Rio 2016: KNWU mikt op zes wielermedailles

vrijdag 5 augustus 2016 om 11:42
Rio 2016: KNWU mikt op zes wielermedailles

foto: Sirotti

De KNWU zet in op zes Olympische ‘wielermedailles’ tijdens de Olympische Spelen. Dat zou een verdubbeling zijn ten opzichte van vier jaar geleden. “Dat is niet alleen maar een ambitie, maar ook een realistische verwachting die gebaseerd is op de mogelijkheden van deze ploeg”, zegt technisch directeur Thorwald Veneberg op Ride4Rio.

In Londen behaalde Nederland dankzij het goud van Marianne Vos op de weg, het brons van BMX-er Laura Smulders en nog een bronzen plak voor Teun Mulder op de keirin drie medailles. In Rio de Janeiro ziet de KNWU dat aantal liever worden verdubbeld. “De tijdrit bij de mannen, de wegwedstrijd én de tijdrit bij de vrouwen, op de baan de teamsprint , de keirin en de sprint bij de mannen én de vrouwen en de twee BMX-wedstrijden. Daarbuiten zijn we zeker niet kansloos in bijvoorbeeld ook de wegwedstrijd bij de mannen en het omnium op de baan bij de vrouwen en de mannen, maar is het lastiger te voorspellen of je daar een medaille haalt. Je levert als sporter immers voor negentig procent een eigen bijdrage aan succes en daarbuiten bepalen concurrenten en toeval of je wint of verliest. Bij genoemde onderdelen is de concurrentie groot en is het daarom lastiger te voorspellen of je wel of niet eremetaal kunt halen.”

“We zijn vanaf 2008 aan het bouwen aan een nieuwe lichting sporters, waardoor we vooral in de breedte over meer sterke renners beschikken. Gezien de resultaten van de afgelopen jaren mogen we inzetten op vier tot acht medailles, zes is daarvan een gemiddelde. Het moet er in zitten”, aldus de technisch directeur.

[poll id=”293”]

Dit artikel delen:

22 Reacties

Thailand 5 augustus 2016 om 11:46

Ambitieus, mooi! Dan hebben we ongeveer gelijk de totale medailleoogst van gehele NL equipe volgens de analyse van de engelsen ;-) .

Colbrelli. 5 augustus 2016 om 11:47

@Thailand
De Engelsen voorspelden 6 gouden medailles in total, toch wat anders.

TiesW 5 augustus 2016 om 11:53

@Thailand & Colbrelli, waar kunnen we die analyse vinden?

TomVD 5 augustus 2016 om 11:55

Zou mooi zijn voor Nederland! Ik gun het ze wel. Ik denk niet dat wij Belgen ook maar 1 medaille zullen halen in wielrennen. :p

katerkop 5 augustus 2016 om 12:05

Is realistisch. Ik verwacht eigenlijk meer maar ben ook een tikje oranje gekleurd.

bike698 5 augustus 2016 om 12:10

met zo’n verwachtingspatroon kan het alleen maar tegenvallen.

bike698 5 augustus 2016 om 12:11

met zo’n verwachtingspatroon kan het alleen maar tegenvallen

achtpuntzes 5 augustus 2016 om 12:18

@ bike698:
dat is dan een dubbele tegenvaller. ;)

Mountainking 5 augustus 2016 om 12:24

“We zijn vanaf 2008 aan het bouwen aan een nieuwe lichting sporters”.
Ik denk dat de knwu hier niet aan bijdraagt. Beetje met de eer gaan strijken als het goed gaat.

jobo14 5 augustus 2016 om 12:27

Moet mogelijk zijn zou ik zeggen, tijdrit mannen en vrouwen beiden 1 medaille, BMX 2 medailles, en dan nog hopen op 2 medailles op de baan en wegwedstrijd samen en je bent er. Tuurlijk als het tegen zit kan het minder worden maar zie dit toch wel als een realistisch doel.

jan jansen 5 augustus 2016 om 12:48

Mij lijkt het onverstandig en niet wenselijk om verwachtingen te gaan wekken bij het publiek en bij de sporters. Het geeft extra druk voor de sporters en het publiek krijgt eerder de indruk dat het voor de sporters een kwestie is van de medailles even ophalen . Zo eenvoudig is het niet. Misschien is het goed dat deze voorspelling tegenvalt en de betrokkene zodoende eerst nadenkt alvorens zich weer aan voorspellingen te gaan wagen.

