Verbrugghe over Froome: “Weet niet of hij prestaties van weleer nog kan herhalen”

donderdag 20 januari 2022 om 09:51
Verbrugghe over Froome: “Weet niet of hij prestaties van weleer nog kan herhalen”

foto: Cor Vos

Chris Froome kampt sinds zijn valpartij in de Dauphiné van 2019 al met fysiek malheur van verschillende aard, en onlangs kwam daar ook nog een knieprobleem bij. Hierdoor liep een achterstand in zijn voorbereiding op. “Ik hoop dat hij vanaf half maart kan beginnen koersen”, zegt Rik Verbrugghe, sportief manager van Froome’s ploeg Israel-Premier Tech, in gesprek met Het Nieuwsblad.

“Chris moest vorig jaar vroeger dan gepland zijn seizoen stopzetten door bilharzia en probeerde in het tussenseizoen enkele andere sporten uit, zoals lopen en zwemmen, om weer op te bouwen. Maar dat leverde hem een knieblessure op. Intussen is hij weer aan het fietsen, weliswaar zonder enige vorm van intensiteit”, vertelt Verbrugghe over zijn renner.

De verwachting is dus dat Froome vanaf half maart weer kan koersen, maar een concreet wedstrijdprogramma ligt er nog niet. Het plan om eerst de Ronde van Rwanda en dan Parijs-Nice te rijden, gaat in ieder geval niet door vanwege de blessure. “Het heeft geen zin om nu al plannen te maken over zijn wedstrijdprogramma. Eerst moet hij honderd procent fit zijn”, klinkt het.

Kan Froome nog terugkeren op zijn oude niveau?
Wat wel duidelijk is, is dat Froome in februari een trainingskamp af zal werken. “Hij gaat mee op stage met de jongens van de opleidingsploeg om aan zijn vormpeil te werken. We weten wat er moet gebeuren om hem op niveau te krijgen en we gaan daar alles aan doen. Maar of Chris nog in staat is om de prestaties van weleer te behalen, daar durf ik niet meer op antwoorden”, erkent Verbrugghe.

Maar ook als de inmiddels 36-jarige Froome zijn niveau niet meer haalt, is hij nog steeds van waarde, legt de Belg uit. Zijn riante loon dankt hij niet enkel aan zijn sportieve kwaliteiten. “Chris is een grote naam. Zijn aanwezigheid opent deuren die anders gesloten zouden blijven. Het draait in het wielrennen ook om naambekendheid en prestige. Chris speelt daarin een grote rol en is binnen onze ploeg een voorbeeld­figuur voor jonge renners”, aldus Verbrugghe.

Dit artikel delen:

35 Reacties

peter s 20 januari 2022 om 09:57

Hoe dan ook,nog steeds elk jaar 5 miljoen opstrijken vind ik een hele prestatie

0
Secondant 20 januari 2022 om 10:22

Vijf miljoen is een hele hoop natuurlijk, maar Froome levert natuurlijk een bak meer publiciteit op dan iedere willekeurige andere renner die ergens in de buik van het peloton finisht. Ik vermoed niet dat er 15 actieve renners in het peloton zijn die meer in nieuwsberichten verschijnen dan Froome. Dit is natuurlijk ook een maatstaf die deels het salaris verantwoord.

0
Cochise 20 januari 2022 om 11:02

Die 5 miljoen wordt wel iets te gratuit gebruikt.
Er zijn geen resultaten maar het is niet dat hij er niet meer voor werkt. Hij is nog steeds maandenlang van huis voor allerlei stages, zit elke dag op de fiets of in de fitness, vervult met de glimlach z’n plichten t.o.v. de sponsors, voelt zich niet te beroerd om met enkele Israëlische beloften op trainingspad te gaan. Uiteraard is die 5 miljoen overdreven maar ik hoor niemand klagen als een volgevreten voetballer die tussen de discotheekbezoeken in af en toe een wedstrijdje afwerkt daar een veelvoud aan miljoenen voor opstrijkt.

0
Viktrodriguez 20 januari 2022 om 13:46

De eventuele extra publicitaire waarde die Froome anno 2022 nog zou hebben, maken bij lange na niet het verschil goed tussen zijn sportieve prestaties en zijn huidige salaris. Zeker niet omdat de WT-ploegen bekend genoeg zijn om niet afhankelijk te zijn van dit soort fratsen en de ”hoofdsponsor” van de ploeg, en hoe men de ploeg steevast aanspreekt, ook al vernoemd is naar een van de bekendste landen in de wereld.

