Porte is Poels de baas op Willunga Hill, eindzege voor Impey

Door , zondag 20 januari 2019 om 05:22
Porte is Poels de baas op Willunga Hill, eindzege voor Impey

foto: Cor Vos

Richie Porte heeft voor de zesde keer in zijn carrière de etappe naar Willunga Hill gewonnen. De coureur van Trek-Segafredo sprintte bovenaan de heuvel naar de overwinning voor Wout Poels en Daryl Impey, die met de derde plaats de eindzege voor zich opeiste.

De Tour Down Under wordt elk jaar beslist op Willunga Hill. Ook dit jaar moest de klim met een lengte van 2.9 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4 procent voor de beslissing zorgen. Porte won al vijf keer op rij op de Australische klim, maar won slechts één keer het eindklassement. Het is dus moeilijk om in die drie kilometer klimmen grote tijdsverschillen te forceren.

Kopgroep geeft etappe kleur
Zo ook dit jaar. Een sterke kopgroep met Jasha Sutterlin, Thomas de Gendt, Danny van Poppel, Alex Dowsett, Lukas Pöstlberger, Gediminas Bagdonas en Nicolas White gaven de etappe kleur, maar zij wisten dat ze geen kans op de etappezege zouden maken. Hun voorsprong werd gecontroleerd en toen zij voor de eerste keer Willunga Hill opreden, was hun avontuur voorbij.

Poels opent de debatten, Bevin haakt af
De top van de eerste passage van Willunga Hill werd als eerste gerond door het Sky-duo Kenny Elissonde en Poels. Zij hadden even daarvoor de debatten geopend. De twee coureurs slaagden er niet in om succesvol weg te blijven, maar openbaarden wel dat leider Patrick Bevin te veel hinder ondervond van zijn blessure en niet mee zou doen in de strijd om de eindzege.

De geschiedenis herhaalt zich: Porte de rit, Impey de eindzege
Héctor Carretero, Daniel Oss en Tomasz Marczynski probeerden het vervolgens in de aanloop naar de slotklim, maar eenmaal daar werd duidelijk dat de geschiedenis zich zou herhalen. Op 1,5 kilometer van de finish, daar waar Porte áltijd zijn beslissende demarrage plaatst, plaatste Porte zijn beslissende aanval. Poels en Impey konden in de buurt blijven, maar niet meer dan dat. De Australiër kon daarna voor de zesde keer in zijn leven de koninginnenrit Down Under winnen, terwijl de Zuid-Afrikaan zijn titel prolongeerde.

Dit artikel delen:

20 Reacties

Viktrodriguez 20 januari 2019 om 06:41

Jammer voor Porte dat er meer is dan de Willunga Hill in deze wedstrijd.

Sunrider 20 januari 2019 om 07:57

Die nutteloze uitbraak op Old Willunga Hill voor het laatste rondje brak Poels op.

belasco 20 januari 2019 om 08:04

edit wf: laat anti-supporteren achterwege svp

Viktrodriguez 20 januari 2019 om 08:30

Dat laatste ben ik met je eens. Maar vind het tenminste getuigen van ambitie dat hij bij andere ploegen probeert zijn palmares op te tuigen i.p.v. de eeuwige knecht blijven spelen, zoals die ambitieloze Poels vlak achter hem. Ooit een groot rondetalent en leek te geboren zijn als kopman, tegenwoordig buiten wat c-wedstrijden in januari en februari altijd knecht voor de meest uitstralingsloze ronderenner aller tijden.

KnightBiker 20 januari 2019 om 09:39

En dat leidt je af uit deze overwinning op een klim die nauwelijks zwaarder is dan de Vaalserberg?

Romāns Vainšteins 20 januari 2019 om 08:31

‘De Tour Down Under wordt elk jaar beslist op Willunga Hill’

Idd superspannend altijd ja

kielabokki 20 januari 2019 om 09:20

Bloedheet elk jaar, om de keizers baard. Ze kunnen het nog 100 jaar houden sommige WT-jonkies, en dan is het nog niks.

Jungle Man 20 januari 2019 om 10:29

Inderdaad is de TDU een voorspelbaar rondje. Een paar sprintritjes en 2 heuvelfinishes. Winnaar is nimmer een verrassing. Leuk trainingsrondje.
Daarentegen is de sportbeleving in Oz’ te gek.

lander luypaert 20 januari 2019 om 08:56

Wat me is bijgebleven dat UAE een fantastische TDU heeft gereden!!
1e in ploegenklassement
1 ritoverwinning
Elke dag top 10
3 renners in top 18 int klassement
Pogacar en Phillipsen wisten me te bekoren jaja dat beloofd bij die ploeg!!

assen 20 januari 2019 om 09:36

+1

ChefSpijker 20 januari 2019 om 13:24

Maar de kopman viel dan wel tegen.

assen 20 januari 2019 om 09:01

Impey gewoon te sterk. Klasse! Had het niet achter m gezocht.
Zelfs vol gaan op de penultimate climb of Wilunga Hill met meerdere ploegen had Impey niet kunnen kraken, vermoed ik.

Poels ook gewelidg.
En wat te denken van Hamilton! Mag Sunweb blij mee zijn. :-)

TJV valt toch tegen; vooraf aan TDU had ik Bennett een kans toegedicht op een top10 plaats in het AK. Als dat niet lukt, en het team wint ook geen etappe, en buiten Van Poppel doet niemand het hier echt goed… dan kun je toch onmogelijk zeggen “we zijn tevreden”, als TJV.

Javier 20 januari 2019 om 09:07

Inderdaad. Hamilton lijkt toch weer een stap gezet te hebben,

Baik-Baik 20 januari 2019 om 09:28

Alle jonge Sunweb Australiërs doen het niet verkeerd. Hopelijk kunnen ze deze vorm uitbouwen dit jaar. En Storer wordt hier derde van de drie terwijl ik dat als grootste talent zie.

ChefSpijker 20 januari 2019 om 13:27

Storer wel erg kleurloos deze week op die vlucht in etappe 1 na. Dat was ongetwijfeld met de intentie om, net als Bevin, boni te pakken voor een goed AK. Achteraf hadden ze beter Hamilton of Hindley meegestuurd daar. Hindley moest vannacht nog op kop van de groep rijden toen Poels er vandoor was, uiteindelijk ook een prima week gehad. Maar Hamilton verbaast wel echt. Was op Corkscrew Road al de beste na Porte, Poels Woods en Bennett, kon toen net de aansluiting niet maken, en vannacht weer uitstekend mee. Ook op die manier wordt Sunweb versterkt. Talenten die zich verder ontwikkelen. Daarvoor hoef je niet altijd (semi) grote namen aan te trekken.

Joachim Agostinho 20 januari 2019 om 10:12

@Baik-Baik 20 januari 2019 om 09:28
Terwijl Hindley t.o.v. Storer, toch heel wat meer indruk maakte in de Vuelta.

CeRo 20 januari 2019 om 10:35

Gibbons 12de vandaag, indrukwekkend!

Arema Pro Cycling Team 20 januari 2019 om 11:55

Knappe 6de plek in de etappe en GC en ook nog de jongerentrui. Chapeau Sunweb’s Hamilton.

Japsie 20 januari 2019 om 14:17

Porte had helemaal niet moeten blijven knechten. Als je vijfde kunt worden in de Tour en Zwitserland, Parijs Nice en Romandië wint moet je lekker voor jezelf gaan rijden i.p.v. plaats te nemen in een Sky trein. Porte heeft veel pech gehad, deels door zijn eigen gebrekkige stuurvermogen, maar toch.

Scott Sunderland 20 januari 2019 om 22:58

Nathan Haas is het seizoen als een natte krant begonnen zeg. Een van de hekkensluiters hier. Zijn eerste jaar bij Katusha vorig jaar was al een flop. Hij zit duidelijk in de problemen.

Headlines

Materiaalzone

Populair