Robert Gesink over niet-selectie voor Tour: “Dat was wel even een pittig moment”

donderdag 13 januari 2022 om 09:06
Robert Gesink over niet-selectie voor Tour: “Dat was wel even een pittig moment”

Robert Gesink reed al tien keer de Tour de France, maar er bestaat een reële kans dat hij er komend jaar niet bij is. De 35-jarige staat niet bij de eerste zes namen die al zeker zijn van een plekje in de Tourploeg van Jumbo-Visma. “Dat was wel even een pittig moment”, vertelt Gesink nu aan de NOS over hoe het nieuws van zijn niet-selectie bij hem binnenkwam.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

“Zeker na wat er net was gebeurd”, vervolgt hij, verwijzend naar de sleutelbeenbreuk die hij opliep in de afgelopen Ronde van Frankrijk, de twee extra operaties die daar vanwege bacteriële infecties bij kwamen kijken en de coronabesmetting die hij onlangs opliep. “De batterij was nog aan het opladen van de tegenslag en toen kwam dat er nog overheen.”

“Uiteindelijk, als je aan het einde van het jaar de balans opmaakt, is er één koers die er met kop en schouders bovenuit steekt. Het zou akelig zijn als mijn laatste moment in de Tour geweest zou zijn, dat ik op dag drie in een brancard naar huis ga”, benadrukt Gesink nogmaals zijn teleurstelling. “Maar we hebben natuurlijk een hele sterke ploeg, die op alle fronten wederom versterkt is. Dan wordt voor elk plekje zwaarder gevochten”, klinkt het echter ook realistisch.

Gevraagd naar de mogelijkheid dat hij alsnog een van de laatste twee plekjes in kan nemen, antwoordt Gesink twijfelend. “Op zich… Je weet nooit hoe een koe een haas vangt, zeker niet in de wielersport. Maar je moet natuurlijk ook realistisch zijn. Laten we zo zeggen: het zekerheidje is de Vuelta dit seizoen”, aldus de in Andorra woonachtige coureur.

Gesink begint zijn seizoen in de Ronde van Algarve. Na de Portugese meerdaagse volgen de Drome Classic en verscheidene rondes: de Ronde van Catalonië, de Ronde van het Baskenland, de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland. In het najaar rijdt hij dus nog de Vuelta.

Dit artikel delen:

69 Reacties

peter s 13 januari 2022 om 09:21

Ik zou hem toch graag op kop zien sleuren

GinneR 13 januari 2022 om 09:22

Tja, als je kijkt naar de selectie van afgelopen Tour, dan was Gesink ook met Teunissen bij de laatste 2 namen. Waarom dit jaar dan niet?

Quick Stijn 13 januari 2022 om 09:36

Simpel, omdat Laporte en Benoot erbij zijn gekomen.

GinneR 13 januari 2022 om 10:01

Exact, nog meer reden waarom hij niet bij de eerste 6 hoort. Verwachting van Gesink was niet realistisch

YogiBear 13 januari 2022 om 10:27

@GinneR Waar zegt Gesink dat hij verwachtte er bij te zitten?

Groetjesaandevoetjes 13 januari 2022 om 11:47

Ik verwacht zelf dat het tussen Gesink/Benoot en Teunissen/Laporte gaat. Dat wordt gewoon giga knallen in het voorjaar voor Robert en Mike om te laten zien dat ze beter zijn dan de nieuwkomers.

Jean Dumas 13 januari 2022 om 12:17

Wat moet Laporte in een ploeg die voor de Tourwinst gaat? Lang niet zeker dat hij het wordt. En Benoot en Gesink liggen in balans.

GinneR 13 januari 2022 om 12:55

@Yogi, als hij het een "pittig moment" noemt dat hij "de teleurstelling kreeg te verwerken" dat hij niet bij de eerste 6 zat, heeft toch alles met verwachting te maken? Als je niet verwacht bij de eerste 6 van de selectie te zitten, is het ook geen teleurstelling als dat ook zo blijkt te zijn.