0
LeoR 16 20 januari 2022 om 10:13

Fan of niet, het blijft toch jammer dat de beste ronderenner van zijn generatie door een horrorcrash gedegradeerd werd tot pelotonvulling. Extra pijnlijk dat diegene die vooraf al geen fan waren, van die situatie gebruik maken om lacherig en kleinerend te doen.

In mijn ogen verdient deze man (behalve de 5 miljoen per jaar), vooral heel veel respect!
Ik gun hem zeker nog een ‘Hornertje’ :)

0
Koers 20 januari 2022 om 11:02

Het gebrek aan respect kwam natuurlijk ook doordat hij omringt werd door een miljoenenteam. Quintana valt aan dan gaat Poels er lekker naast rijden, dat werkt natuurlijk enorm demotiverend. Volgens mij was er een jaar dat er in het Tourteam 5 nationale tijdritkampioenen zaten, en Froome hoorde daar niet bij. Dat is lekker ttt rijden natuurlijk. Bij de berichten van de overstap heb ik wel eens gezegd dat ik het mooi zou vinden dat hij tegen SKY/INEOS zou strijden. Als ie dan een tour pakt zou dat een 'echte' zijn. 1 waarmee die andere 4 ook meer waard worden. En natuurlijk zou het heel goed kunnen dat hij zonder SKY ook gewonnen had, hij had immers ook een zeer goede tt, maar we zullen het niet weten. Het was nu voornamelijk tijd pakken in de tt/ttt en vervolgens mannetjes opbranden en lekker in het wiel zitten. Daarnaast zit er aan hem ook nog een zweempje van doping vast. Daarvan is hij vrijgesproken, maar dat had wellicht ook wel wat te maken met de mogelijke juridische kosten die SKY zich wel kon veroorloven.

0
Derierre de la course 20 januari 2022 om 11:29

Volgens mij maakte Froome het in de bergritten af en toe ook gewoon af t.o. zijn directe concurrenten.
In een treintje zitten is een ding, maar het dan afmaken een 2e. Je merkt dat ze bij INEOS nu dat laatste niet meer kunnen. Daardoor moesten ze de koersstijl omgooien. Dat betekent ook dat Froome een unieke was.

0
5211 20 januari 2022 om 12:53

Goed verwoord LeoR. Lijkt zo nu en dan wel een “zure types” show. Zodra het kan op bepaalde renners afgeven omdat dit nogal in is bij de negativisten.

Dergelijke reacties vooral van lieden die zelf nooit echt gepresteerd hebben of het wel geprobeerd hebben maar het niet gehaald hebben. Schijnt iets menselijks te zijn bij bepaalde psyche om dan alles wat wel die top haalt en één foutje maakt om hun eigen ongemak te projecteren op bekende namen.
Jammer omdat er hier ook veel goede en zuivere meningen en analyses worden gegeven.

0
5211 20 januari 2022 om 13:02

” Daarvan is hij vrijgesproken, maar dat had wellicht ook wel wat te maken met de mogelijke juridische kosten die SKY zich wel kon veroorloven”
Koers, de afgunst omdat SKY gebruik maakte van hun kracht is nogal vreemd. Vrijwel elke ploeg moest naar vermogen om te winnen. Destijds andere renners en mores dan nu dankzij uitmuntende renners die vroeg aanvallen etc.

Vwb de vrijspraak, die was niet vanwege het geld van SKY. Immers had SKY er honderd dure advocaten opgezet had dit niet het criterium geweest waarop een rechter oordeelt.
De rechter oordeelde vrijspraak omdat men zeer goed aantoonde dat het ” puffen” niet hetzelfde effect heeft als een gelijke dosering in tabletvorm wat wel een prestatievermogen effect heeft. Plus de andere zaken die de advocaat naar voren bracht.

Dat bepaalde het oordeel vd rechter. Dat SKY zich goede advocaten kon veroorloven niet. Dat velen vanwege de “machts (kas)positie” van SKY daarom een sportman die niet minder zuiver is dan vele anderen graag afbranden zegt meer over hen.

0
Romāns Vainšteins 20 januari 2022 om 13:37

Pfff 5211, ik had je toch wel wat hoger ingeschat dan stuklopen op de onmogelijke dooddoener 'dat komt omdat ze zelf niet kunnen fietsen, en daarom gaan ze nu gefrustreerd lopen doen' Een dikke talentloze baggerzak kan net zo goed iets slims over koers zeggen als dat Merkcx bullshit uitkraamt.

Van mij mag Froome zijn vuelta met pufjes houden maar die van Cobo moet hij teruggegevn, die overwinning achteraf claimen vind ik verwerpelijker dan 6 literflessen wegsnuiven en 1001 advocaten sturen.

