Robert Gesink over niet-selectie voor Tour: “Dat was wel even een pittig moment”

donderdag 13 januari 2022 om 09:06
Robert Gesink over niet-selectie voor Tour: “Dat was wel even een pittig moment”

Robert Gesink reed al tien keer de Tour de France, maar er bestaat een reële kans dat hij er komend jaar niet bij is. De 35-jarige staat niet bij de eerste zes namen die al zeker zijn van een plekje in de Tourploeg van Jumbo-Visma. “Dat was wel even een pittig moment”, vertelt Gesink nu aan de NOS over hoe het nieuws van zijn niet-selectie bij hem binnenkwam.

“Zeker na wat er net was gebeurd”, vervolgt hij, verwijzend naar de sleutelbeenbreuk die hij opliep in de afgelopen Ronde van Frankrijk, de twee extra operaties die daar vanwege bacteriële infecties bij kwamen kijken en de coronabesmetting die hij onlangs opliep. “De batterij was nog aan het opladen van de tegenslag en toen kwam dat er nog overheen.”

“Uiteindelijk, als je aan het einde van het jaar de balans opmaakt, is er één koers die er met kop en schouders bovenuit steekt. Het zou akelig zijn als mijn laatste moment in de Tour geweest zou zijn, dat ik op dag drie in een brancard naar huis ga”, benadrukt Gesink nogmaals zijn teleurstelling. “Maar we hebben natuurlijk een hele sterke ploeg, die op alle fronten wederom versterkt is. Dan wordt voor elk plekje zwaarder gevochten”, klinkt het echter ook realistisch.

Gevraagd naar de mogelijkheid dat hij alsnog een van de laatste twee plekjes in kan nemen, antwoordt Gesink twijfelend. “Op zich… Je weet nooit hoe een koe een haas vangt, zeker niet in de wielersport. Maar je moet natuurlijk ook realistisch zijn. Laten we zo zeggen: het zekerheidje is de Vuelta dit seizoen”, aldus de in Andorra woonachtige coureur.

Gesink begint zijn seizoen in de Ronde van Algarve. Na de Portugese meerdaagse volgen de Drome Classic en verscheidene rondes: de Ronde van Catalonië, de Ronde van het Baskenland, de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland. In het najaar rijdt hij dus nog de Vuelta.

Dit artikel delen:

69 Reacties

Fausto Roest 13 januari 2022 om 15:21

Kan nog hoop gebeuren in de voorbereiding, de 6 namen die er nu opstaan zijn wat mij betreft allemaal erg logisch. Kuss is de ideale domestique en ook Kruiswijk schikt zich in die rol. Dat moet je hebben.

Met twee plekken beschikbaar en een rol als road captain nog te vergeven lijkt mij dat of Teunissen of Gesink idealiter die rol in zou nemen. De laatste heeft aanzienlijk meer ervaring en overwicht denk ik in die rol maar is het afhankelijk van zijn vorm. Teunissen zou een stuk beter als lead out inzetbaar zijn voor WvA echter net als Laporte. Maar bij de Fransman moeten we nog maar zien hoe de chemie is met WvA en hoe hij presteert. Benoot zie ik zich niet in zijn eerste seizoen schikken in een road captain rol en dat is denk ik gezien zijn status in de ploeg ook niet logisch. Dennis heeft internationale naam maar nog geen Tour uitgereden en niet de beste reputatie. Logische keuze in mijn ogen Teunissen en Benoot. Of Gesink en Laporte/Teunissen. Anders zonder Lead out WvA als groene trui kopman op pad sturen zou ik wat vreemd vinden.

KennyKlimmen 13 januari 2022 om 17:01

Voorts ben ik van mening dat tourwinst zonder Gesink gelijk staat aan een tourwinst van iedere andere willekeurige WT ploeg.

Titaantje 13 januari 2022 om 17:17

Waarom wordt er zoveel gezegd dat Benoot een betere optie is? Die heeft in zijn grote rondes zo ver toch echt nog maar bar weinig laten zien, en haalt zeker niet het niveau dat hij haalt in 1-weekse rondes. Tiesj is mijns inziens een veel grotere risicofactor dan Gesink en allerminst zeker of hij een goede knecht kan zijn in een 3-weekse ronde.

Daarbij heb je toch ook gewoon iemand nodig soms om het peloton over berg 1 en 2 te mennen als je de tour wilt winnen. Het type Padrnos, Kirienka, etc zeg maar. Daarvoor zijn Teunissen en Laporte te licht, dus kom je toch bij een Gesink (of Benoot) uit.

Persoonlijk zou ik die hele groene ambitie van Wout niet willen als ploeg. Ik denk ook niet dat het hem lukt aangezien hij niet zomaar in gratis ontsnappingen mee zal mogen (enerzijds niet van de ploeg als Roglic niet uitvalt, anderzijds niet van groene trui concurrenten) en hij komt in vlakke sprints denk ik toch wat te kort tov Ewan, Bennett en Jakobsen.

Rufusvb 13 januari 2022 om 19:47

Is er misschien ook een reden dat ze Gesink thuis laten omdat een andere tactiek willen gaan hanteren? Gesink is natuurlijk een geweldig kracht in het sleuren op kop, maar wie zegt dat de ploeg komende Tour op die manier wil gaan rijden? Misschien willen ze met twee kopmannen (Rog/Vin) en twee schaduwkopmannen (Kuss/Kruis) en een kanshebber voor het groen er wel elke dag invliegen i.p.v. de koers constant willen controleren en mannen op kop laten sleuren?

Of is het teveel wishfull thinking wat ik doe? ;-)

bellevue 13 januari 2022 om 23:54

sta jij er wel nog realistisch in Robert?

Bontempi1962 14 januari 2022 om 10:38

Snap zijn niet selectie niet van een ploeg die voor het algemeen klassement gaat en dan wel Laporte meeneemt.

-luka 14 januari 2022 om 16:24

Los van het feit dat Gesink nog steeds veel kan betekenen voor de ploeg is hij ook gewoon Nederlander. Momenteel is alleen Kruiswijk geselecteerd. Één Nederlander in je ploeg is te weinig om de sponsoring rendabel te maken. Ik denk ook dat Jumbo niet blij zal zijn met de situatie mocht dat gebeuren.
Je ziet het ook met ˜Verstappen en de F1. De Nederlandse fans zijn een factor van belang, commercieel gezien. Visma als co-sponsor heb ik nooit zo goed begrepen, maar goed die zijn ook actief in Nederland.

Headlines

Materiaalzone

Populair