Robbe Ghys zegeviert in openingsrit Ronde van België na machtsvertoon Evenepoel

woensdag 9 juni 2021 om 16:54
Robbe Ghys zegeviert in openingsrit Ronde van België na machtsvertoon Evenepoel

Ghys klopt Evenepoel - foto: Cor Vos

Video

Robbe Ghys heeft de openingsrit van de Ronde van België op zijn naam geschreven. De 24-jarige renner van Sport Vlaanderen-Baloise was na een 175 kilometer lange rit van Beveren naar Maarkedal de sterkste sprinter van een groep van drie. Remco Evenepoel werd tweede en is de eerste leider.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar
Acht vroege vluchters
Dit rit werd gekleurd door een vroege vlucht met acht renners. Kort na de start kozen Ghys, Tom Wirtgen (Bingoal-Wallonie Bruxelles), Thijs Aerts (Baloise-Trek Lions), Youri Havik (Beat Cycling) en Jan-Willem van Schip (Beat Cycling) het hazenpad. Nadat zij gezelschap kregen van Arne Marit (Sport Vlaanderen-Baloise), Gianni Marchand (Tarteletto-Isorex) en Julien Van den Brande (Tarteletto-Isorex) groeide de kopgroep tot acht man.

Het peloton liet de leiders echter niet te ver wegrijden. De maximale voorsprong bedroeg onderweg niet veel meer dan drie minuten.

Koers ontploft op Berg Ten Houte
De beslissing zou vallen tijdens de drie lokale rondes van 15,5 kilometer daarin opgenomen de beklimmingen van de Fortstraat, de Ellestraat en Berg ten Houte. Tijdens de tweede passage over Berg ten Houte ontplofte de koers. Op initiatief van Remco Evenepoel ontstond een achtervolgersgroepje met onder meer ook Victor Campenaerts, Caleb Ewan en Ide Schelling. Twee rondes voor het einde gooide Evenepoel opnieuw de knuppel in het hoenderhok. Na deze nieuwe versnelling kon enkel Campenaerts volgen.

Aan kop van de wedstrijd waren pistiers Ghys en Van Schip ondertussen de enige overlevers.Tijdens de beklimming van de Ellestraat op 22 kilometer van het einde voegden Evenepoel en Campenaerts zich bij de twee koplopers. In het peloton roerde Philippe Gilbert zich. De renner van Lotto Soudal ging samen met Davide Ballerini op jacht naar Evenepoel, maar nadat Ballerini plots parkeerde staakte ook Gilbert even later zijn poging.

Evenepoel vs. de rest
Aan kop van de wedstrijd was een leeggereden Van Schip ondertussen afgelost door Marchand. De drie medevluchters waren echter allang blij dat ze het wiel van stoomlocomotief Evenepoel konden volgen. De jongeling pakte dan ook de volle buit van negen bonificatieseconden tijdens de Gouden Kilometer. De voorsprong van de groep-Evenepoel was met tien kilometer te gaan inmiddels gegroeid tot een halve minuut.

Aan kop van het jagende peloton probeerde Alpecin-Fenix in dienst van sprinter Jasper Philipsen het verschil te verkleinen. Campenaerts moest vanwege kramp aan kop van de wedstrijd afhaken. Vroege vluchters Ghys en Marchard hielden moedig stand in het wiel van Evenepoel. Nadat zij ook tijdens de laatste beklimming van Berg Ten Houte niet plooiden, zou de strijd om de dagzege tussen de drie aan kop gaan. Philippe Gilbert probeerde in de achtergrond alsnog de oversteek te maken, maar kwam te laat.

Ghys maakt het af, Evenepoel eerste leider
Marchand ging als eerste de sprint aan, maar werd opgevangen door Evenepoel. Ghys bleef echter over de sterkste eindspurt te beschikken. De pistier – die straks actief is op de Olympische Spelen in Tokio – boekt daarmee de eerste (weg)zege uit zijn loopbaan.

Door het spel der bonificaties begint Evenepoel morgen als leider aan de 11,2. kilometer lange tijdrit in Knokke-Heist.

Samenvatting etappe 1

Dit artikel delen:

88 Reacties

DeGroteMolen 9 juni 2021 om 19:09

Het prinsje kan zelfs in deze b koers nog niet winnen. Wat zal Davide wederom ziek zijn. Mooie opsteker voor Topsport Vlaanderen, dat wel! knap gereden, Robbe.