0
TheBFG 20 januari 2022 om 15:04

Nou Koers, het lijkt me wat overdreven om te zeggen dat die tours niet gewonnen zouden zijn zonder dat team om zich heen. Ik geloof best dat het dan moeilijker zou zijn geweest, maar hij was nog steeds de sterkste ronde renner van die jaren.

Bedenk ook nog dat hij in 2012 van het team niet mocht winnen, en moest wachten op Wiggins. Wellicht had er daar nog een extra ingezeten zelfs.

0
5211 20 januari 2022 om 15:26

Klopt RV het is vrijwel een dooddoener en nog eerder een erg eenvoudige constatering.
Al vaker bevestigd in vergelijkbare omstandigheden en settings waar onderzoek werd gedaan naar reacties. Zoals mbt Froome, andere profs zul je niet vaak zwaar overtrokken meningen horen uiten zoals die hier nogal eens te vinden zijn.
Meen dat in vergelijkbare settings bepaalde reacties als trollen worden geduid of ongefundeerde laster.. Logisch dat onderzoekers er heil in zagen te weten te komen wat voor types dat nu toch vaak, niet altijd, zijn.

0
SoloSlim 20 januari 2022 om 10:28

Ik weet wel dat hij de prestaties van weleer niet meer kan herhalen.

0
5211 20 januari 2022 om 13:03

Dat is zo onderhand wel duidelijk geworden. Nog eens podium zou al geweldig zijn en ook enorme publiciteitwaarde hebben.

0
Aart van Woud 20 januari 2022 om 10:29

De prestaties van weleer zal hij niet meer gaan halen denk ik.

0
Romāns Vainšteins 20 januari 2022 om 10:39

Ik vraag me onderhand af heoveel x het riedeltje ‘Nou nou, Froome dat wordt wel wat uitdagend’ inmiddels voorbijgekomen is met de standaard ‘nee, ik denk niet dat…’ reacties eronder.

0
Aart van Woud 20 januari 2022 om 11:00

We zijn niet allemaal taalvirtuozen als jij…

0
Alfons Haavers 20 januari 2022 om 10:40

Ik geloof er onderhand niet meer in dat hij nog op enigszins deftig niveau terugkeert.

Heeft van aan die Vuelta in ‘11 tot zijn podiumplek in ‘18 eigenlijk elk seizoen op topniveau gepresteerd. Dat is toch een lange periode, terwijl zijn belangrijkste concurrenten veel minder constant waren.

Na zijn zware valpartij en 2 aanklooiseizoenen is het op zijn 36 stilaan over vrees ik. Proberen dit jaar in schoonheid af te sluiten (misschien met ergens een etappewinst?) maar de lijdensweg daarna niet langer rekken door nog ergens een nieuw contract te proberen scoren, zou ik zeggen.

Prachtige carrière gehad. Van zijn houtenklaasstijl op en naast de fiets werd ik nooit warm, maar zijn palmares is er 1 van een Grote.

0
Romāns Vainšteins 20 januari 2022 om 10:48

Voor mij is en blijft het een snelwandelaar die is gaan fietsen.

0
Alfons Haavers 20 januari 2022 om 10:55

Haha die stijl is het wel ja. Onnatuurlijk, ongemakkelijk en vooral immens knullig. Hij heeft zelfs een snelwandelhoofd eigenlijk.

0
Koers 20 januari 2022 om 11:05

Met een bak geld op de rekening is het ook goed mogelijk dat de motivatie afneemt, helemaal in een sport waar je er alles aan moet doen en laten. Patiënt Froome zag er wat mij betreft nooit gezond uit.

0
Panache 20 januari 2022 om 11:54

Zijn fietsstijl deed denken aan zo’n huisvader die druk winkelend in de supermarkt achter zijn winkelwagentje aan hobbelt, terwijl hij tussen nek en schouder zijn telefoon heeft om de vrouw thuis te vragen in welk schap de uierzalf ligt.

0
5211 20 januari 2022 om 13:08

Fijn om terechte nuance in de commentaren te lezen. De reden waarom op WF te lezen zijn niet alleen de artikelen maar ook de zinnige reacties.

Een mooie afsluiting voor Gekomen zou toch geweldig zijn voor zo’n renner. Bovendien een renner die altijd correct is in zijn antwoorden, praktisch geen grove misdragingen kent en enorm gepresteerd heeft mag toch een gunfactor hebben.

0
Scott Sunderland 20 januari 2022 om 11:06

Eigenlijk zat er al sleet op Froome voor dat zware ongeluk. Hij zal dit jaar misschien een paar wedstrijden rijden, als zijn huidige blessures het mogelijk maken. Uitrijden als maximaal haalbare. Het was een meerjarig contract, dus mits Froome zelf er geen zin meer in heeft, gaat hij ook volgend jaar nog wat rondrijden.

0
Lay On 20 januari 2022 om 11:12

Mits of tenzij? ;-)

0
Floris81 20 januari 2022 om 13:22

Tenzij.

Lay On of Leon? Of Léon?

In tegenstelling tot Rik Verbrugghe durf ik wel de vraag te beantwoorden of hij de prestaties van weleer gaat halen: Nee.

Alle succes gewenst voor Froome, maar zijn eigen niveau gaat hij niet meer halen en het niveau van de huidige kleppers al helemaal niet. Verder heeft hij sowieso een geslaagde carrière. Zou mooi zijn als hij tijdens het koersen een keer een dikke sigaar opsteekt.

0
Dumoulinke 20 januari 2022 om 12:02

“Eigenlijk zat er al sleet op Froome voor dat zware ongeluk.”

Scott Sunderland, dit is precies wat ik hier een tijdje terug al riep maar waar hooguit een handvol mensen een boodschap aan had. Froome was inderdaad al voor zijn ongeluk aan het wegzakken. Ook zonder zijn val geloof ik niet dat hij nog grootse prestaties had geleverd. Des te meer reden om te stellen dat het vijf miljoentje dat hij per jaar verdient, volstrekt niet in verhouding staat tot zijn prestaties. Met de stelling in bijvoorbeeld de eerste reactie dat dit deels te rechtvaardigen valt doordat zijn naam vaak valt en dit goede reclame is voor zijn ploeg wordt de plank volledig misgeslagen. En de andere renners wier naam net zo vaak worden genoemd presteren tenminste wel naar behoren tot uitmuntend.

Froome? Wat mij betreft mogen ze een nul uit zijn jaarsalaris schrappen.

0
Posterix 20 januari 2022 om 12:12

Nog vier tdfs, een vuelta en een giro, lijkt mij ook wat hoog gegrepen, maar talent vergaat niet. Een podium in een grote ronde? Waarom niet?

0
Bazzz 20 januari 2022 om 12:29

Die Rik Verbrugge maakt hier wel een opmerking die eigenlijk niemand zag aankomen. Als dit artikel niet verschenen was, dacht toch zo’n 99% van de wielerfans dat hij nog eens de tour zou winnen.
Bedankt voor het inzicht Rikkie, boks ouwe!

0
Viktrodriguez 20 januari 2022 om 13:43

Ik weet inderdaad niet of hij ooit nog die 84e plaats in de Tour van 2008 nog gaat evenaren of verbeteren.

0
Fausto Roest 20 januari 2022 om 13:51

Lees nog reacties als “een podiumplek zou mooi zijn”.

Zijn beste prestatie in 2021 in een tijdrit was een 83ste plek tijdens de tweede etappe van de Ronde van de VAE. Dit was een ronde waar hij zich graag wilde laten zien. Hij zat echter in dezelfde tijd als de bijna 40 jaar oude sprinter Greipel, die niet bepaald bekend staat om zijn tijdrit en bovendien nergens omreed. Cees Bol was maar liefst 12sec sneller dan Froome op slechts 13km .Ook stond de gehele ploeg van Alpecin niet aan de finish ivm een positieve covid test. Hoe dan ook Froome heeft in 2021 7 tijdritten gereden en haalde daar gemiddeld een 123ste plaats in. In vergelijking met Greipel die er eveneens 7 reed in gelijkwaardige koersen en gemiddeld 84ste werd.

In de ronde van Slovenië behaalde Froome zijn beste weg prestatie door 26ste te worden.

Al zouden zijn prestaties dit jaar met 25% toenemen dan nog zal hij een onopvallend jaar rijden.

Met de vermogens die hij lijkt te trappen is hij niks meer dan een onopvallende renner uit een continentaal team. Hij heeft weinig meer te zoeken in world tour of HC koersen wat dat betreft. Wellicht dat hij top 10 zou kunnen in de GC van een Afrikaanse of Aziatische koers op het 2.1 niveau. Zie hem dat niet gaan rijden maar zelfs al zou hij wel daar gaan rijden, zie ik hem nog geen podium halen.

0
Kopinkas 20 januari 2022 om 18:05

Zou zo’n Rik Verbrugghe in het huidige tijdssegment zijn prestaties van weleer kunnen herhalen?

0
C de Vries 20 januari 2022 om 18:15

Froome moet gewoon dat middeltje weer nemen toen hij Dumoulin ‘versloeg’ in de Giro.
Dan gaat ie als de brandweer.

0
D.Koch 20 januari 2022 om 20:16

Ik weet het denk ik wel.

0
vlaamse ardennen 20 januari 2022 om 20:20

Gazettecoureur

0

Headlines

Populair

Materiaalzone