Dikke Man 13 januari 2022 om 09:23

Ik zie hem nog wel een van die laatste twee plekjes opvissen. Kwalitatief is hij geen Benoot, Theunissen of Laporte meer maar zijn status in Nederland en zijn capaciteiten als wegkapitein (die ze eigenlijk nog niet hebben geselecteerd en met Rog zeker nodig is) gaan voor hem pleiten. Ja, Wout kan goed sturen maar ik zie niemand van die zes heertjes 3 weken lang bidons halen. Gesink heeft die mindset wel.

Ab Normaal 13 januari 2022 om 09:50

Lijkt mij ook. Ze hebben ook nog een type voor op het vlakke nodig. Gesink kan beiden en ik zou hem zeker meenemen.

Dark Noise 13 januari 2022 om 10:07

Denk jij nu echt dat de ploeg rekening gaat houden met zijn status in Nederland? Denk jij dat zoiets speelt bij een WorldTour ploeg?

Dikke Man 13 januari 2022 om 10:18

Die ploeg heeft een Nederlandse hoofdsponsor die dolgraag bekende gezichten aan zich koppelt. Ja.

Dark Noise 13 januari 2022 om 11:05

En dat werkt niet met buitenlandse renners die beter prestere

Koers 13 januari 2022 om 11:05

Ik denk wel dat ze iemand willen die in het Nederlands wat interviews aflegt die vervolgens in het nieuws te zien zijn.

Dark Noise 13 januari 2022 om 12:15

Ok, ik begrijp de filosofie hierachter wel, maar ik denk dat een sponsor toch meer uitkijkt naar een interview van Roglic dan naar dat van Gesink. Ik ben Vlaming en het valt mij op dit forum al lang op dat Nederlanders Jumbo Visma graag zien als een soort nationale ploeg van Nederland. Ter vergelijking, volgens PCS gaat Quick Step dit jaar naar de Tour met een ploeg zonder ook maar één Belg erin. Wel, mij maakt dit niks uit en de Belgische sponsors duidelijk ook niet.

Wim Kruithof 13 januari 2022 om 12:19
Quote:
Denk jij nu echt dat de ploeg rekening gaat houden met zijn status in Nederland? Denk jij dat zoiets speelt bij een WorldTour ploeg?

Ja.

Turtlehead 13 januari 2022 om 17:25

Status in Nederland lijkt mij zeer belangrijk (alleen als Jumbo in Frankrijk winkels wilt openen is Laporte handiger).

Check: Toen de Jumbo-jaarplannen naar buiten kwamen stonden de 'algemene nieuwssites' er vol mee… dat Tom Dumoulin naar de Giro zou gaan (en in de toekomst wellicht weer eens naar de Tour). Ik bedoel maar. Roglic en vanAert zijn voor de fijnproevers, de boterham wordt belegd door mannen als TD2, De Beenpin en Kruissie of Teunissen met zijn 'eerste gele trui' van 2019.

fietsvriend 13 januari 2022 om 09:26

Dit verbaast me toch wel een beetje, maar goed ik bekijk de wereld graag door een Gesink-bril.
Ben niet heel goed in door de regels heen lezen maar als ik een poging doe: hij staat dus op plek 3 of 4 van de mannen die nog om een plekje strijden.

rahimns 13 januari 2022 om 09:29

Aangezien de groene trui ook een doel is lijkt me die 2 laatste plekken echt te gaan naar een meer klassiek ingestelde renner en niet naar nog een klimmer. Dus zal gaan tussen mannen als Teunissen of Laporte als sprintaantrekker en dan kan je nog denken aan Tiesj (vrij allround) of Nathan van Hooydonck die ik indruk vond maken vorig jaar in de Ruta del Sol en de Vuelta. Voor Gesink ligt er waarschijnlijk alleen een kans als 1 van de ondersteunende klimmers iets overkomt.

fietsvriend 13 januari 2022 om 09:37

Gesink is toch al jaren niet echt een klimmer meer, doet vooral in het eerste deel/middenstuk van de etappe veel werk. En hij cijfert zich 100% weg voor het team – al die andere renners die er nu staan, willen vast eens voor een eigen kans gaan – incl. Dennis voor de ITT. Op het reservelijstje staan ook drie renners die nog hongerig zijn.

Michelangelo 13 januari 2022 om 10:36

Gesink is inderdaad iemand die eerder in de etappe zijn ding moet doen. Het strakke tempo op de eerste beklimming(en) en op de vlakke tussenstukken. Een beetje de klimmende versie van Tim Declercq; iets minder brommer op het vlakke, iets beter bergop. Om het dan in het laatste deel over te laten aan de anderen.

Net zoals ik Declercq graag zie buffelen tot het niet meer gaat, zo heb ik ook genoten van Gesink in die rol. Schokschouderend tot het echt niet meer gaat, en dan volledig verrot van kop af. Om het de dag daarna gewoon weer opnieuw te doen.

Murcia 13 januari 2022 om 09:32

Robert zijn plek op de ladder is nu een paar tredes lager en dan is deelname aan de Tour geen zekerheid meer, de wegkapitein zou Kruijswijk kunnen worden en voor zijn werk tussen de klimmen in en het eerste stuk bergop zijn nu met mensen als Dennis en Benoot ook betere opties. Dan wordt een plek in de Tour steeds moeilijker te pakken. Ik denk zelf dat de keuze gaat tussen de drie Benoot, Laporte en Teunissen voor de overgebleven plekken. Een mannetje voor Wout en een allrounder erbij lijkt logisch en voor die functies zijn de drie hierboven beter geschikt dan Gesink maar het blijft afwachten.

fietsvriend 13 januari 2022 om 09:51

Net even de video gekeken maar die wil echt heel graag nog een keer de Tour rijden. Het is bijna niet voor te stellen maar zie hem na dit seizoen nog wel vertrekken, nog 2 seizoenen bij een kleinere ploeg om zijn droom een Touretappe winnen te verwezenlijken?

Michelangelo 13 januari 2022 om 11:08

Of als knecht voor Evenepoel / Quickstep…

ik zou persoonlijk gruwelen bij de gedachte aan Robert in een smurfenoutfit, maar ik denk dat dit soort renners cruciaal zijn in een goede rondeploeg. Ervaren, grote motor, iedere dag presteren, maar vooral ook totaal geen eigen ambities die de kopman in de weg zitten. En dat is het gevaar met allerlei jonge renners in een dienende rol.

Arie M 13 januari 2022 om 14:44

Kruiswijk als wegkapitein? Het is al maar de vraag of hij helper-materiaal is, maar een wegkapitein zie ik al helemaal niet in hem

DemarrErik 13 januari 2022 om 09:34

Op zich is het best logisch te verklaren toch? Gesink was vaak een van de eerste die aan de bak moest, met vaak veel vlakke stukken daarbij. Vaak kwam Wout daarna pas op kop (als de weg al meer omhoog loopt). Dus eerlijk; er zijn meer renners bij Jumbo die dat kunnen, en zelfs op het vlakke nog meer kunnen in het aantrekken van een sprint.

Ik gok dus dat de laatste twee plekjes naar Benoot en Teunissen gaan.

Mwielerfan 13 januari 2022 om 09:41

Precies als wout standaard al een betere klimmer is in de pikorde weet je het wel. Maar goed bij ineos is bjj de knechten ook het ene jaar het andere niet. Kwiatkowski castroviejo en kirienka reden soms vrijwel iedereen buiten top 10 eraf en andere jaren waren ze weg met nog 50 man over

Yeez 13 januari 2022 om 09:47

Robert wordt dit jaar 36 en is niet meer de klimmer die hij was. Aangezien Wout dit jaar een groene droom heeft en de andere renners vooral jongens zijn die goed bergop gaan verwacht ik dat Teunissen, Laporte, Benoot en evt. van Hooydonck voor de laatste 2 plekjes gaan strijden.

sooike 13 januari 2022 om 10:03

Natuurlijk wordt Gesink niet naar de Tour gestuurd. Het is misschien moeilijk om toe te geven, maar uit alles blijkt dat de grote rol, die hij ooit binnen JV had, is uitgespeeld. En uit het aankoopbeleid van de afgelopen maanden blijkt wel dat de ploegleiding diverse andere renners, die toekomst hebben, naar voren wil schuiven. Laat Gesink blij zijn als 35-jarige dat hij nog een contract heeft, maar hij moet gewoon een stevige stap terug doen wat zijn status betreft. Als hij dat mentaal kan opbrengen, ik heb mijn twijfels, kan hij zijn loopbaan in alle rust afsluiten.

