Rigoberto Uran zegeviert in Grand Prix de Québec
foto: Etixx - Quick-Step/Tim De Waele
vrijdag 11 september 2015 om 22:14

Rigoberto Uran zegeviert in Grand Prix de Québec

Rigoberto Uran heeft de GP de Québec op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Etixx-Quick-Step, volgend jaar in dienst van Cannondale-Garmin, viel in de slotkilometer aan en wist voor het peloton uit te blijven. Michael Matthews sprintte naar plek twee, voor Alexander Kristoff.

Wippert in de vlucht
Wouter Wippert liet zich goed zien vandaag. Onze landgenoot van Drapac, volgend jaar Cannondale-Garmin, koos voor de vroege vlucht. Hij werd vergezeld door zijn ploeggenoot Darren Lapthorne, Perrig Quemeneur (Europcar), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18) en een duo van de Canadese nationale ploeg: Ryan Roth en Adam De Vos. Deze zes renners pakten al snel negen minuten voorsprong. Het peloton liet het gat niet veel groter worden op het 12,6 kilometer lange parcours.

Wippert uit de koers
Wippert moest door een mechanisch defect de kopgroep laten gaan, werd als eerste vluchter ingerekend en gaf niet veel later op. BMC en Trek Factory Racing leidden het peloton. Halfweg koers hadden de vijf overgebleven leiders nog vier minuten. Op vijf rondes van het einde staken Lampre-Merida en Etixx-QUick-Step ook een handje bij. Ondertussen was ook Lapthorne gelost uit de kopgroep.

Eerste speldenprikken
Benedetti viel op 55 kilometer de rest van de kopgroep aan en ging solo verder, al wist Roth terug aan te sluiten. Ook in het peloton werd op deze klim een eerste poging gewaagd, maar deze werd in de kiem gesmoord. Achter het leidende duo trachtten vele renners de oversteek te maken. Lars Bak en Viatcheslav Kuznetsov slaagden daar op dertig kilometer van de meet in. Op 24 kilometer breidde de groep uit naar twaalf.

Kelderman mengt zich
Echter, de ploegen die de slag hadden gemist, wisten het gat te dichten. Op dertien kilometer gaf Wilco Kelderman er een snok aan, samen met Jakob Fuglsang. Achter de twee brak het peloton in de slotronde uit elkaar. De Nederlands-Deense tandem pakte twintig seconden. Paul Martens was de stoorzender in het peloton, waardoor de achtervolging niet je-van-het verliep. BMC wist zich te organiseren en raapte de koplopers op vijf kilometer op. Een groot peloton ging de finale in.

Gesink verspeelt zijn krachten
Greg Van Avermaet was de eerste die een serieuze aanval plaatste. Wereldkampioen Kwiatkowski probeerde te volgen, Robert Gesink kon met moeite de aansluiting maken in een groepje van vijftien. Dries Devenyns en Jan Bakelants waagden de sprong op twee kilometer, maar ook zij werden ingerekend. Julian Alaphilippe ging solo, maar Gesink was het die met een paar machtige pedaalslagen het gat dichtte.

Uran slaat toe
In de slotkilometer maakte Rigoberto Uran het tempo voor het peloton uit. Silvan Dillier werkte achter de Colombiaan, maar dat ging niet hard genoeg. Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter probeerden vergeefs in de sprint nog het gat te dichten. Slagter kwam nog het dichtst van de Nederlanders; hij werd vierde.

flag-ca Grand Prix Cycliste de Québec 2015 (1.UWT)
Uitslag: Québec – Québec (201,6 km)
1. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) in 5u09m46m
2. flag-au Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) allen z.t.
3. flag-no Alexander Kristoff (Katusha)
4. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin)
5. flag-it Diego Ulissi (Lampre-Merida)
6. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing)
7. flag-be Philippe Gilbert (BMC)
8. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal)
9. flag-fr Warren Barguil (Giant-Alpecin)
10. flag-be Greg Van Avermaet (BMC)

RIDE Magazine
76 Reacties
Sorteer op:
11 september 2015 22:20
Vind dit echt een leuke koers om te kijken. Lekker op en af en mooie omgeving.

Vond het trouwens wel mooi om te zien dat Gesink ergens rond plaats 30 gewoon nog vol aan het sprinten is tot aan de meet ipv de benen stil te houden omdat het toch niet meer boeit.
11 september 2015 22:20
Toch wel een hele mooie top 10 met een Matthew en Kristoff die klaar zullen zijn voor het WK maar hetzelfde geldt voor de Belgen.
Ik vond Kelderman ook sterk daardoor zat Gesink rustig. Jammer dat hij zich wat opblies.
11 september 2015 22:21
Wat mij betreft een van de mooiste koersen van het jaar, met Montréal. Bijna altijd een boeiende finale. Dat de koers weinig historie heeft en dat er wat meer renners in de finale zitten. Soit. Het deelnemersveld spreekt voor zichzelf.

Ben benieuwd wat Mollema en Gesink in Montréal kunnen laten zien. Dat ligt ze nog wat beter.
11 september 2015 22:22
En TLJ sterk gereden met Kelderman en Gesink perfect afgezet. Die laatste iets minder sterk dan in 2013.
11 september 2015 22:24
Volgend jaar WK-selectie iets later bekend maken? Slagter toch wel in vorm laatste weken, gaat meer potten breken dan een Ligthart denk ik!
11 september 2015 22:24
Nederlanders en Belgen doen het gewoon heel goed, wat een kanshebbers hebben we ineens....
11 september 2015 22:24
Vind dit een leuke koers, erg open, veel aanvallen en dus leuk om naar te kijken
Lotto liet zich goed zien, helaas geen resultaat
11 september 2015 22:26
Het parcours is toch enigszins te vergelijken met de AGR? Veel op en af om vervolgens te eindigen op een korte steile klim. Had iets minder renners verwacht in de finale.
11 september 2015 22:26
@ten dam: dat kan zijn, maar er eindigen altijd een hoop renners binnen een handvol tellen, en voor het derde jaar op rij hebben we nu een hoop renners binnen met dezelfde tijd als de nummer 1. Ik zie graag een koers waarbij slechts een klein groepje op het laatst mee doet (weet het, in de klassiekers is dat ook niet altijd meer het geval).
11 september 2015 22:27
@richardm
Die vroege selectie sloeg vorig jaar ook al nergens op. En belangrijker: het is ook nergens voor nodig.

@maukebollema
Wat een rare eis aan een koers... de Amstel Gold Race is toch niet anders? Zelfs Luik was vorig jaar een soort massasprint. Er is verder geen WT-eendagskoers die op zo'n vals plat van 1 km finisht, en het geeft aparte sprints en aparte aanvallen. Ik vind het wel vermakelijk.
11 september 2015 22:28
En zo wordt Québec ook al een koers voor sprinters. Jammer. Gelukkig dat een niet-sprinter heeft gewonnen. Helaas weer Etixx-Quickstep, alsof die nog niet genoeg gewonnen hebben dit jaar.
Timing is alles, zo blijkt.
11 september 2015 22:29
Nederlanders en TLJ prima gepresteerd. De tegenstand is toch behoorlijk. Een top 10 die zeker klassiekerwaardig is. Toen Gesink in 2013 won leek hij op bijna dezelfde manier te veel te hebben gegeven voor de sprint. Hij was nu wat minder sterk, heeft ook geen recente wedstrijdkilometers in de benen en de concurrentie van rappe finishers is net wat groter.
11 september 2015 22:31
Wederom een mooie koers gezien. Ik kan niet begrijpen dat mensen dit niet spannend vinden. LBL en de Amstel doen de laatste jaren onder voor deze koersen wat mij betreft.
11 september 2015 22:33
wat een gezeur over het rondje om de kerk?? prachtig parcours vind ik de renners
moeten het zelf doen.Uran prachtige winnaar
11 september 2015 22:34
@tendam: waarom een rare eis? Ik hou ervan als alleen de allerbesten overblijven. Ik vind de AGR ook geen leuke race, tenminste niet met het koersverloop wat er meestal is. L-B-L vond ik tot een aantal jaren terug wel geweldig, maar de laatste jaren vind ik daar ook maar weinig meer aan.
11 september 2015 22:37
eens met 'saaie koers niet selectief genoeg'
11 september 2015 22:39
Zijn gebaar!
Zo van "Eat this Patrick Lefevere, je wou me geen nieuw contract geven?". Met vingertje rond de sponsor draaien ;D
11 september 2015 22:39
@maukebollema
Als iemand solo wegrijdt is het in zekere zin saaier dan als je pas in de laatste 50 m weet wie er wint ;)

Ik snap je kritiek wel, feitelijk hoef je van deze koers alleen de laatste 5 km te zien, dat stuk langs het water is veel te lang. Maar die aankomst vind ik persoonlijk erg mooi, er komt van alles samen: klimmers, sprinters, klassiekerrenners die tegen elkaar strijden.

@cycling_animal
Ik meende ook een bekend Spaans scheldwoord te ontwaren.
11 september 2015 22:41
Spannend slot, leuk voor Uran, gun het hem wel met die vrolijke kop. Gesink zat goed kapot zo'n 1,5 km voor het einde. Zelfde blik als 1 van die laatste finishes bergop in de tour. Belgen heb wel kwaliteit in huis. Hoop dat het een beetje een team is op het wk.
11 september 2015 22:41
@ CA > Daar leek het wel op ja.
11 september 2015 22:45
@tendam: ligt er natuurlijk aan wanneer hij wegrijdt ;-)

Waarschijnlijk valt Quebec voor mij tegen omdat het meer lijkt te beloven: mooie omgeving, goed deelnemersveld, flink wat aanvallen voor de echte finale, renners die een gaatje pakken als de finale losgaat. En dan op het eind komt er weer een hoop bij elkaar en is het sprinten met een grote groep.
11 september 2015 22:50
Van Avermaet heeft geen geduld in de laatste kilometers en dan toch nog tiende worden, knap.
11 september 2015 22:55
Van avermaet zal dit soort wedstrijden haast gemakkelijk winnen als die is normaal gaat koersen, zonde zonde
11 september 2015 22:57
Quebec is wel een mooie stad trouwens.
11 september 2015 23:01
Is het echt not done om Slagter te wisselen voor het WK? En Poels was volgens mij ook niet geselecteerd toch?

Reacties zijn gesloten.