Sonnycolbrelli 5 augustus 2016 om 12:50

@colbrelli Dat is geen Engelse analyse, gewoon NL bedrijf uit Nieuwegein. Wel tegenwoordig Amerikaanse eigenaar

krypton 5 augustus 2016 om 13:03

Tijdrit mannen, tijdrit vrouwen, wegrit vrouwen zijn zeer realistisch. Alles daarbuiten is vooral hoop en het lijkt me zeer sterk dat we totaal drie medailles pakken op de baan en de wegrit mannen.

tendam 5 augustus 2016 om 13:07

@krypton
Met de regerend wereldkampioen bmx in je gelederen mag je op zich daar ook wel iets verwachten… en dan hebben we nog Jeffrey Hoogland en Elis Ligtlee op de baansprint.

Turtlehead 5 augustus 2016 om 13:12

Zou zo maar kunnen, maar denkend aan WK tijdrijden in Richmond bij de mannen: het kan zomaar anders zijn.
Het zou van de KNWU wel opeens een hele grote bond maken binnen het Olympische team. Wel raar, want ik denk ze alleen bij de BMX-ers veel bijdragen, en verder redelijk marginaal opereren.

Thailand 5 augustus 2016 om 13:12

@ Colbrelli, deze analyse komt niet uit Engeland en veel positiever dan die ik bedoel, ik kan m even zo snel niet vinden.
Mijn opmerking was idd wat gechargeerd, maar ook vooral sarcastisch bedoeld, de rode lijn van de Engelse analyse was net zo chauvinistisch als de poll van OS wegstrijd op deze site. Oftewel, Engeland wint veel meer medailles dan in Londen, en de rest van de wereld een stuk minder.

assen 5 augustus 2016 om 13:29

Infostrada ja. Die hebben bakken data van sportevents waarop ze hun voorspellingen baseren. We zullen zien, maar het aantal behaalde medailles zal niet veel van de 28 verwijderd zijn. Het is moeilijker het aantal gouden medailles te voorspellen, statistisch gezien. Ik bedoel, het is gemakkelijker er 50% naast te zitten bij het aantal gouden dan bij het totaal aantal medailles. Het aantal gouden medailles hangt ook meer af van toeval, zowel in prestatie als van een superatleet hebben in een medaillerijke sport als zwemmen of atletiek. Zie Sydney voor Nederland, met die zwemmers. Aantal medailles vind ik zelf daarom belangrijker dan het nu wordt gevonden, er wordt nu vooral gefocust op goud; in de medaillespiegel telt 1 goud zelfs zwaarder dan 707 zilveren medailles!

assen 5 augustus 2016 om 13:30

@ assen
Allemaal irrelevant gezwets! On topic!
Die 6 medailles bij wielrennen, dat is toch realistisch?
Het kunnen er best 10 worden, of maar 2.

jobo14 5 augustus 2016 om 16:42

@thailand, heb je nog een link naar deze analyse, ben wel benieuwd eigenlijk

denise 5 augustus 2016 om 19:52

Amai 6 medailles in het wielrennen. Wij Belgen rekenen op 3 medailles in totaal.

Rhohan 5 augustus 2016 om 20:28

@denise:
De wielerbond wordt opgezweept door de rest van de sporters. Met 242 afgevaardigden (die bijna allemaal zo hoog mogelijk mikken), wil je niet achterblijven. Ik denk dat die druk voor de Belgen een stuk lager ligt, met minder sporters aanwezig. Als we meer dan de 20 medailles van de vorige spelen willen halen, hebben we echt een goede prestatie nodig van de wielrenners.

Headlines

Materiaalzone

Populair