Rissveds wint in Lenzerheide na beklijvend duel met Terpstra

zondag 11 augustus 2019 om 12:55
Rissveds wint in Lenzerheide na beklijvend duel met Terpstra

foto: Cor Vos

Jenny Rissveds heeft de Cross Country gewonnen tijdens de Wereldbeker mountainbike in het Zwitserse Lenzerheide. De Zweedse wist na een beklijvend duel Anne Terpstra naar de tweede plaats te verwijzen. Voor de regerend Olympisch kampioene is het een bijzondere overwinning, na een periode vol blessureleed en persoonlijke problemen.

De vorige wereldbekermanche in het Italiaanse Val di Sole was pure reclame voor het mountainbiken. De toeschouwers in Italië kregen namelijk een beklijvend duel voorgeschoteld tussen Pauline Ferrand-Prevot en Jolanda Neff. De Française bleek na een bloedstollende wedstrijd de snelste in de sprint.

Beide dames stonden één week later opnieuw aan de start in het Zwitserse Lenzerheide, net als wereldkampioene Kate Courtney en de Nederlandse dames Anne Tauber en Anne Terpstra. Het was echter de Zweedse Jenny Rissveds – de nummer drie van Val di Sole – die uit de startblokken schoot en de koppositie nam.

Rissveds kon echter niet lang van haar leidende positie genieten, aangezien ze werd gepasseerd door een bijzonder gemotiveerde Neff. De Zwitserse probeerde de boel al vroeg uit elkaar te rijden, maar ze wist een attente Terpstra niet van zich af te schudden, waardoor niet veel later ook Courtney, Rissveds, Tauber, Ferrand-Prevot, Catharine Pendrel en de Spaanse Rocío García wisten aan te sluiten.

Terpstra maakt indruk, Tauber kent pech 
Hierdoor stokte het tempo vooraan, aangezien de dames niet van plan waren om voor elkaar de kastanjes uit het vuur te halen. Het was wachten op een volgende versnelling van Neff, die duidelijk met goede benen rondreed, maar opnieuw zat Terpstra aan het achterwiel geplakt. Hierdoor konden Ferrand-Prevot en Rissveds – zij het met enige vertraging – weer terugkeren. Tauber kon een goede klassering inmiddels vergeten, aangezien ze te maken kreeg met materiaalpech.

En de wereldkampioene? Courtney kende niet de beste dag uit haar carrière, aangezien ze lange tijd rond plaats negen bungelde, op twintig seconden van de koplopers. We zagen voorin wel enkele speldenprikjes, maar geen enkele renster wist een interessant gaatje te slaan, al begon Terpstra wel meer en meer af te zien. Het bleek slechts een momentopname, want halfweg koers nam ze plots het initiatief.

Terpstra doet een gooi naar de zege, maar Rissveds is te sterk 
Het tempo van de renster uit Zierikzee lag zodanig hoog, dat de spartelende Neff seconde na seconde verloor. De Europees kampioene zou de wereldbercross van Lenzerheide niet winnen, aangezien ze de laatste ronde begon met een achterstand van bijna één minuut. Terpsta was echter nog lang niet zeker van haar tweede wereldbekeroverwinning, aangezien Rissveds en Ferrand-Prevot nog wel zicht hadden op haar achterwiel.

Sterker nog, de 25-jarige Zweedse – die weer helemaal terug is na een moeilijke periode – bleek over nét iets meer power te beschikken, zeker op de korte maar steile klimmetjes. Terpstra verkocht haar huid bijzonder duur, maar zag Rissveds toch steeds kleiner worden, waardoor de Nederlandse op weg was naar de tweede plaats. Het gevaar kwam namelijk niet meer van Ferrand-Prevot, die op ruim een halve minuut rondtoerde.

Een extatische Rissveds kwam na vijf rondes als eerste over de finish, voor een sterke Terpstra en Ferrand-Prevot, die ditmaal genoegen moest nemen met plek drie. Sina Frei en Pendrel maakten de top-5 compleet. Wereldkampioene Courtney kwam niet verder dan de zevende plaats, terwijl Neff nog terugviel naar plaats acht. De ongelukkige Tauber finishte net buiten de top-10.

Wereldbeker Mountainbike 2019
Cross Country vrouwen, flag-ch Lenzerheide
flag-nr1 flag-se Jenny Rissveds in 1u21m09s
flag-nr2 flag-nl Anne Terpstra op 25s
flag-nr3 flag-fr Pauline Ferrand-Prevot op 1m19s

4. flag-ch Sina Frei op 2m03s
5. flag-ca Catharine Pendrel op 2m12s
6. flag-au Rebecca McConnell op 2m16s
7. flag-us Kate Courtney op 2m34s
8. flag-ch Jolanda Neff op 2m48s
9. flag-us Chloe Woodruff op 2m59s
10. flag-es Rocío García op 4m00s

Dit artikel delen:

5 Reacties

greeny 11 augustus 2019 om 12:57

mooie race, mooi parkoer. benieuwd wat mathieu kan tegen el nino zo

Baik-Baik 11 augustus 2019 om 13:27

Erg benieuwd hoe ver de Nederlanders op het WK weten te komen. Horen beide toch gewoon bij de top 10 beste ter wereld.

Sagan=hulk 11 augustus 2019 om 13:30

Heb Rissveds haar verhaal even gelezen na deze overwinning. Geweldig dat ze terug is! Blijkbaar puur op talent een godenkind zoals Van Der Poel.

hanjovdberg 11 augustus 2019 om 16:52

Weer pech voor Tauber. Wordt toch eens tijd dat Bart B uitleg geeft hoe elke keer een renster uit zijn team materiaalpech krijgt. Zal niet liggen aan het materiaal zou je denken. Allemaal topmateriaal maar opvallend is het wel.

Pelsluis 11 augustus 2019 om 17:40

Gebroken zadelpen ving ik op, qua Taubers pech. Kan toch niet? Ik reed bijna 30 jaar geleden met prototypes v carbon….. is toch nu wel uitontwikkeld?
Of is er weer iemand eigenwijs geweest? Die dacht nog paar gram te kunnen besparen?

Headlines

Populair

Materiaalzone