Roglic raakt leiding kwijt in Vuelta: “Had niet mijn beste dag”

zondag 1 november 2020 om 18:06
Roglic raakt leiding kwijt in Vuelta: “Had niet mijn beste dag”

foto: Cor Vos

Primož Roglič verloor zondag op de Alto de l’Angliru de leiderstrui in de Vuelta a España. De kopman van Jumbo-Visma kwam in de slotkilometers in de problemen en moest het rood afstaan aan Richard Carapaz, die tien seconden voor Roglič over de streep kwam. “Ik had niet mijn beste dag”, vertelt Roglič na afloop.

De Sloveen, die al drie etappes wist te winnen, vond de Angliru maar een steil ding. “Het was een te lastige beklimming voor een sprinter”, geeft hij aan. “En ik had niet mijn beste dag, maar uiteindelijk is het wel goed. Ik ben blij met dit resultaat.”

Roglič weet namelijk dat dinsdag, daags na de rustdag, een individuele tijdrit wacht. “We kunnen nu toewerken naar die tijdrit. Het zal een lastige tijdrit worden, maar ik ga mijn best doen. Dan zien we wel hoe we ervoor staan na afloop van de tijdrit”, aldus Roglič, die nu tweede staat in het klassement.

De achterstand van Roglič, die dinsdag in de tijdrit start in de groene trui als leider van het puntenklassement, op Carapaz bedraagt bij het ingaan van de slotweek tien seconden. Hugh Carthy en Daniel Martin staan op respectievelijk 22 en 25 seconden van de Sloveen.

Dit artikel delen:

34 Reacties

Murcia 1 november 2020 om 18:18

Hij bedoelt waarschijnlijk geen beklimming voor de punchende types zoals hemzelf anders is het weer een voorbeeld van zijn droge humor door zich als sprinter te omschrijven LOL. Normaal gesproken pakt hij flink wat tijd terug op dinsdag maar we houden een spannende koers in de derde week, vooral als mannen als Carapaz en Carthy, Martin de schade weten te beperken tot een minuut of minder.

Abdoe 1 november 2020 om 18:21

Hij heeft toch nog maar mooi de groene trui, wat wil je als sprinter nog meer?

Frits van Jumbo 1 november 2020 om 18:27

Haha mooi.
Er gaat zeker niet gewisseld worden van fiets dinsdag? Wat een stijgingspercentages op het laatst!

Sassenees 1 november 2020 om 19:01

Jammer dat hij de puntentrui heeft, anders had hij in z’n eigen tijdritpak mogen starten.

EricV 1 november 2020 om 19:42

Wie is dinsdag?

koos1 1 november 2020 om 18:34

De ploeg met een sterke Gesink, Kuss en Vingegaard was geweldig sterk alleen Roglic een slechtere dag vandaag. Dat hij maar 10 seconden verliest in een slechte dag, dan was het zo slecht nog niet.
Normaal moet Roglic in de tijdrit flink wat tijd kunnen pakken en de zwaarste bergritten zijn geweest. De eindzege moet er zeker nog inzitten, maar en kan nog veel gebeuren.

skylimit 1 november 2020 om 18:35

Zaterdag wordt weer “D-day” voor Roglic. Hopelijk zitten er dan nog genoeg ketonen in de tank om op zondag de rode trui veilig naar Madrid te loodsen.

Verweggistan 1 november 2020 om 18:41

‘Lastige dag voor een sprinter’ vanwege zijn puntentrui. :)

ssj 1 november 2020 om 19:18

En won gisteren natuurlijk een “vlakke” rit

The Whaler 1 november 2020 om 19:20

Precies. Dat is denk ik waar hij op doelde als winnaar van een “sprintetappe”.

Verweggistan 1 november 2020 om 19:30

Het was iig een leuk grapje

Jan Blokland 1 november 2020 om 18:43

Mooi resultaat voor Roglic. Velen verwachten maar dat Roglic wel eventjes gaat winnen, maar zo is dat natuurlijk niet.
Roglic pas vijfde zullen velen zeggen, maar tien seconden stelt natuurlijk niets voor.
En ten op zichtte van Carapaz, Carthy en D. Martin al helemaal niet. Daar zal Roglic geen schrik van hebben in de tijdrit.
Deze tien seconden zullen aanvoelen als oké.
Ik verwacht gewoon dat hij na dinsdag minimaal één minuut heeft op Carapaz en misschien wel twee op Carthy en Martin die beiden geen tijdrijders zijn.
En zwaarder dan de Angliru wordt het ook niet meer.

ParijsIsNogVer 1 november 2020 om 19:32

Dat zou wat zijn, als het nog zwaarder werd dan de Angliru.

de winnaars 1 november 2020 om 18:53

Wel jammer voor zo’n Kuss dat Roglic net vandaag een mindere dag heeft Sepp was ver ver en veruit de sterkste vandaag en had dus met 2 vingers in de neus de etappe kunnen winnen

Nemus 2 november 2020 om 09:06

Gelukkig maken ze bij TJV niet de fout op twee paarden te gokken, en alles te verliezen (lezen jullie mee Sunweb?)
Bovendien gunde TJV Sepp Kuss vorig jaar ook een zege nadat Roglič een goede voorsprong had opgebouwd in het klassement. Ik tip Kuss dan ook voor de aankomst volgende week zaterdag.

Jean Dumas 1 november 2020 om 19:01

Feitelijk verliest hij hier minder dan Carapaz deed op Moncalvillo.

Murcia 1 november 2020 om 19:26

Klopt, ook hoort Carapaz vandaag niet bij de beste 3 klimmers terwijl Roglic achterstand oploopt. Boni’s waren vandaag voor Richie super belangrijk en hij mist ze.

Tony 2 november 2020 om 12:38

Dat is de kracht van Primoź,hij kan een mindere dag hebben maar breken doet hij nooit.

Michelangelo 1 november 2020 om 19:02

Leek vooral op de steile stukken last te hebben. Maar iedereen scheen op het tandvlees te zitten. Uiteindelijk gewoon een prima resultaat; hij komt op achterstand binnen maar zakt er niet doorheen.

In de tijdrit verwacht ik dat hij een minuut zou moeten pakken op de rest. En dan wordt het een kwestie van slim koersen, overleven, en waar mogelijk nog wat secondes pakken.

Hoe dan ook nu al hoed af voor zijn seizoen. Van begin tot eind strijdend voor de eindzege in iedere ronde die hij mee doet.

The Whaler 1 november 2020 om 19:24

Prima resultaat feitelijk. Als niet de echte klimmer van het stel zo binnen komen is prima. Natuurlijk hoop je stiekem op meer als supporter van TJV maar dit was gewoon maximaal. En dan maar 10 seconden op specifieke klimmers verliezen is prima.

Vooral jammer dat Sepp bij hem bleef, had misschien voor de etappe kunnen gaan zo makkelijk als die fietste. Had misschien wel kunnen gaan in de laatste km want denk niet dat veel had uitgemaakt maar zal vooral voor moraal wel goed zijn voor Primoz. Maar sowieso hele team geweldig goed eigenlijk. 5 man bij eerste 20 of zo. En Hofstede ook nog als 53ste.

mackie 1 november 2020 om 19:36

Roglic wint normaal gesproken vandaag de Vuelta. Met de tijdrit en andere etappes die er nog aankomen kan ik zie ik niet wie hem moet verslaan. Na dinsdag zal hij 1 tot 2 minuten voor staan op carapaz en die heeft (doordat de Jumbo zo sterkt is als ploeg) alleen zaterdag nog een kans om tijd terug te pakken. Maar dit klim is niet zwaar genoeg om zomaar 1 minuut of meer weg te rijden van Roglic

japio 1 november 2020 om 19:42

In de tijdrit in de Giro vorig jaar won Roglic 1.55 op Carapaz, 1.30 op Carthy. Daar moet bij worden gezegd dat in het eerste gedeelte van die tijdrit, 22 km min of meer vlak, de achterstand van Carapaz al 1.30 was; over Carthy kan ik niks vinden.
Anderhalve minuut pakken in deze tijdrit op beide mannen zou zo maar kunnen. Met dan nog één echte bergetappe, zal het lastig worden om Roglic nog in te halen.

flores 1 november 2020 om 19:55

Roglic heeft het goed gedaan vandaag, 10 seconden is niks voor hem in de tijdrit pakt hij weer de leiderstrui en geeft hem niet weer af. Sepp was de sterkste vandaag,als hij had mogen gaan had hij d rit gewonnen. Ook een vermelding voor dat ventje Vingegaard wat een klimmertje,daar gaan we meer van horen,die in de plaats van Wout als helper in de tour,en Wout de vrijheid voor de groene trui.

Dr op en dr over 1 november 2020 om 19:55

Wederom genoten vandaag.

De jonge Nederlanders en Belgen die zich tonen tijdens een rit als deze. Weliswaar niet voor de hoofdprijzen, maar het feit dat ze in een rit als deze iets durven te ondernemen is al een mooie opsteker richting de toekomst. Dus petje af richting Goossens, Arensman, Van den Berg en Hofstede.

Grote klasse ook van Guillaume Martin, ik heb wel bewondering voor de wijze waarop hij strijd voor de bollen. Hij is de trui waardig in ieder geval, en ik hoop dat hij in rit 16 de ritzege zou kunnen pakken want dat zou toch wel een mooie bekroning zijn van een erg sterk seizoen.
– San Juan 7e
– Ardèche Classic 3e
– Royal Bernard Drome Classic 4e
– Parijs-Nice 12e
– Mont Ventoux Challenge 3e
– Tour de L'Ain 8e
– Critérium du Dauphiné 3e
– Frans Kampioenschap 14e
– Tour de France 11e
– WK Imola 13e
– Luik-Bastenaken-Luik 14e
– Vuelta a España voorlopig 16e en hard op weg naar de bergtrui.

Betreffende Roglic, als dit een mindere dag was dan zit het met z'n tweede Vuelta zege wel in orde. (Als dit inderdaad z'n enige slechte dag blijft uiteraard.)

Vorig jaar in de Giro kregen ze een tijdrit van 34 kilometer voorgeschoteld waarin op het einde ook geklommen diende te worden, en toen pakte hij 1min55 op Carapaz en 1min30 op Carthy. Stel dat hij nu slechts een minuut pakt in het klassement dan nog moet hij op de beklimming van aankomende zaterdag op La Covatilla echt instorten om z'n rode leiderstrui kwijt te raken. In ritten 14, 15, 16 en 18 zien we "normaal" gezien geen tijdverschillen tussen de toppers.

Maar wat er verder ook gebeurd deze ronde, sowieso alle complimenten richting Primoz die na deze ronde ook weer "gewoon" de nummer één positie op de UCI ranglijst zal innemen. En dus voor het tweede jaar op rij zal afsluiten als beste renner van de wereld.

Ik hoop dat hij nog heeeeeeel lang bij Jumbo blijft en dat hij volgend seizoen een sterke Kruijswijk en Dumoulin aan z'n zijde mag hebben. Mocht de laatste tegenvallen dan wordt het tijd om met Kuss eens richting klassement te gaan denken. Want die toont toch echt keer op keer aan misschien wel de beste klimmer ter wereld te zijn.

Klerenhangerfan 1 november 2020 om 20:19

Als Kuss niet 10 minuten verloren had in etappe 6, die van dat jasje van Roglic, had hij in de top 5 gestaan.

Dr op en dr over 1 november 2020 om 21:36

Klerenhangerfan >>>

Waarschijnlijk wel. Maar Kuss heeft zelf al aangegeven op z'n vroegst vanaf volgend seizoen ook eens voor een klassement te willen gaan. Naar het schijnt werken ze erg hard aan het verbeteren van z'n tijdrit bij Jumbo, om daar iig de schade wat meer te beperken in de toekomst. Want dat blijft toch wel z'n achilleshiel.

Neem nou zo'n Tour van volgend jaar, in de 58km aan tijdritten verliest hij makkelijk vier a vijf minuten op mannen als Evenepoel, Dumoulin, Thomas, Roglic, Almeida enz enz enz.

Dus hem uitspelen in een grote ronde met veel TT kilometers is dan al bijna geen optie. Ik zie hem dinsdag ook wel enkele minuten verliezen, al zal hij waarschijnlijk wel op reserve rijden natuurlijk, aangezien er niets op het spel staat voor hem.

Klerenhangerfan 1 november 2020 om 20:17

Volgens mij zijn de komende etappes niet lastig genoeg voor Rogilc om, met zo’n sterk team, gelost te worden. Er zou een kans zijn op zaterdag, enige finish bergop, maar dat is 10 km, met 6,5%. Niet lastig genoeg denk ik. In de tijdrit pakt hij het rood geeft hem niet meer af.

Heleen Alde 1 november 2020 om 20:59

Ach ja, wees maar blij dat je niet voor Sunweb rijdt. Sunweb had maar wat graag Kuss de opdracht gegeven om niet op de kopman te wachten, voor de etappe-overwinning te gaan, en zouden vervolgens met de volgauto keihard langs Roglic gereden zijn.

denistel 1 november 2020 om 21:31

het is allemaal niet zo van zelf sprekend dat zei ik voor de etappe van vandaag ook al en nu nog.elke dag kan er wat gebeuren en je zou zeggen van de tour moet zijn geleerd dat de zege pas binnen is op de meet op zondag.

Murcia 1 november 2020 om 22:03

Eigenlijk al op zaterdag bovenop La Covatilla, op zondag tijdens het criterium gaat de leider niet worden aangevallen. Maar je hebt gelijk in een ronde moet je het dag voor dag bekijken.

volvie 1 november 2020 om 22:23

Ai, kan zo maar zijn dat Carapaz ook een tijdrit van meer dan 7 watt per kilo gaat fietsen. Zijn de masseurs van Poga al gesignaleerd?

Wim Kruithof 2 november 2020 om 01:32

Dr op en dr over, ik ben het geheel eens met je post.

Wellicht kan Kuss eerst voor het klassement strijden in een minderdaagse rittenkoers als Romandië, Baskenland of Catalunya. Als luitenant of als kopman starten is wel echt geheel anders en in kleinere ronden wennen lijkt me geen slecht idee.

I. Karner 2 november 2020 om 11:35

@Redactie
Sloveense krant Delo schrijft daarover, dat Primoz Roglic een technische Probleem had direkt voor de Angliru bergetape.

“Net als zijn rivalen, zou hij Angliru met een 34×32 overbrengingsverhouding bergopwaarts, maar omdat hij een technische probleem had ermee voor de start, was het installeren van een zwaardere 34×30 overdracht nodig net voor de start. ”

Dit verklaard veel.

toiletduck 2 november 2020 om 15:22

Scherp, thanks! Ik vond hem al zwaar trappen. Niet eens per se tov concurrentie, maar normaal gesproken trapt hij juist een tandje lichter dan de rest.

Headlines

Materiaalzone

Populair