Richie Porte klimt twee plekken in het klassement: “Dit was een knokpartij”

woensdag 16 september 2020 om 20:53
Richie Porte klimt twee plekken in het klassement: “Dit was een knokpartij”

foto: Cor Vos

Richie Porte was vandaag in de Touretappe naar de Col de la Loze de beste klassementsrenner in de daguitslag na Miguel Ángel López, Primož Roglič en Tadej Pogačar. Het leverde de Australiër twee plekken winst op in het klassement, waardoor hij nu vierde staat.

“Om eerlijk te zijn, er zijn beklimmingen in de wielersport zoals de Zoncolan die echt onmenselijk zijn. Maar vandaag, met de finale op hoogte… ik kwam nauwelijks vooruit. Op vijfhonderd meter van de streep kon ik niet meer rechtstaan”, reageerde Porte na de zeventiende etappe via zijn ploeg Trek-Segafredo. “Iedereen ging superdiep. Het was een zware dag, maar ik ben blij met het verloop. Morgen is weer een zware dag, we zullen zien hoe de benen zijn.”

Toen de Australische ronderenner in juli de etappe naar de Col de la Loze verkende samen met Bauke Mollema, stelde hij al vast dat dit de koninginnenrit zou worden. Om erdoorheen te zijn gekomen en zelfs plaatsen te hebben gewonnen, maakt me gelukkig. Eerlijk gezegd was het een knokpartij. Het was ieder voor zich. Sepp Kuss was er nog voor Roglič, maar aan het eind van de dag konden onze ploeggenoten niets meer voor ons betekenen.”

Porte is blij dat hij is opgeklommen naar de vierde positie in het klassement. “Eens zien hoe het morgen gaat en hoe we vrijdag doorkomen. Hopelijk kan ik vervolgens een goede tijdrit rijden.”

Dit artikel delen:

29 Reacties

Frank V 16 september 2020 om 20:59

Lopez staat 1’40 voor hem. Dat maakt hij niet goed in de tijdrit denk ik. Vond Porte na jaren presteren in de Tour wel een podium verdienen.

horsm 16 september 2020 om 21:12

Hmmm… niet helemaal onmogelijk voor Porte. Zou wel leuk zijn, eindelijk podium.

Frank V 16 september 2020 om 21:24

Dan moet hij morgen toch minimaal rond de 20 seconden pakken op Lopez.

chasse patat 16 september 2020 om 22:32

Lopez is een goede tijdrijder dus dat gaat niet lukken.

Groetjesaandevoetjes 16 september 2020 om 22:44

Het is hem gegund, maar heb toch liever dat de iets aanvallendere stijl van Lopez wordt beloond met een podium plek. Ben ook blij dat Uran die plek waarschijnlijk niet gaat krijgen.

Quadrob 17 september 2020 om 10:31

Afgelopen jaar in de Giro kreeg Lopez bijna 4 minuten op Roglic. Als Porte een goede dag heeft kan alles. Denk echter dat Lopez vandaag nog wat tijd gaat pakken.

Arry1337 16 september 2020 om 21:20

“de beste klassementsrenner in de daguitslag na Miguel Ángel López, Primož Roglič en Tadej Pogačar. ”

De beste…?

Frits van Jumbo 17 september 2020 om 07:03

Je bent niet alleen goed als je aanvalt. 3 weken een zeer constant niveau gereden!

ti-raleigh 16 september 2020 om 21:25

Even klein beetje onderzoek gedaan. Porte heeft wel eens een tijdritje gewonnen en meerdere toptienplekken. Lopez nauwelijks. Kans op 1e keer podium voor Porte is zeker wel mogelijk.

Vincent Lacressonniere 16 september 2020 om 21:36

Het gaat hier over een mogelijke podium plek voor Porte als MAL een slechte dag heeft in de tijdrit, maar zou het niet misschien ook ten koste kunnen gaan van Pogacar? Ik had het idee dat die vandaag misschien wel veel en veel te veel heeft gegeven om in de buurt van Roglic te blijven. Het is een toptalent, maar nog altijd een jonge kerel. De kans is best aanwezig dat Pogacar nog de prijs gaat betalen voor de enorme inspanning van vandaag.

Denk ik dat het gaat gebeuren? Eigenlijk niet, maar het is geen onmogelijk scenario.

mackie 16 september 2020 om 21:48

Dat idee had ik ook. Je zag roglic echt tegen zijn omkantelpunt aanfietsen en Poga ging er te lang overheen waardoor hij in de laatste 150 mtr 15 ipv 5 sec verliest

Maglia Rosa 16 september 2020 om 21:55

Deze voorsprong gaat Pogi in de tijdrit niet verspelen op Lopez of Porte. Morgen is er wel veel mogelijk als hij niet tot de besten bergop behoort en dan kan hij zijn podiumplek snel kwijt zijn.

SjorsPatate 16 september 2020 om 22:20

Zou hem de derde plaats enorm gunnen, na al zijn tour ellende de afgelopen jaren. In het wiel blijven van pogacar en zaterdag alles eruit rijden. Alles is mogelijk.

IlPirata 16 september 2020 om 22:46

Deze man verbaasd mij toch, normaliter zijn drie weken net te veel. Ook door valpartijen an ander malheur vaak uit koers. Goed op niveau nu.

ProfrondeZevenbergen 16 september 2020 om 22:48

Porte, die was toch over zijn top?

Turtlehead 17 september 2020 om 08:12

Volgens mij en veel anderen hier op WF wel.
Positieve verrassing wat mij betreft. Durft ook zijn tempo te houden (omdat hij anders wordt gesloopt), dat is mooi om te zien.
Blijft jammer dat Mollema er niet tussen zit. Die was gelijk aan of net iets beter dan Porte tot aan zijn val…

tendam 17 september 2020 om 08:39

Mollema had het niet beter gedaan dan Porte. Als hij kan aanklampen kan hij lang mee, maar een col als gisteren, waar het man tegen man is, is minder zijn ding.

Jacob Lohof 17 september 2020 om 11:29

Mollema alleen aanklampen is niet juist.
Kijk maar de beruchte etappe naar Mont Ventoux in 2016 , je weet wel waar Froome rende zonder fiets.
Ik denk als Bauke erbij had gezeten had ze samen wat kunnen proberen. In deze etappe.

Paul Bus 16 september 2020 om 23:14

Ik gun Ritchie wel iets groots,is vaak door stomme pech uit koers geraakt,misschien de Vuelta goed rijden?

Kannibaal van Schepdaal 17 september 2020 om 10:41

Porte heeft alleen maar interesse in de Tour de France en de Tour Down Under, na de Tour gaat hij weer in winterslaap.

Opvallend dat het dit jaar dan toch eens lijkt te gaan lukken, nadat velen (ook ik) hem intussen hadden afgeschreven.

Zou het kunnen dat het tot nu toe (naast pech) misging door de te hoge druk, en dat die druk nu afwezig is omdat het zijn laatste Tour voor het klassement is en hij volgend jaar gaat knechten bij (wellicht) Ineos?

Het zou zo maar eens kunnen, zou José zeggen.

Mooi voor hem.

sven241 16 september 2020 om 23:44

Porte die in de 3e tourweek zit en nog niet hard is gevallen. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Eljorro 17 september 2020 om 03:15

Zul je net zien dat hij donderdag valt… Van mij mag hij gerust 3e worden. Leuke kerel, net als knecht Kenny, die altijd tot vlak voor de top met hem meefietst voor het geval hij pech krijgt en dan meteen zijn fiets kan aanrijken.

Jacob Lohof 17 september 2020 om 07:01

Gewoon jammer voor heb dat Bauke niet meer meerijdt.
Had dat graag gezien !!!!
Bauke was toch beste 2e man in koers!!!!

Al Phila 17 september 2020 om 08:03

Hoe dan ook blijft het lastig inschatten hoe renners er voor staan: door de lockdown hebben ze veel (of iets minder) getraind, maar komen ze allemaal met veel minder koersdagen naar Frankrijk. De een verteert dat goed, de ander minder.

Je zag het al aan de valpartijen (nerveusiteit, je moest er staan), maar ook door de vele rugproblemen (een Tacx, Bkool of ander apparaat) geeft niet de hobbels in de weg zodat je relatief rustiger fietst en vooral je beenspieren traint (en niet de rug of armen).

Daarnaast is het ook een kwestie van geluk, aanleg, etc. Zülle viel ook altijd (waarschijnlijk door de beslagen bril), net als Zakarin (waarom hij valt weet ik niet, ik vermoed dat hij niet kan sturen). Duidelijk is dat er hard gereden wordt, maar niet als een Kamikaze naar beneden (uitzonderingen daargelaten). Het is een straks tempo bergop, en bedeesd naar beneden.

De Wattagemeters zorgen ervoor dat de renners niet te lang over hun top heen gaan (muv. Pogacar gisteren, was dat 3 km eerder gebeurd, dan verliest hij minuten).

Wie de beste is in koers ? Geen idee. Misschien wel Poels, omdat hij sinds de start zwaar gehandicapt rondrijdt. Of Wout van Aert, die wonderen verricht. Maar de Koning van de Regelmaat is echt wel Roglic met TJV achter zich (vaak voor zich).

Stom dat hij (Roglic) laatst een boete kreeg wegens wildplassen, daar stond niemand langs de weg. Maar hij zal het boeteboek wel hebben bestudeerd: op aannemen van bevoorrading staat 20 seconden straf en een geldboete, op wildplassen allen een geldboete (terwijl je daarna ook beter gaat presteren: lichter, gemakkelijker op de fiets). TJV doet het tot nu toe uiterst professioneel.

2e man in koers is duidelijk Pogacar, daarachter is het een strijd die open ligt.

Romāns Vainšteins 17 september 2020 om 08:23

Zakarin heeft volgens mij gewoon hele slechte ogen.

Ligthning 17 september 2020 om 09:26

Mooie analyse. Vooral het eerste deel, over de gevolgen van de coronaperiode, de valpartijen en de oorzaken voor de vele rugklachten.

Maenhout 17 september 2020 om 08:13

Fijn voor Porte dat hij eindelijk een keer gewoon mee kan doen, en dan nog ouderwets goed blijkt ook. Ik zie hem echter niet veel tijd meer winnen op de mannen voor hem.

FritsvanHoefelen 17 september 2020 om 08:25

Ik begin er in te geloven.

Jacob Lohof 17 september 2020 om 11:23

Ze hadden bij Trek dit ook niet gedacht, kijk maar naar de ploeg !!!!
Pedersen wel goed, zat er onderaan de lastige klim nog bij en was beste sprinter van team. De Belgen hadden beter thuis kunnen blijven. Stuyven rijd alleen voor zichzelf, kijk maar in waaierrit.
Weening erbij dan hadden ze samen met Bauke wat kunnen doen.
Bauke in aanval bv

Headlines

Materiaalzone

Populair