Richeze haalt uit naar Cavendish: “Vanuit menselijk oogpunt stelde hij me teleur”
Cavendish (in het groen) en Richeze tijdens de Tour of Oman - foto: Cor Vos
zondag 22 januari 2023 om 10:13

Richeze haalt uit naar Cavendish: “Vanuit menselijk oogpunt stelde hij me teleur”

Maximiliano Richeze is teleurgesteld in Mark Cavendish. Dat heeft de 39-jarige Argentijn laten weten in gesprek met Tuttobiciweb. Richeze en Cavendish hadden hun ja-woord gegeven aan B&B Hotels, maar die ploeg hield op te bestaan. “En plots, van de ene op de andere dag, nam hij de telefoon niet meer op”, schetst Richeze.

Na het hele debacle rondom B&B Hotels-KTM slaagde Cavendish er met Astana Qazaqstan in om alsnog een nieuwe ploeg te vinden voor 2023. Richeze had daarentegen geen plan-B en dus moet hij straks zijn fiets aan de wilgen hangen. “We hadden samen bij B&B moeten koersen, maar dat ging dus niet door. Toen het project strandde, bleef ik met Mark praten. Hij vertelde me dat hij me mee wilde nemen naar zijn nieuwe ploeg.”

“We hadden het over Astana en plots, van de ene op de andere dag, nam hij de telefoon niet meer op. Een telefoontje of berichtje was echt genoeg, ik had het namelijk wel begrepen. Mark is een groot kampioen, maar vanuit menselijk oogpunt stelde hij me teleur. Het is jammer, ik raakte namelijk erg gemotiveerd van de gedachte om samen naar de Tour de France te gaan. We wilden daar een historisch record vestigen.”

Richeze (rechts) in het tenue van UAE Emirates – foto: Cor Vos

Richeze ziet zich nu genoodzaakt om te stoppen, maar eerst zal hij met de Vuelta a San Juan nog een afscheidskoers betwisten. Hij zal in zijn thuisland in actie komen namens de Argentijnse selectie. “Ik ben zeer tevreden met mijn carrière. Ik heb mijn kansen gekregen als sprinter en heb verder altijd een uitstekende relatie gehad met mijn kopmannen. De overwinningen die zij hebben behaald, waren ook mijn zeges.”

Richeze werd prof in 2006 en reed sindsdien onder meer voor CSF Group-Navigare, Lampre-Merida, Quick-Step en UAE Emirates. Hij ontpopte zich bij de laatste ploegen vooral tot een gewaardeerde lead-out man. Richeze wist topsprinters als Marcel Kittel, Elia Viviani en Fernando Gaviria naar tal van zeges te piloteren. Zelf won hij onder meer in de Vuelta a San Juan, Ronde van Zwitserland en de Giro d’Italia.

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
22 januari 2023 11:32
Tsja. Veel mensen zijn gewoon te angstig om slecht nieuws te kunnen/willen brengen en daar krijg je dit van. Vaak gaat dat juist gepaard met schaamte/gevoel ten opzichte van de niet-bereikte ontvanger.

Mijn raad aan iedereen is om dergelijke zaken bij de kop af te hakken en dit achtereenvolgens het best in persoon zoniet bellend te doen. Geen gezeik met berichtjes, emails, facebookzooi of tweets.

Nu moet CAV het weer achteraf recht gaan trekken, zonde van de tijd & moeite.
22 januari 2023 10:45
Op zijn top was dit één van de beste leadouts van het peloton, en zijn kopmannen hebben vaak veel aan hem te danken gehad. Pas de laatste jaren is het beste er wat meer af gegaan. Jammer voor hem dat hij voor zijn gevoel niet het respect van Cavendish heeft gekregen wat hij had verdiend.
22 januari 2023 10:33
Hij is niet de eerste die dit meemaakt en hij zal ook zeker niet de laatste zijn.
Jammer dat Cavendish niet het fatsoen / de moed had om Richeze te zeggen dat alleen Bol mee kon gaan naar Astana. Mensen moet je soms teleurstellen, maar niet meer dan noodzakelijk, zou ik zeggen. Je hoeft het niet extra zuur te maken.
22 januari 2023 12:42
Aangeven dat je samen iets wil gaan doen, en dan plots niet meer antwoorden, is best wel fout.
Het verbaast niet dat Cavendish zoiets eikelig doet.
Maar zal later misschien nog wel met een charmeoffensiefje komen bij Richeze.
Tenminste als ie hierdoor niet op z'n teentjes getrapt is.
22 januari 2023 12:49
Dat nogal wat forumleden op basis van dit eenzijdige bericht al meteen hun oordeel klaar hebben. Misschien heeft Richeze gelijk, maar ik zou even wachten op de reactie van Cavendish en niet al meteen diens hoofd op het hakblok leggen.
    22 januari 2023 13:14
    Klopt wel een beetje hoor maar als Richeze dit zo vertelt terwijl Cav netjes 'met Mark' deed lijkt me niet erg aannemelijk.
22 januari 2023 14:26
Niet zo fris allemaal van Cavendish ondanks het "verfrissend" van Cavendish over de houding van Vino.
22 januari 2023 17:42
Gisteren zag ik Cav met Astana hier rondrijden in Calpe. Uiteindelijk denken de meeste mensen alleen aan zichzelf. Persoonlijk ook ondervonden.
22 januari 2023 11:04
Richeze moet niet zo piepen alsof het Cavendish' schuld is dat hij nu met pensioen moet gaan: hij had zelf driekwart jaar geleden al besloten te stoppen, en heeft in juni z'n laatste koers bij UAE gereden.
Hij mag blij zijn dat Cavendish hem naast Sinkeldam en Bol had uitverkoren om met hem naar B&B te gaan. Als dat dan niet doorgaat en de Brit maar 1 knecht mee kan nemen naar Astana, snap ik wel dat hij voor een twintiger kiest die nog actief is, ipv voor iemand die back from retirement moet komen.
    22 januari 2023 11:13
    Even iets beter lezen.
    Niet goed gelezen inderdaad.
    22 januari 2023 11:54
    Lay off zou een betere naam voor je zijn, inderdaad.
    22 januari 2023 12:37
    @thorsen en @Bielefeld: Welk stukje beter lezen?
    Ik mis juist in het stuk dat Richeze een jaar geleden aankondigde te stoppen na het voorjaar van '22, in juni al vertrokken is bij UAE, en sindsdien geen koers meer gereden heeft. Dat hij geen plan-B heeft is dus onzin, het weer opstappen was al plan-B, en hij moet dus gewoon weer even terug naar plan-A.
    Dat het communicatief slecht is gedaan door Cav' klopt wel ja, daar heb ik het verder niet over.
    22 januari 2023 12:48
    @Lay on
    Richeze zegt letterlijk dat hij wel begrijpt dat hij niet meekan naar Astana. Daar gaat het hem niet over.
    Hij geeft Cav dus helemaal niet de schuld van zijn pensioen, zoals jij beweert.
    22 januari 2023 14:19
    @maillot: klopt wel ja. 't is meer de teneur van de tekst die eromheen is geschreven, waarin ik het aspect mis dat hij al gestopt was.
    22 januari 2023 15:48
    Beter lezen, gaat vooral om dat hij hem niet beantwoorde
22 januari 2023 11:07
Water is nat

Reacties zijn gesloten.