Rio 2016: Nederlandse renners hadden meer verwacht van wegrace

Rio 2016: Nederlandse renners hadden meer verwacht van wegrace

foto: Sirotti

zondag 7 augustus 2016 om 07:00

De Nederlandse renners konden de hoge verwachtingen niet inlossen in Rio de Janeiro. In de wegwedstrijd eindigde Bauke Mollema als beste landgenoot; hij werd zeventiende op 3.31 van de kersvers olympisch kampioen Greg Van Avermaet. Steven Kruijswijk eindigde als 39e, Wout Poels haalde na een valpartij de finish niet, net als Tom Dumoulin. De Limburger stapte – met oog op de tijdrit – vroeg af.

“Ik voelde me niet slecht, maar ik had geen superbenen. Dan wordt het lastig op een zwaar parcours als dit”, aldus Bauke Mollema tegen NU.nl. Hij miste de slag en probeerde vervolgens Chris Froome te volgen in de achtervolging. “Als hij gaat moet je mee, maar het zat er niet in. Het is jammer, ik had me meer voorgesteld van vandaag.”

Voor Wout Poels was het al vroeg op het lastige circuit einde verhaal. “De eerste paar rondjes over de kasseien gingen nog. Toen zat ik er nog net achter”, aldus de Limburgse winnaar van Luik-Bastenaken-Luik tegen NU.nl. “Maar even later voelde ik op het klimmetje dat ik niet top was. Ik had niet de benen om voorin mee te kunnen doen. Ik heb ook wat last gehad van mijn luchtwegen. Daar heb ik toch wel een week mee gesukkeld. De afgelopen dagen hier in Rio voelde ik me weer goed. Maar op zo’n zwaar parcours moet je ook een goede dag hebben en die had ik niet.”

Steven Kruijswijk leek lange tijd eenvoudig te overleven in de voorste groep, maar hij zakte ver weg. “Ik reed lang makkelijk, maar op zo’n veertig kilometer van de streep zat ik ineens tegen kramp aan. Toen kon ik weinig meer doen”, erkent de Brabander tegen NU.nl. “Ik had vooraf gedacht dat ik langer mee zou kunnen. Ik zeg niet dat ik de favoriet was, maar ik had wel verwacht zeker tot het laatst mee te kunnen doen. Het parcours was toch slopender dan verwacht.”

https://twitter.com/s_kruijswijk/status/762020733686022144

Dit artikel delen:

29 Reacties

denistel 7 augustus 2016 om 07:10

grinta zou ik zeggen een niet klimmer als Greg ging tot het uiterste.

goose 7 augustus 2016 om 08:26

Edit redactie: Niet anti-supporteren

Lombarda 7 augustus 2016 om 08:39

Meer Brinta eten zou ik zeggen.

fietsvriend 7 augustus 2016 om 08:51

Uithuilen en opnieuw beginnen, het is niet anders.

Nibali (sleutelbeenbreuk), Porte (schouderbladbreuk) en Henao (bekkenbreuk) hadden er waarschijnlijk ook meer van verwacht.

Marszzz 7 augustus 2016 om 09:14

Dat is wielrennen, je verliest meer dan dat je wint. Volgende keer beter. Als ze hier op het podium waren geraakt was het toch wel bonus geweest. Vandaag weer nieuwe wedstrijd nieuwe kansen.

Wildebert 7 augustus 2016 om 09:14

We reden wel, maar deden niet mee. Gezien het optimisme hier, dik 40% verwachtte niet minder dan een Nederlandse zege, moet dit toch behoorlijk teleurstellend zijn.
Meer hoop op de dames en hoop dat Tom zijn hamer nog vindt.

assen 7 augustus 2016 om 09:19

Een slachting was het. Ik zit hier nog met open mond, vanwege prestatie van Greg. Dat ie DIT kon… Ik heb gezegd dat ik Wellens de beste Belgische renner van het moment vond, maar ik stel mijn mening toch maar bij. ;-)

Marszzz 7 augustus 2016 om 09:28

@assen
Wellens kan nog bij lange na niet tippen aan Greg.

Abraham Olano 7 augustus 2016 om 09:47

Ik zie niet echt een gepast draadje voor deze vraag maar, geen voorbeschouwing van de dames?

IlPirata 7 augustus 2016 om 09:48

Wij ook. Maar het was een schitternende koers en deed mij denken aan het wk in Colombia in 1995 met indurain en pantani.
Op naar de vuelta Holland.

