Robert Gesink sprint naar zege in Quebec

Door , vrijdag 13 september 2013 om 22:02
Robert Gesink

foto: Sirotti

Robert Gesink heeft met een indrukwekkende sprint de GP Cycliste de Quebec op zijn naam geschreven. De Nederlander was in een kleine elitegroep de snellere van Arthur Vichot. Greg Van Avermaet eindigde als derde.

In een supersnelle slotronde leek eerst Niki Terpstra naar de zege te rijden, maar hij werd teruggehaald. Uiteindelijk moest een man of tien sprinten voor de zege. Hierin sprintte Gesink Sagan zo uit het wiel en werd ook Niki Terpstra nog zesde, voor Tom-Jelte Slagter op de zevende plek.

Na dik tien kilometer ontstond al de eerste kopgroep van de dag. Tiago Machado (Radioshack-Leopard) ging op stap samen met Valerio Agnoli (Astana) en Pello Bilbao (Euskaltel). Achter dit drietal pakte Cannondale de controle op, in dienst van Peter Sagan. Dit zorgde ervoor dat de maximale voorsprong maar zes minuten bedroeg.

Met nog zeventig kilometer wedstrijd besloot BMC Racing ten aanval te trekken. Tejay Van Garderen, Amaël Moinard en Steve Morabito besloten gezamenlijk aan te vallen en kregen daarbij het gezelschap van Eduard Vorganov (Katusha), Jesus Herrada (Movistar) en Jack Bobridge (Belkin). Iets verderop waren er uiteindelijk dus negen koplopers, want de achtervolgers vervoegden zich bij de koplopers.

Cannondale was daar niet blij en zette de achtervolging in, wat resulteerde in een hergroepering op dik veertig kilometer van de streep. Drie renners trokken als resultaat ten aanval. Marco Marcato (Vacansoleil-DCM) kreeg het gezelschap van Daniel Oss (BMC Racing) en Yoann Offredo). Iets verderop sloten ook Dries Devenyns (Omega Pharma-Quick Step), Sergei Chernetski (Katusha), Sergey Lagutin (Vacansoleil-DCM) en Björn Thurau (Europcar) aan. Ook dit vond het peloton niet goed. Met twee ronden te gaan (25 km) was alles weer samen.

George Bennett (Radioshack-Leopard) was de volgende aanvaller, maar de Nieuw-Zeelander kwam niet ver weg en bleef lang in het vizier van het peloton. Op 17 kilometer van de streep was hij ook weer teruggehaald.

In de slotfase van de voorlaatste ronde plaatste thuisrijder Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) een bommetje en er vielen overal gaatjes in het peloton. Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) zat goed mee en was met nog vijftien kilometer te gaan solo weg. De Nederlander sloeg gelijk een goed gaatje, terwijl Mirko Selvaggi (Vacansoleil-DCM) en Viacheslav Kuznetsov (Katusha) in de tegenaanval gingen.

Toen de bel luidde voor de laatste ronde had Terpstra 24 seconden voorsprong op het peloton, terwijl Kuznetsov en Selvaggi weer waren ingehaald. Net na de aankomststreep ging Belkin-renner Lars-Petter Nordhaug in de tegenaanval terwijl het in het peloton een beetje stilviel. De Noor werd weer bijgehaald, terwijl Terpstra’s ploeggenoten mooi afstopwerk verrichtten voor de Nederlander. Op negen kilometer van de streep was de voorsprong 35 seconden.

Met nog zes kilometer te gaan nam Sky ProCycling met Geraint Thomas echter het commando en het verschil liep toen direct sterk terug. Op vier kilometer van de streep ging Peter Sagan zelf in de tegenaanval. Daarna viel het echter wel stil door de aanval van de Slowaak. Niemand wilde de Cannondale-renner helpen. Terpstra was bijna bijgehaald, maar liep daardoor weer uit. Matteo Trentin stopte weer erg af.

Op twee kilometer van de meet ging Greg Van Avermaet solo op zoek naar Terpstra, gevolgd door Sagan. Op anderhalve kilometer van de streep sloten de twee aan. Robert Gesink reed daarna met Simon Geschke en Arhur Vichot naar de leidende drie toe. Gesink probeerde het nog, maar kreeg Sagan niet los. Op een paar honderd meter van de streep viel Geschke aan met Terpstra.

Een klein groepje kwam uiteindelijk bijeen, waarvan Robert Gesink dan toch de sterkste bleek.

GP Cycliste de Quebec 2013 (WT)
Uitslag, 16×12.6 km (201.6 km):

1. Robert Gesink (Nederland/Belkin)
2. Arthur Vichot (Frankrijk/FDJ)
3. Greg Van Avermaet (België/BMC Racing)
4. Fabian Wegmann (Duitsland/Garmin-Sharp)
5. Rui Costa (Portugal/Movistar)
6. Niki Terpstra (Nederland/Omega Pharma-Quick Step)
7. Tom-Jelte Slagter (Nederland/Belkin)
8. Matti Breschel (Denemarken/Saxo-Tinkoff)
9. Simon Geschke (Duitsland/Argos-Shimano)
10. Peter Sagan (Slowakijke/Cannondale)

29. Peter Weening (Nederland/Orica-GreenEDGE) op 8s
59. Dirk Bellemakers (Nederland/Lotto-Belisol) op 1m12s
64. Maurits Lammertink (Nederland/Vacansoleil-DCM) z.t.
66. Sebastian Langeveld (Nederland/Orica-GreenEDGE) z.t.
77. Steven Kruijswijk (Nederland/Belkin) op 2m22s
81. Marc Goos (Nederland/Belkin) z.t.
82. Bert-Jan Lindeman (Nederland/Vacansoleil-DCM) z.t.
93. Karsten Kroon (Nederland/Saxo-Tinkoff) z.t.
105. Wesley Kreder (Nederland/Vacansoleil-DCM) op 6m31s
109. Moreno Hofland (Nederland/Belkin) op 10m40s

Volledige uitslag

Video slotfase

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair