winnen, maar voor die uitspraak kreeg ik een paar maand geleden 18 minnetjes, dus nu hou ik me stil.
    24 maart 2023 17:40
    Zo stil zelfs dat ik je bijna niet hoorde. Bijna....
    24 maart 2023 18:34
    Ik vermoed zomaar dat je je record gaat verbreken, goed bezig!
    24 maart 2023 19:02
    Haha, grappenmakers hier. En dan te bedenken dat ik niet eens een liefhebber ben van het menneke.
    24 maart 2023 19:25
    Maar je hebt gekregen wat je wilde: aandacht. Dus goed bezig!
    25 maart 2023 00:23
    Tuurlijk wint hij de Giro tegen Roglic, net zoals hij de Vuelta won tegen Roglic. Roglic was toen niet top, en nu ook niet, als ik alle Slovenen hier mag geloven.

Reacties zijn gesloten.