5211 13 januari 2022 om 11:48

Sooike gaat zeer verrast zijn mocht Gesink alsnog aan de tour ploeg worden toegevoegd dat absoluut niet uitgesloten is, verre van.

jacopo 13 januari 2022 om 11:50

Helemaal mee eens

ghostwriter 13 januari 2022 om 12:02

Laat Gesink blij zijn dat hij nog een contract heeft? En zijn heel veel WT wielrenners die minder dan hem zijn. Gesink is een redelijke tot goede knecht voor Jumbo-Visma. Alleen niet meer van het niveau om bij de eerste zes voor de Tour te horen en misschien ook niet meer om uberhaubt bij de Tour selectie te horen. Maar nog meer dan goed genoeg om bij de selecties voor de Giro en/of Vuelta te horen.

Arie den Blanken 13 januari 2022 om 13:02

Sooike : Eens , bovendien heeft hij zo ongeveer zijn halve carrière in de revalidatie-modus door gebracht.

jan jansen 13 januari 2022 om 18:29

Gesink is al tien jaar over zijn top, of anders gezegd; zijn enorme talent is er nooit uitgekomen. Sommige blijven in die roes verder dromen en vinden dat hij in de tour hoort

Jopie 13 januari 2022 om 10:16

Wellicht speelt ook mee dat Gesink in 40% van zijn tourdeelnames opgegeven heeft. Met nog maar 8 tourrenners kunnen ze een vroege uitvaller natuurlijk niet gebruiken. In dat kader ook niet ongunstig dat Martin er niet meer bij is. Daarnaast lijkt Benoot me inderdaad op veel vlakken een betere optie, afgezien van zijn nationaliteit waar vele hier zo veel waarde aan hechten.

5211 13 januari 2022 om 11:51

Hij is niet uitgevallen omdat hij vermoeid was of gewoon op gaf. Voornamelijk uitgevallen door pure pech wat voor de ploeg niets af doet aan zijn kwaliteiten.
Roglic viel ook uit vorig jaar.

Theo H 13 januari 2022 om 12:20

Juist Jopie. Ze worden (nog) steeds professioneler bij Jumbo en dan worden ook dit soort afwegingen meegenomen als de keuze door luxe groot genoeg is. Vallen en/of blessures overhouden is niet alleen pech.

Michelangelo 13 januari 2022 om 10:31

Plekjes zijn duur, maar ik had graag Gesink in de tourploeg gezien. Ervaren, goede wegkapitein, stabiel in het hoofd, prettige ploegmaat, zeer nuttige pion in het vlakke en bergop. En vooral: hij is aantoonbaar bereid om zich iedere dag opnieuw helemaal uit elkaar te trekken in het belang van de ploeg!!

En met name dat laatste is een vraag die ik nog heb bij zowel Kruijswijk als Dennis. Allebei intrinsiek misschien betere renners in hun specialismen (bergop resp. hardrijden). Maar uit het meest betrouwbare knechtenhout gesneden als je het mij vraagt.

ik hoop van harte dat hij 1 van die twee laatste plekjes gaat invullen. Als Nederlander het liefst samen met Teunissen, Maar dat zal nog geen sinecure worden.

Wheely 13 januari 2022 om 10:39

Gesink was de laatste twee edities wel een belangrijke beul die fanatiek aan het eerste uitdunnen begon, was altijd heerlijk om te zien hoe die tot het gaatje ging. Dat stokje kan met gemak door Dennis en Benoot worden overgenomen en dan zal het voor het peloton alleen maar meer pijn doen dus ik snap de keuze.

Lekker naar de Vuelta Robert, met de kids langs de kant in de Tour ook mooi.

Michelangelo 13 januari 2022 om 10:50

Wheely,
Dat goede beulswerk op 100 km van de meet is inderdaad vaak net zo mooi om te zien als een spetterende finale… kilometers lang harken, schokschouderen, peloton in een steeds kleiner sliertje erachter.

Bek wagenwijd open, een laatste snok, uitsturen, en compleet geparkeerd alle renners die je net eraf hebt gereden weer voorbij zien komen.

Met de wetenschap dat je morgen opnieuw dit kunstje moet doen….

Kelder is de Man 13 januari 2022 om 19:49

Lekker Wheely.

skylimit 13 januari 2022 om 10:47

Het is nog lang tot het begin van de Tour de France. Er zijn betere (jongere) renners dan Gesink en dat geldt eigenlijk ook voor Kruijswijk. Bijkomend probleem deze jongens lopen nogal eens regelmatig tegen blessures etc. aan.
Er zijn voor deze jongens nog genoeg koersen die ze zouden kunnen rijden als ze die neurotische dwang om de tour te willen rijden opzij kunnen zetten.

Panache 13 januari 2022 om 11:07

Roglic is de alpha kopman, wat is zijn mening in deze kwestie? Op welke renner kan Primoz volledig vertrouwen en bij wie voelt de Sloveen zich prettig? Als ik het voor het zeggen zou hebben bij TJV dan zou ik na Parijs-Nice met Van Aert en Roglic om tafel zitten en de Sloveen uit een shortlist één extra versterking laten kiezen en de Belg vanuit een shortlist één extra versterking laten kiezen. Het team bepaalt de shortlist en verzekert zodoende de kwaliteit, terwijl de renner/kopman inspraak krijgt (wat ook weer zijn voordelen heeft qua gevoel en beleving).

skylimit 13 januari 2022 om 11:29

Dat is een gevaarlijke insteek om de kopmannen inspraak te geven in de keuze wie zij als helper mee willen hebben. Dat gaat bij gepasseerde renners dan toch knagen en die hebben dan zoiets van voor jou (Roglic/Van Aert) ga ik mij niet uit de naad rijden.

Panache 13 januari 2022 om 11:43

De gepasseerde renner hoeft natuurlijk niet te weten dat hij op de shortlist stond en afgevallen is vanwege een keuze van de kopman. Ben het met jee eens dat het in toekomstige koersen tegen kan werken indien een ‘knecht’ zich afgewezen voelt, aan de andere kant kan een gekozen renner ook vleugels krijgen vanwege het getoonde vertrouwen. Het kan twee kanten op werken.

skylimit 13 januari 2022 om 12:50

Meestal werkt het averrechts in een teamsport.

Petje 13 januari 2022 om 11:52

Er is meer dan de Tour maar Gesink komt dan ook langzaam ieder jaar wat tekort. Hij is een goede kerel met een bak aan ervaring die goed gebuikt kan worden in tal van koersen voor Jumbo.

Ik zou naar de eerder genoemde 6 kiezen uit Laporte en Teunissen waar ik Benoot ook zal meenemen. (mits in vorm)

nafnikleb 13 januari 2022 om 11:59

Gesink moet gewoon mee. Principekwestie. Slap geneuzel over dat er sterkere renners zouden zijn binnen de ploeg. In de tour moet je alles goed kunnen. Dat betekent dat je je beste klassementsman nodig hebt (Roglic), je beste klimmer (Kuss), je beste tijdrijder (Dennis) etc. Dan zou je als ploeg wel dom zijn om je renner met de hardste kop, de beste mentaliteit thuis te laten.

Klein Verzet 13 januari 2022 om 12:18

Van talent tot veteraan naar derde keus. Tijd spoelt alle dromen naar ’t afvoerputje. 30 minuten bewegen per dag is voldoende om de meeste ziekten buiten de deur te houden. Voor Gees geldt dat er heel veel minuutjes bij moeten om de benen te laten spreken, die hopelijk het laatste woord krijgen.

Arie den Blanken 13 januari 2022 om 13:06

Hij zal zijn bankrekening wel goed hebben zien groeien in al die jaren ondanks dat hij zo ongeveer zijn halve carrière in de revalidatie-modus heeft door gebracht.

Lalsacien 13 januari 2022 om 14:53

@Arie als ik het zo lees vind jij Gesink maar een slapjanus en een profiteur!!!

Arie den Blanken 13 januari 2022 om 18:09

Een fantasie lezer zou dat kunnen concluderen.
Ik vind dat Gesink op basis van door anderen toegedacht talent wat hij nooit echt heeft waar gemaakt van jongs af aan goed zal hebben verdiend en dat hij erg vaak er uit lag door allerlei kwetsuren e.d. Dat is toch wel iets anders dan jij denkt te concluderen.

Lalsacien 13 januari 2022 om 19:01

@Arie je baseert je mening en wat hij niet zou mogen verdienen dus op wat anderen van hem vinden, nog een graadje erger wat mij betreft.

Murcia 13 januari 2022 om 19:16

Is inderdaad een beetje vreemde redenatie van Arie vooral ook omdat wat Gesink verdiende altijd mede was gebaseerd op zijn waarde voor sponsoren. Robert was een tijd lang de de meest populaire renner in Nederland. Presteerde overigens ook heel behoorlijk, geen veelwinnaar maar een man die toch een aantal mooie successen heeft weten te boeken. Als bij Arie zijn lievelings-clan, de familie Nys hun publicitaire waarde volgens hem volstrekt logisch leidt tot dikke contracten is het dedain voor Gesink en diens verdiensten wat minder te duiden.

djboven 13 januari 2022 om 13:02

gewoon lekker vrijuit koersen en voor eigen kansen gaan is beter dan beulen voor Roglic of die deense knakker.

Eljorro 13 januari 2022 om 13:18

Benoot of Gesink moet mee. Laten we niet vergeten dat UAE nu een dusdanig sterke ploeg heeft dat Jumbo niet al het kopwerk hoeft op te knappen.

Derierre de la course 13 januari 2022 om 13:19

Volgens mij eerste reserve mocht er een klimmer uitvallen.

Scott Sunderland 13 januari 2022 om 13:20

Ach, het zal uiteindelijk afhangen van wie er in vorm is en niet geblesseerd als de zomer eraan komt. Gesink maakt een kans. Dat hangt ook af van hoe goed Benoot zal zijn. Moeilijk te zeggen nu. Ik vermoed dat ze voor Van Aert gaan kiezen tussen Laporte en Teunissen. Niet allebei. Of misschien nog geen van beiden en dan Benoot en Gesink mee.

Pedalo 13 januari 2022 om 13:39

Gesink zou ik altijd meenemen maar ze zullen in de groene ambities van Wout ook een tegemoetkoming moeten doen. Hij gaat die trui nooit winnen, mss een dag, maar kan nooit tegen de sprinters op qua punten. Vlakke etappes tov bergetappe/it staat niet in verhouding.

orlando dani 13 januari 2022 om 13:49

Ik zou Gesink altijd mee nemen, laat hem maar lekker op kopsleuren iets wat hij ook graag voor de ploeg doet. Dennis kan je beter zolang mogelijk sparen. Zeker nu Wout ook een andere rol krijgt. Als hij voor het Groen mag gaan, dan moet hij daar ook wel vol voor kunnen gaan. Alleen bij een waaierrit en pech zal wout zich denk volledig moeten geven voor de ploeg. Vingegaard moet net zo fit aan de finale kunnen beginnen als de kopman Roglic. dan heb je gewoon een Gesink nodig die voor twee werkt. Dennis,Kruis en Kuss moeten het bergop op knappen, al zal Gesink de eerste berg wel voor zijn rekening nemen.

Ornor 13 januari 2022 om 14:06

Van die 6 die geselecteerd zijn, is kans natuurlijk reëel dat er straks 1 geblesseerd is en 1 uit vorm.

Arie M 13 januari 2022 om 14:50

Ik hoop dat Gesink mee gaat, dat vooropgesteld, maar wie zegt dat Jumbo het peloton gaat aanvoeren in de bergen? De kans is er natuurlijk wel dat Roglic relatief vroeg geel pakt oa mbv boni’s

  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Materiaalzone