Pascal Mortier 9 juni 2021 om 19:51

Veel leuke reacties gelezen vandaag, vooral door jongens die nog zelf “gekoerst” hebben of er alles menen van te kennen :-)

Terechte felicitaties voor Robbe Ghys, weliswaar met dank aan Rev die een tijdrit heeft gereden van 32,5km met de rest in zijn wiel. De beste Rev rijdt iedereen uit het wiel dus hij heeft zeker nog werk voor de boeg (wat gezien zijn situatie niet verwonderlijk is).

Poneren dat het een zwak deelnemersveld is is al even zwak al de “ponering” zelf :-) Daarmee doe je alle andere jongens te kort en kan je al even idioot zeggen dat het deelnemersveld in de Giro voor Bernal te zwak was.

F4L 9 juni 2021 om 20:08

Vind jij dit deelnemersveld dan niet zwak voor Remco Evenepoel? Toen REV dit in 2019 deed was het uitzonderlijk, nu is hij hier gewoon te goed voor. De concurrentie moet komen van Philippe Gilbert die al op leeftijd is en Ide Schelling die net prof is. Ik zou het een ander verhaal vinden als hij dit zou doen wanneer toppers als Van Aert en VDP meedoen.

En de Giro had niet het sterkste deelnemersveld, maar Bernal moest volgens mij aardig diep gaan. REV reed hier voor mijn gevoel met vijf vingers in zijn neus rond.

Pascal Mortier 9 juni 2021 om 20:28

F4L: akkoord dat het deelnemersveld niet dat is van de ronde van Zwitserland maar je kan de andere renners toch moeilijk degraderen tot figuranten?

Ook ik kijk al uit naar de dag dat Rev, Mvdp en Wva allen in topvorm zijn en het tegen elkaar zullen opnemen. Dat gaat (hopelijk) spektakel opleveren.

Mvdp is volgens mij de veelzijdigste en ik ben grote fan van hem, maar dat ben ik ook van die andere twee… Het is een genot om deze mannen in de koers aan het werk te zien.

Één ding is zeker: Rev zal die andere twee uit de wielen moeten rijden als het er op aan komt want in de sprint is hij sowieso de klos :-)) En dat zie ik hem alleen bergop doen ;-)

harryjohan71 9 juni 2021 om 20:38

@Pascal Mortier Vandaag kon Evenepoel de vroege vluchters berg op ook niet afrijden. De beklimmingen in veel klassiekers liggen Van der Poel, Alaphilippe en Van Aert ook beter dan Evenepoel. Als we gaan kijken naar beklimmingen in grote rondes, tuurlijk gaat Evenepoel deze renners er dan afrijden. Alleen in de rondes moet hij het ook niet opnemen tegen deze renners maar tegen Pogacar. Ik zie Evenepoel Pogacar er niet afrijden in beklimmingen. Ik wil hier mee zeggen dat een ieder zijn eigen specialiteit heeft. Een tijdrit wint Evenepoel ook van Van der Poel, maar het gaat er straks om of hij een tijdrit ook wint van Bisseger, Ganna etc

F4L 9 juni 2021 om 21:07

@Pascal, nou is figuranten wat te hard gesteld, maar het is gewoon geen topdeelnemersveld. Het is vooral dat ik het leuker vindt als hij zich met de top meet, levert vooral leukere wedstrijden op en dan vooral omdat REV geen sprint heeft en dus wel moet aanvallen.

Gebruikersnaam 9 juni 2021 om 21:53
Quote:
Ik zou het een ander verhaal vinden als hij dit zou doen wanneer toppers als Van Aert en VDP meedoen.

Van Aert en van der Poel hebben ook wel wat seizoenen gehad dat ze vooral de Europe Tour op een hoopje reden en eigenlijk op een hoger niveau hoorden te rijden.

O59 9 juni 2021 om 21:36

Sterk Robbe ! Limburg boven :-)

MartinMartin 9 juni 2021 om 22:32

Ja joh, Wouter Poels zal blij zijn?

Wheely 9 juni 2021 om 21:39

Mooi van Ghys, zal juf Roos leuk vinden!

Veleta 9 juni 2021 om 23:31

Royaal aantal reacties hier, ook best uitgebreid hier en daar. Alles is intussen wel gezegd, maar ik dacht dat ik toch een ding mis: waarom die gebaren van Evenepoel? Het is zonneklaar dat de andere 3 op hun tandvlees zitten en dan toch zo’n theatraal gedrag. Wat mij betreft dik minpunt in een verder vermakelijke voorstelling.

FlecheWallonne 10 juni 2021 om 07:28

In het land van de blinden is de eenoog koning.
En toch was het een blinde die als eerste over de streep reed.

  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair