Rigoberto Urán valt terug naar tiende plek: “Zijn voorbereiding was niet ideaal”

vrijdag 16 juli 2021 om 09:59
Rigoberto Urán valt terug naar tiende plek: “Zijn voorbereiding was niet ideaal”

foto: Cor Vos

Rigoberto Urán deed lange tijd mee om de podiumplekken in de Tour de France, maar in de laatste twee Pyreneeënritten ging de Colombiaan van EF Education-Nippo definitief kopje onder. Donderdag verloor hij op weg naar Luz Ardiden bijna negen minuten op zijn concurrenten.

De ervaren Colombiaan moest al lossen op de Col du Tourmalet, de voorlaatste klim van de dag, en wist uiteindelijk niet meer terug te keren. Na afloop van de etappe was Urán niet bereikbaar voor commentaar, maar ploegleider Tom Southam deed wel zijn verhaal. De oud-wielrenner begint in gesprek met Cyclingnews over de verre van vlekkeloze voorbereiding van Urán.

“We konden voor de Tour niet helemaal inschatten hoe goed Rigo nu daadwerkelijk was. Hij heeft behoorlijk wat meegemaakt in het voorseizoen. Hij werd allereerst vader van een dochter en na de Ronde van Catalonië raakte hij besmet met het coronavirus. In 2017, toen hij tweede werd in de Tour, kende hij vanaf Tirreno-Adriatico een fantastisch voorjaar. Dit jaar waren er vraagtekens.”

Niet ontevreden 
Toch maakte Urán vlak voor de Tour indruk in de Ronde van Zwitserland. De Colombiaan won er met verve de afsluiteinde klimtijdrit en werd tweede in het eindklassement. “Het ging veel beter dan verwacht. Rigo begon de Tour ook heel erg goed, waardoor we mochten dromen van een podiumplek, maar ik denk dat hij uiteindelijk gewoon geen energie meer in de tank had.”

“Dat is ook niet zo gek als je kijkt naar zijn seizoen. Hij heeft bijzonder weinig wedstrijdkilometers in de benen”, zoekt Southam naar een verklaring voor de ineenstorting van zijn kopman. De Brit is echter niet ontevreden met de mogelijke tiende plek van Urán in het eindklassement. “We hebben uiteindelijk wel onze verwachtingen overtroffen, ook al hebben we nu tijd verloren. Het is wat het is.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

LeoR 16 16 juli 2021 om 10:21

Ploegleider voor de tour: “Beste Uran in jaren”
(andere) ploegleider nadat Uran slechts 10de lijkt te worden: “We hebben onze verwachtingen overtroffen”

lampje 16 juli 2021 om 10:32

Hij staat weer met beide voetjes op de grond, 10e is een prima plek voor hem.

Canyonracer 16 juli 2021 om 10:42

En als hij gisteren gewoon mee had gekund, had niemand het over zijn voorbereiding gehad. Altijd makkelijk als je een bad day heeft om gelijk te wijzen naar je voorbereiding. Als je 3 dagen voor de finish nog zo hoog in het klassement staat is er niks mis met je voorbereiding.

rosencrantz 16 juli 2021 om 10:48

Gewoon te vroeg gepiekt. In Zwitserland top zijn en in de derde week van de Tour lijkt mij geen sinecure.

Johnny7 16 juli 2021 om 10:51

Te vroeg gepiekt? Dan heeft hij precies 1 dag te vroeg gepiekt anders gewoon een top 4 plek. Vind het vreemd dat voorbereiding erbij wordt gehaald. Hij had gewoon 1 slechte dag en dat moeten ze gewoon toegeven. Verder was hij voor zijn doen heel goed.

La Primavera 16 juli 2021 om 11:59

Johnny twee slechte dagen. Dat is best veel in een Tour met weinig bergetappes.

Wheely 16 juli 2021 om 18:58

Roglic had vorig jaar ook te vroeg gepiekt, je kunt tegenwoordig niet meer goed zijn in zowel slot van de Tour als Dauphine/Zwitserland.

Turtlehead 16 juli 2021 om 12:30

@redactie: de klimtijdrit was niet afsluitend in de RvZ.

oscarito1908 16 juli 2021 om 14:24

Geloof dat hij ook geen hoogtestage heeft gedaan.

roeleur 16 juli 2021 om 16:07

Beter geen kinderen krijgen voor de Tour. Alaphillipe is ook een wisselvallige vader geworden.

de adelaar 16 juli 2021 om 18:55

Mick jagger had zijn lipjes iets meer moeten tuiten

Headlines

Materiaalzone

Populair