Wheely 7 augustus 2016 om 09:50

Mollema wel weer de enige die nog iets van een resultaat neerzet. Deze man had je vanwege zijn constante resultaten in dit soort werk dus eigenlijk kopman moeten maken. Maar goed achteraf was hij ook niet goed genoeg en zijn teamgenoten ook niet dus dan houd het op.

fietsvriend 7 augustus 2016 om 09:53

Ook wel genoten van een menselijke Froome. Helemaal in zijn eentje in de finale op een donkere weg door het grote boze oerwoud, achtergelaten door Rui Costa – schitterend.
Wat een finale was het. Nibali zittend op het stoeprandje, Henao in de berm op de achtergrond terwijl iedereen voorbij raast op weg naar een uitslag, was ook wel een dramatisch hoogtepuntje.
Wat een heerlijke sport.

remi 7 augustus 2016 om 09:58

Helaas hebben de Nederlanders gefaald als collectief ook door pech met een man minder(Dumoulin)en val van Poels.

oborobo 7 augustus 2016 om 10:05

Klopt precies met wat ik al voorspeld had;het is net als met het WK(de laatste jaren).
Leuk meerijden en in de Finale niemand meer tezien.
Wordt in Qatar ook zo!!

Il Cavaliere 7 augustus 2016 om 10:05

Wordt ook wel tijd dat Lammers gaat vertrekken na de waardoze prestaties de afgelopen jaren. Benieuwd hoe zijn opvolger het gaat doen

konipen 7 augustus 2016 om 10:22

Prachtige, dramatische hoogtepunten. Dit is symbolisch voor het leven zelf! Mooi gezien en verwoord door fietsvriend.

matwiel 7 augustus 2016 om 10:25

Er is er maar 1 die aan alle verwachtingen heeft voldaan: dumoulin

Johnny7 7 augustus 2016 om 10:26

Van Kruijswijk had ik dit wel verwacht, als hij de Vuelta serieus neemt had hij hier ook beter niet kunnen starten (Zie Contador en Quintana..)

Waarom gaan Mollema en Poels niet naar de Vuelta?

vlek 7 augustus 2016 om 10:28

Mollema en Poels had ik na de laatste weken op zijn minst een rol zien spelen in de finale. Poels alleen op een van zijn mindere dagen niet, maar dan was zelfs dit beroerd. Mollema alleen in beeld geweest met het showen van zijn nieuwe fietsen en heel even toen de beslissende slag al geslagen was en Froome in de achtergrond nog wat tegen spartelde. De laatste keer dat de aangewezen kopmannen in een oranje shirt wel op de afspraak waren is lang geleden..

Marszzz 7 augustus 2016 om 10:39

@vlek
Heel lang geleden. WK Richmond en Europese Spelen gemist?

rvb 7 augustus 2016 om 10:41

Het was zeer slecht. En verleden jaar hadden ze nog wel verkend, (gesink, kelderman), wat een sul die lammerts. Zsm opkrassen.

Turtlehead 7 augustus 2016 om 11:07

Gelukkig voor Lammers en Venenberg is het geen voetbal. Gewoon niet meegedaan. Triest.

Michael_ 7 augustus 2016 om 11:23

@Marszz: Dat is dus wat hij bedoeld, je moet al een 11e plek aanhalen om zijn punt tegen te spreken.

vlek 7 augustus 2016 om 11:31

Richmond vond ik collectief een hele sterke koers, maar uiteindelijk kwam de aangewezen kopman er daar ook niet aan te pas. De koers van de Europeese Spelen staat me niet meer heel helder voor de geest; was dat niet de wedstrijd waarin Terpstra schaamteloos aan het knechten was voor Boonen?

robotour 7 augustus 2016 om 12:03

Ja, wij hadden er ook veel meer van verwacht, maar ja als je altijd afwachtend rijdt, kan je ook niet meer verwachten. Op dit parkoers moet je top zijn en helaas waren wij Nederlanders dat op het moment supreme weer eens een keer niet. Vooraf weten ze het allemaal heel goed.
Kruijswijk of Poels had gewoon met Vanavermaet of in de vroege ontsnapping mee moeten gaan en dan maar zien hoe het loopt. Nu hebben we ze helemaal nergens gezien, ja achterin het peleton en met pech onderweg.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair